Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. június 3. szerda

Tervtanács | egyszerű tetőcsere

Minden építész tudja, hogy a tervezési feladatok közül a meglévő épület tetőcseréjének tervezése nagyon egyszerű feladat, különösen akkor, ha az építtető ugyanolyan tetőt kíván építeni, mint amilyen jelenleg is van a házon. Ha ehhez még hozzá tartozik egy kis külső nyílászáró csere (ugyanakkora méretű és kialakítású, mint az eredeti), valamint egy kis utólagos külső hőszigetelés az sem lehet gond.

Ez igazából sima ‘favágó’ munka, gondoltam én.

Az egyeztetéseken az építtető kérte, hogy ha nem okoz gondot, akkor a meglévő fa födém fölé rajzoljunk már egy előre gyártott ‘E’ gerendákból és beton béléstestekből lévő födémet, hátha egyszer még hasznosítani szeretné a padlásteret. Ez sem gond, egy kis alap ellenőrzés, egy kis statikai számítás és kész is.

Az igazsághoz tartozik, hogy az alap épület, melyen a tetőcsere lesz körbe kontyolt tetős kialakítású, de az évek során pár kisebb-nagyobb féltetős alacsony toldaléképület épült hozzá. Ezt már így vásárolta az építtető. Az alap épület tetőszerkezete szorul csak cserére, a toldalékok állapota egész jó.

A terv elkészült, leadásra került a hivatalhoz. Pár hét elteltével kiderült, hogy Budapest eme kiemelt kerületében az ilyen egyszerű tervek is tervtanácsi állásfoglalásra kerülnek.

Kaptam egy hiánypótlást a tervtanácstól, hogy pótoljam a következőket:

  • részletes és színes tervdokumentáció a tervezési területről és a környezetéről.
  • fényképekkel kell bizonyítani, hogy a tervezett építmény a közeli hegyek gerincvonalát nem takarja el. (Megjegyezni kívánom, hogy az épület egy völgyben helyezkedik el.)
  • a fényképeket a hegyekről nézve kell készíteni, és azokon a tervezett épület kontúrját fel kell tüntetni. (Minek, hiszen az eresz és a gerinc magasság nem változik, sőt a tető formája sem változik?!)
  • a homlokzati rajzokat színhelyes színezési javaslattal kell kiegészíteni.
  • műszaki leírás kiegészítését az új szerkezetek és megoldások részletes ismertetésével. (Ezt nem értettem, hiszen készült hozzá szerkezeti, statikai műszaki leírás, és statikai ellenőrző számítás!)

Telefonos egyeztetés a műszaki leírás kiegészítése kérdésében: „Az ‘E’ gerendás rendszerről, mint új szerkezeti megoldásról kértek leírást, – beépítése, anyagmozgatása, alkalmazása stb.” …… És komolyan gondolták.

Vettem egy nagy levegőt, kirándultam egyet a hegyekbe, fotózgattam, letöltöttem a netről egy tájékoztató anyagot az ‘E’ gerendáról és a kiegészítést beadtam. Majd teljesen nyugodtan mentem el a tervtanácsi ülésre. Hát nem kellett volna.

Tervtanács állásfoglalása:

1. Az épület állagának, műszaki színvonalának javítása a kerületnek elemi érdeke. Ebben a tervtanács nem kívánja korlátozni a tulajdonosokat, azonban mindenképp elvárja, hogy a létesítmény, illetve a benyújtott tervek adekvát és magas építészeti színvonalat képviseljenek. (Nesze neked egyszerű munka.)

2. A tervdokumentáció ezt nem szavatolja. A tervdokumentáció minősége meg sem közelíti a kerületben méltán elvárható építészeti minőséget. (Megrajzoltam az eredeti épületet, ami olyan-amilyen, nem túl szép, de hát ez van most is.) A ‘hely szelleme’, hagyományos karakteres formanyelve szigorú építészeti értékrendet határoz meg. Ezt a szellemiséget és építészeti kvalitást a terv nem tükrözi. A bemutatott épület tervéből sajnos hiányzik egy átfogó, karakteres építészeti gondolat és formavilág, mely az épületnek karakteres utcaképi megjelenést biztosítana.

3. A főépületet az elmúlt évtizedek alatt többféle mellék és toldaléképítménnyel bővítették ki, melyek minden esetben ad-hoc, koncepció nélküli átalakítások voltak. A terv nemhogy megszabadítaná a főépületet ezektől, a torzóktól, hanem hosszútávon konzerválja azokat. Ez nem akceptálható.

4. A terv sajnos semmilyen pozitív változást nem jelent az épület homlokzati megjelenését, részletképzését illetően. (Sima egyszerű téglalap épület, kontyolt tetővel, pár toldalékkal. Hol itt a részletképzés?) Az ilyen létesítmény esetében lényegesen differenciáltabb és átgondoltabb építészeti válaszra van szükség.

A tervtanács az engedély kiadását ellenzi.

Kész, szóhoz sem jutottam, hát még akkor mikor kézhez kaptam az írásos állásfoglalást, melynek végére a fent leírtakon kívül a következő szöveg volt:

‘Mindezek mellett tájékoztatjuk a tervezőt, hogy a Budapesti Építész Kamara kerületi képviselője a terv átvizsgálása után, annak műszaki színvonalát illetően szakmai vizsgálat kezdeményezését fontolja a szakmafelügyeleti bizottságnál.’

Egyeztetések egész sorát tartottuk az építtetővel, az anyagi keret és az ‘átgondoltabb, differenciáltabb’ épület ügyében. Osztottunk, szoroztunk árajánlatokat kértünk be, de a pénz nem lett több és kiderült, hogy csak a tervben szerelő munkákra jut belőle.

Pár hét elteltével az építtető keresett valami ‘képviselő ismerőst‘, kettőt is a biztonság kedvéért (különböző pártoktól). A terv ismételten bekerült tervtanács elé. A tervtanácson a képviselők, mint megfigyelők vettek részt.

A tervtanács a tervet jónak találta, engedélyezésre javasolta. Megjegyezni kívánom, hogy ugyanaz a terv került benyújtásra, egy vonal sem lett kijavítva, átrajzolva benne.

Név, cím (emailben kaptam)

A következtetések levonását ismételten rábízzuk az olvasókra.

Maradjanak velünk, mert további beszámolókat olvashatnak.

kapcsolódó anyagok
 252/2006. (XII.07.) korm. rend. a tervtanácsokról
 Tervtanácsok | az előzmények: VÉT, ÉVM, ÉSzB
 Tervtanácsok | hogyan működnek?
 Tervtanácsok | mit (vagy kit) vizsgálnak?
 Tervtanácsok | hogyan lakjon egy építtető?
 Tervtanácsok | egy illegitim? tervtanács döntése
 Tervtanácsok | milyen házat tervezne a zsűror?
 Tervtanácsok | egyszerű tetőcsere

Ha van olyan történetük tervtanácsokról/zsűrikről, önkormányzati esetekről, kamaráról, visszaélésekről, kifogásolható eljárásokról illetve ezek ellenkezőjéről, amiket szívesen megosztanának az olvasókkal , akkor kérem küldjék meg nekünk (ne a hozzászólásokhoz). A legérdekesebb, legtanulságosabb eseteket megjelentetjük (természetesen név, önkormányzat, tervzsűri megnevezése nélkül, mert nem az igazságszolgáltatás a célunk, hanem a tapasztalatok megosztása).

[poll id=”25″]

Hozzászólások (7): megnézem

  • aglaca

    2009. június 3. szerda 02:55

    #10095

    Tisztelt Koós Úr!

    Hát nem tetszik érteni, na!
    Godókozzón má, mit akar maga vidéki tervező iteen ni a mikis vársunkba he?
    Velünk mi lesz, meg a mikis éhező caládunka? Tőlük akarja elvenni aztat a kis kenyérmózsát is? Hát akko mi mibül élünk itten meg kérem?
    Nó! Lássa má ben, nem köl ide gyünni, messzi is van meg az idegeskedési is nem való má ez magának. Inkább csak nyugodtan odahaza, alkodgasson meg blogoljon, az úgyis népszerü.
    De vigyázzon me aztisis figyeljük ám, meg a hozzászólókat is!

    Aláírás:
    RKSZBFTTKM
    (Régi Káderek Szövetségének Bizottságának Felügyelő Testületének Titkárának Kiemelt Megbízottja)

    Na de most erre ráb….k, mert hát tudjuk jól mindig az erősebb kutya b…ik, és ebből tanultak az urak, hogy akármekkora farkaskutyák is, mindig van nagyobb farok (akarom mondani kutya)

  • Propeller

    2009. június 3. szerda 06:09

    #10098

    Tervtanácsok | egyszerű tetőcsere…

    252-2006, tervtanács…

  • blö

    2009. június 3. szerda 06:40

    #10099

    Építész ne rotringgal járkáljon, hanem kézigránáttal, vagy legalább jatagánnal.

  • beg

    2009. június 3. szerda 09:26

    #10102

    A szakmafelügyeleti bizottsághoz van egy rövid történetem. Április elején, egy keddi napon vettem át a kamara levelét, hogy szerdáig küldjek meg egy tervet nekik (nem kézhezvételtől X napon belül, hanem egy konkrét időpontig) egy családi házról a szakmafelügyeleti bizottság elé. A miértről semmi, csak a fenyegetés, arról, hogy milyen szankciók várnak rám, ha nem érkezik meg. Nemrég megjött a jegyzőkönyv, hogy a kamarai biztosi jelentés alapján kezdeményezték az eljárást, melynek a határozata szerint a gépkocsi lehajtó OTÉK szerint nem megfelelő. Ehhez tudni kell, a lehajtó 1,7 métert megy le 8,1 méter hosszon, a terv 2008. júniusában készült, az OTÉK 2008. 09. 12-től tartalmaz előírást a lehajtó hosszára és a terv engedélyt kapott (építéshatósági feladat a jogszabályi megfelelőség vizsgálata). Amúgy az új OTÉK szerint 12 méteres hosszon lehetne ezt a 1,7 métert megtenni. Mindenesetre nekem is csináltak egy fél napos munkát és 4 ember + a kamarai biztos is dolgozhatott a tiszteletdíjáért.

  • atuse

    2009. június 3. szerda 10:50

    #10103

    Idősebb kollegám szokta mondani erre, hogy
    „más f@szával verik a csalánt…”

    Egy apró tényről el szokott feledkezni a NAGYBETŰS ÉPÍTÉSZEK társasága, hogy az idák mögé oda kell tenni a milliókat.
    Ha valaki épít, nem passzióból teszi…

    Amúgy, Zalaegerszegen megtörtént az eset, hogy a 3 szintes társasháznál a tervtanács javasolta, hogy „legyen rajta még 2 szint, mert úgy jobban illeszkedik!…”

  • kp

    2009. június 4. csütörtök 15:29

    #10139

    Surda él !

    fiatalabbak kedvéért:

    ebben az országban a vakok festenek, a süketek zenélnek a hülyék meg irányítanak – hátha belőlem is lesz valami…

    (direkt nem idézőjelekkel, nem biztos, hogy betű szerinti idézet)

  • #10482

    […] | egy illegitim? tervtanács döntése Tervtanács | milyen házat tervezne a zsűror? Tervtanács | egyszerű tetőcsere Tervtanács | egy alkalmatlan építésszel Tervtanács | a vadászterület védelme Tervtanács […]

SZAKMA
Kedves Iparkamara!

Idén februárban regisztráltam Önöknél, mint egyéni vállalkozó és fizettem meg a kötelező tizedet (mármint az építész kamarai tagdij tizedét). Az elmúlt 7 hónapban nem hallottam Önökről, majd egy hete kaptam egy kedves invitáló levelet Önöktől „Pályaorientációs rendezvényükre”. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ingyenes pályaorientációs, szakmaválasztási rendezvényt szervez az érettségivel rendelkező fiatalok számára 2017. augusztus 23-án. Gyere […]

Kedves Iparkamara!
2017. augusztus 15. kedd
SZAKMA
Milyennek ítéli meg az építéshatósági-, a tervtanácsi- és a főépítészi rendszert? | Kérdőív az építészekről 2017 – 4. rész

A kérdőívbe több téma esetén is elhelyeztük a szabad szavas válaszok lehetőségét, amivel szerencsére a kitöltő kollégák éltek is. Az azonosságok kiszűrése után következzenek tehát ezek a válaszok, mindenféle kommentár nélkül (szerk. megjegyzés: a vastaggal szedettek megegyeznek az én személyes véleményemmel is)  általában az egyes rendszerelemeknek való megfelelés folyamatosan párhuzamos munkát kíván, sokszor ellentmondásos a […]

Milyennek ítéli meg az építéshatósági-, a tervtanácsi- és a főépítészi rendszert? | Kérdőív az építészekről 2017 – 4. rész
2017. június 26. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább