Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. december 8. hétfő

Szennyvíz | a WC 4 ezer éves története

A közfelfogás szerint az illemhelyről illetlenség beszélni, pedig az eredete egyidős az emberrel és a használata igencsak kihatott az emberiségre, nem egyszer akár tömeges járványt vagy éppen környezetszennyezést okozva. Évezredeken át az emberi ürülék a természetes körfolyamatok része volt, összegyűjtötték trágyázás céljára, mi több a franciáknál ipari nyersanyag volt a nitrát tartalma miatt. Kínában 1980-ig több emberi ürüléket használtak a földeken, mint műtrágyát. A vízöblítéses WC terjedése valóban a higiénia ugrásszerű emelkedését hozta magával, de egyben az un. fejlett országokban óriási vízpazarlással is együtt járt, úgy is mondhatjuk , a korábbi talajjavító anyagból közönséges vízszennyező anyagot csinált a vízöblítéses WC.

Az ókor

A vízöblítéses WC (water closet) feltalálásának időpontját legtöbben valahol az 1700-as évekre tennék, pedig már az ókori Rómában is megtalálható volt, mi több egyes kutatók szerint a rómaiak is úgy vették át Mezopotámiából, az időszámítás előtt majd két évezreddel.

Ókori WC

Az ókori WC-k koedukáltak voltak, inkább latrinákhoz hasonlítottak, amely alatt egy vízzel teli csatornába hullott az ürülék és amely vizet kivezették a lakott helytől távolabbi folyóba vagy épp a tengerbe. Rómában a korabeli  WC öblítése néha tengervízzel történt, amivel azt is elérték, hogy a sós öblítővíz a kórokozók nagy részét is elpusztította. Ie. 70-ben, az etruszk királyok idején épült meg a Róma környéki mocsarakat levezető csatorna, a Cloaca Maxima, melyet Tarquinius Superbus hatalmas kockakövekbõl építtetett és ami alkalmas volt a fenti szennyvizek levezetésére is.

Diocletianus császár idejében Rómában 144 nyilvános árnyékszék volt, melyeket az állam rendszerint bérlőkkel kezeltetett: oly vivmány, mellyel mai előhaladt századunkban is sok nagy város büszkélkedhetne.Vespasianus római császár 79-ben megadóztatta a nyilvános illemhelyeket, s amikor fia, Titus ezt helytelenítette, a máig is gyakran használt mondással felelt: A pénznek nincs szaga.

A szennyvizek folyóba vagy tengerbe való vezetése nyilvánvalóan akkor is környezetszennyezésnek számított, bár akkor ezt a fogalmat nem (így) ismerték. Viszont van, amiben nem sokat fejlődtünk, elég ha arra hivatkozunk, hogy Budapest szennyvizének jelentős hányada most is a Dunába folyik.

A középkor

Az ókor vívmányát a középkorban már sajnos nem találjuk meg, e téren óriási volt a visszalépés. Nem voltak csatornák, a városokban a szennyvíz az utcán folyt, az akkori leírások szerint orrfacsaró bűzt okozva. Egyes történetírók a középkor nagy járványainak jó részét is a csatornázatlanság számlájára írták, a higiénia ismeretlen fogalom volt. Sokhelyütt a kastélyok, várak külső falaiban olyan ülőfülkéket alakítottak ki, ahol az ürülék egy surrantón keresztül távozhatott a falon kívülre.

A következő fotón a munkácsi vár középkori illemhelye látható

Középkori illemhelyek a munkácsi várban

Valamikor a XV. században jelent meg a „francia WC”-nek nevezett, ma árnyékszéknek nevezett illemhely, amelyet nem épületen belül, hanem az udvarokban állítottak fel, ez azonban nem volt megoldás a nagyobb lélekszámú városokban, ahol mindent elboritott a kezeletlen szennyvíz.

Bár a felsőbb körökben kezdtek ráeszmélni, hogy ez így fenntarthatatlan, igyekeztek szabályokat is hozni, de elég erélytelenül. A beköszönő barokk korszak a illatosítók és hajvakaró eszközök használatával nem a higiéniát szolgálták, így ez a korszak továbbra is elódázta a megoldást … bár a feljegyzések szerint 1539-ben Párizsban törvényt hoztak arról, hogy mindenki felelős a saját piszkáért, s kötelezővé tették a házi pöcegödröt.

Az újkor

1739-ben Párizsban terelte először külön mellékhelyiségekbe a férfiakat és a nőket egy csapszék tulajdonosa. A ma ismert vízöblítéses WC-t azonban nem Franciaországban, hanem Angliában találták fel. Bár a történetírás Joseph Bramah-nak tulajdonítja a találmányt 1778-ból, már korábban is használták a királyi udvarban, azonban ott nem vált be.

A tartályos WC feltalálását követte a szifon is, ami gyakorlatilag egy bűzzárat képezett a csatornavezeték és a helyiség légtere között. Nem sokkal később megjelent a WC kagyló, először égetett agyagból, majd a múlt század közepétől porcelán alapanyagból. A sima, időtálló porcelánfelületet könnyű volt tisztítani és fertőtleníteni, a fehér szín pedig a tisztaság és az ápoltság színe lett a WC-kben.

Honnan ered a „00” kifejezés? | A mellékhelyiség ismert jelölése a kettős nulla, azaz a „00”. Ez a jelzés arra a szokásra vezethető vissza, hogy a 19. században épült szállodákban az egyes szinteken működő nyilvános mellékhelységet általában a lift vagy a lépcsőház szomszédságában helyezték el. Tekintettel arra, hogy a szobák számozását is innen kezdték, a mosdó a nullás jelölést kapta. forrás: NG

A kontinensen csak az 1800-as évek közepén épültek meg az első csatornák, Párizst és Hamburg-ot hálózták be ezek a mai értelemben vett csatornahálózatok. 1906-ban a chicago-i William Elvis Sloan feltalálta a WC öblítőszelepet, amellyel a tartályt kiváltva közvetlenül az vízvezeték hálózatra lehetett kötni a WC berendezést.

A legújabb kor, napjaink

A napjainkban használatos berendezéseket már mindenki ismeri. Sok helyen még együtt található meg az árnyékszék és a vízöblítéses WC. Ez utóbbi vízpazarló volta mind nyilvánvalóbb, ezért

… a következő cikkekben igyekszünk körbejárni a különféle ma használatos, illetve az alternatívnak tekinthető megoldásokat, különös tekintettel a víznélküli megoldásokra, mert hogy ez a sorozat nemcsak arra keresi a választ, hogyan oldható meg az vízellátás mind kevesebb vezetékes ivóvízzel, ugyanúgy arra is keressük a választ, mi legyen a szennyvizünkkel?

koos-bagno-33.jpg

a cikk írásához felhasznált források

A szingapúri székhelyű ún. WC Világszervezet (World Toilet Organisation) WC világnappá nyilvánította nov. 19-ét és felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére. Az emberiség egyharmadának még latrinája sincs.

akit érdekel ez a téma, az kérem maradjon velünk, mert igyekszünk további érdekességekkel szolgálni

az éltető vízről szóló sorozatunk eddigi fejezetei:
 Szennyvíz | takarékoskodjunk a (szenny)vízzel
Szennyvíz | a sokszínű (szenny)víz
Szennyvíz | 4 ezer éves a WC

[poll id=”22″]

Hozzászólások (6): megnézem

  • charlie

    2008. december 8. hétfő 08:08

    #7660

    Ha jól tudom az adóztatás azért történt a rómaiaknál, mivel a vizeletnek ammóniatartalma (ezzel fehérítették a ruhát, vagy legalábbis valami ruhás dologhoz használták) miatt értéke volt, a wc bérlők ebből csináltak profitot, és ezért került ez megadóztatásra.

  • Székely András

    2008. december 16. kedd 10:59

    #7730

    Már a Biblia is foglalkozik a széklet elásásával mint alapvető emberi tevékenységgel víztelen környezetben. Krétán egy patak fölé építették azt a trónszéket, ahová a király is gyalog járt, kb. 3500 évvel ezelőtt.
    A téma általában érdekli az embereket, a texasi egyetem tengeri régészeti sorozatában egész könyv tárgyalja azokat az ülőkéket, amelyekről a matrózok és utasok a tengert trágyázták évezredek során…

  • #9144

    […] Az ivóvizünk | takarékoskodjunk a (szenny)vízzel Az ivóvizünk | a sokszínű (szenny)víz Az ivóvizünk | 4 ezer éves a WC Az ivóvizünk | a WC “kultúra” Az ivóvizünk | a WC (papír) […]

  • koos.hu » WC | alakú ház

    2009. szeptember 14. hétfő 19:09

    #11535

    […] Az ivóvizünk | takarékoskodjunk a (szenny)vízzel Az ivóvizünk | a sokszínű (szenny)víz Az ivóvizünk | 4 ezer éves a WC Az ivóvizünk | a WC alakú […]

  • Tüke

    2011. július 17. vasárnap 05:48

    #81059

    Esetleg újabb adalék a témához
    https://neon.hu/fesztival/lenyomja-a-toitoi-t-a-pisifa-234672
    (Bár,mint laikus kertészkedő,ebben kételkedem.)

ZÖLD
Ma van a WC világnapja

Itt a kooseptar.hu-n már számos esetben megemlékeztünk a WC világnapjáról, sőt írtunk a WC történetéről is még 2008-ban, majdnem pont 10 éve. Nos ebben az évben is számos érdekes hír látott napvilágot, ami e téma körül forog. A világ legszebb nyilvános WC-jének kikiáltott épület Norvégiából Egy panorámás WC Kaliforniából. a fotó forrása Egy panorámás WC […]

Ma van a WC világnapja
2018. november 19. hétfő
ZÖLD
Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?

(x)  A tiszta ivóvíz kincs és úgy is kell bánnunk vele. Magyarország víz nagyhatalom, őseink hagyták ránk. Bölcsen tudták amikor hazát kerestek, hogy az a föld a legértékesebb, ahol sok tiszta víz található. Szerencsére van víztartalékunk, de ez az állapot nem örökké tartó. Mindenképpen ügyelnünk kell a vizeink tisztaságára és arra, hogy csak akkor használjunk […]

Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?
2017. május 28. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább