Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. január 17. kedd

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

svajcibicska

Az elmúlt több, mint 10 évben számtalan jogszabályról írtunk itt a kooseptar.hu oldalon, most ezek közül a legfontosabbakat csokorba szedtük, leporoltuk és aktualizáltuk.

Egy helyre gyűjtöttük össze mindent, amire gyorsan szükség lehet: Étv, OTÉK, Épkiv, 312-es, a szakmagyakorlásról, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről szóló  és más jogszabályokat.

Mostantól kezdve a jogszabályok eredeti (kooseptar.hu) oldalán javítjuk a változásokat, és pusztán csak a változásokról adunk majd hírt.

legfontosabb építőipari jogszabályok

Hozzászólások (11): megnézem

  • Tóth Ákos

    2017. január 17. kedd 09:04

    #114200

    THX!!!

  • Aranyi László

    2017. január 21. szombat 11:03

    #114245

    Tisztelt Koós úr!
    Mi nem egyszerűsített bejelentéssel építkeznénk.
    Ebben az esetben is kell a tervezői műszaki vezetés?
    A kivitelezésnél kellenek szakági kiviteli tervek?
    Házilagos kivitelezésnél FMV-nek is rendelkezni kell biztosítással?
    Válaszát előre is köszönöm tisztelettel Aranyi László

  • Bakos Géza

    2017. január 22. vasárnap 12:16

    #114251

    Kedves Kolléga !

    Megint jogászkodnom kell ahelyett, hogy terveznék…
    A 155-ös és a Étv 33/A (1) a) nem egészen van szinkronban nálam. A naprakész ÚJ 155-ösbe ugyebár már bekerült a meglévő épület bővítése is . Átalakításról szöveg szerint nem esik szó. Az Étv. szerint viszont továbbá (idézem) :”….. és a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület kormányrendeletben meghatározottá átalakítása és….”
    1./ mi a bánat az a ” kormányrendeletben meghatározottá átalakítása” … Mire, melyik kormányrendeletben?
    2./ fentiek szerint pl. ha az építtető úgy akar átalakítani, hogy nem növeli a meglévő állapotot (vagy pl. lebont egy részt, de ugyanannyit épít vissza , akkor mi az ábra , bejelentünk-e „egyszerűen”, vagy nem ? Különös tekintettel
    3./ a 312-es 1. melléklet idei módosítására, miszerint építési engedély nélkül végezhető „…építmény átalakítása felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, kivéve…” Ha az építtető csak tetőt cserél, ilyenről olyanra, de nem építi be, akkor „szabad a gazda”? Mert ugye most már a „tartószerkezetet érintő” kitétel is kikerült a rendeletből bürokráciacsökkentés okán…
    Ha én sem tudom, az építtető honnan tudja?…
    Köszönöm a segítséget
    Bakos Géza

  • Bárdi Zoltán

    2017. szeptember 15. péntek 06:33

    #116476

    Üdvözlöm! Sehol nem találok meghatározást az épület nettó térfogatának számítására. Bele kell számítani az épülethez tartozó tornácot, fedett teraszt? ( 312/2012. Kirm.r. 1.mell. 8. Pontja). Köszönettel: Bárdi Zoltán

  • Széles Anna

    2019. január 31. csütörtök 19:30

    #119438

    Tetőcsere esetén mi a teendő? Nem egyértemű számomra a 312/2012 Korm. rendelet 1 sz. mellékletében az épitmény felújításra vonatkozó rész. A tetőcsere ide tartozik-e, ha nincs bővítes, csak a régi, tönkrement tetőt cserélik le? Értelmezésem szerint nem kell sehová bejelenteni, elég ha hívok egy ácsot, aki leszedni a régi tetőt és készít egy újat. Szeretném ezt épitész igénybevétele nélkül megoldani, azért kerdezem meg itt, hogy jól értelmezem-e az ide vonatkozó rendeletet?

  • Tóth Szilveszter

    2019. február 2. szombat 09:29

    #119463

    Kedves Anna! Nem kell félni az építészektől, bár tény, hogy sokszor szükségtelen a részvételünk, ahogy ebben az esetben is teljesen egyértelmű: ha nem változik a tető formája, felépítményei, akkor ez egy egyszerű felújítás. (szerintem még akkor is, ha mondjuk egy ellenléc- másodlagos fedés beépítés okán valójában 5cm-t magasabb lesz a ház).
    Amiért mégis érdemes lehet építésszel konzultálnia, az a részletek kialakítása: a tető találkozik eresszel, szomszéddal, saját fallal – ezeket a részleteket most költséghatékonyan lehet majd jobbá tenni, hogy kevésbé legyen hőhidas, ne másszon be ott rovar, nyest vagy galamb. Ehhez sem kell építész, csak az építész általában az az ember, aki egyben is látja a házat működni.

    Ha nem keres meg építészt és valamiért nem a sima hagyományos cserepek közül szeretne választani, akkor érdemes elolvasni még a településvédelmi rendeletet és az arculati kézikönyvet, hátha tiltja pont azt a színt, amit választana. Vagy a kiválasztott cseréppel a főépítészi irodán is lehet érdeklődni, ha az egyszerűbb. (ez fokozottan igaz, ha nem cserép fedésről van szó)

  • Széles Anna

    2019. február 3. vasárnap 13:32

    #119472

    Köszönöm szépen a válaszát kedves Szilveszter. Nem félek az építészektől, inkább az egyszerű bejelentéstől, mert akkor tervdokumentáció stb szükséges. Engem pedig sürget az idő, eladtam a lakásomat és költöznöm kell. Esetleg abban tudna segíteni, hogy az építmény felújítás, belső átalakítas (bővítés nélkül) minden esetben mentes-e az egyszerű bejelentés alól, vagy van olyan eset amikor be kell jelenteni az építési hatósagnak? Erre sajnos sehol nem találtam pontos útmutatást az ide vonatkozó rendelkezések között.
    Előre is köszōnöm.

  • Huszti István

    2019. február 3. vasárnap 14:58

    #119473

    Kedves Anna!
    A jogszabály egyértelmű, felújításra nem kell sem engedély, sem bejelentés. Ami viszont ellenőrizendő, hogy a tartószerkezetek milyen mértékben érintettek. Ezt a 191/2009 számú kormányrendelet 22.§-a határozza meg (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900191.KOR). Amennyiben a megadott értékeket a felújtás meghaladja, akkor sem kell bejelentés, de kell kivitelezési dokumentáció és e építési napló vezetése. A kivitelezési dokumentációnak mindig a feladathoz kell illeszkedni, ez akár lehet egy 1 oldalas leírás is, ha az elégséges.

    A szabályozásnak ezzel az a célja, hogy az adminisztráció csökkenjen, de a műszaki kérdésekben legyen jelen szakember (építész, statikus). Vagyis lehet, hogy nem fog kelleni kivitelezési dokumentáció, de legalább a kezdéskor egy szakértő vizsgálja meg a feltételeket.

    Számos esetben igazolódott, hogy a szakember bevonása költséget, bosszúságot előz meg, igaza van Szilveszternek, legalább az elején kérdezzen meg építészt, vagy statikust. Csak példaként: tavaly 29 olyan családiházat vizsgáltam, ami károsodott. A károk oka legalább a felénél a szakszerűtlen felújításból adódott, ilyen okból 3 esetben a ház részlegesen leomlott, lakhatatlanná vált. A felújításokat rendre kőműves, ács „szakemberek” végezték.

ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n

A kooseptar.hu-n a kezdetektől kiemelt jelentősége volt az építési jognak, ezért aztán 2017-ben rendszereztük a különféle jogszabályokkal kapcsolatos változásokat és egy helyről tettük elérhetővé az összes fontos jogszabályt Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen   Mivel ez csak egy ajánló, az esetleges hozzászólásokat az eredeti cikkekhez tudják írni!

Best of 2017 | építési jogszabályok a koos.hu-n
2018. január 5. péntek
ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások

A sok írás közül kettőt emelnék ki, mert mindkettő sok kolléga számára teljességgel az újdonság erejével hatott annak ellenére, hogy mindkét rendelet viszonylag régi.   Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM : Az egyszerű bejelentéssel épülő házakhoz is kell biztonsági és egészségvédelmi terv     2017-ben […]

Best of 2017 | a legnépszerűbb építési jog témájú írások
2018. január 5. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább