Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. április 15. szerda

Az ivóvizünk | a fenntarthatóság a jövő záloga

ivóvíz felhasználás

Idén folytatjuk a tavaly megkezdett ivóvízről szóló sorozatunkat. A témát annyira fontosnak tartjuk, hogy még akkor is foglalkoznunk kell vele, ha nem szorosan vett építészet, hanem sokkal inkább épületgépészet. Amikor ivóvízről írunk, akkor természetesen mindig odaértendő a szennyvíz is, hiszen e két dolog igen szorosan összefügg, különösen a mostani, hagyományos, átlagos felhasználás mellett.

Egy családi ház beruházásában eddig szinte alig találtunk olyan elemet, megoldást, fejlesztést, ami megtérült volna, de ma már igenis található: ilyen az energia (lásd passzívház) és ahogy látni fogjuk a vezetékes víz és szennyvíz is.

Mind a vezetékes víz, mind a csatornába kerülő szennyvíz mennyisége jelentősen csökkenthető, sőt egyes tanulmányok szerint teljes egészében függetleníthetjük magunkat a vezetékes rendszerektől, úgynevezett önellátó rendszerek is kiépíthetőek. Ugyanakkor nem vagyok meggyőződve arról, hogy e rendszer széles körű bevezetésének MA reális esélye lenne Magyarországon, de abban igenis biztos vagyok, hogy e törekvés számos eleme igenis megvalósítható és ami különösen fontos, ehhez nem kell semmiféle központi beruházás vagy akarat, csak az egyén elhatározása és viszonylag kicsi beruházás.

Gondoljunk bele, hogy a fejlett világ háztartásai a mind kisebb vízkészletünkből cca. 90%-ban szennyvizet állítanak elő, ami természetesen óriási szennyvíztisztító kapacitást indukál, miközben a környezetszennyezés soha nem látott mértékben növekszik.

A másik legalább ennyire megfontolást érdemlő tényező az, hogy ma a fogyasztókat semmi sem ösztönzi arra, hogy kevesebb vizet használjanak, mi több a Vízműveknek elemi érdeke a minél nagyobb fogyasztás, hiszen abból származik a bevételük.

A vezetékes víz és szennyvíz ára jelenleg szorosan összefügg, hiszen a szennyvizet külön nem mérik, azt az ivóvízfogyasztás alapulvételével számlázzák ki nekünk. Tehát ha semmi mást nem teszünk, mint lecsökkentjük a vízfogyasztásunkat, ezzel már eleve csökkentjük a szennyvíz költségünket is anélkül, hogy ezen a téren bármit is tettünk volna.

Itt azonban nem pusztán arról van szó, hogy mennyivel kevesebbet fizethetünk, hanem sokkal inkább arról, hogy a jelenlegi vízzel kapcsolatos szokásaink, fogyasztásunk már nem sokáig tartható fenn, a sokat hangoztatott fenntartható fejlődés ma már konkrét lépéseket igényel. A következőkben erről olvashatnak majd 2 fő téma mentén:

 miképpen tudjuk lecsökkenteni (akár teljesen meg is szüntetni) a vezetékes ivóvízigényünket?
 miképpen csökkenthető a szennyvíz termelésünk és mit kezdjünk a szennyvizünkkel?

Maradjanak velünk, mert folytatjuk. Az ivóvizünk című sorozatunk eddigi fejezetei:

 Szennyvíz | takarékoskodjunk a (szenny)vízzel
 Szennyvíz | a sokszínű (szenny)víz
 Szennyvíz | 4 ezer éves a WC
 Szennyvíz | a WC „kultúra”
 Szennyvíz | a WC (papír) története
 Szennyvíz | a fenntarthatóság a jövő záloga

[poll id=”22″]

Hozzászólások (4): megnézem

  • gramercy

    2009. április 15. szerda 09:24

    #9148

    Így igaz. Őszintén szólva fel nem tudom fogni, hogy MA aki elkölt 10-20-40-60 milliót egy új OTTHONra, az miért nem passzív házat épít, egyáltalán nem drágább.
    .
    A vízgazdálkodásra pedig még annyira sem figyelünk oda mint a szelektív hulladékgyűjtésre vagy pl. a komposztálásra.
    .
    A lehetőségekről: https://epiteszforum.hu/node/11923

  • Propeller

    2009. április 15. szerda 11:03

    #9152

    koos.hu – Az ivóvizünk | a fenntarthatóság a jövő záloga…

    csapadékvíz, esővíz, ivóvíz ellátás, szennyvíz…

  • Épületgépészet

    2010. március 24. szerda 09:49

    #61636

    Külföldön..valamelyik szállodában találkoztam olyan megoldással, hogy a wc-ben a tartály teteje kis mosdó kagylónak volt kialakítva. mikor lehúzza az ember és tölt a tartály, addig meg is lehet mosni a kezem. A szappanos víz pedig ápolja a tartályt és a wc-t is. Sajnos itthon ilyet nem lehet kapni, pedig kerestem…

  • Tüke

    2011. augusztus 28. vasárnap 12:22

    #81443

    Ajánlom elolvasásra, esetleg az újabb számadatok miatt. (?)
    https://nol.hu/mozaik/tengernyi_vizet_borotvalkoznak_el_a_nok

ZÖLD
Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?

(x)  A tiszta ivóvíz kincs és úgy is kell bánnunk vele. Magyarország víz nagyhatalom, őseink hagyták ránk. Bölcsen tudták amikor hazát kerestek, hogy az a föld a legértékesebb, ahol sok tiszta víz található. Szerencsére van víztartalékunk, de ez az állapot nem örökké tartó. Mindenképpen ügyelnünk kell a vizeink tisztaságára és arra, hogy csak akkor használjunk […]

Miért jó a házi szennyvíztisztító berendezés?
2017. május 28. vasárnap
OFF
WC világnapja | értelmezhetetlen piszoárok

Ma van a WC világnapja. forrás és további hasonló fotók: VGF Otthon – 6 értelmezhetetlen piszoár.

WC világnapja | értelmezhetetlen piszoárok
2015. november 19. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább