Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. augusztus 12. szerda

7. hiba | amit az építész elkövethet 3.rész

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_6.jpg

A 3D-s és a látványtervezés szükségességéről szóló 3 részes sorozatunk befejező részében érkeztünk.

Benapozás vizsgálat

Szinte minden lakástervezés kikerülhetetlen kérdése, hogy milyen világos lesz a szoba vagy éppen mennyi árnyékot vet majd egy épületrész? A külső benapozásvizsgálat – ami ma már alapfunkció egy CAD szoftverben –  pont ilyen kérdések eldöntésében segít. Napra és órára pontosan meg lehet adni a kívánt időpontot és dátumot és a pontos északi irány ismeretében a program pontosan legenerálja a majdani vetett és önárnyékokat.

Augusztusban 10 és 14 órakor

és januárban 10 és 14 órakor

A fenti vizsgálat azt igazolta, hogy az 1 m-re kinyúló tető nyáron jól árnyékol (az ablak fele árnyékban van), de télen, amikor a nap alacsonyabb íven mozog, akkor végig besüt az ablakon.

Benapozás a belső térben

Ugyanezt elvégezhetjük a belső térben, pontosabban meg tudjuk nézni, hogy különféle napszakokban milyen mélyen fog besütni a nap, melyik szobarész marad pl. árnyékban?

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/2005-218/2005-218-11.jpg

A belső terek ábrázolása

A 3D tervezés talán legfontosabb funkciója a valósághű ábrázolás. Nem az alaprajzok, metszetek és szóbeli instrukciók alapján kell az építtetőnek a saját fejében kitalálni és megalkotnia a majdani tereket, hanem a 3D segítségével szemléletesen láttatni lehet vele bútorokkal, felületi anyagokkal, sőt világítással (mi több reflexfényekkel).

Belsőépítészet

A belsőépítészeti tervezéshez ugyanúgy elengedhetetlenül szükséges a 3D tervezés, hiszen itt talán még nehezebb elképzelni a majdani állapotot egy megrendelőnek, a gond itt inkább azzal lehet, hogy az egész akkor ér valamit, ha a majdani konkrét bútorokat helyezzük el a látványterveken, ami sok esetben azt jelenti, hogy meg is kell modellezni őket.

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_0.jpg

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-kesz/2001_122_kesz_5.jpg

Ahogy sohasem látjuk

A 3D-s tervezés lehetőséget ad olyan nézőpontok felvételére is, amire a valóságban sohasem lenne  lehetőségünk.

https://kooseptar.hu/wp-content/uploads/gallery/2001-122-cad/2001_122_cad_9.jpg

a sorozat részei:

A 3 részes sorozatunkkal az volt a cél, hogy megértessük mindenkivel, hogy ez a fajta tervezés olyan többlet szolgáltatásokat nyújt, ami a megértést illetve a majdani cél minél pontosabb megvalósítását eredményezheti. A 3 részben felsorolt „szolgáltatások”érthetően több energiát igényelnek a tervezőtől is, amiért adott esetben jogosan számít fel díjat, de ha valami, akkor ez egészen biztosan nem kidobott pénz!
Talán nem kell bizonygatnunk, hogy mindezt egy fejesvonalzóval nem lehet előállítani, de sokan sajnos még egy CAD program birtokában sem készítenek 3D-s rajzokat. Márpedig aki nem készít a megrendelőjének perspektívákat, látványrajzokat, az nem végez teljes körű tervezést az én fogalmaim szerint, hanem pusztán pénzkereső foglalkozást űz. Ha betegek vagyunk, kimondatlanul is elvárjuk, hogy a kornak megfelelő korszerűségű műszerekkel, gépekkel vizsgáljanak, így ha építészt választunk legyen ez egy minimum elvárás, akinek a tervezője nem készít 3D-s rajzokat, attól el kell köszöni és másikat kell keresni.

A sorozat eddig megjelent részei:
1. saját „típusterv”-em van
2. tervezés, aláírás szolga módjára
3. ez az én házam – az öncélú formalizmus
4. csak eng. tervet vállalok
5. nem rajzolja be a bútorozást
6. rossz házat tervez
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D)
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D) 2. rész
7. látja, nem látja, na látja (nem készül 3D) 3. rész

Maradjanak velünk, mert ezt a témát még folytatjuk, ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

[poll id=”18″]

Hozzászólások (8): megnézem

  • zoli

    2009. augusztus 12. szerda 07:07

    #11078

    Nagyon profi képek. Nekem az volt a tapasztalatom, hogy mifelénk sajnos még az építészek is csodálkoznak az ilyen képeken, nem hogy a csóró építtetőnek adjanak ilyen vagy ehhez hasonló látványterveket. Csapjuk össze a tervet annyira, hogy a helyi főépítész bólintson rá, vegyük fel a pénzt és jöhet a következő kliens.

  • fm!

    2009. augusztus 12. szerda 10:13

    #11081

    Hadd kérdezzem meg, hogy milyen programmal készültek a belsőépítészeti képek? A külső benapozás vizsgálati képek mintha Artlantis-al készültek volna, a belső is?

  • fm!

    2009. augusztus 12. szerda 11:31

    #11085

    Köszönöm, már töltöm is a demo verziót!

  • Kajt

    2009. augusztus 12. szerda 13:42

    #11087

    Nagyon szép képek, viszont építész hallgatóként többször tapasztalom, hogy hiába szeretnék hasonló képeket csinálni, hogy megmutassam a tanárnak, mire gondoltam, képtelen vagyok a gép teljesítménye miatt. Szabad tudni a gép paramétereit amikkel ezek lettek csinálva?

  • fm!

    2009. augusztus 12. szerda 22:48

    #11096

    Ha esetleg lenne ideje, ezt kifejthetné bővebben, pont ezzel küzdök jelenleg. A belső térben nem tudok szórt fényt beállítani, így ha pl. nem süt oda a nap, akkor szinte teljesen sötét lesz az adott helység.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább