Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. október 28. kedd

3. hiba | amit az építész elkövethet

3. ez az én házam – az öncélú formalizmus | Ha már valamennyi időd eltöltöttünk ebben a szakmában építészként, mindannyiunknak kialakul egyfajta stílusa, az ami az egyik megbízónak tetszik, a másiknak pedig nem. Ez így is van rendjén.

A szakma krémjének tekintett szűk réteg – persze az, amelyik egyáltalán „bajlódik” családi házas megbízókkal – esetében az egyéni stílus egyben egyfajta védjegy, felismerhető formajegyekkel, ami csakis rá jellemző. Esetükben a közvélekedés olyan, mint egy hires festő képe esetén, mindegy hogy mit, csak tőle legyen. Épületek esetében is létezhet ilyen, ahol is a megrendelő beleszólása a majdani lakásába leginkább csak a program megfogalmazására terjedhet ki, minden más az építész joga, mi több kizárólagos hitbizománya, szakmai fejlődése és jó hírneve ápolása érdekében készített „állomás”.

Nem róluk lesz szó, mert ez a szűk réteg valóban más, valódi művészi szinten műveli ezt a szakmát.

 a látványterven látható épületet Tarnay Tünde tervezte

Aztán vannak, akik ugyan nem tagjai e fent említett szakmai elitnek, de munkáik könnyen felismerhető stílusjegyekkel rendelkeznek, mi több, kizárólag egyfajta házat tudnak, akarnak  tervezni. Az ő esetükben a megbízók pontosan ezekért a formajegyekért keresik meg őket, hiszen tetszik nekik az, amit csinálnak. Most tekintsünk el attól, hogy az a stílus, építészeti felfogás éppen milyen, mert hiszen nem ez a lényeg. Az ő esetükben ez a fajta kizárólagosság nem hiba, hanem egy stílus maradéktalan felvállalása.

Így emiatt ők is kimaradnak ebből a körből.

Azokról ejtenénk pár szót, akik tudatosan vagy csak ötlettelenségük miatt egyféleképpen képesek egy tervezési feladatot megoldani illetve azokról, akik mit sem törődnek a megbízókkal, saját ötleteiket szeretnék mindenáron elsütni, megvalósítani. No ezek már az építtető felől nézve valóban tervezői hibának minősülnek.

Számos olyan tervező van, aki egyszer kitalált, megtervezett egy házat és annyira megtetszett saját magának, hogy évekig ugyanazt rajzolja meg, szinte mindegy, hogy a megbízója mit is szeretne. Ebben adott esetben nemcsak az ötlettelenség, hanem a gépies – kizárólag a tervezési díjat szem előtt tartó – hozzáállás is szerepet játszhat. Egyik sem túl szívderítő egy építtető számára, még akkor sem, ha semmi egyedit nem szeretne, ha elfogadja, hogy tucatházat kapjon (a tervezői hozzáállás nyilván azonos akkor, amikor alaprajzilag kell a funkciókat jól elhelyezni és akkor is amikor tömeget adunk egy épületnek).

Részben idetartoznak azok a tervezők is, akik saját típustervgyűjteményt dolgoznak ki és azokat igyekeznek elsütni a megrendelőiknek, így igyekezvén „hatékonnyá” tenni a tervezés időigényes folyamatát illetve megtartani alacsony áraikat. Róluk külön lesz szó.

A tervezés eredménye a tervező személyéhez kötött és szerzői joggal védett mű, amivel sokan hajlamosak visszaélni illetve függetlenül az építészeti kvalitásaitól, önhatalmúlag valamilyen megfoghatatlan művészeti értékkel is felruházni. Az ő esetükben az épület bizonyos elemeit hajlamosak úgy feltüntetni, mintha azokhoz nem lehetne hozzányúlni, amihez az építtetőnek nincs „köze”. Itt nem az előírásokból fakadó kötelezettségekre kell gondolni, hanem legtöbbször formai és részlet elemekre.

Sok építész hajlamos azt gondolni, hogy a tervezett ház a portfóliója következő darabja, de nem ennek van prioritása, hanem annak, hogy a megrendelő igényei ki legyenek elégítve oly módon, hogy egyúttal egy értékes, környezetbe illeszkedő épülettel legyünk gazdagabbak. Ha ez teljesül, no utána már mehet a portfólióba !

A sorozat eddig megjelent részei:
1. saját „típusterv”-em van
2. tervezés, aláírás szolga módjára
3. ez az én házam – az öncélú formalizmus

Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a következő rész:
4. csak eng. tervet vállalok

ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

[poll id=”18″]

Hozzászólások (6): megnézem

  • Propeller

    2008. október 28. kedd 12:41

    #6602

    3. hiba | amit az építész elkövethet…

    3. ez az én házam – az öncélú formalizmus | Ha már valamennyi időd eltöltöttünk ebben a szakmában építészként, […]…

  • Szabóbácsi

    2008. október 30. csütörtök 08:30

    #6635

    No azért az első két pont magasztalt sztárjai is lőnek sokszor kapufát hogy enyhén fejezzem ki magam.

  • Vitáris Endréné

    2009. január 15. csütörtök 14:16

    #7896

    Gondolom véleményem nem számít, nem vagyok szakember,csak csodálója a különleges tehetségeknek.
    Röviden leírom mit éreztem amikor a képeket néztem:
    1. Pécs új kötelező színe
    – túl élénk.
    2.Putrajaya, az új maláj főváros
    – érdekes, de nem szeretnék ott lakni
    3.Vilnius Guggenheim Múzeum
    – különleges és szép
    4.Ez az én házam
    – csodálatos
    Emy

  • #11073

    […] megjelent részei: 1. saját „típusterv”-em van 2. tervezés, aláírás szolga módjára 3. ez az én házam – az öncélú formalizmus 4. csak eng. tervet vállalok 5. nem rajzolja be a bútorozást 6. rossz házat tervez 7. látja, […]

  • 10. hiba | amit az építész elkövethet

    2011. március 25. péntek 21:35

    #79277

    […] megjelent részei: 1. saját „típusterv”-em van 2. tervezés, aláírás szolga módjára 3. ez az én házam – az öncélú formalizmus 4. csak eng. tervet vállalok 5. nem rajzolja be a bútorozást 6. rossz házat tervez 7. […]

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább