Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 30. szerda

Felhívás tervező építészeknek

az árvíz utáni újjáépítéshez a károsultak számára ajánlott építési engedélyezési tervjavaslatok készítésére

Az utóbbi hetek szélsőséges időjárása százával tett tönkre lakóházakat. Számos épület összeomlott illetve károsodásának mértéke miatt bontandó. Az otthonukat vesztett károsultak tél beállta előtti fedél alá juttatásának érdekében a Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága felhívással fordul a hazai tervező építészekhez.

A felhívás célja olyan, az építésügyért felelős miniszter által ajánlott családi ház tervállomány létrehozása, amelyből a károsultak új lakóház építése esetén választhatnak. Az ajánlott tervek elsősorban a jelenleg árvízzel, belvízzel sújtott településeken felépítendő, egyszerűen kivitelezhető, tájba illő, hagyományos családi házak építéséhez készüljenek, különböző méretű családok számára. A tervezés során figyelembe kell venni az ilyen területeken elvárt építési követelményeket is (1. számú melléklet).

Egy tervező több épülettípusra is tehet javaslatot.

A beadandó ajánlott tervek tartalma:

A beadandó terveket az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendeletnek megfelelő összetételű és műszaki tartalmú építészeti-műszaki dokumentáció formájában kell benyújtani, értelemszerűen a telekre és egyéb nem ismert adottságokra vonatkozó tervlapok és műszaki tartalom nélkül.

A terveket valamint az aláírt nyilatkozatot (3. számú melléklet) PDF formátumban, A/3-as méretben a következő e-mail címre kell küldeni: adatbank@vati.hu. A címzett az e-mail és a csatolt fájlok érkezéséről visszajelzést küld.

A tervek beküldése folyamatos, végső határidő: 2010. július 15.

Eljárásrend:

  • A beküldött tervek közül az országos főépítész, a területileg illetékes állami főépítész, megyei főépítész és megyei építész kamara elnöke választja ki a továbbtervezésre alkalmasakat. A döntés a beérkezést követő 3 napon belül megtörténik.
  • Az alkalmas tervek szerzői – rövid határidővel – elkészítik a kiválasztott terv árazatlan költségvetéssel ellátott kiviteli tervi szintű dokumentációját, amelyet az építési engedélyezési tervdokumentációval együtt elektronikus formában eljuttatnak a VÁTI Dokumentációs Központba.
  • A károsultak a kárt szenvedett település főépítészének közreműködésével választanak tervet az építésügyért felelős miniszter által ajánlott tervek közül a VÁTI Dokumentációs Központ elektronikus tervtárából.
  • A károsult építtetők szerződést kötnek az általuk kiválasztott terv adaptálására, azaz a végleges építési engedélyezési és a kivitelezési tervdokumentáció elkészítésére. E tervdokumentáció készítése során figyelembe kell venni az építés helye szerinti település építészeti jellegzetességeit.

A tervek kiválasztása továbbtervezésre folyamatos, végső határidő: 2010. július 19.

A kiválasztott tervek szerzői legkésőbb 2010. július 19-én értesítést kapnak a kiviteli tervi szintű továbbtervezésről.

Budapest, 2010. június 28.

dr. Szaló Péter
területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár

Mellékletek:

  1. Az árvíz- vagy belvízveszélyes illetve összegyűlő csapadékvíz által veszélyeztetett területen a támogatásokból épülő új lakóépületek terveinek kidolgozása, adaptálása és az épületek kialakítása során alkalmazni javasolt követelmények letöltés
  2. Az árvíz által leginkább sújtott Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések felsorolása, amelyeken újjáépítésre kerülhet sor. letöltés
  3. Nyilatkozat | letöltés
  4. Felhívás | letöltés

forrás: e-epites.hu

Hozzászólások (3): megnézem

SZAKMA
Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.5. Nemzeti Mintaterv katalógus

2015. szeptemberében jelent meg az építésügy átalakítását célzó 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat, amely jelentős részben előrevetítette azokat a jogszabály változásokat, amikre 2016 során annyira rácsodálkoztunk. E sorozat keretében a 2015-ös építészetpolitikai elképzeléseket vetjük össze a ténylegesen megjelent jogszabályokkal illetve az ezek nyomán kialakult gyakorlattal.      1./ A lakossági építkezések bürokráciacsökkentése 1.5. A lakossági építkezések […]

Mi valósult meg a építészetpolitikából? | 1.5. Nemzeti Mintaterv katalógus
2017. január 16. hétfő
SZAKMA
Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?

Gyakran hajlamosak vagyunk a szocializmus érájában épített épületszerkezetek minőségét megkérdőjelezni, pedig számos területen semmi szégyenkezni való sincs. Egy szakvélemény kapcsán egy közel 40 éves könnyűszerkezetes épületet kellett véleményeznem. Több cikket is írtam betonyp témában, vélhetően ennek volt köszönhető a megkeresés is. Több helyen is feltártuk a födém- és falpaneleket és meglepődtünk, hogy mindenütt milyen épen […]

Készházak | Milyen állapotban van egy 40 éves Falco-betonyp szerkezet?
2016. augusztus 9. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább