Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. április 20. hétfő

Tervkritika 29 | egy visszatérő terv

Ez a terv egyszer már járt a Tervkritika boncasztalán és … elég kemény kritikát kapott. A terv átdolgozása után került ismét hozzánk. Itt alább látható az eredeti alaprajz és alatta a módosított.

Egymás alá téve a két tervet, látható, hogy egy fallal ténylegesen is kétfelé választott alaprajzon lényegbe vágó változás nem történt. A jobb oldali hálóblokk teljesen változatlanul megmaradt (azzal egyébként nem volt semmi különösebb gond).

először beküldött alaprajz

Két helyen történt változás, egyrészt az előszobában a WC átkerült a jobb oldalra (de továbbra is belső terű maradt) és nagyon kicsi alapterületű maradt, illetve változott a konyha formája (ez utóbbi nem feltétlenül a javára). Kétségkívül szellősebb lett, de egyrészt a hátsó falnál egy igazából semmire sem használható keskeny közlekedő alakult ki, másrészt azáltal, hogy a háztartási helyiség a nappali-konyhából is megközelíthetővé vált, így ez részben korlátozza a konyha méretét és elhelyezhetőségét, másrészt lehetőséget nyújt arra, hogy az ülőgarnitúrából belássunk közvetlenül a háztartási helyiségbe, ami nem igazán szerencsés megoldás, szerintem. Talán elég volna a hálóblokk felől megnyitni.

Ez a fajta elrendezés viszont még azzal  a hátránnyal is jár, hogy amikor ott a mosógép működik – különösen a centrifuga – akkor annak  hangja meg fog jelenni a nappaliban is, méghozzá eléggé zavaró módon.

másodszorra beküldött alaprajz

Legalább ekkora gondnak látom azt, hogy a konyha gyakorlatilag teljesen sötét lesz, a korábbi ablak elmaradt (szerk. kiegészítés: a hozzászólásból derült ki, hogy a konyha fala csak mellvédfal, így a konyha az étkező felől kap megvilágítást). Csak a most kapott helyszínrajz ad erre némi magyarázatot, mivel az épület – legalábbis e szerint a helyszínrajz szerint – oldalhatárra kerül. A teljes ablaktalanság (még üvegtégla sincs) nem fog eredményezni túlságosan barátságos belsőt.

Nem igazán értem a terasz körüli tömör mellvédet, mivel a terasz nincs kiemelve, így nem tudni, mi indokolja ezt a szokatlan megoldást?

És a többi terv …

Összefoglalás | az előző tervkritikában írottakat legnagyobbrészt továbbra is érvényesnek érzem. A konyha elrendezése, helye nem igazán javult és van egy olyan érzésem, hogy ez a körbejárhatóság is csak azért került bele, hogy az étkező belső székei a konyhán át való közlekedéssel  legyenek könnyebben megközelíthetőek. Az étkezőt célszerűbb nem betolt, hanem épp kihúzott székekkel ábrázolni, mert így könnyen eldönthető, hogy az asztal használat közben is körbejárható-e?

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (16): megnézem

  • Propeller

    2009. április 20. hétfő 10:34

    #9213

    koos.hu – Tervkritika | egy visszatérő terv…

    tervező saját háza, tervkritika…

  • Butykai Gyula

    2009. április 20. hétfő 12:32

    #9218

    Tisztelt koós Úr!

    Köszönöm, hogy bemutatta, mi lett a tervből a kritika után!
    Egy apró megjegyzés, ami a terven nem világos. A konyha szabadonálló része egy fallal van körbevéve, ami a pultmagasság + 20-30cm körüli lesz, így nincs ami leárnyékolja a fényt az étkező felől.
    Az épület amugy oldalhatáron álló, mellette már be is van építve, de a térképkivonatra még nem kerültek rá az épületek.
    Terasz azért van körbezárva egy fallal, mivel később szeretnénk feltölteni mellette és kialakítani egy részűt, ahova virágok, stb. kerülhetnek.
    Mégegyszer köszönöm!

  • bobo

    2009. április 22. szerda 02:20

    #9236

    Elsőre korrekt tervnek tűnt a ház, de valami olyan furcsa volt benne. Sokáig nézegettem, mire leesett, miért nem tetszik ez az elrendezés: nincs a háznak eleje.

    Van szépen kidolgozott oldala, impozáns hátulja de elől halott. Pedig, ha mondjuk a bejárat átkerülne a visszahúzás végébe, azt kicsit megnagyobbítva, még a most megvilágítatlan 8-as közlekedő is több fényt kaphatna délről. Igaz, a vendégszobát odébb kéne rakni hozzá, megtörne a most jól elkülönülő privát rész. Igaz, a terasz meghosszabbítása ekkor már nem mutatna olyan jól.

    A konyhát is már majdnem sikerült eltalálni, csak 90 fokkal el kéne fordítani a berendezését. Így jobban elkülönülne az étkező-konyha rész a nappalitól, a mellvéd pont eltakarná a piszkos edényeket. De lehet, a sütő rész konyhaszigetté alakítása még több teret adna.

    Hogy a háztartási helység miért került a ház közepébe, máig nem tudom megérteni. Talán mindenhonnan szeretnék a mosást figyelemmel tartani a lakók? 🙂 A két szembenyíló ajtó és az őket összekötő fal feleslegesen bonyolítja az egészet, értékes négyzetmétereket rabolva a többi dolog elől.

    Úgy látom, a bejárat melletti szekrény és a wc ajtó sikeresen akadályozza egymást a használható méret elérésében, így mindegyik kényelmetlenné vált. A fürdőben a dupla mosdót a szemközti falra tenném az átszűrődő zajokat tompítandó. Természetesen az ajtó a helyére kerülne a sarokba és megfordulna (jelenleg a hogy nyissunk rá a másikra mozgalmat erősíti).

    PS: az első kép egy korábbi tervkritika házát hozza be, nem a jelenlegit.

  • blö

    2009. április 22. szerda 06:54

    #9238

    Azt a pultot még el fogják átkozni. Amikor ott ellenfényben húsokat kell hámozni, amire még árnyékot is vet az a 30 centis perem, az érdekes lesz.
    Tessék beforgatni az egészet. Mint a post írója is tanácsolta. Én a nappalit is forgatnám és kivenném a falat a bejárati ajtó mellől. Most úgy kell beosonni a közösségi részbe. 5 métert kell gyalogolni, sötétben. Szintén sötét az autóbuszforduló a hálószobák előtt. Egyébként nagy is. 6m2. Egy fél szoba.
    Az meg hogy a szülői meg a gyerek háló között csak egy válaszfal van, az szerintem nem szerencsés. Mindenképpen hangszigetelném. 😉

  • Butykai Gyula

    2009. április 22. szerda 13:10

    #9241

    Az „először beküldött alaprajz”-ra ha rákattintunk, és rámegyünk arra, hogy „PREV”, akkor tényleg az előző tervkritika házáról hozza be az egyik látványtervet.

  • #9243

    […] április 20. Tervkritika | egy visszatérő terv […]

  • Nagy Mihály

    2009. április 22. szerda 23:37

    #9245

    Minden tiszteletem a tervezőé. Nem lehetett egyszerű az előző kritika után újra elküldeni a tervet. A korábbiakban elhangzott kritikák mindegyike a túl széles és nem elég hosszú házra vezethető vissza. A több mint 10m-es épületszélesség öli meg a házat. A másik, hogy ebből a házból az „ezt tegyük ide, ezt meg forgassuk el” módszerrel nem lesz jó alaprajz. Egy nagyon tiszta, új papíron kellene kezdeni.
    Ami viszont előremutató: vastag szigetelések a falakon és a tetőn. Sajnos ez a nyílászárók elhelyezésénél, beépítésénél már nem nyomon követhető. A padló rétegrendben hihetetlen mennyiségű a beton. A sávalapokkal együtt ezek már gond nélkül kiadnának egy lemezalapot, alatta gazdagon hőszigetelve. Egyszerűbb és jobb szerkezet lenne.

  • Nagy Mihály

    2009. április 22. szerda 23:42

    #9246

    A lényeg majdnem lemaradt. Eltűntek a lecsapott falsarkok, beugrások. Majd mindenhonnan. Nagyságrendileg jobb lett így.

  • Szabóbácsi

    2009. május 12. kedd 05:36

    #9535

    Nem látom be miért nem lehet egy üres telekre ablakos konyhát tervezni családiház esetében, mégha az oldalhatáron álló is? Meg szebb előszobát, amibe nem áll utat egy vécé. Előrelépés, de nem eléggé. Szerintem nagyobb levegőt kéne venni a 3. változat előtt 🙂

  • Butykai Gyula

    2009. június 8. hétfő 22:07

    #10194

    Köszönöm a hozzászólásokat!
    Ez már változni nem nagyon fog, a lábazatnál jár az építkezés. Esetleg a lentebb lévő wc kicsit hosszabb lesz a cipőtartó és a felette lévő kabátakasztó rovására.
    Amin még gondolkodok, mert sokan mondják, hogy a konyha sötét lesz, az egy áthidaló beépítése a két pult közötti északi falba, ha esetleg később szeretnénk, egy fix normál méretű tejüveges hőszigetelt ablakot berakhassunk.
    Látványtervet ha lehet, majd küldök még be.

  • Butykai Gyula

    2009. augusztus 5. szerda 19:22

    #10942

    Köszönöm szépen, de sajnos nincs „szkájpom”, csak MSN messengerem van. Azon esetleg nem lehetne, vagy ha nem, akkor itt is nagyon szívesen venném!
    Előre is köszönöm!

  • Butykai Gyula

    2009. augusztus 6. csütörtök 21:12

    #10979

    Kedves Szabadi Úr!

    Még várom szíves válaszát!

  • Butykai Gyula

    2009. augusztus 19. szerda 21:13

    #11219

    Elnézést hogy kérdezem, de a Tervkritika rovat még él? Nekem az a kedvencem, naponta többször is nézem az oldalt miatta, de lassan két hete minden nap csalódott vagyok…

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább