Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. február 19. csütörtök

7. hiba | amit az építtető elkövethet

kicsit legyen nagyobb, úgyis maradt tégla

Az építtetők legnagyobb részének nem végtelenített a pénztárcája, ezért az építésre fordított pénzkeret eléggé adott, különösen, ha annak nagy része hitel. Ennek ellenére sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy ne építsenek nagyobb házat, mint amire ténylegesen szükségük lesz. Jó-jó, de ki mondja meg, ki tudja megbecsülni, hogy mekkora az ideális? Erre nincs szabály, ezt mindenkinek magának kell meghatározni, természetesen hozzáigazítva a lehetőségeihez.

A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy sokan azért nem tudják a tervezett módon, időben, minőségben befejezni a házukat, mert túlvállalták magukat, egészen pontosan nagyobb házat építettek, mint amire feltétlenül szükségük (lehetőségük) lenne. Ez nem ritkán 10-15 %, vagyis a 100 m2 helyett építenek egy 115 m2-est, ami lássuk be, nem nagy többlet. Ha viszont a kulcsra kész építési költségeket vesszük 150.000 Ft/m2 áron, akkor a 10-15 m2 többlet már 1,5-2,5 millió Ft többlet ráfordítást jelent.

Sokszor pont ez az összeg hiányzik ahhoz, hogy befejezzük, vagy hogy vehessünk egy konyhabútort, megcsináljuk a kerítést, motoros kaput csináltassunk a garázsra …stb.

Hiba lenne azt gondolni, hogy az esetlegesen  megmaradt építőanyag vagy „egy kis kiegészítése” az töredékáron van. A sok apróság azonban összeadódik, alapozásban, betonozásban,vakolásban, csempézésben, padló és mennyezetburkolásban, fűtési csőben és számtalan másban. Biztosak lehetünk abban, hogy a kivitelező is fel fogja számítani – egyébként teljesen jogosan – a különbözetet. Hiába gondoltuk, hogy a megmaradt téglával kevés anyagi ráfordítással nagyobbá tehetjük a házat, a valóság ennél sajnos drágább végeredményt eredményez.

A sorozat eddig megjelent részei:
1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak?
2. nincs pénzem, de építkezni akarok
3. most legyen olcsó
4. szorít az idő
5. nem kell kiviteli terv
6. kézivezérlés
7. kicsit legyen nagyobb, úgyis maradt tégla

Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a következő rész:
8. nem készül pénzügyi ütemezés

ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

[poll id=”17″]

Hozzászólások (12): megnézem

  • Propeller

    2009. február 19. csütörtök 07:01

    #8383

    koos.hu – 7. hiba | amit az építtető elkövethet…

    építtető, hiba…

  • Ikon

    2009. február 19. csütörtök 07:43

    #8385

    Hello.
    És itt említeném meg, hogy az Építtetőim közel 50 % a 100-115 m2-es lakásához feltétlen szeretne 40 m2-es duplagarázst. Akár pincével is.
    Persze sohasem lesz új autója, mindig használt 4 évesre tellik, de annak kell a garázs….
    És ekkor alakulnak ki a 140-155 m2-es házak.
    „Dehát biztos olcsóbb a garázs mondják.”
    Igen, maximum 5-7 e. Ft/m2-el.
    Gondoljuk át.
    Egy autóra manapság milyen garanciát, alvázvédelmet adnak, sőt nézzünk körül kicsit jobban a Sógoréknál. Azt hiszem kicsivel több összeggel rendelkeznek havi szinten és Ők se építenek mindenáron garázst.(megmarad 4,5-6 millió Ft)Inkább 4-5 évente cserélnek autót.
    Visszatérve.
    Láttam már „olcsó tervezőtől” lazán összevágott házat, plussz 15-20 m2-es közlekedőkkel. Nagyvonalú 20 m2-es inpozáns szélfogóval (, nem vicc, tönkre is ment az Építtető !).
    Én is tapasztaltam, hogy „ezt a 15 m hosszú falat 50 cm-el toljuk ki, nem sokkal több tégla az”.
    DE több lett. És drágább.
    Idén kevesebb munkára nem számítunk, de mint építész tervezők olyan megrendelőket fogunk az idén -jó értelemben – kiszolgálni (kapni), akik pontosan tudják mi a maximum összeg ami valaha rendelkezésükre fog állni. Milyen m2 árakkal kell és szabad számolni. stb.
    Ergo. Több tervezői munkával, kisebb, praktikusabb házakat fogunk végre tervezni.

    Ikon

  • Szabóbácsi

    2009. február 19. csütörtök 10:56

    #8388

    A garázs fontos és hasznos dolog. Régen teljesen feleslegesnek tartottuk. Aztán a házunkba mégis tettünk egyet. 8 éve elég is volt. Egy régebbi kocsink van ugyan, de most már duplát építenénk akkor is. Most már nem elég a szimpla sem.
    Én inkább előrelátásnak nevezném.
    Persze a cikk nem erről szól, hanem a menetközbeni improvizálásról. Abban maximálisan egyetértek hogy azt egy jó terv után TILOS. Csak rosszabb, drágább lesz.

  • dd

    2009. február 19. csütörtök 12:41

    #8390

    „A garázs fontos és hasznos dolog.”
    Fontos, de fontosabb egy nagyobb gyerekszoba vagy hálószoba ugyanabból a pénzből. Furcsán néz ki a 10 nm-es szobák mellett a 40 nm-es garázs a házban.

  • Ikon

    2009. február 19. csütörtök 17:31

    #8396

    Deház ez az a hiba, ami a címben szerepel 🙂
    Azaz, ne bízzuk Rájuk. Mármint persze, ha anyagilag nem férne be, csak akkor a felelősségünk szólni.
    Ikon

  • Stuksza Attila

    2009. február 19. csütörtök 17:56

    #8398

    Én inkább a következőkről szoktam tájékoztatni az Építtetőket:
    -Ha házat épít hitelből, annak utolsó 10%-os részletét csak használatbavételi engedély után adja ki a bank.
    – Ezért, ha az építtető lakóházon kívül garázst, (régebben kerítést), vagy melléképületet is szeretett volna egy tervdokumentációban szerepeltetni, akkor erről lebeszéltem. Ha ugyanis egy határozatban engedélyezték az összes épület építését, akkor annak használatbavételi engedélyét is csak egybe adták ki, azaz mikor minden elkészült.
    – Ha viszont külön-külön dokumentumként engedélyezteti, akkor azok külön-külön is megépíthetők, és használatba vehetők.
    – Igaz, hogy ezek mindegyike külön illeték alá tartozik, viszont megéri, hisz külön ütemként építhetők, vagy elhalasztható az építésük.

  • trajer

    2009. február 23. hétfő 08:33

    #8443

    mivel én magam kőmüves vagyok, tehát a sajhát házamat is á-tól z-ig én csináltam.ez az anyagi lehetőségeim miatt a teljes befejezésig kb 10 évig tartott, igaz egyetlen forint hitel nélkül.de nagyon fontosnak tartottam egy garázs mihamarabb történő ejkészitését, úgy a 18-éves ladám számára, mint a fojamatos bütyköléseknek egy szervizszerű helynek. azóta már készitettem egy másikat is, és a jó öreg lada is átvedlett a legújabb vectrára.

  • Nikoletta

    2009. március 8. vasárnap 20:05

    #8636

    Bocsánat, off leszek, de nem találok megfelelő helyet a kérdésemnek.
    Most fogjuk építeni a tetőnket, fafödém lesz.
    A látszódó fafödémnél az építész (és statikus) úgy csinálta, hogy a két gerenda közepétől való távolság 92 cm-re (12/20-as rétegragasztott gerendát) van, a tornácon 1m-re (14/14-es) és az egyik ács, akitől árajánlatot kértünk, nagyolta a távolságot. Ahol nem látszódó, ott (10/15) 87, 85, 91 cm-re rakta egymástól. Ez megfelelő vagy tényleg nagy a távolság?
    Segítségét előre is nagyon köszönöm!
    üdvözlettel: Nikoletta

JÓTANÁCS
Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra

4 dolgot tudok feltételezni: nem határoztak meg követelményértéket, miszerint milyen kopásállóságú padló szükséges egy forgalmas kórházi folyosóra-lépcsőházra rossz követelményértéket határoztak meg (pl. egy lakás hálószoba igényei) a kivitelező/forgalmazó/gyártó félrevezette a beruházót nincs itt semmi látnivaló, a kórházi folyosók már csak ilyenek és kész…

Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra
2017. július 1. szombat
TERV KRITIKA
Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?

Megtervezheti. Kereshet is egy olyan építészt, aki aláírja. Valószínüleg még találni is fog, majd utána mindenkinek el is mesélheti, hogy lám ezt ő is meg tudja csinálni, nem olyan nagy etvasz ez. Ezrével épültek ilyen házak. Egy magyar mindenhez ért. Ezermester. Miért, építészek talán nem terveznek ronda és vacak házakat? De. Mi akkor itt a […]

Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?
2014. november 26. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább