Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. január 19. hétfő

6. hiba | amit az építtető elkövethet

a kézivezérlés

ez a gyakran előforduló hiba sok esetben az 5. nem kell kiviteli terv című írásban foglaltak természetes következménye, annak folytatása. Miről is van szó? Sok esetben egyszerű „tervszerűtlenség”, azonban én ide tartozónak vélem a bizalmatlanságot is. A megrendelő a kivitelezőt – kiviteli tervek hiányában (de előfordul, hogy még azok birtokában is) úgy irányítja, ahogy éppen eszébe jut valami.

Ez pl. tipikusan akkor fordul elő, amikor valaki jellemzően feketén dolgoztat valakit vagy éppen nem tiszta forrásból származó építőanyagot, berendezést használ fel az építkezésen. Itt fő, hogy semmi se legyen leírva, mert akkor annak nyoma van.

Így szóban kap mindenki instrukciót, amivel még nem is volna baj, ha ez szakembertől jönne, de a legtöbb esetben az építtető mindennek mondható, csak szakembernek nem.

a laikus | ezt most  – ahogy már máskor is írtam – nem kell pejoratív értelemben venni, gondoljunk arra, ha valaki egy orvosi vizsgálatra megy, akkor ott ő is laikus, függetlenül hogy pl. egy teljesen más szakmában nemzetközileg ismert professzor, ha gatyára kell vetközni, akkor ott mindenki páciens, beteg, laikus …..

Az efféle irányításnak nyilván ott van a legnagyobb veszélye, hogy igazából csak egy valaki tudja – ha tudja – mi hogyan áll éppen? Kitől mit rendelt meg, kivel miben állapodott meg időben és forintban, ki mikor érkezik? Az ilyen ember állandó rohanásban és kapkodásban van, mert érthetően túlvállalja magát, hiszen olyasmit csinál, amihez vélhetően nem ért. Úgy véli ha „mindenen rajta tartja a szemét”, akkor nem fogják átverni, megkárosítani, így olcsóbb lesz minden. Igen ám, de a folyamat tele van szakmai döntéshozatali pontokkal, amihez érteni kell.

Az építési folyamat is olyan, mint sok minden más, akkor lehet csökkenteni a kiadásokat, ráfordításokat, ha igyekszünk optimalizálni az erőforrásokat, készleteket. Ezt viszont csak tervszerű előkészítéssel lehet.

A sorozat eddig megjelent részei:
1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak?
2. nincs pénzem, de építkezni akarok
3. most legyen olcsó
4. szorít az idő
5. nem kell kiviteli terv
6. kézivezérlés

Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a következő rész:
7. kicsit legyen nagyobb, úgyis maradt tégla

ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

[poll id=”17″]

Hozzászólások (5): megnézem

  • J.B.

    2009. január 19. hétfő 04:13

    #7951

    OFF
    Lemaradt egy mondat vége: „Igen ám de a folyamt tele van szakmai”…

  • Propeller

    2009. január 19. hétfő 10:29

    #7957

    koos.hu – 6. hiba | amit az építtető elkövethet…

    építtető, hiba…

  • koos.hu - 7. hiba | amit az építtető elkövethet

    2009. február 19. csütörtök 00:04

    #8382

    […] pénzem, de építkezni akarok 3. most legyen olcsó 4. szorít az idő 5. nem kell kiviteli terv 6. kézivezérlés 7. kicsit legyen nagyobb, úgyis maradt tégla Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a […]

  • koos.hu - Blogtörténet | legolvasottabb cikkeink

    2009. május 28. csütörtök 12:52

    #9938

    […] 6. hiba | amit az építtető elkövethet […]

JÓTANÁCS
Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra

4 dolgot tudok feltételezni: nem határoztak meg követelményértéket, miszerint milyen kopásállóságú padló szükséges egy forgalmas kórházi folyosóra-lépcsőházra rossz követelményértéket határoztak meg (pl. egy lakás hálószoba igényei) a kivitelező/forgalmazó/gyártó félrevezette a beruházót nincs itt semmi látnivaló, a kórházi folyosók már csak ilyenek és kész…

Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra
2017. július 1. szombat
TERV KRITIKA
Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?

Megtervezheti. Kereshet is egy olyan építészt, aki aláírja. Valószínüleg még találni is fog, majd utána mindenkinek el is mesélheti, hogy lám ezt ő is meg tudja csinálni, nem olyan nagy etvasz ez. Ezrével épültek ilyen házak. Egy magyar mindenhez ért. Ezermester. Miért, építészek talán nem terveznek ronda és vacak házakat? De. Mi akkor itt a […]

Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?
2014. november 26. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább