Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Huszti István
2016. szeptember 3. szombat

SEGÉDLET | Az „egyszerű bejelentés” alapján tervezett ház geotechnikai kategóriájának meghatározásához.

geotechnikai segedlet

Segédlet a Magyar Mérnöki Kamara Geotechnikai Tagozata által kiadott anyaga alapján készült.

A segédlet célja az építész tervező támogatása abban, hogy az építtető felé a tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A szerző véleménye, hogy a gazdaságos és megfelelő minőségű tervezés-kivitelezés érdekében szükséges a szakági tervezők közreműködése, így jelen esetben a geotechnikai tervező/szakértő és a tartószerkezeti tervező bevonása, még akkor is ha ez kötelezően nincs előírva. A szakági tervezők bevonása nem azt jelenti feltétlenül, hogy készüljön a szakágra vonatkozó kivitelezési dokumentáció, hanem adott esteben elégséges a szükséges tervezési szempontok szakszerű meghatározása. A táblázatban szereplő „qd” értékek a szerző tapasztalatai alapján kerültek megadásra, erre vonatkozó előírás nincs.

Megjegyzés: A „választás” sorokba, a megfelelő cellába „x” karaktert kell beírni. Egy sorban, csak egy cellában lehet „x” karakter, a többit üresen kell hagyni ! A program a geotechnikai kategória meghatározását és a szükséges eljárást automatikusan meghatározza.

Készítette: Huszti István tartószerkezeti tervező T 01 9568, huszti55@gmail.com

Geotechnikai kategóriák

Hozzászólások (5): megnézem

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2016. szeptember 3. szombat 18:26

    #111868

    Príma anyag, köszönjük! Kérdésem lenne, mert ezt nem értem: „LÉTESÍTMÉNY MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ KAPCSOLÓDÓ TEREPRENDEZÉ (TÖLTÉS, BEVÁGÁS) MÉRTÉKE”-a legkisebb is 5 méteres érték, az pedig igen nagy bevágás. Hogyan kell ezt érteni?

  • Huszti István

    2016. szeptember 3. szombat 21:51

    #111869

    Szia Péter !
    A segédlet, mint ahogy a bevezetésben írtam a MMK szabályzat alapján készült, ettől nem akartam eltérni (https://www.geotechnikaitagozat.hu/data/MMK-GT_FAP-2014_3GK_151119.pdf).
    A kérdéses pontot én az alábbiak szerint értelmezem.
    Mind a töltés, mind a bevágás földmű, így ezeket rézsű határolja. A rézsűnek meg kell felelnie a rézsűállékonyság feltételeinek, tehát nem beszélhetünk egy függőleges földpartról. Így a megadott mértékek már nem túlzóak, és csak az egyik szempont a sok közül. Persze minden egyes esetben mérlegelni kell, mire van szükség. Pl. ha egy területen mondjuk a kitermelt földből egy 3-4 méteres természetes rézsűszögű dombot csinálsz a gyereknek szánkózni, ahhoz nem gondolnám, hogy kell geotechnika. A példa fonákja különben az, hogy a szánkódomb ebben az esetben építési engedély köteles, még ha az ott építendő ház csak egyszerű bejelentés alapján készül.

  • Kelemen Zsolt

    2016. szeptember 4. vasárnap 20:07

    #111874

    Nem szégyen egyébként, hogy ezt nem a minket képviselni hivatott kamaránktól kapjuk meg az „egyszerű bejelentés” rendelet kihirdetésével egy időben, hanem lelkes kollégától, akik időt és fáradságot nem kímélve segítik a többiek munkáját!
    Huszti Istvánnak köszönet!

  • Tóth Ákos

    2016. szeptember 12. hétfő 22:07

    #112060

    Ami a földmunkát illeti…
    Én ebbe beleestem…
    A tervezett családi házat még az első verziós bejelentési (ÉTDR-be menő) eljárás szerint kellett megtervezni. A házhoz szükséges tereprendezésre hagyományos engedélyt kellett kérni, természetesen a két eljárásban az egymásra való kereszthivatkozásokkal. Most meg az új bejelentési eljárás szerinti kiv terveket kell majd feltölteni a naplóba. 1 megbízás, 3 doksi…1 ár…RULEZ :)))

  • #112104

    […] SEGÉDLET Az “egyszerű bejelentés” alapján tervezett ház geotechnikai kategóriájá… […]

SZAKMA
Padló MI 01:2017 műszaki irányelv

Az év elején nyomtatott kiadványként megjelent PADLÓ MI 01:2017 MŰSZAKI IRÁNYELV (Esztrich padozatok) pdf változata a múlt héten felkerült a honlapunkra, és regisztráció nélkül letölthető a követkwző címről: https://www.burkolastechnika.org/letoltes.php Az irányelv olyan jellemzőket ad meg az MSZ 04-803 szabványsorozatban megadott követelmények kiegészítéseként, amelyek megkönnyítik az aljzatok (esztrichek) és burkolóanyagok kiválasztását, méretezését és kivitelezését. Ilyenek például […]

Padló MI 01:2017 műszaki irányelv
2018. december 28. péntek
SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább