Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Huszti István
2016. március 17. csütörtök

Lakóház építtetőknek a tervezési programról

A tervezési program viszonylag új intézmény az építészeti tervezési gyakorlatban. Ezt jól jelzi az is, hogy általában az építtetők nem ismerik, de a tervezők jelentős részének is téves fogalma van róla.

Egyik ilyen tévedés, hogy sok tervező azt gondolja, a tervezési programot az építtető készíti, amiben leírja az elképzeléseit. A másik ennek lényegében az ellentéte, miszerint a tervező írja le, hogy szerinte az építtetőnek mire van szüksége. Mielőtt részleteznénk, mi is a tervezési program, egy dolog előre biztosan kijelenthető, a tervezési program az építtető és a tervező által közösen készített dokumentum, amiben megállapodnak a tervezési feladatról és annak feltételeiről.

A tervezési program kötelezően készítendő dokumentum, amit több jogszabályi hely is nevesít, ill. utal rá. Érdemes végignézni, hogy a törvények, rendeletek milyen kötelezettségeket rónak a tervezőre, ugyanis ezekből levezethető, hogy a tervezési programnak mire kell kitérnie.

  1. Polgári Törvénykönyv (Ptk.).

A Ptk. 6:251. § [A tervezési szerződés] határozza meg a tervezési szerződés szempontjait és egyben a tervező kötelezettségeit. Ezek az alábbiak.

„(1) Tervezési szerződés alapján a vállalkozó tervezőmunka elvégzésére és a tervdokumentáció átadására, a megrendelő annak átvételére és díj fizetésére köteles.

(2) A tervdokumentációnak műszakilag kivitelezhető, gazdaságos és célszerű megoldásokat kell tartalmaznia, és alkalmasnak kell lennie a megrendelő felismerhető, a felhasználás céljából következő igényeinek kielégítésére.

(3) A terv hibája miatt mindaddig érvényesíthetőek a szerződésszegésből fakadó jogok, amíg a terv alapján kivitelezett szolgáltatás tervhibával összefüggő hibás teljesítése miatt jogok gyakorolhatók.

(4) A tervező jogszavatossággal tartozik azért, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a terv felhasználását akadályozza vagy korlátozza.”

Ezek a feltételek első olvasatra teljesen természetesnek tűnnek, de vannak olyan részek, amik mégis magyarázatra szorulnak, ezeket emeltem ki a szövegben.

20160317-tervezesi-program

 

Hozzászólások (5): megnézem

  • Rezsnyák Péter kivitelező építész

    2016. március 18. péntek 06:50

    #109585

    Ezért a cikkért kellet ma kinyitni az internetet! 🙂 Köszönjük István, nagyon jó lett! Rengeteg hasznos dolgot összefoglaltál! Ez kötelező olvasmány lesz a kollégáimnak is. De ne aggódj, lesz, aki ezt is megfikázza majd!

  • atus

    2016. március 18. péntek 07:19

    #109587

    266/2013 kormány rendelet 16. § írja le a minimális tartalmát.

    • Huszti István

      2016. március 18. péntek 10:42

      #109589

      Kedves Atus!
      Attól tartok, nem kattintott a piros szövegre (talán mások sem). Az írásban külön idéztem a 266-os adott paragrafusát és szerény lehetőségeim szerint elemeztem is.

  • Laikus

    2016. március 18. péntek 19:25

    #109610

    Hasznos dokumentum, köszönjük!

  • Daidalos

    2017. január 13. péntek 22:50

    #114166

    Ez akkor is perek sokaságát jelentheti. Legfeljebb megnyeri az építész-ha megnyeri. A gazdaságossá megítélése nem egyszerű, ahhoz pontosan definiálni kellene annak fogalmát a szakmai nyelvben. Ennél is ingoványosabb talaj a költségkeret. Magyarországon az építéskivitelezés szabadáras, a kivitelező és az Építtető alkuja határozza meg az épület árát. Tervezési fázisban ez legfeljebb becsülhető, mondjuk egy tételes költségvetés esetében a normagyűjtemény szerinti árakból. De még ehhez képest is jelentősen eltérhetnek az ajánlatok. A tervező nem tehető felelőssé ezekért az eltérésekért. Talán a KSH éves kiadványa szerinti, regionálisan differenciált m2 árat kellene alkalmazni a lakóépületeknél, de úgy, hogy ezt közöljük is a szerződésben. Én elég sok árazott költségvetést csinálok (kizárólag tételeset), általában nem nagy hibával, de láttam már hajmeresztő dolgokat így is. Egy fiatalabb, tapasztalatlanabb kollégától nem várható el még a pontos kiírás elkészítése sem, nemhogy a jó árazás.

SZAKMA
Interjú a német mérnöki kamara képviselőjével

– Herr Inzsenyőr, mesélne az olvasóinknak a magyar tapasztalatairól? – Ja, sehr gerne, természetes. Én Németország beburst haben, de pár hónap él felesegg-gel hier in Ungarn. Diese Stat nagyon szép, emberek gemütlichkeit…púszta und gulasch…ummm nagyon szeret. – Igen, igen, de mi inkább arra lennénk kíváncsiak, hogy mik a tapasztalatai a szakmáját illetően, pontosabban a kamaráink […]

Interjú a német mérnöki kamara képviselőjével
2017. január 19. csütörtök
SZAKMA
SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról

Az OTÉK 50-57. §-ai szerinti követelményérték meghatározás a korábban már bemutatott tervezési program kötelező része. A követelményértékeket szabványok, jogszabályok, előírások és persze a megrendelők határozzák meg. Ebben nyújt segítséget a most közkinccsé tett táblázat.   a táblázat letöltése     Lakóház építtetőknek a tervezési programról  

SEGÉDLET | az OTÉK követelményértékeiről + szabványokról és előírásokról
2017. január 13. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább