Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. december 11. vasárnap

Hazajáró | Pápa és az Eszterházyak

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

Nyaralásunk utolsó napján utunk Pápára vezetett. Pápa nem tartozott az eredeti úticéljaink közé, de Ganna meglátogatása után (a városban tett villámlátogatásunk alapján) úgy döntöttünk, hogy elmegyünk, megnézzük az Eszterházyak pápai kastélyát és a történelmi városmagot. Mivel az egy napot kivéve egész héten tomboló félhomály, köd és szitálás teljesen felborította a programunkat (ráadásul egy nap teljesen elveszett az eső miatt), a vadonban megbújó várromok megközelítése ezáltal nehézkessé és értelmetlenné vált – ezért választottunk egy civilizált úticélt.

Így aztán útra keltünk, Devecseren át megint és kisvártatva ott is voltunk. Néhány perccel a csoport indulása előtt érkeztünk a kastélyba, ahol rögtön teszteltük a mellékhelyiségeket (wow!), majd befizettünk a következő vezetésre.

Itt jegyezném meg, hogy 3000 forint a fotósjegy, ami szerintem érthetetlen és értelmetlen. Egyértelműen arra gyúrnak, hogy ne vegyen senki fotósjegyet, hogy senki ne fotózza le a kastélyt belül.Nem értem mi lehet az oka, talán a romos pincét szégyellik, vagy a frissen elkészült kastélyszárnyat nem akarják senkinek megmutatni? Nem tudom, mindenesetre valami nem stimmel, azt kell mondanom.

Szóval!

Az Eszterházyak Pápán? Igen.

A városban az 1400-as évek elején építettek a Garaiak egy várat, amelyben egy kisebb kastély volt. Befolyásuk gyengülése miatt 1479-ben Garai Jób eladta a várat a hozzá tartozó uradalommal együtt Mátyás király nagyhatalmú emberének, Szapolyai Istvánnak, aki éppen Pápán halt meg 1499 karácsonyán. Ezután a törökök először 1543-ban támadták meg, de addigra Pápa várát és a várost már erős falak vették körül, jelentős erődítménynek számított. 1594-ben a törökök végül a védők megfutamodása miatt tudták csak elfoglalni, de csak három évre, amikor rohammal visszafoglalták.

Kattintsanak az alábbi fotóra és nézzék meg a fotóstúra többi felvételét és a hozzá készült leírást is!

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, így kértem meg Andrási Zsolt barátomat is, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (1): megnézem

  • Révész András

    2011. december 15. csütörtök 13:08

    #82949

    Köszönjük az összességében pozitív véleményt a pápai Esterházy-kastélyról.
    Örömmel értesítem, hogy a kastély 2013 év végéig egy Eu-s pályázatnak köszönhetően teljes egészében megújul. Ez az épület külső-belső teljes megújulását, illetve egyéb turisztikai attrakció kialakítását jelenti.
    Reméljük akkor is vendégül láthatjuk Önt/Önöket a már nem romos pincénkben és a többi eredeti fényében visszaállított helyiségben is.
    Egy rövid megjegyzést engedjen meg. Mi az „s” betűs írásmód mellett köteleztük el magunkat a kastélyt illetően, tehát: Esterházy-kastély.
    Üdvözlettel,
    Révész ANdrás

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább