Regisztráció/Belépés

további cikkek

Andrási Zsolt
2011. július 10. vasárnap

Hazajáró | Majki kamalduli remeteség

Olvassák Andrási Zsolt barátomat, a Hazajáró vendégbloggerét:

Néhány héttel ezelőtt azonban a Hazajáró rovat számára új célpontokat kutatva keveredtem el a nemzetimuemlek.hu oldalra, ahol számtalan, általam szinte egyáltalán nem ismert, de érdekes műemlékkel ismerkedtem meg, amelyek nagy részét fel is vettem a célpontok közé.

Az egyik ilyen célpont volt a Majki műemlékegyüttes, azaz a kamalduli remeteség a templomrommal és kolostorral, amelyet az Esterházyak átalakítottak vadászkastéllyá. (A közelben található egyébként egy premontrei kolostorrom is (nem tudom, merre), illetve az oroszlányi bányamúzeum, akár egész napos programot biztosítva. Ha ehhez még hozzávesszük Vértesszentkereszt romjait, akkor egy elég koncentrált programot lehet tartani a környéken.)

A különleges épületegyüttes története is rendhagyó. Történt ugyanis, hogy 1733-ban a vidék akkori birtokosa meghívta a kamalduli szerzeteseket ide.

A kamalduli szerzetesek elég érdekes egy szerzetesrend. Alapítójuk, Szent Romuáld, végiglátogatta az összes európai szerzetesrendet, de egyiket sem találta elég szigorúnak. Ez elég hosszú folyamat volt, úgyhogy elég idős volt már, amikor az egyik látomása (lázálma?) helyén, a Malduli gazda által felajánlott földterületen alapította meg saját szerzetesrendjét, amely így a Campo Malduli névből kamaldulivá lett. A szerzetes különleges életmódot folytattak. Fehér ruhájukról messziről felismerhetőek. Némasági fogadalmukat évente csak (2×3=) 6 napig szeghetik meg, de az emlékek szerint akkor se nagyon beszélgetnek egymással, annyira magukba fordulnak. A remeteségüket a rend remetelakjaiban élik meg, ezek egymáshoz közel felépített, 80 négyzetméteres lakások, hasonló méretű konyhakerttel.

A szerzetesek a házukat (kerttel együtt értve) csak a 2×3 nap során (Húsvétkor és Karácsonykor hagyhatják el, de akkor is csak a kolostorépületig mehetnek, ahol közös ebédet és imádságot lefolytatják. A kolostorban laknak azok a szerzetesek, akik még nem felkent szerzetesek, hanem csak “diákok”. Ők látják el étellel/itallal a remete-szerzeteseket, akik kétóránként imádkoznak (éjszaka is) és imádságaikkal a szenvedélybetegek és egyéb gyenge emberek lelki üdvéért könyörögnek.

Kemény élet volt ez. Formájában egyébként ez az egyetlen fennmaradt kamalduli szerzetesrendi épületegyüttes Magyarországon. Lengyelországban, Krakkó mellett Bielany-ban található működő kamalduli kolostor. A lakóiról, életükről szóló képsorozatot a majki kastély folyosóin is meg lehet tekinteni.

A folytatáshoz kattintsanak a következő fotóra

Amint azt már bizonyára észrevették nem csak a szakmai anyagok írásába vontam be külső szerzőket, hanem Andrási Zsolt barátomat is megkértem, hogy a Hazajáró sorozatunkhoz ő is készítsen fotósorozatokat vagy engedjen át a kész összeállításaiból. Az együttműködésünk látható és kereshető bizonyítéka a Zsolt által összeállított Hazajáró térkép, amely a Google Maps szokásos lehetőségeit igyekszik kihasználni. Kattintsanak a térkép alatti linkre és nem csak nagyobb méretben fogják látni, hanem a bal oldalon megnézhetik a különféle színek jelentését is.


Hazajáró projekt nagyobb térképen való megjelenítése

Jó böngészést a fotósorozatok között!

Hozzászólások (2): megnézem

  • Tüke

    2011. július 10. vasárnap 12:26

    #81028

    Nem kisebbítve a téma érdekességét,tartalmát !
    Remélem jól írom, hogy a 85.MÉB-ből ismertem meg „múltmentőt”, aki így írt erről a témáról + fotók
    https://multmento.blog.hu/2011/06/22/majki_kirandulas_i

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. július 16. szombat 22:38

    #81058

    Kedves Miklós! A cikket köszönöm! Kisgyermekként kirándultam ott, akkor épp a szocializmus építése zajlott kis hazánkban, és a hasonló épületek azt sugallták, ami 45’előtt épült, az csak rom és ócskaság lehet. Két éve ősszel örömmel láttam, minden szépen fel van újítva, legalábbis kívülről. Akkor épp nem lehetett bejutni.(A címben el lett írva a szerzetesrend neve!)

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább