Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. április 11. hétfő

Tervkritika 66 | Családi ház Alsóörsön

Roppant örvendetes, hogy az elmúlt hetekben számos tervet kaptam, így Önök 7 héten át, minden hétfőn olvashatnak tervkritikákat. Üröm az örömben, hogy ha időnként nem kapnék olyan terveket a tervkritika rovatba, amik első ránézésre is alapvetően rendben vannak, valószínűleg belefáradnék abba, hogy folyamatosan azt tanácsoljam a beküldőknek, válasszanak egy másik tervezőt és kezdjék újra, mert annyira borzasztó házat terveztek nekik. Nos akkor jöjjön a felüdülés.

Tisztelt Koós Úr! Kedves Miklós!
Kb. két éve, építkezés és tervezés előtt bukkantam holnapjára, és ettől fogva rendszeres olvasója lettem, írásaiból és a tervkritikákból sokat okultam.
Feleségemmel egy veszprémi két szobás, 53 m2-es lakásból indultunk, ami a gyerekek megszületésével egyre szűkebb lett. Ekkor döntöttünk úgy, hogy nem nagyobb lakásba költözünk, hanem belevágunk az építkezésbe. Három gyerekünk van, fiú (6) lány (4) lány (1), jelenleg még a legnagyobb is óvodás.
A kiválasztott telek Alsóörsön van, a település felső részén, a Balatontól kb 1 km-re az „Ófalu” szomszédságában. Korábban ezen a területen a falusiak kertjei voltak, mivel máshol elég sziklás a talaj. A telek „kertvárosi” besorolású, 20%-os beépíthetőséggel, 3 m-es oldalkerttel, 5 m-es előkerttel, a patak felől további beépítési korlátozásokkal. Az egyik szomszédban kisméretű nyaraló áll, a másik oldali telek még üresen áll.
A telek az utca felől lejt a telek mögött futó patak felé, és a legnagyobb lejtése közvetlenül az utca melletti résznek van, vagyis annak a területnek, ahol a házat terveztük. A hátsó „szaladgálós” kertrész szinte sík.
Szerettünk volna egy túlzásoktól mentes, hagyományos „ház formájú”, házat a egyszerű, természetes megoldásokkal, jó arányokkal, sok fénnyel. Én egy 1900 körül épült, 3,80 m-es belmagasságú  házban nőhettem fel, ami ízlésvilágomra is egyértelműen rányomta a bélyegét, így a „magyiterrán” stílus szóba sem jöhetett, de az építésrendészeti előírások is elég szigorúak voltak, a rendezési terv szerint pl cserépfedésen kívül más szóba sem jöhetett. (Érdekes, hogy két utcával feljebb mégis megépülhetett néhány éve az ún. „CASA CV” néven elhíresült épület. Mi mindenesetre nem konfliktusok sorát akartuk a hatóságokkal, hanem nyugalmat.)
Elképzeléseink a következők voltak: a földszinten nagyobb közös terek, majdnem terepszintben levő, nagy terasszal, mivel a kertben sokat szeretnénk lenni. A fsz-en egy külön hálószoba és ettől jól elkülönítve a tetőtérben három gyerekszoba, amit egyszer majd a talán a kamaszodó gyerkőcök is honorálni fognak.  Az anyagi lehetőségekre tekintettel lemondtunk a garázsról, és a pincéről, de egy kisebb, kívülről járható tárolót terveztünk, hogy a kerti eszközök, kerékpárok valahol mégis elférjenek. Sok dilemma után végül is a padlófűtés helyett radiátorok kerültek beszerelésre.
Nem mondtunk le viszont a külső spalettás árnyékolásról, ami reményeink szerint megakadályozza majd a túlzott nyári felmelegedést. Kompromisszum volt a kazán és lépcső megoldása is: nyilvánvaló, hogy egy beton lépcső a mosókonyhaként funkcionáló kazán- helyiséget tágasabbá és használhatóbbá tehette volna, viszont szerettük volna, ha a lépcső nem egy szűk, 90 cm széles folyosó, hanem a nappali-étkező tér folytatása. A lépcsőnek (ami még nem készült el) ezért nem is lesz „rugdosó” része, hogy át lehessen rajta látni. A lépcső mögötti ablakok ennek megfelelően fix beépítésűek.
A nappali és az étkező között két lépcsőfoknyi szintkülönbség van, így a nappali 3,00 m-es belmagasságú, ami nagyszerű térérzetet ad a 2,50 m- hez képest.
Tervezőnk nagy tapasztalattal rendelkező építész hölgy, úgy érezzük kiváló szakember volt, néha nyesegette az elvadultabb elképzeléseket, de alapvetően tőle származik az L alakú elrendezés, a (félig) fedett terasz kiváló elképzelése és még sok-sok minden. Látványtervek nem készültek (ezt költségcsökkentés okán mi nem kértük), ezt biztosan többen hiányolják majd, de én ezt nem tartottam a minőséget befolyásoló tényezőnek, jó tervezők az elmúlt 2000 évben is égész jó épületeket hoztak össze. Készültek viszont a bebútorozhatóságot szemléltető rajzok, ill. kiviteli tervek.
Jelenleg építkezésünk első felét már lezártuk, családi házunk földszinti részét néhány hónapja használatba is vettük. A tetőtér jelenleg szerkezetkész állapotban van. Ennek oka, hogy inkább jobb minőségű anyagokat szeretnénk kicsit lassabban, mint gyorsan teljesen kész házat sok, hosszan bosszantó minőségi problémával.
Mindenesetre a 85 m2-en már most is „dőzsölünk”.
A tervekhez képest a kivitelezésben annyi változtatás történt, hogy a külső kőzetgyapot hőszigetelés és a padló alatti hőszigetelés egyaránt 10 cm vastag lett (falazat PHT 38), amit a téli gázszámlák már igazolni látszanak, bár tudom, az L alak ebből a szempontból nem túl előnyös.
A tetőtérben a kert felé néző szobák között egyenlőre nem készült válaszfal, így a három gyerek néhány évig ebben a nagy, közös szobában lakik majd, mi pedig a másik tetőtéri hálóban, hogy ne legyünk tőlük túl távol. Ahogyan a gyerekek nőnek, mi újra leköltözhetünk a fszt-i hálóba, egyidejűleg a „dupla” szobából a nagyfiú külön szobába költözhet. Ha pedig már a lányok is igénylik, leválasztható lesz a nagyszoba két, még mindig nem túl kicsi külön helyiséggé.
Üdvözlettel: N. S.

Az itt látható tervekre szinte elég volt egy pillantást vetni, hogy látszódjon, ez egy egyszerű, logikus térszervezésű épület, ahol minden a helyén van. Nem szűkös, nem helypazarló, annyi, amennyi kellhet a  bentlakóknak.

A földszinten alig található felesleges közlekedő, a lakóelőtér tölti be ezt a funkciót. Szellemes megoldás a kazán és a kandalló kémény egymás mellé kerülése.

A rossz tájolás irányába alig van lehűlő ablak felület, a nagyobb ablakok a terasz felé tájoltak.

Az egyterű konyha kellően szeparált és mivel külön ablakai vannak, a belső térben nem lesznek zavaróak a keletkező ételszagok.

A tetőtér a földszinthez hasonlóan célszerű és egyszerű. A hálók előtti közlekedő ismerős nekem, én is számtalan házba terveztem ilyen közlekedőt, ami a gyerekek kisebb korában egyben közös játéktérként működött (fontos a megvilágítása)

 

 

A

Összefoglalás | csak annyit mondhatok, hogy mintaszerűen kialakított alaprajzot láthatnak, öröm ilyen egyszerű térformálású épületet látni. A külsőt nem szoktam érinteni – mivel annak milyenségét igen sok minden befolyásolhatja, aminek a megtárgyalására általában nincs mód és lehetőség – de itt meg kell jegyezni, hogy a tartalom és a forma egysége itt valóban megvalósult. Az épület homlokzatok méltóak a jó alaprajzokhoz. Az épületet É1-É2 jogosultságú tervező tervezte.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (26): megnézem

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. április 11. hétfő 15:14

    #79651

    Egy kis gonoszkodás, (a gratuláció után!!): Az engedélyezési tervre 90 centiméterrel beméretezett wc a vakolás és a burkolás után legkevesebb 5 centiméterrel lesz kisebb. Ez apróság, de nem lenne szabad 90 cm-es wc-t lerajzolni, sehová! Ez nem feltétlenül a terv kritikája akar lenni, csak úgy általában felhívnám rá figyelmet. Pláne, hogy lehet korrigálni rajta a tetőtérben még!

  • Szabóbácsi

    2011. április 11. hétfő 15:41

    #79652

    Gratulálok a tervhez. Minden pont ottvan, ahol kell. Egyszerű, logikus, áttekinthtő megfejtés. A bejárat, a lépcső, minden közlekedés egy csomópontban összpontosul. Ezáltal eltűnik a felesleges és kusza közlekedők tömkelege. Jók a helyiségméretek, és jók a helyiségek egymással való kapcsolata. Az előszoba, vendégvécé elhelyzése kíváló.
    Az étkezőbe elfért volna egy kissé szélesebb nyílászáró, amely ajtó is lehetne. Oda még fontosabb lenne mint a nappaliból a kijárás. A konyhába túlzottnak tartom a két nagy 120/150-es ablakot. Ráadásul elveszi a helyet egy fölső konyhabútortól, amire szükség lenne, mert az alsó hely sem túl sok. nem minden a külső látvány. Apróság.
    A tetőtér megint példaértékű. A lépcső úgy és oda érkezik föl, ahová kell. Mindhárom szobának van függőleges fala is, nem jellemző a szélvédő/tetősíkablak.
    Valóban csak a vécét kéne kissé mexélesíteni a fürdőszoba rovására 10-15cm-t.
    Gratulálok mégegyszer a tervhez, kíváló ház. Miklóshoz csatlakozom hogy sajna meglehetősen ritka az ilyen kiforrott gondolat papírra vetése.

    Kissé nem értem a látványterv felárát. Amikor a számítógépes szerkesztés során az építőelemeket felhordom, rutinból megadom a helyes magasságokat is, ezáltal automatikusan generálható metszet, homlokzat, 3D-s látványterv. Sőt, menetközbeni ellenőrzésnek sem utolsó lehetőség épületszerkezeti vonatkozásban. Most ezért a kis többletmunkáért extra felárat kérni, én túlzásnak tartom, mégha Ybl Miklós sem használt CAD-et.

  • zoli

    2011. április 11. hétfő 17:42

    #79654

    Nekem is tetszik a ház egyszerű és szellős térszervezése, annyit fűznék hozzá, hogy a 10-es válaszfalakat kissé vékonynak tartom, áthallás gyanúsak, na meg a tetőtérben van egy kissé gixeres csomópont a terasz feletti L alakban, de ez kivitelezéskor javítható.

  • epiteszikon

    2011. április 11. hétfő 19:50

    #79655

    Szépmunka. A 3D munkarész az szerintem ma már nem plussz valami, plussz pénzért. Ez még 1996-ban igaz lehetett. Ma már megkerülhetetlen. Nem elvárt a 3Dsmax féle finomság, de láttatni kell. Ház amúgy teljesen korrekt munka, minden egyediség, plusz nélkül. (De ez nem baj,csak nekem kifejezetten egyszerű.)

  • ger82

    2011. április 11. hétfő 20:02

    #79656

    nem rossz, de szerintem az étkező nem valami jó, valahogy központi részén van a lakásnak és szerintem ez nem jó, ha valaki jön megy a család meg eszik vagy szerintem olyan mintha a közlekedőbe ennének… de lehet, hogy Önöknek így tetszik.

  • TÜKE

    2011. április 12. kedd 07:01

    #79658

    Elnézést,ha laikusként én pár dolgot szeretnék a „külsővel” kapcsolatosan megírni,részben azért, mert úgy érzem,az eddig „belsőtől” már kellő az öröm. Maradjon is meg,sokáig ! Amit leírnék, az saját tapasztalat.
    Fedett-nyitott teraszhoz: kb. hasonló méretű a miénk is,-sajnos az évente megismételt lakkozás ellenére is kb. a 3.évben elkezdett tönkremenni, igaz a kivitelező hanyagsága miatt ?- vagy az olcsóbb, eredendően nem megfelelően kezelt faanyag miatt. Az én tervrajzomon : palló és tervezzük a cseréjét.
    Üresen álló szomszéd telekhez : hasonló a helyzetünk,- bár szomszédaink már vannak,- így aztán én ajánlanám,időben megkezdeni egy sövény ültetését,mire szomszéd lesz, ne kelljen a kertben és teraszon élést közszemlére tenni !
    Nem tudom van-e autójuk ?- vagy csak berajzolták a terven,- esetleg föléje egy tető ?- vagy valamilyen megoldás az autónak a rideg tartáshoz ?- én tanácsolnám.
    Plagizálás Miklóstól ?- ill. olvastam régebben tőle : ” ha valami megépül,az legtöbbször úgy is marad!”- vagy valami ilyesmi. Kívánom, legyen lehetőségük ,testi,lelki,anyagi stb. helyzetük során a betervezett változtatások végrehajtásához! Ha úgy gondolják, akkor lassabban !- az ilyesmit is embere válogatja.
    Az előttem szólók javaslataival én egyetértek ! Pl. wc mérete, az áthallás : vékony a fal ?- és ne soroljam. Ger82 vélekedésével is egyetértek : étkezővel kapcsolatosan írt vélekedés.
    További jókat! 🙂

  • Patrícia

    2011. április 12. kedd 08:06

    #79659

    Az épület egyszerű és épp ettől élhető. Az étkező helye is szerintem megfelelő, sőt, az étkező központi szerepe egyértelmű, hisz egy társalgó és akár játszóhely is, vendégfogadó, vagy tárgyaló! Ha valaki jön megy, leül egy asztalhoz, ami nem csak étkezés szerepét töltheti be, ha valaki eszik, akkor más nem sétálgat valószínűleg.
    Az emeleten a szobajtók szerintem nagyon a sarokba kerültek, 10 cm-re szükséges a faltól elhelyezni őket, a takarólécek miatt is, és előírás, ezért a kéménynek egy kicsit ezért mozdunia kell… Gratulálok a terv készítőinek és a tulajdonosnak is, hiszen mindig együttes munka egy lakóház megalkotása, a tervezőnek a szakmai oldalt, az építtetőnek az igényeket kell adnia és az ötletek ilyenkor mindegy kitől jönnek…

  • TÜKE

    2011. április 12. kedd 08:20

    #79660

    [re=79658]TÜKE[/re]:
    Mea culpa !
    Más téma kapcsán kicsit visszamentem az időben,ill. a blogban. https://kooseptar.hu/2011/01/10/tervkritika-59-pecsi-csaladi-haz (remélem működik) és benne Miklós válasza -2011.01.15-én. Bocs’, hogy kissé elfelejtődött nálam és eléggé NEM olyan volt a hozzászólásom, ami egy tervkritikához illett volna ? Bízva abban, hogy „nincs harag!” 🙂

  • blö

    2011. április 12. kedd 11:09

    #79664

    [re=79656]ger82[/re]: Ez egy családi ház. Ha a család eszik, ki járkálna körülöttük? Az pedig hogy az étkező a középpont, az dícsérő, vagy bíráló megjegyzés?
    Én például mindig az étkezőre fűzöm fel a közösségi tereket, hacsak nincs más konkrét elképzelés, vagy életvitel.

  • Szabóbácsi

    2011. április 12. kedd 11:26

    #79666

    Az étkező tökéletes helyen van. Nem áll útjába a szélfogó-nappali és a lépcső-konyha útvonalnak, mégis központi fekvésű.
    Nézegetem a házat. Szépek a spaletták ugyan, de szerintem a redőny célszerűbb.
    A térdfal kissé ormótlanná tette a terasznál a homlokzatot. Talán itt asszimmetrikusan levinni az ereszt célszerű volna. A terasz lefedettsége is nagyobb lehetne némiképp.

  • ger82

    2011. április 12. kedd 14:05

    #79671

    [re=79664]blö[/re]: hát sajnos én nem eszek minden nap, reggel, délbe este a családdal, sőt van mikor én tv-zek és a párom főz, teljesen elszeparált és messze van szerintem, az hogy a középpontba van az étkező, számomra negatív, de kinek mi, ha én eszek egyedül a család többi tagja meg le föl járkál kimegy-bemegy stb engem zavarna, hogy nem tudok nyugiba ülni, de nekem ez gond, lehet, hogy másnak nem az.

  • NS építtető

    2011. április 12. kedd 17:15

    #79674

    Nagyon Köszönöm az észrevételeket, röviden egyikre másikra reagálnék is:

    Koós Miklós:
    Egyetértek azzal, amire a felvezető cikkben céloztál is, hogy a tetőtéri előtér megvilágítására ügyelni kell, ezt én kicsit nagynak és méretéhez képest az egy tetőablakot kevésnek tartom.

    Az „ámerikai” konyha kérdésében a feleségem és a tervező (szintén Hölgy)egy húron pendültek, és mivel Nejem sosem süt olajban stb., ellenben sokat szellőztet, nem látom én sem problematikusnak a helyzetet.Egy jó kis süti-illat pedig még jól is jön a nappaliban.

    Szabóbácsi:
    A sok ablak a konyhába a mi kifejezett kérésünk volt, korábban laktunk olyan helyen is, ahol egy sem volt. A konyha bútorozása valóban okozott egy kis gondot, mivel rendesebb méretű felső szekrény az ablakok között nem fér el.

    A fedett terasz valóban lehetne kicsit jobban lefedett, de akkor viszont az étkező részbe jutna még kevesebb fény, amit semmiképp sem akartunk.

    ger82:
    Az étkező nekünk nincs útban és az életvitelünket sem zavarja ez a kialakítás, sőt lehetővé teszi, hogy szükség esetén sok-sok vendéget ültessünk egy kihúzott hosszú asztalhoz. Nálunk nincs TV nézés evés közben, mert fanatikusok vagyunk és 10 éve nincs TV-nk. Ez a megoldás tudom nem fog széles körben elterjedni, pedig napi 2-3 óra többlet időt lehet vele nyerni. Tehát számunkra a központi étkező inkább előny.

    Zoli:

    A 10-es válaszfal viszont tényleg vékony és áthallatszik. Most ez nem probléma, de lehet, hogy majd ha a Nagyi egyszer hozzánk költözik, és hozza a tv-jét.
    Ha ott egy tartófal lenne, akkor nem kellett volna 660-as födém-fesztáv sem, bár annak nem számoltam utána, hogy ettől olcsóbb lenne-e a kivitelezés, mert akkor az alá meg rendes alap kellene. Szóval ez valóban jogos kritika, ha újra építeném, biztos nem 10-es lenne az a fal.

    TÜKE:
    A fa terasz-burkolatról a tervező próbált lebeszélni minket, de nem sikerült. Egyenlőre még nincs készen, igyekszünk majd normális megoldást találni a kivitelezésre.

    A kocsibeálló felett azért nincs fedél, mert a helyi építési szabályzat szerint ez előkertben van, és ott nem lehet semmilyen építmény, és garázs új épületeknél csak a főépülettel egy tömbben helyezhető el.

    Szomszéd üres telekre tekintettel fákat és bokrokat már ültettünk.

  • ger82

    2011. április 12. kedd 19:45

    #79677

    [re=79673]Koós Miklós[/re]: Kedves Miklós!

    Én elhiszem, hogy a tervezőnek tetszett, meg a többi tervező is azt mondja, hogy jó és biztos a tulajnak is jó, én ezt nem kétlem. Viszont ez engem zavarna ennyi, egyébként én is napi 8-10 órát ingatlanokkal foglalkozok, persze nincs 20 éves tapasztalatom, de valami rálátásom nekem is, de részemről lezárva dolog, elmdontam, hogy szerintem ez a gyeng pontja ennyi.

    Egyébként én is most terveztetem a házam és természetesen el fogom küldeni 🙂

    Üdv

  • Huszti István

    2011. április 12. kedd 21:28

    #79680

    Nekem is tetszik a ház, racionálisan, hagyományosan építkezik. Gratulálok mind az építtetőknek, mind a tervezőnek. A sok rossz önmegvalósító tervek között jó látni ilyet. Az is „megható” – sajnos manapság annak lehet venni -, hogy a középfőfal alatt szélesebb az alap és nem egy betontömb, hanem „T” alak.
    Inkább kérdés, mint kritika szinten tennék néhány észrevételt.
    1. A nappalival térben kapcsolt lépcső tetszik, de talán megcseréltem volna a kazán helyiséggel, így a tárolóval lehetne kapcsolata és a tetőtéri szinten a belső közlekedő terhére nagyobb területtel lehetne gazdálkodni a fürdő és a gardrob javára.
    1. A hálók közötti válaszfalakra a szobák ajtajait nem nyitnám rá közvetlenül, elhagynék annyit, amit a tető enged és ezzel a hálókat elválasztó fal jobban bútorozható lenne, esetleg beépített szekrény is elférne. Ez az áthallást is csökkentené.

  • TÜKE

    2011. április 13. szerda 05:43

    #79682

    [re=79674]NS építtető[/re]:
    Látva,hogy mások is megemlítettek életmód/életviteli kérdéseket, ill. Miklós is válaszolt,bocs’ ha pár gondolatomat még megírom. Hangsúlyozva, nem kritika részemről, hanem tapasztalat. Senkit nem akarnék sem le,-sem rábeszélni. USA-konyha : magánügy vagy ízlés dolga,hogy ki mit tart illatnak vagy szagnak! Ne soroljam, pl. a kelkáposzta,vagy a kocsonyafőzés stb. illatokat ! Hagyján ,de a szagelszívó ellenére is, valamilyen ételgőz vagy zsíros réteg ? lecsapódás van minden használati tárgyon. Bútor,festmény stb. bár én leginkább a könyveimet sajnálom. OK!- nálunk is nagy ablakok vannak, érts = szellőztetés is van főzés közben. De attól meg lehűl a helyiség és a gázkazán dolgozik, nagyobb főzés idején. Még annyit, a meleg és a szagok terjedési iránya : felfelé! Írtam : 2 szintes,USA konyhás cs.házban lakunk, 8 éve.
    Beépített szekrény : úgy látom a kamra eléggé közel van, ott is tartható többféle háztart.eszköz. Feleségem pl. a felsőbb szekrényekben lévő tárgyait nehezen éri el,néha ebből is vannak bonyodalmak…
    Amit mások is írtak : Szerintem is be fog verni az eső a fedett terasz alá,de az is túlélhető. :-)Igaz, olyankor a kint lévő bútorokat nekem kell(ene) mentenem az elázástól.
    Ikerházban lakom. Lehet, hogy a magunk zajait jobban elviselném,(nem igaz!) de pl. a szomszédomtól áthallatszókat egyre nehezebben. 8 éve tart és ahogy korosodom…egyre kellemetlenebb.
    Tényleg kívánom, hogy ilyesmik miatt ne legyenek – majd idővel – zsörtölődéseik egymással ! Bár már nem élnek velünk,de 2 gyerekre + 1 hamarosan születő unokára alapozott tapasztalataim. Van a tv-hez vezeték nélküli fülhallgatóm is.
    Autóhoz: garázsom van, beépítve a házba, fizetem is az építményadóját. (Pécs)- Az autónk ugyan kint áll, de legalább vettem rá egy ponyvát vagy mit.:-)
    Kösz’ a válaszokat. Örültem, hogy nem lett belőle semmilyen nézeteltérés, ill. egymás idegesítése ? ! (mint pl. passzívház)- bocs’

  • shiver

    2011. április 13. szerda 09:28

    #79689

    Örök téma az amerika konyha kontra félig vagy teljesen külön helyiség. Ez a momentum úgy gondolom teljesen életvitel függvénye. Maximum a jövőbeli eladási szempontok alapján érdemes többeknek megfelelő változatot megépíteni. De már csak ezen a lapon is több féle életmódba kaptunk betekintést. Mi pl vegánok vagyok, vagyis se hús se tej se tojás nincs az étrendben, olajban sütés főzés szintén nincs. Asszem a egyedül a hagymadinsztelés ami szagot jelent. Apósomék magyarosan étkeznek, ahogy ezt szokás mondani, halászlé, pörkölt stb, ablak és szagelszívó ide vagy oda, zsírosak a bútorok, a mennyezet. Nem vagyunk egyformák. Az viszont mindentől független, hogy a főzés egy csomó csetresszel jár, még egy reggeli is. A félig teli edények, vágódeszkák, morzsa, a mosogatnivalók, koszos konyharuha. Egy konyhának ilyennek kell lennie, ez így van jól. De ennek elpakolására nincs mindig mód rögtön, család mellett pláne nem, még ha van mosogatógép akkor sem. Ne érezze rosszul magát a háziasszony (a család motorja) a főzés miatt! Ebben a konyhában nekem pont az tetszik, hogy az étkező felé eső pult ha kap egy magasítást (erre utalás van a terven is) akkor jó része a rumlinak takarva lesz. Az étkezőhöz egy térben kapcsolódik, a család ha itt él, anyuka sem marad ki semmiből. Közben a nappali élheti szeparált világát, szagok, edények egyebek nélkül. A felső szekrények hiányát pedig jól lehet kompenzálni tágas tálalószekrénnyel az étkezőben.

  • ger82

    2011. április 13. szerda 12:01

    #79696

    [re=79678]Koós Miklós[/re]: alig várom 🙂

  • attila

    2011. április 13. szerda 13:20

    #79697

    érdekes lenne, ha a tervkritikában megjelent házakat, lehetne pontozni egy 1-től 10-ig terjedő skálán. így év végén, vagy bármikor össze lehetne hasonlítani a házakat egymás között és lenne egy toplista is a véleményezett házakról.

  • bobo

    2011. április 13. szerda 21:52

    #79713

    Nem egészen értem: az emeleten két wc lesz? Egy külön és egy a kád mellett?

  • blö

    2011. április 14. csütörtök 09:36

    #79722

    [re=79682]TÜKE[/re]: Hívhatjuk ezt amerikai konyhának, de USA-konyhának nem. Az amerikai konyha egy stílus(elrendezés) definíciója. Az USA-ban nem ilyenek a konyhák. Amelyekben én voltam, azok inkább 40-50 m2-es hodályok, étkezővel.
    És akkor ez a fenti sem amerikai konyha. Konyha, étkezővel. A nappali nincs is egy légtérben vele. Vagy könnyen szeparálható.
    Nem akarok definíciós kérdésekkel foglalkozni, csak arra mutatnék rá, hogy a főzést, étkezést ez az elrendezés egyhelyen tartja.
    shiver: Ha a háziasszony rosszul érzi magát a mosatlan miatt, akkor a háziúr ugrik és elmosogat. Hol itt a probléma?! 😉
    Na, és ezzel kapcsolatban én pont ezért szoktam ajánlani a fogékonyaknak, mert kihúzza apjukomat a tv elől és ha már ott van az asszony mellett, akkor aktívabban részt vesz a folyamatban.
    Hangsúlyoznám, hogy a fogékonyaknak. Nem gyógyszer a szorosabb családi életre, inkább táplálékkiegészítő.

  • tanonc

    2011. április 14. csütörtök 10:04

    #79725

    [re=79713]bobo[/re]: Elképzelhető, hogy a kád mellett az bidé, csak a jelölés hasonló. Meg valójában ezek a berendezések nem feltétlen kerülnek be pont úgy, ahogy az eng.terven szerepelnek, itt leginkább az a fontos, hogy láttassa a terv, hogy milyen berendezési lehetőségek vannak, mi fér be az adott helyiségbe.

  • NS építtető

    2011. április 14. csütörtök 11:44

    #79726

    [re=79680]Huszti István[/re]:

    A tároló és a Kazán elnevezése között kisebb a különbség, mint a tényleges funkciója között. A kazánház ténylegesen mosókonyhaként üzemel, amit ajtó nélkül nem nyitnánk össze a kerékpár és kerti szerszámok tárolására szolgáló tárolóval. Az ajtó a kettő között viszont a helyiségek kis mérete miatt inkább korlátozná a használatot szerintem. Ha viszont a két tároló egymás mellett lenne, akkor nem lehetett volna a nappaliban lévő cserépkályha és a gázkazán kéménye egymás mellett, ami így ha nem is sokkal, de olcsóbb volt, mint két külön kémény. A tetőtér elrendezése vonatkozásában viszont a hatás valóban pozitív lehetett volna.

  • NS építtető

    2011. április 14. csütörtök 11:48

    #79727

    [re=79713]bobo[/re]:
    Igen két WC lesz fönt, mert 5-en vagyunk, és a reggeli zökkenőmentes bonyolítása érdekében szükségesnek tartottuk. Vsz a fürdőben levőt ritkábban fogjuk használni, de kényelmi szempontból szerintem ott sem árt.

  • #80128

    […] 2011. április 11. Tervkritika 66 | Családi ház Alsóörsön […]

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább