Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2011. január 10. hétfő

Tervkritika 59 | pécsi családi ház

A múlt év végén, pont a blog leállása előtt kaptuk az alábbi levelet. Mivel akkor már nem volt idő se energia tervkritika megírására, így maradt mostanra.

Tisztelt Koós Miklós!
Mellékelve küldöm családi házunk terveit melyről szeretném a véleményét kérni.
Egy gyermekes család vagyunk, idén találtunk rá egy szép Mecsek oldali telekre. Ez egy 1215m2-es szép délnyugati lejtésű terület. Telkünk elég meredek és egy jókora támfal is található rajta, ahová az épületet szeretnénk tenni. Szeretnénk olyan házat építeni, mely modern de mégis szépen illik a környezetéhez. Igyekszünk nem tönkretenni a hegyet azzal hogy építkezünk, inkább váljon az épület a telek részévé. Bár szögletes formái eltérnek  természetes formáktól de reméljük sikerül tervünk.Az alsó szintre a nagymama költözik majd, nála lényeges volt, hogy a lakásához  valamennyire hasonló lakás szülessen, mert a bútorai köré kellet a lakást tervezni.
Az emeletre hárman költözünk, kislányunk most múlott egy éves. Így lehet soknak tűnik a 4 háló, de több gyereket szeretnénk. Előre is köszönjük véleményét, és Boldog Ünnepeket Kívánunk.
Köszönettel: ….

Talán nem véletlen, hogy az ilyen, két irányban is igen-igen erősen lejtő telkeket általában eddig nem építették be. Mindaddig jobb adottságú telket keres mindenki, csak amikor azok elfogynak, akkor már komolyabb kompromisszumokat kell kötni. Igen erősnek kell lennie a motivációnak (a konkrét hely, panoráma, valaminek a közelsége…stb) hogy egy olyan telket vásároljunk magunknak, ahol az alsó szint megközelítéséhez is majdnem egy teljes szintet kell felmenni, a két szintes háznak pedig lesz olyan – nem is kicsi – része, aminek a teljes kétszintes felülete terep alá kerül.

Ez nem csak azt jelenti, hogy abba az irányban nem lehet ablakot nyitni, hanem azt is, hogy a kivitelezés körülményei is jelentősen megnehezülnek (gondoljunk pl. egy 6-7 m magas földfalra, amit meg kell támasztani, amíg nem készül el a fal). Az ilyen beépítés esetén nyilván fokozott óvatossággal kell eljárni a függőleges vízszigetelésnél, a talajvizek elvezetésénél. Kétszintes támfal esetén a függőleges falra igen komolyan vízszintes erők hatnak, így ez nem egy egyszerű külső főfal, hanem egy komoly terhelésű támfal is egyben.
Ilyen lejtésű teleknél nyilvánvalóan azzal kell számolni, hogy a kertkapcsolatot csak a legfelső szinten található helyiségek egy részénél lehet biztosítani. Ugyancsak adottság, hogy mivel már az utcáról való megközelítése is jópár lépcsőt eredményez, nem közömbös annak eldöntése, hogy a felső szint megközelítése külső lépcsőn, vagy épületen belül legyen-e? Ez egy kétlakásos épületnél egyáltalán nem egyértelmű.
Az építtetők remélhetőleg ezzel mind tisztában voltak, mielőtt az építészük akár egyetlen vonalat is húzott volna, ezek ugyanis mind olyan adottságok, amik a konkrét igények megfogalmazását alapvetően befolyásolják.

E hosszúra nyúlt bevezető után nézzük a konkrét tervet!

Az alsó szintre kerül a nagyi, bár szegénynek így is kell majd lépcsőt másznia. Erre a szintre kerültek az egész ház kiszolgálására szolgáló szervízhelyiségek (kazán, mosókonyha..). Az alsó és a felső szinti lakásoknak közös bejárat készül, aminek vannak praktikus szempontjai, a mérete – különösen az emeletre vezető lépcsőház méretével összevetve – erősen alul méretezett. A lépcsőházból bőven el lehetne venni egy kis helyet és íg egy tágasabb, ha úgy tetszik méltóbb bejáratott lehetne kialakítani. Ezzel még az is elérhető volna, hogy az emeletre nem ennyire zeg-zúgosan, hanem akár a lépcsővel szembeni bejárással vizuálisan tisztább volna a közlekedés.

A lépcsőház hasznosítására nem látok utalást, pedig ha a kazánba nyíló ajtót elhúznák egy kicsit, a hosszú fal mellett végig ki lehetne alakítani egy igen termetes gardrob falat, így viszont szinte semmire sem lehet majd használni. Ha nem monolit lenne a födém, akkor bizonyára szóvá tettem volna a teherhordás irányára merőlegesen kialakított  – lépcső miatti – födémáttörést, de így ez megoldott, igaz vastagabb födémlemezzel (vélhetően a rejtett kiváltógerenda miatt).

A nagyi majdani lakrésze lényegében egy garzonlakás, amivel kapcsolatban 2 megjegyzésem volna.Ha majd már nem a nagyi fogja lakni a lenti lakrészt, akkor majd valószínűleg az egyik nagyobb gyerek, akinek majdan szüksége lehet egy franciaágyra is, ami itt csak faltól falig fér el. A másik, hogy ez jogilag vélhetően nem külön lakásként van feltüntetve, mert akkor a konyha funkciójára igénybe vett területet külön kell feltüntetni, úgy viszont a szoba csak a kis szobával együtt éri el a minimális 17 m2-t.

Ennek azért is van jelentősége, mert a levélben említést tettek a nagyi bútoraira, amiket majd el kell helyezni. Nos ebben a nappaliban nem tudom hogyan fog elférni bármilyen bútor is (pl. egy kis ülőgarnitúra + szekrények + polcok + komód…stb), különösen, hogy még a kétszárnyú ajtó is középre került. A kivitelezés előtt célszerű volna méretet venni az ideköltöző bútorokról és berajzolni az alaprajzba, hogy valóban elférnek-e?

A felső szint a család igazi laktere 2 – szerkezetileg, szintbelileg is – jól elkülönülő helyiségcsoporttal. Az alsó szintről érkező lépcső az adottságok mitt itt csakis egyszárnyú lehetett, mivel így lehetett elérni a felső szint középtájékát. Ebből viszont az is következik, hogy ez majd a nappali terében is megjelenik, ami majd a bútorozás miatt lehet érdekes.

A nappali és a hozzá tartozó teraszt jól méretezett, használható és bútorozható, hasonlóan a lakás  – talán a legfontosabb helyiségének kialakított – konyhához. Egyedül talán az étkezőt érzem egy kicsit szűkösnek. Jó és a használhatóság miatt nagyon fontosnak tartom az étkező felett kialakított bevilágítót.

Jó tudni – aki esetleg nem ismerné – hogy a Velux kifejezetten lapostetőkhöz fejlesztett ki – nyitható – tetőablakokat, sőt fix felülvilágítót is. Lehetővé teszi a VELUX tetőtéri ablakok beépítését alacsonyhajlású és kishajlású tetőbe 0°-tól 15°-os hajlásszögig. A működtetése: a szárny felső részén elhelyezett nyitószerkezettel és távnyitórúddal vagy motorral működtethető. A motort vezérelhetjük távirányítóval vagy falikapcsolóval. Sajnos még sem a neten, sem a prospektusokban nem szerepel, csak a kiadott alkalmazástechnikai CD-n. az alábbi címen érhetőek el a termékleírások: Velux ECX felülvilágtó | Velux CFP CVP felülvilágító kupola

A háló helyiségcsoport belső kialakítását is az elején leírt adottságok határozták meg, ennek értelmében az egyik oldalra kerültek az ablakot igénylő szobák, a másik oldalr a közlekedő és az ablakot nem igénylő kiegészítő helyiségek. A lejtésviszonyok miatt csak a szülői háló tud a hátsó kerthez csatlakozni, ami csak azért gond, mert gyakorlatilag vagy a szülői hálón keresztül lehet kimenni a kertbe, vagy le kell menni az alsó szintre és onnan felmenni külső lépcsőkön. Amíg kicsik a gyerekek, addig ez nem gond, de később lehet hogy bennük is megfogalmazódik ilyen igény.

Összefoglalás | Szándékosan nem tettem említést a különálló támfalgarázsról, mivel az abban a formájában teljesen korrekt, a fő funkciótól teljesen elkülönül, hasonlóan a beépítésről sem, mert ahhoz sokkal több információ volna szükséges. Fogadjuk el, hogy a tervező a lehető legjobb helyre tervezte. Igen komoly „elhivatottság” és elszántság kell egy ilyen adottságú telek beépítéséhez és majdani használatához. Nem véletlenül igyekeztem egy hosszabb bevezetővel érzékeltetni az ilyen telkek tervezésre gyakorolt hatásait, mert igen leszűkülnek a tervező lehetőségei már ami a helyiségek térbeli elrendezését jelenti. Minden alaprajzot át tudna egy másik építész tervezni, de itt azt hiszem olyan apróságokról esett szó, ami akár menet közben is átgondolható, korrigálható.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (68): megnézem

  • zoli

    2011. január 10. hétfő 11:17

    #78255

    Nem irigylem azt a 11.75m szintkülönbséget amit minden nap a garázsbeálló és az emeleti hálószoba között kell majd lépcsőzéssel megtenni, ez egy 4 szintes háznak felel meg amiben nincsen lift, na de a terep adott, ez van, ezt kell szeretni. Érdekes megoldás a földszinten levő ajtó nélküli hálószoba, lehet, hogy csak a rajzból maradt ki az ajtó. Egy 3D-s látványtervet is megérdemelne az egész, mert eléggé igényes az épület, jól kidolgozottak a rajzok, komplexitásuk mellet megőrizték az áttekinthetőségüket is.

  • Patrícia

    2011. január 10. hétfő 14:44

    #78257

    Soknak tartom a közlekedőt és szűkösnek, a konyha megközelítése is nagyon kacskaringós, az étkező is szűkös. A hálószárny nagyon elnyújtott, szinte minden mellékhelyiség belső terű,ami nyomasztó, a felülvilágítók csak a folyosókon vannak. A szülői hálóban az erkélyajtó alaprajzilag és homlokzatilag sincs szerintem jó helyen….A földszinti bejárati előtér sem túl tágas, a bejutás kacskaringós, a földszinti közlekedőbe nem a sarkon érkeznék, a nagyi lakrész tárolóját a földszint jobbfelső sarkába raknám, de lehet, hogy az egy konyhához kapcsolódó kamra ezért nyílik a nagyi előteréből… A földszinten, emeleten is a wc egy légtérből nyílik a konyhával, nem tudom az engedélyezéskor milyen elbírálást kapott. 253/97 korm rend. OTÉK 99. § (9) Élelmiszer tárolására, feldolgozására, fogyasztására, forgalmazására szolgáló helyiségből WC-, vizelde szerelvénnyel felszerelt helyiség közvetlenül nem nyílhat. Hogy ez a közvetlenség persze mit takar… valószínűleg előtér szükséges, ami nem külön szellőztetésű, itt a jogalkotó kicsit ellentmondásba is kerül, de én sem tenném a wc-t közel a z étkezőhöz.

  • Zotya Apa

    2011. január 10. hétfő 17:06

    #78258

    Kedves Miklós!

    Köszönöm, hogy megosztotta velünk véleményét. A belépő helység apró mivoltját mi is érezzük. A házba betervezett bútorok igen nagy része olyan, ami a jelenlegi lakásunkban is megtalálható. Bár a terveken nem látszik, de az egész alsó lakás a jelenlegi bútorok köré lett tervezve. Nem voltunk a tervező álma ebből a szempontból. A terv már az Önkormányzaton van, de a közlekedő felé talán meg lehet nyújtani a teret. Sajnos rengeteg ponton volt megkötve a kezünk. beépítési százalék, maximális építményszélesség, a terep meredeksége miatti támfalak mérete, stb. Nem is beszélve arról, hogy az épületet úgy forgattuk a telken, hogy a benapozottsága jó legyen, de meg is lehessen építeni. Belátjuk hogy az ilyen telek nem éppen az építészek álma. Vízszintes építési telket találni Pécsett nem lehet, vagy olyan részen fekszik, ahová nem kívánkozik az ember. A város környékén le lehet telepedni akár Nagykozárban is, de onnan bejárni dolgozni nem egyszerű, ha egy kocsi van a családban. Ezért volt ez a telek szimpatikus nekünk. Jó tájolás, közel a belvároshoz, mégis nyugodt környék.

    Kedves Zoli!
    Látványtervek vannak, ezek megtekinthetőek az épület blogján. https://energiatudatoshaz.blogspot.com/
    Bizony a szintkülönbség nem nevezhető csekélynek 🙂 de a telek ezen részén fért el leginkább az épület. A földszinti hálószoba igazából egy hálófülke leginkább. Ezért nem is terveztünk rá ajtót.

    Kedves Patrícia:
    Sajnos a közlekedő így a legkevesebb. Ennél kevesebbel nem tudtuk megoldani az épület maximális szélessége miatt. A konyha wc összefüggéseket egyáltalán nem értem. Úgy írja le, mintha konyhában lenne egy wc ajtó. Ez korántsem így van. Akárhogy is nézem a terveket 1-2 helység van közöttük.

  • Molnár László

    2011. január 10. hétfő 19:24

    #78260

    Elsőre tetszett, kicsit irigykedtem is.
    Aztán átgondoltam: csupa kompromisszum. (A telek is.)
    Van egy kisgyerekük és szeretnének többet is! Hova lehet kiengedni egyedül? Leginkább sehova. Elől egy erős lejtő, hátul meg egy szakadék. Esetleg a zöldtetőre?

  • Sulaka

    2011. január 10. hétfő 21:46

    #78261

    [re=78260]Molnár László[/re]:
    mint építtető válaszolok a hozzászólására:
    Megértem, hogy irigykedett, van is mire:-)
    Egyedül nem szívesen engedném ki sehova a Gyermekemet, még egy sík terepen sem-ami Pécsett igen ritka. Az épület előtti tér egyébként alkalmas „játszótérnek”.

  • Szabóbácsi

    2011. január 11. kedd 00:38

    #78263

    Hát én nem irigykedem. Kényelmetlen ház lesz, de irgalmatlanul drága. A kivitelezési többletköltséget (~5-10M) célszerűbb lenne inkább jobb adottságú telekre költeni.
    A terv szép, korrekt munka.
    A lépcsőt el tudnám képzelni keresztben, amely célszerűbben el tudná a fölső szint háló-nappali funkcióit választani. A nagyi „lakása” igazából egy nem túl nagy szoba 3 részre parcellázva.
    Budapesten a XII. Csermely, Csillagvölgyi utcákban több helyen találni privát siklót a támfalgarázs és lakóépület között.

  • TÜKE

    2011. január 11. kedd 07:05

    #78265

    HEURÉKA !
    Ritka eset ? = sikerült megállnom, ne én legyek az első hozzászóló! 🙂
    Bár „erős késztetésem” volt- mivel nekünk csak 16-17 (?) lépcsőnk van (bent a cs.házban) az emelet és a fdsz.közt,-
    és hogy „utálom!” – mint „nagypapa” ! :-)- ill. csak ketten élünk benne a feleségemmel. OK!- magánügyem ! – de attól még sokat gondoltam a Nagymamára. (!) –
    Tényleg ne legyek „vészmadár!” – szívből kívánom, hogy mind a 3 generáció éljen boldogul! Kb. 25 évig laktam (cs.házban) kb. azon a vidéken ! (Frühweisz)- ha valakinek mond ez valamit is. (1962-ig) – és ahogy akkor, úgy most is, pl. télen a közlekedés „kissé” komplikált- (még autóval is) – és ne bonyolítsam!
    Nem vagyunk egyformák ! – (nem is kell!) –
    Jókat!- az építtetőnek !

  • blö

    2011. január 11. kedd 09:06

    #78266

    Csinoska. Izgalmas. Ezek már indokok a megépítése mellett. 🙂
    Tudom hogy szokás tömbbe szervezni funkciókat, de a gyerekek hálója funkcióját tekintve nem a felnöttek hálója, inkább nappali/háló. Ezért gondolnám a kölyök-szobákat a mostani nappaliba áttenni és a közösen használt teret behúzni középre. Az én ízlésemnek nagyon messze van a szülői háló a nappali/étkezőtől. Ez a megoldás orvosolná hogy a gyrekek a szülők hálószobáján keresztül fognak a kertbe járni.

  • zoli

    2011. január 11. kedd 11:45

    #78267

    [re=78263]Szabóbácsi[/re]:
    Valóban van privát sikló Budán, találtam egyet a Csillagvölgyi úton
    https://www.panoramio.com/photo/25448853

  • Sulaka

    2011. január 11. kedd 12:26

    #78268

    Szabóbácsi: az a szerencse, hogy nem minden kivitelező az Ön „számításai” szerint dolgozik. Az árajánlatok alapján, ha a többletktg. 10M, az alapktg. 0 Ft. Utánajártunk, nem csak a levegőbe beszélünk…megbízható, a környéken több házat felépített kivitelezőket kérdeztünk
    Az ennél jobb adottságú telkek-amik igényeinknek megfeleltek volna-már be vannak építve Pécsett.
    A sikló ötletén elgondolkodunk…
    Az alsó lakás közel 40m2: attól függ, ki mihez van szokva-nevezhető garzonnak, de hívhatjuk nagy szobának is. Mi a garzon elnevezést választjuk.
    Ezek alapján a fenti konyha-nappali-étkező is hívható „szobának”, hiszen egy légtérben van?

  • Szabóbácsi

    2011. január 11. kedd 12:28

    #78269

    [re=78267]zoli[/re]: A Csermely utcai. Nem barkács.
    A két új terszház között nagyon színvonalas működik. Gondolom csak az ára színvonalasabb. https://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.512351,18.974395&spn=0.001656,0.003744&z=19

  • Szabóbácsi

    2011. január 11. kedd 12:30

    #78270

    [re=78267]zoli[/re]: Ja, a képen nem egy, hanem KETTŐ sikló van. Mint az a vágányok eltérő nyomtávjából is kitűnik. Ok, a baloldali biztos épp lent tanyázott.

  • Szabóbácsi

    2011. január 11. kedd 12:56

    #78271

    [re=78268]Sulaka[/re]: A kivitelezőt megkérdezni 🙂 A kivitelezők abszolút más motiváltságúak mint egy építész. Ez gondolom egyértelmű.
    Persze hogy nem fogja önöket lebeszélni erről zsíros megrendeléséről. A legnagyobb haszon egyébként is a szerkezetépítésben van, nem véletlenül vész össze, vonul le annyi kivitelező a falegyen után.
    Persze hogy jobb helyen nincs üres telek. Vagyis van, csak áll rajta egy 30 éves, vagy régebbi épület. El kell bontani és kész.
    Az alsó, „garzon” lakást a bútorokhoz rendezték. Ehhez képest nem látni semmi ilyesmit a terven. Sőt, a nappali berendezhetetlen. A konyha ellenben aránytalanul terjengős. Próbálták valóban elhelyezni a bútorokat az alaprajzon? Ha próbálták, sikerült is a próba? Most érdemes, nem akkor, amikor állnak a falak.
    Ugyanez a helyzet a nappaliban, étkezőben is. Félig az ablak elé tenni egy tévét? Max a beköltözés folyamatában. Szennyesledobó a konyhában. Összegyűjtés, sok gyaloglás, lépcsőzés után. Cselédet fognak tartani, vagy a háziasszony kihajtása a cél? Javaslom berendezni a szobákat. A három szerzetescellát is. Ott gondolati megbicsaklást vélek felfedezni. Egyéb helyen a megoldások a hadd menjen a pénz, nem számít alapúak – +sikló is, mint szintén felvetette-, itt ezek megfejtése kifejezetten kicsinyes.
    Egy rossz telekre hiába költ akár 10-20M-val többet, sosem lesz olyan használati értékű, mint kéne. Kérem, ezeket gondolják át, még nem késő.

  • Sulaka

    2011. január 11. kedd 13:58

    #78272

    Szabóbácsi: nem Önnek kell majd ott élnie velünk…még szerencse:-)
    Ugye nem baj, hogy nem adunk képet is a bútorainkról? 🙂
    mindent berendeztünk, de nem hinném, hogy bizonygatnunk kellene…
    A kivitelezők árajánlatokat adtak, nem beszélgettünk velük egy sör mellett:-)
    A sikló: lehet, hogy 3 lesz, hiszen 3 szerzetescellánk van.
    Telek: ha jó és áll rajta egy ház, elkérnek érte 15-20 milliót…ugye nem baj, ha mi nem egy ilyen mellett döntöttünk.
    Szennyesledobó azt jelenti, hogy a használt ruhát=szennyest ledobjuk a mosókonyhába. Étkező sarkában lesz egy olyan szekrényben, amiről nem is gondolná mit takar:-)

  • Szabóbácsi

    2011. január 11. kedd 14:40

    #78274

    Nézze, ha csak vállveregetést óhajtott, akkor vegye úgy hogy most megkapta.

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 11. kedd 15:40

    #78276

    Vannak különleges hangulatú helyek, telkek, amik megérnek némi többletkltsg-et, ha van rávaló. (pl. Mecsek-kapu alatti teraszházak) A gyerekszobák szerintem is kicsik (nálunk is 8 m2-es a legkisebb, amit vendégnek terveztünk. Hááát, csak 1 kuckó. A másik két 11-12-es már kellemes) Meggondolandó. Azt szoktam mondani a megbízóknak, h a hálón spórolhatunk, mert a szülő többnyire csak éjszaka, alvásra használja. Ellenben a gyereknek az lesz idővel a nappalija, tanuló-, háló-, vendégfogadója, stb. szinten minden. Ott fog élni akár 20-25 évig, amikor már a testmérete is felnőttes. Ketten már „beszorulnak”.
    A javaslatok zöme megalapozott. A közlekedőre én is tennék ajtót, mert pl. nem javítja az étkezés hangulatát, a közeli WC-ből kiszűrődő zaj, szag, stb. Az viszont jó, h van még egy a fürdőnél is, és nem -ben, ami gyakori hiba.
    Az f metszeten, a faburkolat alatti hőszigetelésre (is!!!) nagyon kell figyelni, mert oda XPS lenne jó, nem EPS hab, kivéve At. Zenit.
    A gyerekszobák tényleg jobbak lennének erkélyajtóval. A tágasság érzetet növelnék (amíg kicsi a gyerek, lezárható) és a szoláris nyereséget is növelnék.
    A zeg-zugos közlekedést én is átgondolnám, van jobb, elegánsabb megoldás. Fiataloknak jó sport a lépcsőzés, nagymamát edzeni, v. gólyavisziafiát, később sikló, jó ötlet.
    Egyébként, szépen kidolgozott, igényes munka, (sz.tem szebbek lennének vízszintes pálcás korlátok) informatív tervlapokkal (telek sarkaiba, + szomszédok sarkaiba szintkóta). A bútorozás berajzolás nálam is alap. Gratula az alkotóknak, nehéz feladatot oldottak meg.

  • .:iStván:.

    2011. január 11. kedd 15:41

    #78277

    Most érzem úgy, hogy hozzászóljak. Mielőtt meg akarnánk növelni a házat kedves hozzászólok, halkan közlöm a beépítési paramétereket a lehető legjobban igyekezett kihasználni az építtető és a tervező. Bizonyára lehetne még formálgatni, de ha ez a jó a megbízónak (építtetőnek), akkor nehéz lesz meggyőzni az ellenkezőjéről. Tényleg ismernie kellene a hozzászólóknak a helyi „építési” sajátosságokat. E nélkül vagdalózásnak tűnik a kritika, (ami persze, ha eltatált, mint „zoli” első reagálása, építő jellegű is lehet.)

  • Zotya Apa

    2011. január 11. kedd 17:20

    #78279

    [re=78276]Fenyvesi Péter[/re]:

    Köszönjük hozzászólását. A telket részletesen nem isverve végre nem oktalan vagdalózásról szól. 🙂
    A szintkótákat a beadott terven már feltüntettük, lévén ezt az önkormányzat is kérte. A gyerekszobák ablakainak erkélyajtóra történő kiváltása, valóban jó ötletnek tűnik. A szigetelés minden szempontból sarkallatos pontja lesz az építkezésnek, legyen az víz, vagy hő szigetelés. a közlekedő ajtajával, ami nem a lépcső tetejéhez került közvetlen, valóban kezdenünk kell valamit. Valószinüleg az áthelyezése orvosolni fogja a leírtakat. Az épületet tovább nyújtani, hossz, vagy kereszt irányba lehetetlen, mert a beépítési határon vagyunk. Persze a sikló építése erős túlzás egy 4 méteres szintkülönbség leküzdésére. A bútorozásról már írtam, hogy bár nincs feltüntetve a terven, de a kezdeti szakaszban minden bútorunkat lemértük és ábrázolták az építészek. Az alsó szint pedig konkrétan a bútorok köré lett tervezve, részben elősegítvén a zegzugosságot.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 11. kedd 18:07

    #78280

    A tervkritikában elmondottak az alapozással és támfalazással kapcsolatosan nagyon igazak. Ha a magas partfal építés közbeni megtámasztása, a 6 méter magas fal támfalként való méretezése nem jelent többletköltséget, akkor az azt jelenti, hogy vagy nem vették figyelembe, vagy nem készítik el rendesen.A meglevő támfalat leellenőrizték? Mert erről nem esik szó, az épület pedig a támfal feletti szakaszon áll, a támfal által megfogott szakadólapon belül. szóval, nem mondom, hogy nem lehet megcsinálni, de az, hogy ennek ne volna többletköltése, no szóval, hogy is mondjam… Inkább sehogy! Kívánom, sikerüljön jól, érezzék majd magukat jól, és kíváncsian várom az élménybeszámolókat.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 11. kedd 18:08

    #78281

    [re=78271]Szabóbácsi[/re]: A kivitelezőknek milyen motiváltságuk van, szemben az építészekkel?

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 11. kedd 19:12

    #78282

    [re=78277].:iStván:.[/re]:
    Szerintem, ha az építtető tudná, mi a jó neki, – kis túlzással,- akár meg is tervezhetné a házat. Az egyeztetések zöme arról szól, h nagyobb tapasztalatok birtokában meggyőzzük, h amit ennek híján gondol, nem mindig helyes. Lásd előző bejegyzésem a szülői/gyerekszoba aránya. Sok megbízót kell ezügyben győzködni. vagy arról pl., h miért kell zsilipelni a WC-t a lakóhelyiségektől. Nem az épület méretnövelésére ösztönöztünk (majdnem mind) csak arra, h pár (belső) módosítással lehetne még jobb a ház. Ezért (is) van ez a blog.

  • Sulaka

    2011. január 11. kedd 20:24

    #78283

    [re=78282]Fenyvesi Péter[/re]:
    A mostani gyerekszobánk is ekkora méretű. Ki-mihez szokott…nekünk ez megfelel. És ha a gyerekek a nappaliban lesznek szívesen és csak aludni járnak a szobájukba? Ki-hogy csinálja, szokta, igényli.
    Más, eltérő szokásait ne erőltessük már rá olyan emberekre, akiket nem ismerünk, akik mások mint mi:-)
    Egyébként Sulaka a Hölgy, Zotya Apa az Úr:-) de ha figyelmesen végigolvasnák a hsz-okat, mint mást is, kiderült volna:-)
    Nem vállveregetésre van szükség, de nem is arra, hogy „osszuk az észt”:-)

  • bauerj

    2011. január 11. kedd 20:32

    #78284

    Természetesen különbözőek a családok igényei, de én azért egy kicsi éléskamrát beszorítanék. A WC zsilipelés szükségességével egyetértek, a nappali és étkező minden pontjáról a wc ajtóra szegeződnek a tekintetek. A gyerekszobák valóban kicsinek tűnnek. Ha így maradnak, semmiképpen nem tennék rájuk teraszajtót, mert a gyerekek íróasztalát már nem lehetne elhelyezni…

  • Sulaka

    2011. január 11. kedd 20:40

    #78285

    A másik, hogy a gyerekszobákhoz tartozik gardrób, így a ruhák tárolását nem a szobában kell megoldani. Ezt eddig egy „gyerekszoba-kicsinylő” sem vette észre…

  • Sulaka

    2011. január 11. kedd 20:47

    #78286

    A jelenlegi gyerekszobánk 9m2, ruhásszekrény van benne…ki-mihez szokott, mit igényel. Persze, lehetne teraszos minden szoba, és mindegyikhez tartozhatna fürdő…de akkor nem tudnánk siklót építeni (hogy ez az ironikus sikló-téma nem esik le…):-)
    Ne „kényszerítsük” rá elképzeléseinket, szokásainkat más emberekre, akik más nézetekkel rendelkeznek. Nem vállveregetésre van szükségünk, de nem is „észtosztó” kritikákra:-)
    A figyelmes olvasó, aki nem csak átsiklik észrevehette volna, hogy Zotya Apa az Úr, Sulaka a Hölgy:-)
    Az építő jellegű kritikákat köszönjük:-)

  • .:iStván:.

    2011. január 11. kedd 20:49

    #78287

    [re=78282]Fenyvesi Péter[/re]:
    Kicsit szerencsétlenül jött ki, hogy 1 perccel hozzászólása után jelent meg az írásom, mert olybá tűnik mint ha arra reagáltam volna (pedig csak írásom leOK-zása után olvashattam). Szóval, Péter írása volt eleddig a legtámogatóbb. Biztos hogy át fogják gondolni a gyerek (avagy szerzetes) szobák számát az építtetők, s valószínű 2 szobát összevonnak és lesz egy vendégszoba. Ezt tudom elképzelni, ezt a lépést nyugodtan megtehetik építés közben is.A zsilipeléssel sincs gond, alapkövetelmény, de bízzunk az elszívó rendszerben és az adott távolságban „zajforrás” és érzékelő között. Mivel egy családról beszélünk, másképp alakulnak a elfogadottsági viszonyok, mint ha a szomszéd a fejünk fölött hallhatóan végzi a dolgát… Ritka hogy valaki családi étkezés alatt megy wc-re. Az ember úgy van kitalálva, hogy utána szokott menni dolgát végezni. Akkor meg már nem zavar senkit. A hálószinten simán megoldható a zsilip. A tervező a maximális tároló kialakításra és max. helykihasználásra törekedett.

  • .:iStván:.

    2011. január 11. kedd 21:08

    #78288

    Miért járna/járnának a kisgyerek/ek a kertbe (egyedül)? Ki meri elengedni a gyereket annyi idős korában bárhova, amíg „nem beszámítható”? Ha már elengedhetőek, miért sajnáljuk tőlük a mozgást? Valószínű nem csak az udvar lesz a nagyobbacska gyerek uticélja, hanem azon kívül! Előtte bölcsi, ovi. Egész nap távol az otthontól. 2 gyerekszoba építés közben is eggyé olvasztható és a 3. lehet vendégszoba. Zsilipelés alapdolog, de itt eltekintett a tervező ettől (hasznos alapterületek miatt).
    Írtam egy választ F. Péternek de valamiért nem jelent meg, melyben azt írtam, szerencsétlenül Péter válasza után jelent meg első hozzászólásom, de a legépítőbb, segítőkészebb vélemény eddig az övé volt. Érezni, hogy átnézte, átgondolta a tervet. Talán nem látszik, de az emeleten a wc-zuh előterénél a lépcső előtt egy „nehézfüggöny van az ajtót kiváltva. A vendégek (wc-használata) miatt lett lezárva ez előtér még a szobák előtt.

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 11. kedd 21:59

    #78289

    [re=78285]Sulaka[/re]:
    De, csak ettől aligha fér be 1-1 franciaágy, ami azért kell majd, mert szeretnék az ifjak a barátaikat/barátnőiket fogadni, pláne, ha már tombolnak a hormonok. Emiatt jó ötlet a tusoló a WC-ben, de jobb lenne a háló mellettiben, a torlódások oldására, mert nem minden szülő boldog, ha a fürdőjében idegenek fordulnak elő, pláne, ha torlódást is okoznak. (Nálunk is volt időszak, h 3 is, 1-1 este+reggel)Hiába, ezek a legkényesebb pontok 1 lakásban. Éppen ezért az elől lévő WC-t inkább két részre osztanám, h legyen előtere, kézmosóval. (ezt a harmonikaajtó sem oldja meg) Ennek a fent említetteken kívül az is lenne az előnye, h pl. étkezés előtt kezet mosni, nem a WC-ben, vagy mosogatóban, v az intimzónában lévő, távoli fürdőben (pláne a vendég, mit keresne ott?)
    Az étkező, a kandalló közelsége miatt keskeny, csak a székeket tologatva lehet majd eljutni a konyháig, szennyesledobóig.
    Apró, de fontos dolgok, könnyen orvosolhatók, ha jól átgondolják.

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 11. kedd 22:19

    #78290

    [re=78285]Sulaka[/re]:
    De észrevettük, csak ettől aligha fér be 1-1 franciaágy, ami azért kell majd , mert szeretnék az ifjak a barátaikat/barátnőiket fogadni, pláne, ha már tombolnak a hormonok. Emiatt jó ötlet a tusoló a WC-ben, de jobb lenne a háló mellettiben, a torlódásoka oldására, meg nem minden szülő boldog, ha a fürdőjében idegenek fordulnak elő. (Nálunk is volt, h 3-4 is, 1-1 este+reggel)Hiába, ezek a legkényesebb pontok 1 lakásban. Éppen ezért a elől lévő WC-t inkább két részre osztanám, h legyen előtere kézmosóval. Ennek a fent említetteken kívül az is lenne az előnye, h pl. étkezés előtt kezet mosni, nem a WC-ben, vagy mosogatóban, netán az intimzónában lévő, távoli fürdőben (pláne a vendég, mit keresne ott?)
    A kandalló közelsége miatt keskeny étkezőben csak a székek tologatásával lehet majd eljutni a konyhába, szennyesledobóhoz.
    Apró, de fontos dolgok, könnyen orvosolhatók, ha jól átgondolják.

  • beg

    2011. január 11. kedd 22:38

    #78291

    [re=78282]Fenyvesi Péter[/re]: Szerintem pedig igen sok építtető tudja mi a jó neki. A mi feladatunk, hogy sok érv felvetésével segítsük a megfelelő döntés meghozatalában, ami pedig nagyon ésszerűtlen, arról beszéljük le (az ilyen dolgokról általában nem is nehéz). Elég rossz, ha azt gondoljuk, hogy mi mindent tudunk, és mindenki egy kaptafára szeretné leélni az életét.
    A gyerekszoba e terv szerinti mérete pl. tipikusan ilyen kérdés. Én például sokáig egy 2,20×2,40 méteres szobában laktam gyerekkoromban. Imádtam. Sajnáltam, hogy az egyetem alatt (a rajztábla miatt) át kell költöznöm a 12 m2-es szobába (később sem változott meg a véleményem). Ha a beépítési paraméter ennyit enged, akkor legyen ekkora a gyerekszoba (szerintem nem túl kicsi, bár a szülői hálóba általában tényleg csak aludni megyünk, azon esetleg lehet faragni), de én amíg nincs meg az összes gyerek, biztos nem választanám le a gyerekszobákat egymástól (legalábbis, a 3 helyett 2-t csinálnék, az ajtókat persze megépíteném a későbbi szeparáláshoz).

  • Zotya Apa

    2011. január 11. kedd 22:57

    #78292

    Mi is azt hittük tudjuk mi jó nekünk, meg is terveztük. Vicces is volt. 🙂 utána sokszor hallgattunk az építészre, persze volt amiből nem engedtünk. Ez a ház nagyon sokféleképpen nézett már ki papíron. De szerintem így a legjobb. Lehet rajta apróbb dolgokat módosítani, nyilván szobákat ide oda tologatni nem.

  • .:iStván:.

    2011. január 11. kedd 23:33

    #78293

    Nos, Zotya Apa kíváncsi voltál a „publikum” véleményére. Részben megkaptad.

  • Zotya Apa

    2011. január 11. kedd 23:39

    #78294

    Így van. Építő kritikát szerettem volna. Azt is kaptam.

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 11. kedd 23:50

    #78295

    [re=78285]Sulaka[/re]:
    De észrevettük a gardróbot, csak ettől aligha fér be 1-1 franciaágy, ami azért kell majd , mert szeretnék az ifjak a barátaikat/barátnőiket fogadni, pláne, ha már tombolnak a hormonok. Emiatt jó ötlet a tusoló a WC-ben, de jobb lenne a háló mellettiben, a torlódásoka oldására, meg nem minden szülő boldog, ha a fürdőjében idegenek fordulnak elő. (Nálunk is volt, h 3-4 is, 1-1 este+reggel)Hiába, ezek a legkényesebb pontok 1 lakásban. Éppen ezért a elől lévő WC-t inkább két részre osztanám, h legyen előtere kézmosóval. Ennek a fent említetteken kívül az is lenne az előnye, h pl. étkezés előtt kezet mosni, nem a WC-ben, vagy mosogatóban, netán az intimzónában lévő, távoli fürdőben (pláne a vendég, mit keresne ott?)
    A kandalló közelsége miatt keskeny étkezőben csak a székek tologatásával lehet majd eljutni a konyhába, szennyesledobóhoz.
    Apró, de fontos dolgok, könnyen orvosolhatók, ha jól átgondolják.

  • bauerj

    2011. január 12. szerda 01:33

    #78296

    [re=78285]Sulaka[/re]: Látjuk a gardróbot. De saját tapasztalatból tudom, hogy a gyerekek, kamasz-, majd fiatal felnőttkorba érvén, több személyes teret igényelnek, -urambocsá- lehet, hogy még franciaágyat is, és helyet a kütyüiknek és a könyveiknek, komódot, íróasztalt és festőállványt, és ezen nem segít a közös gardrób. A Fenyvesi Péter által elmondottak szerintem is megfontolandók.

  • TÜKE

    2011. január 12. szerda 07:44

    #78297

    Bocs’ tegnap nem volt „pofám” beírni,- (és ma is csak egy „halk kérdés” (- egy ilyen házról nem készült az a…. ” 3 dimenziós” (?) vagy milyen kép ? –
    Bocs’- laikusként- könnyebb lenne elképzelni az épületet ?- Ill. bocs’ – mai híreket (?) olvasgatva… valahogy van épp’ elég – más – gondom !
    [ Kiragadott téma : pl. nem lesz „sárga csekk” mellékelve az adóbevalláshoz… és ezt-azt írnak a „gázról” is… és ne soroljam ! ]
    Más : kitöltöttem a (pécsi) telekadó bevallási adatlapot… is.
    No comment !

  • Szabóbácsi

    2011. január 12. szerda 12:41

    #78300

    [re=78291]beg[/re]: szerintem nem. Mindenki azt gondolja magáról, egyszeri, megismételhetetlen. Részben igaz, de a „működés” szempontjából nem. Tucatjával kaphatók pszichológiai könyvek ahol a kliensek egyedülálló esetei, párbeszédei szinte szó szerint ismétlődnek meg teljesen más helyen, környezetben, időben. Ugyanez vonatkozik a lakóépületekre is. Az elképzelt egyedi életvitelről kiderül hogy szintén sablonos, tipikus. Persze az ügyfél nem nagyon ismer, ismerhet más esetet, míg egy építész annál többet. Ráadásul előbbre lát, szemét nem homályosítja el lila köd. És nincs érdeke a manipulálásban. Aki viszont mennyiségfüggően árusít a megrendelőnek, annak igen.

  • Hawaii

    2011. január 12. szerda 12:50

    #78301

    „de akkor nem tudnánk siklót építeni (hogy ez az ironikus sikló-téma nem esik le…):-)”

    Ha nem esik, akkor gurul. Először a megrendelő torkán, majd a domboldalon. 🙂

    És mint önjelölt tiszteletbeli laikus kibic, hadd jegyezzem meg, szimpatizálok az olyan tervekkel, amik hátat fordítanak a sablonos megoldásoknak, vonatkozzon az a választott telekre, vagy magára az épületre.
    Nem tudom a környéken milyenek a kilátások, de a zöld tetőt vétek elszeparálni az aktív élettértől, nagy terasz ide, vagy oda. A feljáró nem lehetne a nappali felől? Esetleg is?

  • Fenyvesi Péter

    2011. január 12. szerda 15:11

    #78303

    [re=78300]Szabóbácsi[/re]:
    Egyetértek, hasonlóak a tapasztalataim. beg-étől csak hangsúlyában tér el a véleményem. hogy ki mennyire tudja, mire van szüksége: minap kb. egy óra alatt sikerült egy 50-es hölgynek elmagyarázni, milyen a jó konyha, pedig, nem is az elsőt nyűvi. Tele volt rossz beidegződésekkel, átgondolatlanságokkal a feje.
    Sulaka:
    A kisgyerek sokáig a a szülők közelségét keresi, de az évek során ez változik, egyre inkább szuverén lesz. (3 felnőtt gyerek után /is/ mondom) Megvannak ennek a fokozatai: először, mama lába alatt, majd közelében, aztán kicsit távolabb, később a saját szobában, végül a becsukott/bezárt ajtó mögött tölti ideje nagy részét az ifjú. És, ahogy Szabóbácsi, – helyesen – idézte, ez tipikus. Egy fiatal házaspár ezt legfeljebb másoktól, irodalomból tudhatja, nekünk illik ezzel is tisztában lenni, és felhívni rá a figyelmet.
    .:iStván:.:
    Természetesen, alap, h nem megyünk WC-re étkezés közben, de egy családi összejövetel, ami étkezéshez kapcsolódik, sokszor az asztalnál folytatódik, így a társaság (vagy 1 része) marad az asztal körül, pár méterre a WC-től. Később vettem csak észre a harmonikaajtót, ami mutatja, h gondoltak erre, de sz.tem van jobb megoldás.
    Elnézést a korábbi többszörözésért, technikai oka volt.

  • Patrícia

    2011. január 12. szerda 21:37

    #78306

    Sokban egyetértek a kritikákkal és én is méltatom a terv kidolgozottságát, nagy erőfeszítés problémás telekre tervezni. Azért még pár dolog:
    A gyerekszoba alatti tisztító szellőző búvótér szerintem nem tudja ellátni a funkcióját bevilágítás és szellőzés terén sem.
    A közlekedőt a válasz után inkább nem soknak, hanem hosszúnak és keskenynek tartom, ha 1 m-es az ajtó, akkor min. 120 szélesnek kellene lennie, gondolva a szerelt ajtóra, 10-10 cm-es kötelező távolságra…
    A harmónikaajtó helyére talán tolóajtó jobban mutatna. A keleti konyhafalat nem lehetne gerendával kiváltani végig, hogy a szoba ne legyen annyira szűkös lent?

  • Garlando

    2011. január 12. szerda 23:34

    #78311

    „a Velux kifejezetten lapostetőkhöz fejlesztett ki – nyitható – tetőablakokat, sőt fix felülvilágítót is”

    Hol egy link?
    Könyörgök, valaki szánjon meg!

  • Huszti István

    2011. január 13. csütörtök 07:19

    #78313
  • .:iStván:.

    2011. január 13. csütörtök 14:58

    #78320

    Aki biztosra akar menni a méretekkel kapcsolatban: https://www.testhome.eu/ 🙂

  • Zotya Apa

    2011. január 13. csütörtök 20:11

    #78323

    [re=78301]Hawaii[/re]:
    A feljáró egyszerűbben oldható meg az északi oldalon. Persze később lehet, hogy a déli végen is lesz. Valahogy a gyepet is ápolnom kell majd. 🙂

  • grin

    2011. január 13. csütörtök 21:18

    #78324

    Azt gondolom Szabóbácsi, hogy akár igazad van, akár nincsen, ennél kissé finomabban kellene kezelni az építtetőt, aki nem szakmabeli, épp egy hatalmas kiadás előtt áll, részben olyan dolgokról kell döntenie amihez nem ért, és merészelte a terveit publikálni. A jó kritika udvarias és tényekre alapoz, nem pedig azt fejtegeti, hogy az illető mennyire hülye avagy nem.

    Valami oka lehet, hogy én nem küldtem be az enyémet tervkritikára. 😉 Egyébként azóta benne lakunk, szeretjük. Ennek ellenére itt ragadtam ezen a blogon, és olvasgatom a sorstársakat, meg a különböző szakembereket (akiknek a tudását tisztelem, de a szociális vetületeik néha kissé furák).

  • Garlando

    2011. január 13. csütörtök 23:40

    #78325

    Köszönöm! Tavaly terveztem ilyet, de az ácsok képtelenek voltak megépíteni, pedig úgy kell, ahogy gondoltam. Pedig még az ablakot is megvették, ott áll a pincében..
    118×110 Roto Egyedüli problémát az jelenthet, hogy korcolt bádogfedésű a tető, nem bitumenes lemez. Alátáthéjazat nem tudom készült-e..

  • TÜKE

    2011. január 14. péntek 09:14

    #78326

    [re=78324]grin[/re]:
    (Szerintem nem kell egyformának lennünk és egyebek.)
    Újra átolvastam a hozzászólásokat… és én pl. senki vélekedését nem éreztem pl. sértőnek, ( lehülyézésének) és ilyesmi ! OK!
    Szerintem az építtető megtehette volna, hogy egy e-maiben – a blogtól függetlenül kér „tanácsot!” ( véleményt) Koós úrtól – szerintem hagyjuk meg az építtetőt ( -ha kedve/ideje engedi) – ő vélekedjen a hozzászólásokról ! Bocs’
    Más : én pl. anno megkérdeztem, (blogban) hogy’ vélekedjem a TERVEZŐRŐL ( cs.ház / és kulcsátadással történő kivitelezés) – kaptam is választ,- hogy, hogyan.
    Tudomásul vettem!- annak ellenére, hogy néha/gyakran (?) vannak olyan gondolataim! = Savanyúcukor ! Bár lakna itt a tervező ! ( és a kivitelező is! ) 🙂
    Írtam : „laikusként” – 60 év feletti kor – és ffi. 🙂

  • Szabóbácsi

    2011. január 14. péntek 14:44

    #78328

    Inkább a két hozzászólásomra írt reakciót érdemes górcső alá venni. Sajnos a legtöbb építtető legnagyobb ellensége nem is a szakmabeli közreműködő hanem önmaga.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 14. péntek 16:38

    #78330

    [re=78325]Garlando[/re]: Nem akartam egyből hivatkozni, de úgy tűnik érdekes lehet Nektek is.Mi most decemberben raktunk be kettőt is, nem volt vele gond. Itt egy pár fotó róla:
    https://www.mesterunk.hu/mi-epitettuk/

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 14. péntek 16:57

    #78331

    [re=78325]Garlando[/re]: Mi építettünk be és nem volt vele gond.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 14. péntek 16:58

    #78332

    [re=78331]Rezsnyák Péter építész[/re]: Vannak fotók is:https://www.mesterunk.hu/mi-epitettuk/

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 14. péntek 17:03

    #78333

    Remélem, ez kattintható lesz a tetőablak fotókkal:
    https://www.mesterunk.hu/mi-epitettuk/

  • Sulaka

    2011. január 14. péntek 18:22

    #78334

    Szabóbácsi: belátom, az volt a baj a hsz-aimmal, hogy leereszkedtem…
    tovább kell lépni…én megtettem:-)
    Köszönöm a véleményed GRIN!!! 🙂
    És még egyszer köszönjük az építő jellegű kritikákat!

  • Zotya Apa

    2011. január 14. péntek 19:18

    #78335

    [re=78328]Szabóbácsi[/re]:
    Vagy inkább tényleg az ön írásai nem ütötték meg azt a mércét, ami a tervkritikába belefér. Amikor a telek ismerete nélkül véleményezi azt, amikor siklót ajánl a 4 méteres szintkülönbséghez… Ez telekkritika. Ha ötleteit normális módon közli, talán meg is fontoltam volna. Amikor a szakmabeli azt hiszi mindent jobban tud látatlanban, mint a megrendelő, akkor születnek az olyan tervek, mint a pécsi Széchenyi tér átalakítása.

  • Rezsnyák Péter építész

    2011. január 14. péntek 20:32

    #78336

    Ez a hangnem eddig nem volt itt általános, sem pro, sem kontra.Tiszteljük meg egymást, és a honlap gazdáját, hogy nem egymást, hanem a tárgyat, a témát vitatjuk meg , úriemberhez méltó módon.Bocs, senkit nem akartam kioktatni…

  • Szabóbácsi

    2011. január 14. péntek 22:47

    #78337

    Sok sikert kívánok az építkezéshez és jó egészséget a nagymamának.
    https://maps.google.com/maps?t=h&hl=hu&ie=UTF8&ll=46.088985,18.211137&spn=0.004182,0.006738&z=17

  • TÜKE

    2011. január 15. szombat 08:18

    #78340

    Csak a téma kapcsán jutott – valahogy- eszembe,- hogy (esetleg) megérné egyszer kicsit megbeszélni azt is, hogy hogyan „adunk el” lakásokat / házakat. (stb.)
    Csak egy kiragadott példa :
    https://mecsekihaz.site90.net/
    (Nem az enyém!- nem reklám – se semmi.)
    Szerintem a „közeljövőben” – vagy már most is ?- az eladásról sem ártana többet tudni ? (laikusnak… főleg)
    Más : (igen közeli ismerősöm,- -kinek hiszek!)- lakást bérelne Angliában. (Londonhoz közeli kisvárosban)- talált is megfelelőt,- viszont a „lakóközösség” (?) nem engedélyezi a házra történő (parabola) antenna felszerelését ! – ill. a telefonvezetékkel is gondok adódtak. (stb.) (van ilyen is!)

  • Huszti István

    2011. január 15. szombat 18:48

    #78342

    [re=78341]Koós Miklós[/re]:
    A tervkritika szerintem nagyon fontos lenne, ezért Miklós által megadott lehetőséget igen hasznosnak látom. A baj az, hogy azokon a fórumokon, ahol tervek megjelennek az elhangzott vélemények általában nem kritikák (tisztelet a kivételnek).
    Egy épület elemzésénél szerintem nincs helye a leendő lakó életmódjának kritizálására és feltételezni kell, hogy a tervező a legjobb tudása szerint végezte a munkáját. Egy épületet a saját rendszerén belül kell vizsgálni, elemezni a hasznosságot, az arányos és jó szerkezeti működést, a környezeti kapcsolatait, stb. A kritikának akkor van értelme – Miklós is ezt írja más szavakkal -, ha a vélemény csere során hasznos információ keletkezik, ami persze lehet véleményütköztetés eredménye is.
    A konkrét épülettel kapcsolatban benne felmerült egy kérdés. Készültek-e már statikai kiviteli tervek? Ugyanis durva fejszámolás alapján kétségesnek látom, hogy a 25 cm-es tégla földpart felé eső fal kivitelezhető-e. Lehet, hogy itt nem derül ki, van-e más építmény mögötte, vagy esetleg állékony szikla van ott, ismerni kéne a talajviszonyokat, de még egy háttértöltés okozta terhelés esetén is a kezdeti külpontoság a keresztmetszeten kívül esik. Feltételezem a részletes terveken erre van megoldás, ennek ismertetése mindenkinek hasznos lenne.

  • El Koulali Karim

    2011. január 15. szombat 22:51

    #78344

    [re=78340]TÜKE[/re]: elnezest, de nem megy a link

  • TÜKE

    2011. január 16. vasárnap 08:50

    #78345

    [re=78344]El Koulali Karim[/re]:
    Bocsánat! – Amikor beírtam a linket (reggel)- akkor nem jelent meg a hozzászólásoknál. (várakozás miatt) -és nem tudtam leellenőrizni!
    Remélem, most majd jól írom ! 🙂
    https://mecsekhaz.site90.net/
    (Tekerni benne lefelé, tervrajz és foto)

  • Hawaii

    2011. január 23. vasárnap 12:50

    #78393

    Építkezés magyar módra. Az átlag szintje fölött, fű alatt. :o)

  • tanonc

    2011. január 23. vasárnap 13:44

    #78395

    [re=78393]Hawaii[/re]: Ott a pont! 😀

  • Tervkritika | Küldje be a saját háza terveit

    2011. február 28. hétfő 06:31

    #78789

    […] 2011. január 10. Tervkritika 59 | pécsi családi ház […]

  • bela

    2012. december 2. vasárnap 20:50

    #84948

    Kedves Zotya Apa, elkeszult mar a haz?
    Nagyon erdekelnenek a tapasztalatai, az epulet blogjat nem tudtam elerni!

  • Zotya Apa

    2015. április 1. szerda 10:39

    #106722

    Ke[re=84948]bela[/re]:
    Kedves „bela” !
    Köszönöm kérdését. Régóta nem olvastam a tervkritikát. Sokáig tartott mire elkészült, de sikerült felépíteni a házat. Teljesen nem készültünk el minden helyiséggel, de lakható, benne is lakunk és folytatjuk a még visszalévő két helység befejezésével.
    A Blogot magam állítottam le, mert jó magyar szokáshoz híven, olyan sok kedves véleményt kaptunk általa, hogy a végén már nem is voltunk rá kíváncsiak.
    Az épület áll. Nem mondom, hogy könnyű volt mire eljutottunk idáig, de azt sem tudom mennyivel lett volna könnyebb egy tükörsima telekre építenünk, mert szerencsére nincs összehasonlítási alapom. Apró pici dolgokat módosítottunk, de az alap koncepciót megőrizve készült el a ház. Sikerült olyan épületet összehozni, aminek a rezsi költségeit alacsonyan tudjuk tartani és a funkcióival is elégedettek vagyunk. Építkezés közben többször megakadtunk, jellemzően kivitelezői megbízhatatlanságok miatt. Az épület elég stabilra sikerült, mert teljes egészében sziklára tudtuk tenni az alapot. Olyan kemény sziklára, amivel a hagyományos építőgépek nem is tudtak boldogulni. Kiderült, hogy a ház alatti lőtt beton támfal is a tömör sziklát tartja. A zöldtető pedig nagyon jól sikerült.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább