Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. június 22. kedd

Jogszabálybogozó | nem kell építési engedély

Szinte hetente kapok ilyen vagy ehhez tartalmában nagyon hasonló tartalmú levelet:

Ikerházi lakásunk oldal kertjében a gépkocsi beálló területén fa pergolát építettünk a ház falához rögzítve és 3 lábon áll. A pergolára növényt futtatunk fel , kb 3 éve terjed a lilaakác. Az Önkormányzat felszólított a lebontásra az 253/1997 kormányrendelet 35.§-ra hivatkozva. Kérdésem, hogy jogos-e és mit tehetek hogy ne kelljen lebontanom. A telekhatár szomszédomat nem zavarja.

Nem kell feltétlenül azonnal az önkormányzatok helyi kiskirályaira, önkényeskedő hivatalnokai, kockafejű bürokratáira gondolni. A hiba másutt keresendő. Mégpedig ott, hogy nem ismerjük a jogot. Pontosabban nem ismerjük azokat a jogszabályokat, amik szorosan összetartoznak. Ilyen az építési jogszabályok összessége is. Mindezt a nem tudást koronázza az is, hogy sűrűn változnak, de sokszor csak részleteikben.

Nem véletlen, hogy sokan értetlenkedéssel fogalmazzák meg a fentiekhez hasonló problémáikat, mert azt gondolják, ha valami nem építési engedély köteles, akkor bármikor, bárhová, bármekkora méretben megépíthető.

Ez nem így van.

Az építési engedélyek területén valóban lényeges változások történtek mégpedig abba az irányba, hogy bizonyos típusú építmények kikerüljenek a kötelező kategóriából, ezzel is tehermentesítsék az építési hatóságokat, egyszerűbbé téve mindannyiunk életét.

Mindezt természetesen olyan szándékkal, hogy ez ne legyen felmentés minden egyéb jogszabályi kötelezettség alól, mert akkor óriási káosz alakulna ki és értelmetlenné tennének egy sor jogszabályt.

Miről is van szó? A jogszabályalkotó pl. azt szeretné, ha kerti pavilonokat bárki szabadon építhetne, ne kelljen ehhez építési engedélyt kérni, terveztetni stb. Viszont nem szeretné, ha ez azzal járna, hogy valaki beépíti a telkét kerti pavilonokkal, vagy pl. olyan helyre építené, ami más egyéb jogszabályt sérthet.

Míg az előbbi csökkenti a telek zöldfelületét és ezáltal a beépítettségét, ezáltal meghaladnák az övezeti előírásokat, ami érthető módon nem kívánatos, hiszen nem véletlenül határozzák meg egy övezetben, a 10-40%-os beépítettséget, a zöldfelület arányát..stb.

Legalább ilyen fontos lehet a telken való elhelyezés is, hiszen ez szomszédsági jogot érint illetve tűzrendészeti kérdéseket vethet fel. nem véletlenül határozzák meg a minimális tűztávolságot két épület között, nem véletlenül írják elő egyes építmények tűzvédelmi besorolását, ha egyszer csak a szomszéd épülete mellé odaépítünk egy tisztán fából készült, könnyen éghető fa bódét. Ilyenkor pl. sérülhetnek a tűzvédelmi elvek.

Hasonlóképpen a nyitó példában olvasható esetben is az ikerház egy meghatározott építési mód, az övezetre meghatározott oldalkerttel, amit ha beépítünk egy fa féltetővel, azzal ezt az oldalkertet csökkentjük. Nyilvánvalóan nincs jelentősége és nem lehet hivatkozni arra, hogy nem építési engedély köteles, ha egyszer más jogszabályt viszont áthágunk.

Hasonlóan az sem számíthat felmentésnek, ha a szomszédunkat nem zavarja és hozzájárul. Ez szintén káoszhoz vezetne, mert ilyen alapon a szomszéd határozná meg, hogy mit építhetünk és mit nem, márpedig a jognak pont az az egyik fontos ismérve, hogy mindenkire vonatkoznak és nem egyéni mérlegelés, hogy ki mit csinálhat.

Az utcai kerítés az elsők között volt, amit kivontak a kötelező építési engedély hatálya alól (az udvari kerítés eddig sem volt építési engedély köteles). Számos helyen az önkormányzat szabályozza a kerítés megépítésének a módját, pl. előírhatja, hogy milyen magas lehet, legyen és miből a lábazata, mennyire lehet áttört … stb? Ez nincs ellentmondásban azzal, hogy a kerítés már nem építési engedély kötelezett, csak éppen ezeket akkor is be kell tartani, ha gondolunk egyet és egy hétvégén új kerítést építünk csak úgy házilag.

Itt nyilvánvalóan nincs hatósági kontroll, de ha eltérünk a területre vonatkozó építési előírásoktól, pl. tömör kerítést építünk, amikor pl. csak áttörtet engedélyeznek, akkor ugyanúgy eljárhat velünk szemben a hatóság, mintha építési engedélyt kérnénk valamire.

Hozzászólások (323): megnézem

  • atuse

    2010. június 22. kedd 09:59

    #72499

    A példa jó és amit írtál szemléletes. Nekem is sokszor okoz fejtörést hasonló eset.

    A gond ott van, hogy nemcsak a törvényi szabályozás nem ismert, hanem a rendezéstervi követelmények sem ellenőrizhetőek egyértelműen. A rendezési tervek szinte alig érhetőek el az interneten (ne’adj’Isten egységesített formában). Az építési osztályon érdeklődni pedig inkább bizalmi kérdés, mint hivatalos adatszolgáltatás. Az igazi megoldás az lenne, ha egy adott telekre vonatkozóan minden adat (rajz+szöveg) egy papírra kerülhetne, dátummal és pecséttel ellátva…

    Ezek mellett két életszerű problémára nem találtam gyógyírt:
    1. Miért nem lehet az előkertben a behajtónál egy nyitott tetőt építeni az autónak, mintegy kapuépítményt? Más országokban ez egy bevált megoldás és a 90-es évekig itthon is működött.
    2. Domboldalba félig benyúló boros pincét a szabályozás nem ismer; pedig biztos mindenki talál erre számos példát.

  • Joli

    2010. július 16. péntek 15:12

    #72737

    Örömmel olvasom itt , hogy nem kell építési engedély a kerítéshez.

    Segítséget szeretnék kérni!

    Kb 2 éve építettünk egy üres portához kerítést, meg az udvart is feltöltöttük, mert ez volt a környék legalacsonyabb telke, igy ha esett az eső akkor mindenkitől idefolyt.Ezen kívül építettünk egy bejárót is ami alatt van egy esővíz elvezető cső a túloldalra.
    Ez a cső csak a telkünk előtt volt de meghosszabbítottuk a kerítésen belülről ha jön a víz el tudjuk vezetni. Idén az esőzések miatt mindenkinek saját portáján maradt az esővíz.Most a szomszéd elkezdett kötözködni velünk , hogy verjük fel a kb 20cm -es vastag beton bejárót , mert neki nem folyik el az esővize sehová. Itt minden 2-dik , 3. dik, háznál van csak az út alatt elvezető cső. Bejelentett bennünket az önkormányzatnál, ahonnan kijöttek és azt mondták , hogy fel kell vernünk a bejárót. Jogosan kérik ezt tőlünk vagy nem???? ebben szeretnék segítséget kérni.

  • Csontosné G. Katalin

    2010. augusztus 4. szerda 19:45

    #72973

    Segítséget szeretnék kérni.
    Családi házunk mögött, tyúkol van több mint öt éve. A tyúkol téglából készült, kb 6 négyzetméteres, közvetlenül a telekhatáon van.
    A szomszéd telek üres, csak gondozák.Sajnos a szomszéd igen rosszindulatú, egy éve azzal jött, hogy köveket dobálunk át hozzá.Utána egy levelet írt, hogy a hátsó drótháló kerítést építsük átláthatatlanná. Most pedig azt mondja, szeptemberig ad „haladékot” a csirkeól elbontására.
    Nyolc tyúkocskánk van, kizárólag a tojás miatt tartjuk.(három gyerkőc)A férjem szíve csücske a tyúkocskák, a ház mögött gyerekkora óta nyúlól, tyúkol volt, valószínű inen a kötődése.Mit tehetünk, hogy a bontást elkerüljük. Mivel kicsi az alapterülete, és több mint 40 éve ott tartotta apósom is a kisállatokat hátha van valami reményünk egy rosszmájú szomszédal szemben.
    Válaszát, tanácsát köszönöm szépen!
    Kati

  • Szomorú Katalin

    2010. augusztus 8. vasárnap 00:50

    #73024

    Nem tudom, hogy mit tegyek! Szomszédom, akikkel ezidáig jóban voltunk, most a medencém főlé, tőle két méterre lombházat építenek. Teljes rálátással a medencémre, és az egész kertemre! Ezidáig a telkem hátsó része teljesen elszeparált, átláthatatlan terület volt. Ha felépül, teljesen megszünik a magánéletem a kertemben! Mit tehetek, hogy ne legyen harag, de ne is épüljön meg a lombház!

  • Sándor

    2010. augusztus 15. vasárnap 09:49

    #73122

    Érdeklődni szeretnék, ha fa oszlopokkal és OSB lappal oldalt bevont garázst szeretnk az autómnak építeni, kell-e építési engedély, vagy esetleg m-ben van meghatározva mekkoráig nem kell? Köszönom előre is!

  • NAgy Erika

    2010. szeptember 6. hétfő 11:38

    #73423

    T! CÍm!
    Házunkon a palát cserépre cserélnénk. A lakóház tetőszerkezetét, alakját ez nem érinti. Viszont a melléképülettel egybe szeretnénk hozni, ami azt jelenti, hogy a mellékéépületen lévő hullámpalatető, mely lapostető volt ezidáig, szintén cserepes volna. A lapostető viszont nyeregtető formát nyerné, hogy a házzal összehozható legyen és a tetőzet egységessé váljék.A melléképület kb 30 m2 alapterületű hátrafelé.
    Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Erika

  • Török Elvira

    2010. szeptember 14. kedd 10:20

    #73532

    Tisztelt CÍm!
    Segítséget szeretnék abban h. most vásároltunk egy telket amin megvan az építési engedély,a lábazat,ill.alap kész van évek óta,de lejárt az engedély!Teljesen újat kell csináltatni vagy lehet még hosszabbítatni.!Engedély kiadásának éve:1996.
    Köszönöm a választ.

    Üdv Elvira

  • János

    2010. szeptember 30. csütörtök 18:14

    #73772

    Tisztelt Cím!

    Kb 2 éve építettünk egy kocsibeállót a telkünkre.(32nm)
    Akkor az önkormányzatnál azt közölték velünk,hogy nem engedélyköteles.
    Most ezt a kocsibeállót körbeborítottuk OSB lappal.
    Az lenne a kérdésem,hogy így sem kell engedélyeztetni??

  • bozso imre

    2010. október 11. hétfő 17:16

    #74707

    Tisztelt cím!
    A kérdésem az volna,hogy kell e építési engedély a föld alatt lévő
    borospincéhez.

    Köszönettel;

  • Páll Tamás

    2010. október 13. szerda 11:16

    #75005

    Tisztelt Cím!

    Azzal a kérdéssel fordulok Önnhoz, hogy jogszabály értelmezési gondom van. Remélem tud segíteni.
    Oldalkert meghatározása lenne a kérdésem. Ha jól tudom az oldalkertet az OTÉK 35&-a határozza meg, amely ikerházas beépítésnél a 36&(2) bekezdés az irányadóak, ami azt jelenti, hogyha nekem nincs olyan helyiségem az adott homlükzaton akkor nyugodtan akár a kerítésemig beépíthetném. Jól értelmezem?
    Viszont az önkormányzat építési szabályzásában pedig ez szerepel
    „Az építmények közötti legkisebb távolság az I-III. tzállósági fokozatú – nem éghet
    anyagú, küls térelhatároló szerkezet, falazatú, burkolatú, illetve héjazatú – lakó- és üdülépületeknél:
    a) 4,0 m-ig csökkenthet, beépítési módtól függetlenül, ha az egymást átfed
    szemben fekv homlokzatok közül legalább az egyik homlokzaton a nyílások
    helyiségenként 0,40 m2 nyíló felületnél nem nagyobbak, és a nyílásos
    homlokzatú épület magassága a 4,5 m-t nem haladja meg;
    b) 2,0 m-ig csökkenthet, zártsorú beépítési mód esetén, ha az egyik homlokzat
    nyílás nélküli tzfal és a másik homlokzaton helyiségenként 0,40 m2 nyíló
    felületnél nem nagyobbak a nyílások;
    tehát mégsem építhetem be a kerítésig, mivel a szomszédoknak nagyobb felületű ablakai vannak azon a homlokzaton ami felém néz.
    Ehhez kapcsolódó másik kérdésem: A 4 méter az az én telekhatáromtól kell mérni, vagy a két ház közti távolságtól.

    Remélem tud segíteni, előre is köszönöm.

    Tisztelettel: Páll Tamás

  • Öztürk Andrea

    2010. november 6. szombat 22:18

    #77047

    Megszeretném kérdezni, hogy építési engedély kell-e ha a 3 méter széles bejárómat, amely egyben a garázs is,kettő kocsi hely hosszúságában tető alá szeretném hozni. Ikerházas sorházakban lakunk. Azt is hallottam, hogy az oldalkerítésen a tető átlóghat a szomszédhoz, egy kis részben, csak az ereszt kell vissza vezetni. Tud segíteni,hol tudom megnézni a jogszabályokat ehez amit szeretnék építeni?

  • Szemenyei Judit

    2010. november 8. hétfő 09:01

    #77090

    Tisztelt Koós Úr!

    A következő ügyben szeretnék önhöz kérdést feltenni.
    Az ingatlanomhoz tartozik egy kb. 1800 m2-es telek, mely a magas talajvíz miatt
    szinte teljesen művelhetelenné vált. Szeretném mégis valahogy a magam részére ezt a hatalmas területet hasznosítani, ezért arra gondoltam, egy részében mesterséges tavat alakítanék ki.
    A tó mérete: 9 m széles, 50 m hosszú, és 1,5 m lenne a legméllyebb része.
    A kiásott földet a tó körüli területen teríteném szét, megnövelve ezzel annak az esélyét, hogy a megmaradó földterület művelhetővé válik.
    A tóban saját részre halat is szeretnék telepíteni, a következő halfajokkal:
    Ponty, Csuka, Keszeg, Kárász.
    Közvetlen szomszédaim véleményét is kikértem, és nem zárkóznak el, ennek megvalósításában.
    A kérdésem,hogy egy ilyen tó kialakítása engedélyköteles e, és ha igen, mely hivatalokhoz forduljak, ugyan is a helyi önkormányzat teljesen tanácstalan ez ügyben.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Szemenyei Judit

  • TÜKE[63/ffi]

    2010. november 8. hétfő 10:26

    #77095

    [re=77090]Szemenyei Judit[/re]:
    Tisztelt, Kedves Sz.Judit !
    Bocsánat, hogy laikusként mondanám a következőket!
    Előzmény : pl. van jogosítványom autóra- de már nem vezetek!- és már nincs pl. horgászengedélyem, de olvasom a „horgász” híreket. (is)
    Amennyiben,- Ön (ha jól értem) „halastavat” szeretne kialakítani [ – mely -esetleg- a „falusi turizmus” (?) és ilyesmik esetében is vonzó egy dolog] – tudjon arról, hogy megváltoztak a jogszabályok ?- Kb. : a „magán halastavakban” is csak érvényes engedéllyel szabad horgászni!- és ezt nem bonyolítanám most jobban ! – értsd : szívből kívánom, hogy terve/elképzelése majd megvalósuljon!- de „nézzen utána” a „halas/horgászos” témáknak is ! Bocs’ ha ennél többet én most nem tudok segíteni! ( mint laikus)

  • Aranyiné

    2010. november 8. hétfő 19:29

    #77108

    Kedves Miklós! Egy ikerházban lakunk, amelynek a bejárati ajtaja egy teraszról nyílik ami az épület hátsó (kert felőli)homlokzatán van. Ezt a teraszt szeretnénk 1-1-m-rel megnövelni hosszában és beépíteni könnyűszerkezetes technológiával. Jelenleg egy üvegtető van a terasz felett. A tetőszerkezethez nem nyúlva, az üvegtető helyett szeretnénk egy eresz alól kinyúló tetőt. Az érintett részben kamrát, főzőfülkét és szélfogót szeretnénk kialakítani. Mindez engedélyköteles, vagy bejelentés köteles?
    Még egy kérdés: A meglévő épületen egy ablakot szeretnénk, ami az oldalkertre nézne. A szomszéd ház végig be van építve mellettünk, tehát csak az oldalhomlokzatra nézne az ablak. Ennél van valami kikötés?
    Köszönöm válaszát: Aranyiné

  • Szemenyei Judit

    2010. november 11. csütörtök 12:40

    #77172

    [re=77095]TÜKE[63/ffi][/re]:
    Tisztelt TÜKE(63/ff)!
    Köszönöm, hogy felhívta figyelmem bizonyos dolgokra.
    A halastó nem képezné falusi turizmunk részét, ugyan is ez egy körbekerített
    utcafronról egyáltalán nem látható helyen lenne, melyben esetleg kedves szomszédaink gyönyörködhetnének.
    Ki találhatnánk úgy lehet más dolgot is ezen a nagy területen,mivel már írtam művelésre teljesen alkalmatlan, és ez az utóbbi időben csak fokozódott, mivel van a falunak egy igen nagy bányatava melyen idén újraindítják a bányászatot,és a leengedett víz pont a kertünk szomszédságában két oldalról is távozik folyamatosan, megemelve ezzel a kertben lévő talajvizet. Emiatt nem vagyunk elkeseredve, mert az egész család utálja a földet túrni,de hát mit tegyünk, a ház vételével együttjárt.De mivel az egész család imád horgászni, és halat enni, természetesen van horgászengedélyünk, melyet nagy mértékben ki is használunk. Tehát az ötlet innen.Azért köszönöm, hogy felhívta ezekre is a figyelmem, minden apró segítség jól jön, mivel még azóta sem sikerült kideríteni, hogy kihez is forduljak.

  • Gyuri

    2010. november 11. csütörtök 20:03

    #77180

    Kedves Miklós!
    A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a tetőtér beépítés lehet csak bejelentés köteles is. A meglévő házamban szándékomban állna a tetőteret oly módon használatba venni, hogy a tetőn csak két tetőablak lesz, más változtatás a héjazaton nem eszközlök (a szigetelés mellett természetesen) és a lakásból egy lépcső vezetne fel a tetőtérbe, amihez a ház meglévő födémén egy kb 0,8m*1,5 méteres nyílást kell nyitni. Az épület statikailag bírja, I vasgerendákba (vasúti sín) boltívszerűen rakott kisméretű téglák a födém, és két gerenda között az áttörést el lehet végezni. Tehát nem kell megerősítést végezni sem átalakítani.
    A törvény szerint: „Meglévő építmény bármely okból történő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása, tetőtér-beépítése, ha a felsorolt építési tevékenység során az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, nem kell átalakítani, nem kell elbontani, nem kell megerősíteni.” Vagyis jól értem, hogy ekkor elég a bejelentés? Köszönöm a válaszát.

  • Csontosné G.Katalin

    2010. november 15. hétfő 10:56

    #77258

    [re=72978]Koós Miklós[/re]:
    Ügyünk tovább bonyolódik. A szomszéd újból megkeresett minket, hogy feljelent az önkormányzatnál, ha nem csinálunk átláthatatlan kerítést végig a telekhatárra. Erre először október 31-ig, majd kérésünkre (nem ért rá a kőműves) november 30-ig adott haladékot. Azért mentünk bele, mert 5-6 éve felújítottuk, korszerűsítettük a tyúkólat. Így nincs meg a tíz év. A szomszéd azt mondta, ha nem tesszük meg a kérését feljelent. Szerintem ez simán zsarolás, de belementünk, a békesség kedvéért.
    Most meg jött egy levél az építési osztályról, hogy szemlét tartanak az engedély nélkül épült tyúkól miatt, mivel a szomszéd feljelentett. Nem csak zsarol, hanem szava-hihetetlen is. Most mit csináljunk? Kérjünk fennmaradási engedélyt bizonyítva a szomszédokkal, hogy ott mindig volt tyúk ól? Vagy muszáj bontanunk? Köszönöm válaszát! Csontosné Kati

  • Enikő

    2010. december 8. szerda 10:26

    #78005

    Kedves Miklós!

    Társasházban lakunk, amelynek udvarán sorgarázs formában épült a házhoz tartozó 6 garázs. Az lenne a kérdésem, hogy ha a saját garázsom elé egy fa oszlopokon álló előtetőt szeretnék építeni (ami akkora lenne,mint egy autó, hogy alá lehessen állni) aminek az alját térkövezném, az engedély köteles-e?
    Köszönöm válaszát!

  • horkai barnabasne

    2010. december 12. vasárnap 15:20

    #78151

    azt szeretnem kerdezni ,hogy a haz ele szeretnenk egy szetszerelhetos konnyu szerkezetu tarolot, amiben termenyt es gepjarmuvet szeretnenk tarolni. erdeklodnenk hogy engedely koteles-e vagy sem. vagy rajzot kell-e hozza keszittetni.

  • Béla

    2011. január 2. vasárnap 21:44

    #78183

    Tisztelt Koós Úr!

    A családi házunkat szeretném bővíteni az udvar (a szomszéd ház) irányába 1 méterrel. Attól tartok azonban, hogy a két épület közötti távolság nem csökkenthető (most 6 méter). Jogos a félelmem?
    Válaszát előre is köszönöm, és boldog új évet kívánok!

  • Konczné Korda Krisztina

    2011. január 5. szerda 13:50

    #78204

    Tisztelt Koós Úr!

    Érdeklődni szeretnék,hogy kell-e építési engedély lakásbővítéshez?Meglévő családi házamhoz szeretnénk egy szobát ,folyosót építeni..kb. 40 nm-es nagyságút!Szükséges-e építési engedély?

    Köszönöm válaszát!

  • TÜKE

    2011. január 10. hétfő 05:16

    #78254

    Minden bizonnyal a szakemberek (építészek) tudják, de megemlíteném :
    (Pécsi Hírek / 2011.01.07./ 4.old. Hirdetmény )
    Rövidítve : ” a 2009-es évben benyújtott módosító indítványok és észrevételek miatt… a 46/2009. (12.21.) sz. rendelettel elfogadott Pécs Építési Szabályzat és Szabályozási Terv 2011. évi módosító programja elindult. (?)
    További EGYÉNI MÓDOSÍTÓ INDÍTVÁNYOK 2011.01.31-ig nyújthatók be. Polgármesteri Hivatal Referatúra Főosztálya (7621 Pécs Széchenyi tér 1.) Dr.Lovász István főosztályvezető
    (Laikusoknak – (Pécs) sem árt beleolvasni az említett sz. rendeletbe.)

  • István Barbara

    2011. január 13. csütörtök 13:04

    #78319

    Tisztelt Koós Úr!

    Azt szeretném megtudni, hogy szükséges-e ahhoz építési engedély, hogy egy már meglévő disznóólat 45 fokkal elforgassunk és 5 méterrel kijebb helyezzük a kert felé. Jelenleg ez a disznóól az udvar közepe felé néz, de azt szeretnénk, hogy a kertre nézzen, és hogy kicsit növeljünk az udvart kijebb helyeznénk a kert felé. Válaszát előre is köszönöm!

    Minden jót! István Barbara

  • Kis István

    2011. január 15. szombat 05:50

    #78338

    Tisztelt Koós úr!

    Segítségét szeretném kérni jogszabály gyakorlati értelmezésében, kérdésem a következő: ha a telkemen elhelyezek (leások) egy folyadéktároló tartályt (0,2m3, esővíz) majd fölé építek egy 50m2-es tégla építményt (6m-t meg nem haladó magassággal) cserép tetővel, akkor tartanom kell-e a hatóság elmarasztalásától?

    Válaszát előre is köszönve, tisztelettel Kis István.

  • atesz

    2011. március 30. szerda 21:53

    #79399

    Tisztelt Koós Úr!

    Családi házunk bővítése miatt használatba vételi engedélyt kértünk. Kint voltak az építési hivataltól megnézni a házat, és problémásnak találták a ház mögött lévő féltetőnket.
    Hátsó (udvar felőli) falon van egy bejárati ajtó és előtte egy ~2 m2 alapterületű lépcső. Csináltunk fölé egy 2*8m-es tetőt. 2m-áll ki a faltól és 8 m hosszú. A ház felőli része a falnak van csavarozva, valamint a távolabb eső része 3 lábon áll (a talajon). Az építési terven nem szerepel. A hivatal azt mondja, hogy ez egy beépített terasz. Szerintem meg féltető. Azt mondták, hogy ha a 3 lábat megszüntetem, és teljesen a ház falára van kizárólag szerelve akkor féltető, akkor maradhat. Ha így marad sokba fog nekem kerülni, vagy elbontom teljesen. Nem vagyok meg győzve, hogy nekik van igazuk.
    Terasz vagy féltető(előtető)?
    Engedély köteles vagy nem?
    Válaszát előre köszönöm!
    Tisztelettel: Atesz

  • m.á.

    2011. április 3. vasárnap 09:46

    #79493

    Az általam készített kerítéstől fél méterre épített a szomszéd egy 3x4m betonalapú, 3m magas, cseréptetős fatárolót. Volt-e joga ilyen közel elhelyezni az előkertjében?

  • TÜKE

    2011. április 8. péntek 09:45

    #79591

    [re=79495]Koós Miklós[/re]:
    Kedves Miklós ! Sokadszorra átolvasva a blogodban lévő tanácsokat és egyebeket. Kissé furcsa kérdésem ill. kérésem lenne. Ha a szomszédom,egy 2 autóra méretezett garázst épít,- aminek lesz egy felső szintje is ?- épp’ most rakják a falakat, és nem érdekel,hogy pl. a telekhatárra épül. stb.
    Kérdezném :
    1.) Az építkezésről sem a szomszédom, sem hatóság nem értesített. Ezt még elviseltem. Nem gondoltam, hogy emeletes lesz a garázs. stb.
    2.) Hogy tudnám azt megtudakolni, hogy erre az építkezésre van-e engedély ? – de úgy, hogy szeretnék „anonim” maradni.
    3.) Nem bonyolítom !- valahogy egyre rosszabb a közérzetem.
    Kösz’ ha kapnék bármilyen megnyugtató segítséget, mert nem vagyok egy névtelen feljelentő sem… és tudom, „rossz szomszédság török átok”-és egyebek.
    Város : Pécs

  • Atesz

    2011. április 8. péntek 21:58

    #79594

    [re=79411]Koós Miklós[/re]:
    Köszönöm a válaszát. Át fogom alakítani a tetőt.
    Egy másik témával kapcsolatos kérdésem lenne.
    Rengeteg helyen olvasom, hogy nem kell építési engedély ” x-y méretű emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény” építésére. Igaz ezek az írások 2007-2008-as jogszabályokra hivatkoznak. Azóta változtak ezek? Ha igen hol lehet megnézni az érvényben lévő szabályokat? Valamit ezek országos érvényűek, vagy helyileg ezeket felülbírálhatják-e?
    Ha egy kerti szerszámost vagy egy gépkocsi tárolót szeretnék építeni, azzal mi a helyzet jelenleg? Nem szeretnék törvénytelenkedni, de felesleges kiadásokba sem szeretném verni magam.
    Üdvözlettel! Atesz

  • TÜKE

    2011. április 9. szombat 05:33

    #79595

    [re=79592]Koós Miklós[/re]:
    Köszönöm. Előkerestem a fényképeimet, látom,hogy 2010.11.20-án kezdődött az építkezés. (5 hónapja)Ne bonyolítsam,mit érhetek én el azzal,ha most kezdek bele bármibe is. Max. megbüntetik a szomszédot és lesz egy örök ellenségem ?
    4. 🙂 Nem ismersz te engem ! Vagy 8 évre visszamenőleg minden számlám,levelem,iratok lefűzve és dossziéba helyezve. De talán másnak is tanulságos lehetett a történetem. 🙁

  • Páll Árpád

    2011. április 9. szombat 10:45

    #79601

    Tisztelt Koós úr!

    Böngészem a jogszabályokat, miszerint 2010 januártól a garázs építés nem engedélyköteles, az ügyemre vonatkozóan, viszont nem igazán találok megfelelő választ.
    Vásároltunk egy 90 nm-e kertes házat egy 2018 nm-e telken, és vannak terveink, hogy kissé átalakítsunk, felújítsunk az épületen egy s mást. Az eddig a telekre épített lakóház, melléképületek minden részlete a meglévő rajzokon szerepel, engedéllyel készült, ám pl. a garázst, és a mellé épült tárolót, valamint a ház mellett épült tyúkólat, disznóólat szeretnénk elbontani és ezek helyére egy 2 autós egy légterű garázst felépíteni, illetve a már engedéllyel megépített garázst áthelyezni.
    Belefér-e a beépíthetőségbe egy 48 nm-es garázs 2 autó részére, kell-e engedélyeztetni ezt az áthelyezést, mi lenne a teendőm, hogy ezt megvalósíthassam?

    Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Árpád

  • TÜKE

    2011. április 11. hétfő 06:51

    #79648

    [re=79592]Koós Miklós[/re]:
    Elnézést Páll Árpádtól,hogy az ő kérdése után én belerondítok ide.
    Kedves Miklós! – Ha válaszolnál P.Árpádnak ,egy piszokkal válaszolnál-e a kérdésemre, hogy : vannak-e arra vonatkozó szabályok,rendeletek, hogy a szomszédom 2 ajtós,egy légterű stb. garázsát, telekhatárra építve, nekem, amíg élek, muszáj lesz bevakolatlanul elviselnem? Egyszerűbben : van arra valamilyen előírás,hogy az épületet be kell(ene) vakolni ? – Bocs’ a laikus megfogalmazásért. Nem tudom, van-e ilyen övezeti besorolás : L-III.-Sz (Pécs) H-7634

  • Atesz

    2011. április 28. csütörtök 20:51

    #80020

    [re=79600]Koós Miklós[/re]:
    Tiszteletem!
    Beszéltem egy építésszel itt helyben. Ő azt mondta, hogy ezek az engedély nélkül építhető dolgok már nem érvényesek. Nagyjából egy évig volt érvényben. 2010 májusig. Valamint az építésügyön azt mondák, hogy ha az obiban veszek egy 2*2 méteres fából készült szerszámtárolót, arra is kell építési engedély, akkor is , ha az udvaron minden alapozás nélkül a fűre teszem le! És szó szerint ezt mondák.
    Nem akartam kötekedni velük, de akkor ezek szerint a kutyaólra is kell építési engedély…
    Vagy csak kisvárosunkban vannak a „szakértők” félreinformálva.
    Üdvözlet! Atesz

  • Kriszta

    2011. május 18. szerda 12:58

    #80311

    Tisztelt Koós úr!
    A szomszédom feljelentett az önkormányzatnál, mert kert tavat csináltunk a telekhatártól 1 méterre,azzal indokolva hogy feláztassuk a házfalát.Az önkormányzat azt a határozatot hozta,hogy temettessem be,vagy pénzbírsággal büntetnek.Indokként 253/1997(XII.20.)Korm.rendelet35.§(6)hivatkoztak.Ebbe én nem tudtam belenyugodni,és megnézettem a határozatot egy jogász ismerősömmel, aki szerint jogsértő határozatot hozott az önkormányzat.Ezek után levelet írtam a kormányhivatalnak,leírtam a sérelmeimet,a határozat fénymásolatával elküldtem.Én csak azt szeretném megkérdezni hogy addig míg a kormányhivatalból választ kapok és nem tudom hogy döntenek,be kell ásnom a tavat? Nemsokára lejár a 15 nap,és most nem tudom mit csináljak.

  • Szabó Bernadett

    2011. május 19. csütörtök 12:37

    #80338

    Tisztelt Koós Úr!

    Egy meglévő, 1 emeletes társasház elé szeretnénk lábakon álló, könnyűszerkezetes teraszt építeni (1,5 m kilógással). Sajnos a telek már túlépített, így a beépítettséget tovább nem lehet növelni. A körzetes építész szerint ő nem mérlegelhet, így még 0.09 m2-rel (ami kb. a négy láb lenne) sem lehet növelni. Kérdésem, hogy beleszámít-e a beépítési százalékba a 2 m-nél magasabban fekvő erkély 4 db (vagy 2 db) tartóoszlopának vízszintes vetülete? Ha igen, akkor lehet-e ezt az erkélyt melléképítménynek, vagy kerti építménynek, pl. lugasnak hívni? A konzolos megoldás nem ütközik jogszabályba, mivel a szintterületi mutatóban benne vagyunk, de az bonyolultabb, és költségesebb lenne, ezért szeretnénk a lábas megoldást.

    Köszönettel:
    Bernadett

  • Szabó Bernadett

    2011. május 19. csütörtök 14:51

    #80340

    Köszönöm a gyors választ. Még annyit, hogy az OTÉK fogalommagyarázatában az áll a 93. pontban, a Telek beépített területére vonatkozóan: „A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni: a, árnyékszék……melléképítmény..

  • Szabó Bernadett

    2011. május 19. csütörtök 16:26

    #80341

    Köszönöm a gyors választ. Csak azt nem értem, hogy az OTÉK fogalommagyarázatában, a 93. pontban, a telek beépített területére vonatkozóan ez áll: ” A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni:
    a) az árnyékszék, a terepszint alatti építmény, a melléképítmény…”
    Vagyis e szerint a melléképítmény (a kerti építmény, lugas is az) nem számít bele a beépítési mutatóba. ??

  • Rédei Sarolta

    2011. június 2. csütörtök 09:47

    #80499

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Egy csendes tevékenységű vállalkozást üzemeltetünk egy kisváros szélén. A baloldali szomszédunk, aki természetes személy, azt állitja, hogy a rogyadozó kerítését nekünk kell ujjá építeni, mivel, ha a szomszéd (mi) közület, akkor nem vonatkozik, az a szabály, hogy mindenki jobbról kerit. Szerinte nekünk körbe keritési kötelezettségünk van. Van ennek valami jogszabályi alapja?
    Előre is köszönöm a válaszát!

  • Rédei Sarolta

    2011. június 2. csütörtök 15:41

    #80510

    [re=80508]Koós Miklós[/re]: Köszönöm a gyors válaszát.
    Ezek szerint amit a szomszéd állit, arról Önnek sincs tudomása.

  • Hódi Kálmán

    2011. június 12. vasárnap 15:25

    #80633

    Tisztelt Koós úr!
    Pécsett lakom, harminc éve ugyanabban a családi házban. Hat éve van egy új szomszédom, aki fáradtságot és pénzt nem sajnálva kerítéseket épít 5-50 cm távolságra az oldalkertjében, az én épőleteimtől. A kerítés címen épített 2,3 méter magas betonfal, a mellette épült tűzifa tároló, az a melletti kutyakennel és az utcáig folytatódó további kerítések, öt-hat éve nem teszik lehetővé az épületeim karbantartását, s már szemmel látható állagromlás következett be, pl a lakóépületem lábazatának fugázatában. A javítások céljából a telkére való belépést nem tíltja, de ellehetetleníti. A Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályához benyújtott birtokvédelmi kérelmeinket rendre elutasítják.

  • Hódi Kálmán

    2011. június 16. csütörtök 15:21

    #80714

    [re=80633]Hódi Kálmán[/re]: [re=80633]Hódi Kálmán[/re]: [re=80633]Hódi Kálmán[/re]:
    Kérdésem befejező mondata az lett volna, hogy mit tehetek?
    Tisztelettel várom válaszát.
    Hódi Kálmán

  • Páll Tamás

    2011. július 1. péntek 08:17

    #80946

    Tisztelt Miklós!

    Lenne egy kérdésem, vagyis értelmezési porblémám.
    „Az épület homlokzatára szerelt vagy az épület homlokzata elé épített fix vagy nyitható-csukható szerkezetű, kinyitott állapotban a homlokzati síktól 4,0 m-nél kisebb kiállású vagy 30,0 m2-nél kisebb vízszintes vetületű előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, felszerelése.
    Ez azt jelenti, hogy a háztól függetlenül lábakon áll az előtető, attól függetlenül, hogy esetleg a ház fala mellett közvetlenül áll.

    „Az épület szerkezetével egybe- vagy összeépített, fix, a homlokzati síktól 2,0 m-nél nem nagyobb kiállású vagy 25,0 m2-
    nél nem nagyobb vízszintes vetületű előtető, védőtető építése.”

    Ez pedig azt, hogy a ház falára van rögzítve az előtető, függetlenül attól, hogy esetleg van olyan lába a tetőnek, ami a földdel érintkezik.

    Azért kérdem, mert ami mi terveztünk előtetőt, az első variácóba fér bele és a kialakítás miatt kérdezem, melyikhez nem kell engedély.

    VáLaszát előre is köszönöm!

    Páll Tamás

  • Páll Tamás

    2011. július 1. péntek 11:07

    #80956

    [re=80948]Koós Miklós[/re]: Köszönöm gyors válaszát!

    Akkor fedett teraszt építhetek engedély nélkül az első méretek szerint?Mert én úgy értelmezem, hogy ez annak minősül.

    Üdv: Páll Tamás

  • Ferenczi András

    2011. július 13. szerda 18:24

    #81045

    Tisztelt Miklós!
    Van egy kis problémám. A házam telekhatáron van építve, a szomszédom az épületem
    mögött két 4×4 m-es nem építési engedélyhez kötött kerti pihenőt épített a falamtól 30 cm távolságra, így a csapadék a ház falára folyik.
    Az építési hatóság arra hivatkozik hogy ezen építményekre nincs előírás oda építi ahova akarja.
    Valóban nincs rá jogszabály.
    Segítségét köszönöm.
    Üdv Aerenczi András

  • Mészár Irén

    2011. július 15. péntek 15:26

    #81051

    Tisztelt Miklós!Kérdésem a következő:jobboldali szomszédunkban takarmányszárító és -tároló működik.A tető belóg a mi telkünkre,csatorna nincs,aratáskor a folyamatos,monoton zúgástól idegileg kikészülünk nem beszélve a traktorok ki.be mászkálásától.Ugyanitt a földbe van süllyesztve az olajtartály és házunk oldala mellett van lerakva a mázsa amelyen a terményt mérik a teherautók Sok problémát előidéz.Kérdésem melyik az a dolog amiben változtatni kellene neki hogy ne ilyen zajban éljünk?Köszönettel

  • Kocsis András

    2011. augusztus 11. csütörtök 22:32

    #81295

    Tisztelt Koós Úr,

    Telkünk 1200nm, amelyből a lakóépület 80nm. A lakóépület mögé szeretnénk egy 40nm-es melléképületet, amely tégla építésű lenne. A tetőszerkezet teljesen elkülönül a lakóépületétől, más jellegű anyagból épül (hullámpala), alacsonyabb, viszont a lakóépület hátsó fala közös a melléképületével.
    A kérdésem annyi lenne, hogy elegendő-e a bejelentési kötelezettség? Továbbá, elegendő-e, nem építész által készített a mai építési előírásoknak megfelelően acad. helyszíni terv, és a gyakorlatben a terveknek megfelelő építési anyagok felhasználásával történt kivitelezés?

    Válaszát előre is köszönöm,

    Üdvözlettel,
    Kocsis András

  • zoli

    2011. szeptember 6. kedd 19:05

    #81548

    Üdvözlöm! Abban szeretné segítséget kérni hogy milyen garázshoz nem kell építési engedély? Mert szeretnék építeni faszerkezetű garázst.

  • Kalger Krisztina

    2011. szeptember 8. csütörtök 10:20

    #81576

    nagyon tetszik ez az oldal.Nem vagyok gyakorlott netezö de szeretném megkérdezni mekkora az a teraszméret amihez nem kell épitési engedély és lehet-e rá tetöttenni pl: műanyag hullámpala. köszönöm a választ.

  • Tomi

    2011. szeptember 10. szombat 17:50

    #81626

    [re=72978]Koós Miklós[/re]: Kedves Koós úr! Nekem az rémlik, hogy a 10 évesnél régebbi, engedély nélküli épületeknél csak az elbontási kötelezés szűnik meg. A büntetést nem engedik el. Ha pedig valamilyen szabályt is megsértett az építkező (az engedélyeztetés elmulasztásán kívül), akkor még akár az elbontatásra is számíthat.
    Lehet, hogy nem jól emlékezem?

  • Doki

    2011. szeptember 28. szerda 19:57

    #81860

    Tisztelt Koós Úr!

    Ha sorházban a saját kertrészemen szeretnék kialakítani egy cca 15 m2-es földszinti teraszt (azaz a földet lebetonozva, leburkolva, majdnem egy szintben a talajjal), és ehhez az egyik földszinti szobának az ablakából ablak+ajtót csinálnék kijáratnak (az ablak alatti falat kibontva részben), ahhoz kell építési engedély?

    Előre is köszönöm válaszát!

  • Nagy Olívia

    2011. október 26. szerda 10:44

    #82178

    Tisztelt Koós Úr!

    Az alábbi problémával kapcsolatosan szeretném ha segítségemre lenne. Kertes házban lakunk anyósoméknál, és a kert végében nyeles telek megoldással elkezdtünk építkezni. A falak már állnak. A szomszédban a nyár folyamán építettek egy kerti medencét, ami a saját kerítésünktől 1,1 m-re található. Mélysége 1,5 méter, nagysága kb. 4×5 m. Semmiféle védőfal, paraván nem épült hozzá, és a nyári”pancsolások” alkalmával a víz rendszeresen a házunk falára, illetve a kertünkbe fröcsögött át. A ricsajról már nem is beszélve. Mit tehetünk? Az önkormányzat szerint minden szabályos. Szerintem a szomszéd lefizette őket.

  • Németh Gábor

    2011. december 7. szerda 20:59

    #82880

    Tisztelt Koós Úr!
    A szomszédunk a süllyesztett garázsának a lejárója fölé épített egy majdnem 6 méter magas toronyszerű építményt, szerintük játszótér a gyerekeknek. Ez tőlünk nézve rendkívűl taszító és zavaró látvány. Nem tudom, ez engedélyköteles-e? Ha a garázsra kell engedély, gondolom a garázslejáró fölé építésre is. Van lehetőség az elbontatásra?

    Köszönöm a válaszát!

  • Németh Gábor

    2011. december 7. szerda 21:00

    #82881

    Elfelejtettem hozzátenni, hogy mindez a telekhatáron van, maga a torony nincs a kerítéstől 1 méterre sem

  • P. Attila

    2011. december 28. szerda 19:36

    #83047

    Tisztelt KOÓS Úr!
    Egy családi házat szeretnék fel újítani és az udvarba egy kőnnyűszerkezetes 2db 20nm-es 2,5m magasságú mellék épületet építeni.
    A ház oldalsó (udvar felöli)főfalába kell beépíteni két 120x150cm-es ablakot és a bejárati ajtót 2m-rel arrébb áthelyezni.Az áthelyezett bejárati ajtó mellé a főfalhoz csatlakoztatva egy 2x4m-es előteret építeni,amin lenne a főbejárati ajtó.
    A kérdésem:Ezen munkálatokhoz elég-e az egyszerűsített építési engedély és kell-e a kivitelezéshez műszaki ellenőr?
    A mellék épületekhez elég a bejelentés?

  • Szné.

    2012. január 4. szerda 19:32

    #83143

    Tisztelt Koos Úr!

    S.O.S. (2012. első hétvégéje) szükségem lenne egy építési tanácsra.
    2001-ben építettünk házat, mellyel elértük a beépíthetőség határát – 30 %

    Tekintettel arra, hogy többen lakunk az udvarban gépkocsibeálló helyet jelöltünk ki 3 db-t, egy lebontott gazdasági épület helyén, mely a szomszéd kerítésre merőleges egymás mellett, melyet gyephézag téglával raktunk le. Ugyanekkor a kocsibeálló helyek elkülöníthetősége, és biztonsága érdekében fallal zártuk azt le, kb. 1.8 m magasságban, és egységesen garázskapuval zártuk le. Tető nem került rá egy ideig.

    Most a Műszaki o. óriási csinadrattával építési ellenőrzést végez nálunk, azok az udvarban lakók is meg lettek idézve, akiknek semmi köze hozzá, 500.000.-ft-ig terjedő meg nem jelenési bírság mellett.

    Mind a házak építési és használatbavételi engedélye rendben kiadásra került. Egy vállalkozó építette tervtől a kulcsrazárásig. A 10 éves használatbavételi engedély 2010. jun. 29.-én letelt.
    A kocsibeállóból adódóan milyen problémánk lehet, melyet most 10 év után kezd el ellenőrizni a hatóság.És mi van ha azóta tetőt húztunk rá?

    Sajnos ez egy koncepciós megmozdulás a Műszaki o. részéről, mert időközben gazdát cserélt néhány ház, és én egy olyan külterületi gazdasági épületet vásároltam meg, mely 5 éves volt, és kiderült, hogy engedélye a tervtől eltérő, mi több hamis, úgy hogy egy üres földdarabot vettem. Emiatt természetesen, mivel 4 éve nincs otthonom a per miatt , a Műszaki o-t okolom elsődlegesen, másodsorban a lakatos építőt és csak 3 sorban a megajándékozottakat, akik azt 5 év után nekem eladták, miután a közokirat hamísítás ideje lejárt. Ez irányú véleményemnek a per során és később is hangot adtam, mert elegem van 64 évesen az otthontalanságból, a 4 év alatt 4x-i költözésből.A „kék fényben” körözött beszervezett albérlőmből, akik miatt 4x rabosítottak, 2x házkutatást végeztek nálam. Elég a horror filmből, amelyben élek, és nem én idéztem elő. Egyáltalán nem tartom ELFOGADHATÓ ELJÁRÁSNAK, hogy kiadnak egy hamis használatbavételi engedélyt, és mikor 5 év után megveszem az osztálytól tudom meg az igazat, hogy 3,5 mill ft.-ra büntethetnek 10 éven belül ,és még le is bontathatják.

    Most kegyetlen bosszút áll rajtam, és családomon, amely amúgy is széjjel hulott, úgy érzem, hogy a női kiszolgáltatottságomon áll bosszút. 4 házunk volt, de földönfutóvá tesz bennünket, mert semmit nem tudunk értékesíteni. Történik mindez Debrecenben 2011-12-ben, a FIDESZ-s kirakat városban. Az osztálynak nem ez az első simlis ügye, a múlt évben egy rokkant 4 családos ember házát bontatta le, egy villát a Nagyerdőn, mert ott meg azt igérték az eladók, hogy vegye meg, Ők majd megszerzik a használatbavételit.
    De nem sikerült megszerezni, így most lebontatta. BIZTOS NEM MINDEN ALAP NÉLKÜL TETTEK ILYEN ÍGÉRETET. Ugyanabban az időben mikor az enyémre JOGTALANUL megadták.
    Az osztályvezető nem változott azóta sem.
    No de most nem is ez a jelenlegi fő probléma. Elnézést. Csak az el nem hanyagolandó körülményeket kívántam a helyzet súlyossága miatt bemutatni.
    Kérem, amennyiben lehetősége van, a mostani ellenőrzéssel kapcsolatban szíveskedjen kifejteni a várható következményeket, vagy mit tehetünk addig is a nagyobb probléma
    megelőzése miatt, leszedjük a garázstetőt, hogy ne számítson fedett, beépített területnek?
    Nem teljesen sikerült személytelenné tenni, amit úgy érez nem ide való, törölje!

    Köszönöm türelmét, hogy meghallgat, és reménykedem, hogy még időben S.O.S. választ kapok. Az Ünnepek elterelték a figyelmünket, és emiatt késésben vagyunk.

    Eredményekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

  • N. Zsolt

    2012. január 15. vasárnap 18:18

    #83236

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    A szomszédom ma gondolt egyet és levágta a hátsó kerítésünkről az általunk felrakott nádszövetet.

    ( ha az utcáról szemben állunk a házunkkal, akkor a hátsó kerítés )

    Ha az Ő házával állunk szemben az utcáról, akkor neki az a bal oldali kerítése.

    Ha ez számít valamit, Még a nagypapám építette a kerítést amikor ideköltöztek körülbelül 30 évvel ezelőtt.
    Utána pár évvel költözött a szomszéd telekre a jelenlegi szomszéd.

    Állítása szerint azért vágta le, mert szerinte az Ő kerítése, és kimozgatja az oszlopokat a nád, ha nagyon fúj a szél.

    Ebben a helyzet kinek van igaza? Kié a kerítés? Vagy esetleg közös?

    Előre is köszönöm a válaszát!

  • Teplánszki Tamás

    2012. január 25. szerda 17:34

    #83268

    Üdvözlöm
    Azt szeretném kérdezni, hogy egy 3000 négyzetméteres szőlő-gyümölcsös zárt kertben hány négyzetméteres gyümölcstárolót lehet építeni engedély mentessen, ha egyáltalán lehet?
    Köszönettel:
    Tamás

  • Balogh Zoltán

    2012. február 21. kedd 12:12

    #83528

    Tisztelt Koós Miklós úr!Szeretnék építeni egy 6×4-es kerti melléképületet fából, tűzifa kerti szerszámok kerékpár stb tárolására.A kérdésem a következő mivel a jogszabályok alapján bejelentés köteles nekem minden hivatalban azt mondták hogy meg kell terveztetni és csak kivitelező építheti meg ács vagy kőműves.Szóval nekem van otthon gerendám deszkám osb lapom és építettem már sok mindent de nem vagyok jelen esetben ács mivel fa házról van szó.tehát én magam és ezekből az anyagokból nem építhetek?Esetleg ha tanukat hozok hogy már 10éve ott van(sajna az embert ilyenre kényszeríti a bürokrácia és a kevés pénz) akkor elkerülhető ez az állapot? Köszönettel :Zoltán

  • Varga Judit

    2012. március 2. péntek 09:11

    #83591

    Kedves Miklós!
    2 napja próbálom bogozgatni a jogszabályokat, de sajnos sikertelenül (ez életem első jogi vitás esete).
    A következő a problémám: garázsunk épülete és a jobboldali kerítésünk között lekerítettünk egy részt, melyet „kutyakennelként használunk” (tető nélküli,csak kapu van rajta). Szomszédunk nem tetszését nyilvánította ki mondván, hogy a szabályok szerint a közöttünk lévő kerítéstől min. 2 méter távolságra tehettük volna meg ezt. És igazán az zavarja, hogy a kutyánk megugatja, hiszen etetni is szokta. 🙂
    A kérdésem az lenne, hogy igaza van-e a távolságot illetően? Illetve hogy a kennel milyen építménynek számít, hogy keressem a szabályozásokban? Engedélyhez kötött? Vajon ha az udvar felét kerítem le (beleértve a jelenlegi „kennelt” is), az is kennelnek számít? Vagy ha nem, akkor minek? És mitől más az, ha esetleg az egész udvaron szaladgál a kutya, hisz akkor még nagyobb az a rész, ahol a közelébe mehet és rávakkanthat. 🙂 Vagy talán ebben az esetben is el kellene kerítenem 2 métert a kerítéstől, hogy a kutyám ne mehessen oda?
    Nem tudom, hogy fontos-e, de a háza a telke jobb oldalán fekszik minden melléképülettel együtt.
    Sajnos feljelentéssel fenyegetőzik, és eléggé kétségbe vagyok esve, nagyon szeretném békésen elintézni a dolgot. És ha kell, áthelyezem a kennelt is.
    Köszönettel: Judit

  • Hiper

    2012. március 2. péntek 11:07

    #83593

    [re=83591]Varga Judit[/re]: Előbb-utóbb etetni fogja a kutyát méreggel is 🙁
    A kerítésre valamilyen tömör dolgot kellene rakni.

    Magánvélemény, hogy nem szólhat bele, hogy telekhatáron belül hogyan tartja az ember a kutyát. (Max ha hangos vagy a kerítésen át tud harapni)

    Szerintem itt inkább a hanggal van gond.

  • Kamionos

    2012. március 10. szombat 20:52

    #83696

    Tisztelt Koós Miklós úr! Érdeklődnék afelől, hogyha a telkemre lakókonténert helyezek el (tengeri szállítmányozási konténer de vannak ablakai) akkor ahhoz szükséges-e építési engedély? A forgalmazó szerint nem, de mi történik, ha a hatóságok problémáznának, mire lehetne hivatkozni?

    Köszönettel:
    kaminonos

  • Apacs

    2012. március 18. vasárnap 14:16

    #83756

    Tisztelt Miklós ! Az egyre roló gazdasági helyzetre való tekintettel saját célra állattartással szeretnék foglalkozni. Ehhez szeretnék ólat -kat építeni. Szeretném kérdezni,h. Van-e valamilyen határ ameddig nem kell építési engedély? Illetve hallottam olyat,h. garázsra nem kell engedély.Ez igaz? Tulajdonképpen a garázsom is egy fóliaváz. Hiába volt meg hozzá az építőanyag,nem tudtam még külön fizetni öt embert, akit még el kellett volna tartanom azért, mert egyedül két hét alatt építek egy garázst. Köszönöm!
    Tisztelettel!
    Apacs.

  • István

    2012. március 25. vasárnap 15:38

    #83782

    Tisztelt Koós Miklós!

    Társasházi épület nyugati fekvésű lakás 15m2 erkély lefedését tervezzük.

    Az OTMRendelet_37_2007_XII_13 a következő írja:
    Nem bejelentés és engedély köteles: Az épület homlokzatára szerelt vagy az épület homlokzata elé épített fix vagy nyitható-csukható szerkezetű, kinyitott állapotban a homlokzati síktól 4,0m vagy annál kisebb kiállású vagy 30,0m2 vagy annál kisebb vízszintes vetületű előtető, védőtető, ernyőszerkezet építés, felszerelése.

    A helyi szabályozás ettől szigorúbb: https://srvcom.debrecen.hu/testulet_tartalom/Testuletianyagok/hatrend/2003/82003.html

    A műszaki osztályon voltam ahol az egyik ügyintéző kedves hölgy azt mondta engedély és bejelentés nélkül lehet fix előtetőt építeni. A vele szemben ülő fiatal ügyintéző úr pedig azt mondta nem lehet. Hivatkozva a helyi szabályozásra a fenti link *28/C. § (4) (Építési zónák általános előírásai): „Zártsorú (általános és keretes) beépítés esetén az épület beépítési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza lakó rendeltetési zónában – ha a sajátos előírások vagy szabályozási terv másként nem rendelkeznek – 30,0 méternél nagyobb nem lehet. Ettől eltérni csak különleges esetben lehet, csak meglévő épület esetén, annak egységes építészeti arculatban történő megvalósítása érdekében.”

    A társasház éppen a 30 méterben hosszú, így e miatt sehogyan sem építhető előtető ez alapján, mivel a terasz kb. 1.5 méterrel megnöveli az épület hosszát tehát 31,5m. Az erkély része az épületnek /így vettük meg 5 éve és az épületet át is vette a műszaki osztály/ mely a hátsó udvarra néz és az utcafrontot nem zavarja. Nem értem miért nem lehet ráépíteni.

    A nyáron a nap déltől naplementéig melegíti a lakást. A meleg miatt a bent tartózkodás nehezem viselhető el.

    A helyi szabályozás fenti link *28/C. § (15): „Az engedély nélkül létesíthető védőtető, előtető is csak építési helyen belül helyezhető el. Lábon álló kerti tetőt az előkertben és az oldalkert minimális méretén belül nem lehet elhelyezni, azonban az a hátsó kertben elhelyezhető. A kerti tetőből egy telken 1 db helyezhető el, melynek alapterülete nem haladhatja meg a 20 m2-t.

    Ezen alapján még a 20m2-en belül vagyunk mivel az erkély 15m2.

    Segítségét kérem, most végül megépíthető az előtető vagy sem. Illetve kérdésem lenne még, hogy ugyanerre az erkélyre pergola /ami nem fedett lenne és növényeket futtatnák rá/ bejelentés és engedély nélkül építhető-e vagy sem illetve a szomszédok írásbeli hozzájárulására van-e szüksége. Ha beépíthető ezt a későbbiek során befedhetjük-e?

    Egy érdekesség a végére: mivel mi az első emelet lakói vagyunk a földszinti lakók /akikkel nagyon jó viszonyban vagyunk/ ugyanilyen tehát 15m2 erkélyének mi vagyunk az előtetője.

    Köszönettel:
    István

  • Anita

    2012. március 27. kedd 13:25

    #83786

    Tisztelt Miklós!

    Az alábbi kérdésem lenne. Ikerházban lakunk ami nem lett társasházzá nyilvánítva csak egy használatmegosztási megállapodásunk van. Amikor panaszunk volt a szomszéd esővíz elvezetésére, hogy a mi házrészünket áztatja, az Önk-on azt mondták, hogy semmi közük hozzá mivel nem telekszomszédról van szó hanem egy telket érint a dolog. Ezek értelmében én építhetek a válaszkerítés mellé egy olyan tárolót ( 2*7 m alapterületű lenne)ami összeér két oldalt a mi házfalunkkal a harmadik oldala pedig közvetlenül a kerítés mellett lenne. (Az Önk értelmezése szerint a kettőnk közötti kerítés ugyanis nem tekinthető kerítésnek mivel nem különálló telkeket választ el.)
    Szintén a válaszkerítés mellé szeretnénk építeni egy másik szakaszon egy kerti sütögetőt aminek térkövezve lenne az alja és négy lábon álló tető lenne rajta kb 10-13 nm lenne. Ez megépíthető? Valamint azt szeretném még kérdezni, hogy engedélykötelesek-e ezek az építmények?

    Köszönettel: Anita

  • Urbán László

    2012. április 19. csütörtök 13:13

    #83938

    Tisztelt Koós Miklós Úr!
    Jogi tájékoztatást szeret kérni,gépkocsi és személy bejáróval kapcsolatban.
    Egy kis községbe költöztem egy éve. Az utcáról bekanyarodva az ingatlanomra át kell menni a vízelvezető árkon keresztül mely a járda mellet van Ez sajnos már elég rossz állapotban van és félek hogy egyszer beszakad, nem szeretném ha baleset történne.
    Elmentem az önkormányzatba,hogy érdeklődjek a javítás felől,mert én úgy gondolom,hogy ez közterület és az ő dolguk lenne.
    Azt a tájékoztatást kaptam,hogy „ők nem tudják a jogszabályban mit ír elő, lehet hogy az ő feladatuk lenne de itt a községben mindenki maga csináltatja meg mert erre az önkormányzatnak nincs pénze.”
    Tisztelt Koós Úr,ha ideje engedi kérem tájékoztasson engem ,hogy mit ír elő a jogszabály,mert nem mindegy,hogy a kevés nyugdíjamból mire költök.

    Tisztelettel: Urbán László

  • Urbán László

    2012. április 19. csütörtök 17:43

    #83941

    [re=83940]Koós Miklós[/re]:
    Tisztelt Koós Úr!
    Köszönöm gyors válaszát én is erre az álláspontra jutottam.
    Sajnos ilyen világot élünk!
    Üdvözlettel: Urbán László

  • Major László

    2012. április 19. csütörtök 22:43

    #83943

    Tisztelt Koós Úr,

    Szigeteléssel kapcsolatban érdeklődnék.

    Nemrégiben vásároltam egy 1920-as években épült tisztán terméskő falazatú házat, ahol a falak vastagsága 60-70 cm. Az lenne a kérdésem, hogy ha 5 vagy 7,5 cm Ytong falat húznék kb. 1cm légréssel a kőfal elé belülről akkor jobb hőszigetelés érnék el mint a 10 cm polisztirol habbal történő külső hőszigeteléssel?
    A belső falazás 2 okból is előnyösebb lenn, egyrészt esztétikum,így elérhető az egyenes és sima belső fal másrészt a terméskő falakra bárminek a rögzítése sokkal nehezebb.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel Major László

  • Hiper

    2012. április 20. péntek 06:50

    #83944

    [re=83943]Major László[/re]: Nem.

  • tanúsító

    2012. április 20. péntek 20:21

    #83947

    [re=83943]Major László[/re]: Az Ytong valóban NEM hőszigetelés, de ha hőszigetelést szeretne, azt legalább túényomó többségében NE belülre.Használható megoldás csak úgy születhet, ha ismeri a külső falazati kő forrását, minőségét, állapotát, és fennáll a pótlás lehetósége is. Tisztességes falakat azokból részletes ép.fiz. számítások alapján lehet csinálni.

  • Horváth Tamás

    2012. május 5. szombat 12:49

    #84083

    Üdv
    Érdeklődnék hogy kutya kennel építéséhez szüksége-e valamilyen építési engedély az önkormányzattól vagy a szomszédoktól ? Válaszát előre is köszönöm.

  • Seven

    2012. május 8. kedd 13:38

    #84104

    Tisztelt Koós Úr!

    Zárt udvaros társasházban lakom, ahol az udvarban külön helyrajzi számokkal ellátott garázssor áll. A legszélső garázs előtt van egy akna, amibe kb 10 éve pár lakóval fúrattunk egy kutat. A garázs azóta az én tulajdonomba került. Az akna pont a garázsom előtt van, az autómmal nem tudok megállni mert rányitogatják az aknatetőt vagy odébb állítanak.Kérdésem, hogy megszüntethetem-e az aknát és vele együtt a kutat(visszafizetve az akkor befizetett költségét mindenkinek)? Tekinthető-e saját tulajdonomnak a garázsom előtti terület? A társasházi szerződés szerint mindenki a tulajdoni hányada alapján birtokolja a közös udvart.
    Köszönettel!

  • Seven

    2012. május 8. kedd 14:52

    #84108

    [re=84106]Koós Miklós[/re]: Köszönöm szépen válaszát. Megpróbáltunk mást megoldást is (felajánlottuk, hogy más helyen fúratunk kutat a munkadíj nagy részét kifizetve) de nem fogadták el. Ezért keresnék valamilyen hivatalos szabályozást erre vonatkozóan. Ha a garázsomon más helyre tetetném az ajtót az engedély köteles-e? Még talán ez lenne megoldás, csak ez nekem elég sok pénzbe kerül.

  • Tné Enci

    2012. május 10. csütörtök 12:36

    #84144

    [re=83146]Koós Miklós[/re]:
    Tisztelt Miklós!
    Sok építéssel kapcsolatos kérdésre már megkaptam a választ. Önkormányzat, itt a neten is. Néhány azért csak kimaradt, ami a következő :
    Szennyvízgödröt szeretnénk majd építeni. Milyen engedélyek kellenek, mekkora méretű legyen minimum?
    ( Hely az lenne, és a szippantós autó is jól hozzáfér. Széles udvarunkba ha beteszünk egy lakókocsit, ami sokáig ott lenne. Nem kizárt, hogy állandóan. mivel a terület közel 3 % kb be van építve, külterület / kert.Lakókocsi max 7 – 10 m2 lenne inkább 7 m2 )
    Kell bármilyen engedély, hatóságok, szomszéd?
    Van e jelentősége mekkora az a ” jármű „?

  • Tné Enci

    2012. május 10. csütörtök 15:06

    #84149

    Köszönöm a gyors választ.
    Mivel csatornázva nincs a terület, természetesen zárt tárolóra gondoltam. Amit szippantós autóval ürítenénk. Azt is sejtem hogy ellenőrzik is. Arra a megoldásra is gondoltunk, hogy szennyvíztározó és derítő külön lenne, 2 létesítmény. Esetleg a vizet locsolásra is fel tudnánk használni.

  • Zagyva Emma

    2012. május 17. csütörtök 16:09

    #84202

    Tisztelt Koós Úr !

    Magánosan álló, 100 év körüli boltíves házban lakom, amellyel keleti oldalról szomszédos üres telket a 300 méterre távolabb lakó szomszédom megosztotta és tíz méterre a házam keleti oldalától stílustalan, amerikai típusú épületet szeretne építtetni.

    A tervet a szomszéd elkészíttette, amit engedélyezett az elsőfokú építési hatóság. Ezt megfellebbeztem, arra hivatkozva, hogy a leendő lakóház stílustalan és nem illik a környezetbe, valamint elvonja a kilátásomat és jelentősen le is árnyékolja a házam- mindkét szobám ablakai keletre néznek.
    Ugyanekkor ingatlanvédelmet is kértem, mivel a szomszéd a házamtól pár méterre nehéz munkagéppel letolatta a feltalajt és eközben a munkálat alatt a rezgésektől repedés keletkezett az első szobám födémén.

    Az ingatlanvédelmet a helyi önkormányzat jegyzője avval utasította el, hogy nem bizonyítható az ok-okozati összefüggés a repedés és a munkálatok között. Időskorúak járadékából élek, ami 37 ezer forint havonta, így nincs lehetőségem megfizetni egy statikus véleményező felmérését.

    A másodfokú építési szakhatóság még nem hozott végzést, így az elsőfokú építési engedély még nem jogerős.

    Kérdésem: megoldás lenne- e az az előállt helyzetre, ha kérném a műemlékvédelmi hivatalt, vizsgálják meg a házamat erre vonatkozóan. Van- e joga a műemlékvédelmi hivatalnak előírni, hogy egy arra méltó ingatlan közelébe ne épülhessen stílustalan épület, illetve távolabb épüljön meg a házamtól ?

    Tisztelettel

  • Hiper

    2012. május 17. csütörtök 17:01

    #84205

    [re=84202]Zagyva Emma[/re]:

    Kedves Emma!

    Az egyetlen dolog, ami meghatározhatja azt, hogy mi épülhet egy üres telken, az a helyi építési szabályzat. Ha az épülő ház annak megfelel, akkor azt Önnek el kell fogadnia. Hiszen ami az Ön számára stílusos, az másnak ódivatú, avíttas. Ami másnak modern, az Önnek stílustalan. Különbözőek vagyunk, mindenkinek más lehet a szép. Nagyon szomorú lennék, ha az Ön hozzám képes legalább másfél emberöltővel több tapasztalata nem ezt mondatja.

    A jelentősen rontja a kilátást részhez: ha Önnek régebben annyira fontos lett volna a kilátás, akkor érdemes lett volna egy örökpanorámával rendelkező telken lévő házat megvennie. Ilyenkor akármi is épül a ház körül, nem rontja a kilátást. Az Ön övezeti besorolása valószínűleg évtizedek óta ugyanaz, ahogy az Ön mellett lévő teleké is. Ha a szomszédos telken családi ház építhető, de az elmúlt évtizedekben ezt nem tették meg, akkor összeteheti az összes kezét, hogy eddig semmi sem zavarta a kilátását. Mert a szomszédos telek irányába éppen hogy nem nagyon illik/lehet nyílászárókat tenni. Sőt! Ha nagyon nagy elánnal nekimegy a szomszédjának, akkor könnyen találhatja magát olyan helyzetben, hogy a szomszéd kéri, hogy az irányába néző ablakokat szüntesse meg, vagy csökkentse olyan mértékben, hogy az megfeleljen.

    Statikus: ha egy normál munkagéptől repedés keletkezik a födémjén, akkor nagyon vigyázzon, mert esetleg kiderülhet, hogy a 100 éves épülete életveszélyes és kényszerbontást rendelnek el. Egy normális épületnek ennél sokkal többet el kell bírnia. Egy sima homlokrakodó (hiszen csak tereprendezés volt az elmondottak szerint) nem kelt akkora vibrációt vagy fejt ki a házra akkora erőket, hogy ha a födém normális, akkor az berepedjen. Ha közvetlenül a fal mellett alapot ástak volna, vagy légkalapáccsal törtek volna alapot, vagy hasonló, akkor esetleg lenne miről beszélni. De egy sima tereprendezés …

    Műemlékvédelem: tudomásom szerint csak azért, mert valami 100 éves, még nem lesz műemlék. (Ha így lenne, akkor érdekes lenne a műemlék besorolású panellakások a nem olyan távoli jövőben 🙂 ) Még ha műemléki védelem alá esne, akkor is a védelem csak az adott épületre vonatkozik, s egyáltalán nem korlátozhatja, hogy mi van a mellette lévő telken. Az a telek valakié, aki megvette. Ő is szeretné azt ugyanúgy használni, belőle prosperálni, ahogyan Ön a jelenlegi házával teszi. Ahogyan Ön sem venné jó néven, ha valaki azt mondaná, hogy fesse be lilára a házát, mert a szemben lévő orgonabokorral csak úgy harmonizál, ugyanúgy nem lehet Önnek sem beleszólása a szomszédos épületbe, ameddig az a teljesen törvényes kereteket megtartva terveződik és épül.

    Maradva tisztelettel,
    Hiper

  • Orsi

    2012. május 18. péntek 19:06

    #84214

    Kedves Koós Úr!

    Segítségét szeretném kérni, az alábbi ügyben.
    Felújításba kezdtünk a kertbe, a ház mögötti sávban régi ólak, etetők, tárolók voltak melyek egy részét lebontottuk. Volt egy nagyobb tároló amit fel szerettünk volna újítani, de nem sikerült veszélyes lett és inkább teljesen újjá építettük.
    Ezzel nem volt gond eddig, mert lementünk az Önkormányzatra és annyit mondtak, hogy ha régi épület helyére kb ugyan úgy építkezünk (mert felújítani szerettük volna de veszélyessé vált) nem gond csak tegyük ezt gyorsan 🙂
    Ezzel együtt, ugyan nem a mi dolgunk lenne, mert nem ez a „mi” oldalunk, de a kerítést is felújítottuk ezen a szakaszon, mert nem volt mivel régi ólak ott voltak (bár nem a telekhatáron hanem beljebb) A szomszéddal ezen is vitakoztunk, jó-e a telekhatár stb. de végül megoldottak a dolgok. A gondom a következő lenne az új kerítésre a telekhatár végébe L alakban ( hátra is mi csináljuk a kerítést) szerenténk egy kerti kiülőt csinálni, de úgy, hogy fix tető alatt legyen. Egyik oldala 2 másik 3 méter magas lenne, hogy egy ferde tetőt (a mi telkünk felé lejtene) fel tudjunk rá húzni. Mi úgy tudjuk, hogy mivel ez nem garázs és nem melléképület lesz, mert két oldala nyiott nem engedélyköteles. Ez tényleg így is van? A kerítés többi oldala nyitott, hálós, csak ezen a szakaszon lenne tömör. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!
    Orsolya

  • Zagyva Emma

    2012. május 19. szombat 20:05

    #84219

    [re=84205]Hiper[/re]:

    Kedves Hyper, tisztelt hozzászóló !

    Köszönettel vettem hozzászólását és nagyrészben és általánosan egyezek véleményével, hiszen demokrácia lévén mindenkinek addig vannak jogai, amíg a más jogait nem sérti !

    Annyiban szeretném pontosítani írásomat, hogy a házam az Őrségi Nemzeti Park egy szórványtelepülés-részén található.

    A házat, amely hagyományos őrségi stílusjegyeket visel ( nyeregtető, oszlopos tornác, úgynevezett „kódisállás”, eredeti homlokdíszítítések és színvilág, eredeti, szobákban cserépkályhák, konyhában fatüzelésű százéves téglából épített konyhai tüzelőkombinátum, amit még ma is használni tudok sütéshez, főzéshez, konyha és étkező fútéséhez ) négy évvel ezelőtt vettem, amiatt, mert megidézett maga a ház stílusa és mivel nem tudtam a rezsiköltségeimet a városi lakásomban fenntartani.
    Az előző tulajdonosok ( nagyvárosi, külföldi művész is volt köztük ) költségigényes úton felújíttatták az egész épületet, vigyázva arra, hogy megőrizze az eredeti kinézetet, különösképpen a száz évnél is idősebb mintákat a homlokzaton és a keleti házfalon is.
    A hátsó félszoba, körülbelül 15 négyzet-méter területű, egyetlen ablaka már kb. a századforduló óta keletre, a jelen szomszédom üres telkére nézett, ha ezt befalaztatnám, megszűnne szobaként létezni a hátsó szobám, amiben télen csak ott tudok az egész házban kifűteni. A ház középső helysége a konyha és az étkező, amelynek egyetlen ablaka szintén keleti tájolású lévén ugyanoda néz.
    Az első, kb 40 négyzetméter területű nagyszoba, bár négyablakos ( kettő elöl, egy keleten és egy nyugaton ), de télen nem tudom kifűteni, így ekkor a kisszobába kényszrülök tartózkodni.
    Ebben az összefüggésben nem tudom, mitévő legyek.
    A szomszédos telek eredetileg nem volt ennyire keskeny ( örségi viszonylatban, szórványtelepülésen a 30 méter széles telek már keskenynek számít ), hanem amiatt lett keskeny, mert azt a szomszésd az építkezés előtt megosztatta.

    Nem értem, miért ne tudna a szomszéd a telke másik, keleti szélére építkezni ?

    Igy neki is meglenne az intimitása és nekem se lenne beárnyékolva a házam
    .
    Vajon le tudnak bontatni egy egyedülállóan megőrzött, több errejáró turista által is megcsodált oromzatú, tornácos házat ?

    Nemrég mondta egy turista, hogy a ház fenn van a Gúgl-bolygótérképen is, ha Bajánsenye kotormányi részére nagyít rá a Gúgl-földtérképre ( a valóságban a Szlovén határátkelőtől körülbelül 200-250 méterre. Én nem tudom, hogy kell ezt megnézni, de ha Önnek van lehetősége, megnézheti ott a házamat.

    Vajon a statikusi véleményre alapozva lebontathatják a házamat?

    Tisztelettel üdvözlöm:

    Emma

  • Zagyva Emma

    2012. május 19. szombat 20:19

    #84220

    [re=84203]Koós Miklós[/re]:

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    Köszönöm részletes válaszát.

    Annyiban egészíteném ki a levelemet, hogy a szórvány-településrész, amin a házam áll, nem élvez védettséget, bár az Őrségi Nemzeti Park része. Így ez a hatóság nem tud segíteni, még ha akarna sem.
    Egyetlen reményem a műemlékvédelemben lenne, csak ez költséges is lehet részemre, ha véletlenül a hivatal arra méltónak tartja a házat. Úgy hallottam, hogy ekkor évente kötelezhetnek a ház külső falainak meszelésére és egyéb munkálatokra is.
    Valóban elbontható lehet a házam, ha bírósági szakaszba kerülve statikus ezt szükségesnek tartja ?
    Ki oldja meg ekkor a lakhatásomat ? A ház egyébként fenn van a Gúgl-földtérképen is, Bajánsenye kotormányi részére kerülve, kettőszáz méterre a szlovéniai volt határátkelőtől. Minden errejáró turista elhaladva a ház előtt csodálja a ház oromzatát és környezetét.
    Kérem segítsen megnyugtatni ezügyben.

    Tisztelettel: Zagyva Emma

  • Hiper

    2012. május 20. vasárnap 09:08

    #84223

    [re=84220]Zagyva Emma[/re]:

    Kedves Zagyva Emma!

    Bár nem én lettem megszólítva, de megragadnám a lehetőséget a válaszra.

    Ha Ön nekimegy a szomszéd építkezésnek – ebben a jogilag nagyon tiszta helyzetben, amely nem az Ön szándékait támogatja – akkor a szomszéd vérmérsékletétől függően fog jönni a válaszcsapás. Ön a helyzetet nagyban megkönnyíti azzal, hogy gyönyörű támadási felületet nyújt, amit lehet kihasználnak. Ha hivatalból statikust hív magára, akkor a statikus nem csak arra fog választ adni, hogy mi okozhatta a repedést, hanem arra is, hogy mi ennek a következménye: a ház továbbra is elláthatja-e a funkcióját. Belegondolt abba, hogy ha a statikus arra a következtetésre jut, hogy a repedést nem a szomszéd okozta, de elég veszélyes ahhoz, hogy a ház lakhatatlannak minősüljön akkor mihez kezd? Mert az esetben Ön nem óvta a saját tulajdonát és saját hibájából keletkezett a probléma. Ekkor a telke megmarad ugyan, de az épületet vagy saját pénzén meg kell erősítettnie, újjáépíteni vagy lebontani. Ez utóbbi esetben az Ön lakhatását saját magának kell megoldania, kevés támogatásra számíthat az államtól. Mivel a telek tulajdonjogával még rendelkezik, ezért azt a választ kapja majd, hogy adja el és vegyen egy kis házat valahol.

    Az, hogy minden errejáró turista elhaladva a ház előtt csodálja a ház oromzatát és környezetét továbbra sem jelent semmit. Egy ház nem azért lesz műemlék, mert mindenki megcsodálja. Ahogy a mi házunk előtt lévő orgonabokor is gyönyörű, mindenkinek tetszik, mégsem lesz ettől védett növény.

    Ismétlem, még ha műemlék is lenne, az is csak az épületet védené, nem lenne kihatással a szomszéd építkezésére. De mondok egy jobbat. Ha most hirtelen műemlékké akarja nyilváníttatni a házát és esetleg ezzel a szomszéd építkezése ellehetetlenül, akkor a szomszéd kárigénnyel léphet fel: hiszen eddig pénzt fektetett az ingatlan megvételébe, a tervek elkészítésébe, a telken történt tereprendezésbe. Ez már most jelenleg kb 1.5-2 millió Ft körül lehet (telekár nélkül). Ad absurdum az is előfordulhat, hogy mivel így az a ház nem épülhet fel, valamilyen szentimentális okokra hivatkozva – az apja megeskette, hogy pont ott kell építkeznie, stb – tovább növekedik az összeg.

    Maradva tisztelettel,
    Hiper

  • Budai Viktor

    2012. május 21. hétfő 16:00

    #84230

    Kedves Emma!

    Jól tette, hogy megfellebezte a határozatot. Fellebbezni bármilyen olyan okból lehet, amit Ön sérelmez. Attól függetlenül, hogy valami védett-e, vagy sem, az Étv-t
    (pl. 31. § (5) bek.)és az OTÉK-et (pl. 50. § (2) bek. f) pontja) mindenkinek be kell tartani. Az előzőeg alapján egyébként az első foknak nem meggátolnia kellett volna az építési engedély kiadását, hanem egyszerűen megtagadnia, és ha bizonytalan, bármikor igénybe vehet szakértőt (attól függetlenül, hogy a HÉSZ szerint milyen védettség alatt áll).

  • atuse

    2012. május 22. kedd 22:16

    #84233

    Kedves Viktor!
    Előre is bocsássa meg, hogy sarkosan fogalmazok, de rossz felé néz a jurtája: hátra.
    A múlt kor értékeit meg kell ismerni és őrizni!
    Ami nem jelenti, hogy a változás alapvetően elvetendő:
    különböző korok különböző épületei állnak a városainkban.
    Remélem nem fog húsz év múlva kiállni a ‘panel-rombolás’ ellen…

    Kedves Emma!
    Bár megértem, hogy kiragadták az őrségi táj csendjéből, de nem biztos, hogy a szomszédja rossz ember, csak ott akar lakni. Hibát mindenben találhat. A tanácsom mégis az, hogy inkább barátkozzék meg a helyzettel és az új lakókkal. Hasznos dolog lesz a későbbiekben…

  • Kocsis Krisztián

    2012. május 23. szerda 08:17

    #84234

    Kis hír lengyel testvérienktől jobb híjján ide:
    https://www.napi.hu/ingatlan/elkepeszto_otlet_eltorolnek_az_epitesi_engedelyt.520104.html

    Nekik már tényleg nem kell….

  • Milánik Zsolt

    2012. május 28. hétfő 21:14

    #84288

    Tisztelt Koós Úr!

    A kérdésem az lenne Önhöz, hogy az ikerházunk tetőterét szeretnénk beépíteni – szerkezeti változtatás, átalakítás nélkül.
    Ez engedélyköteles-e ilyen formában?

    Tisztelettel: M.Zs.

  • Melkó Tünde

    2012. május 29. kedd 17:44

    #84292

    Tisztelt Koós Úr!
    Kertes házban lakunk,egy kisvárosban,ahol elég keskenyek a telkek.Kedves szomszédom fia kitalálta ,hogy medencét épít az udvarára,éppen a mi lakásunk fala alá.Az épületünktől kb 1 méterre,egy kb 1,5 m mély és 4×3 m-es területet ki is ásott.Fekete fóliával szeretné ki bélelni.Nagyon aggaszt a dolog!Kérem segítsen nekem!Milyen távolságra engedi a szabály az ilyen építményeket?És mit tehetünk mi ez ellen?
    Előre is köszönöm válaszát!

  • Szabó József

    2012. június 4. hétfő 10:44

    #84346

    Tisztelt Koós Úr!
    A szomszéd hátsó falától párhuzamosan van egy kerítés csinálva 80cm-re. Ez mellé egy fatárolót szeretnék építeni. Pár db oszlop és egy műanyag hullámpalából álló tető. Elvileg úgy tudom, hogy a ház a telekhatárra épül, ezért is lett elhagyva 80cm a kerítésig, hogy ne kelljen beengedni a falához, hanem szabad bejárhat. Úgy tudtam nem engedély köteles, ha nincs oldala, de most ő feljelentéssel fenyeget, mert szerinte azt oda nem lehet. Értelmesen nem lehet vele tárgyalni, mert idegrendszeri problémák miatt van leszázalékolva, tegnap is a kerítést rángatta, hogy „gyertek ki ro….”
    Nem tudom mi tévő legyek és hogy van-e félnivalónk.
    Véleményét előre is Köszönöm!

  • Szabó József

    2012. június 5. kedd 19:33

    #84350

    [re=84349]Koós Miklós[/re]:
    Felkerestem, lebontottam 🙁
    Az „idegrendszeri problémákat” csak azért írtam, mert felidegesített a modora.
    Lehetett volna ezt nyugodt körülmények között is letisztázni.
    Nem gondoltam volna, hogy a magyar nép keze ennyire meg van kötve építkezés terén.
    Egy másik kérdésem lenne:
    Elő tetőt azt olvasom, hogy 1.5m-ig lehet építeni, ami még nem számít bele a beépíthetőségbe és nem jár kötelezettséggel. Viszont azt nem írják sehol, hogy milyen hosszan lehet a ház elé építeni, vagy mekkora a maximális mérete.
    Eddigi és jövőbeli segítségét KÖSZÖNÖM!!!

  • Berci

    2012. június 6. szerda 14:45

    #84359

    S.O.S. Építkezek, tegnap kijöttek a polgármesteri hiv. építési osztályáról és „kiszurták”, hogy a fa födémbe acéltartógerenda helyett, ami a tervrajzon van vasbeton gerenda épült, aminek ugyan az a funkciója teherbírása, -előtte statikát készítettem- statikája. A változtatása oka, hogy sok vezeték megy a ház előtt így ezt láttuk jobbnak.Építés vezető nem látott benne problémát. A ellenőr nem tudta, hogy mennyi lesz a bírság jogszabály szerint 90.000 ft/m és ez csökkenhet./még csak a fedélszék áll ez az emeleten történt./
    Tehát mivel nem jelentettük a változást most fizetni kell, így nehéz lesz anyagilag bírni az építkzést Érthetetlen a gerenda ott van funkció statika ok,mégis gond? Önök szerint tudtuk-e valamivel érvelni, lehet-e büntetést csökkenteni.
    Köszönöm!

  • Berci

    2012. június 8. péntek 13:59

    #84368

    Tisztelt Koós Miklós!

    Köszönöm gyors válaszát, nehéz napokat élünk át.
    Az e-mailem biztos nem volt pontos, de kész volt a statikánk a vb
    gerendára is,mielőtt megcsináltuk volna a szerint építettük .
    Az építésvezetőnk azt mondta, hogy kiviteli tervnek minősül a statikai terv nem kell bejelenteni, a hivatalban meg azt mondják, szerkezeti változás, és lehet, hogy jól tettük, hogy vb tettünk be, de a tervrajzon acéltartó van. A tervező azt mondja ő nem statikus csak berajzolta, hogy oda kell valami tartószerkezet statikával,most acéltartót írt, de írhatott volna vb is, majd csináltatunk statikát amikor aktuális, épengedélyhez nem kellett rá statika. A statikus azt mondja, hogy a vb gerendánk szerinte rendben vannak.
    Újabb gond, hogy nem elég hogy 6m és 7,5m hosszú vb gerendákért a büntetés 90e Ft/fm, de felmerült, hogy a nem megvalósult acéltartók miatt is büntethetnek, most gondolkodnak a bírságon nekem megadták a jogszabályt, hogy tájékozódjam.

    Köszönöm a segítséget!
    Berci

  • imola terek

    2012. június 21. csütörtök 18:17

    #84414

    Tisztelt Koos Ur!

    Az a kerdesem, hogy epithetek-e fedett fa kerti perbolat vagy mas jellegu arnyekolot a 6 lakasos tarsashazi nyaraloreszem ele, ha a tulajdonosok szavazati aranya 5 igen, 1 nem.Koszonom szives valaszat.

  • Adrienn

    2012. június 22. péntek 14:03

    #84416

    Tisztelt Koós úr!

    Segítségét szeretném kérni a következő ügyben.

    A mellettünk lévő üres telekre kb:1 éve építkeztek, addig üresen állt. A bal oldali kerítést,ami elvileg a szomszéd kerítése mi csináltuk meg 25 évvel ezelőtt,mert az előző tulajdonost nem lehetett rá kötelezni.
    A kérdésem az lenne,hogy akkor most kié a kerítés ,mert a szomszéd OSB lapot akar felrakni végig a kerítésre. Az Önkormányzatban sem tudtak egyértelmű választ adni.
    Azt mondták,hogy tanú kell rá,hogy mi építettük,de ha a szomszéd telkén van teljes terjedelmében,akkor az övé. Tehát,akkor mi nem szólhatunk bele,hogy mit rak oda?

    Segítségét előre is köszönöm.

    Adrienn

  • B. András

    2012. június 23. szombat 10:59

    #84418

    Seven:
    Csak a garázs területe van albetétben, azis a közös helyrajzi számú társasház területén.Gondolom,hogy olyan elöjogokat szeretne biztosítani magának,hogy a garás bejárata elötti teret is használhassa a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül.Csak arra van joga,ha többi tulajdonostól MEGVÁSÁROLTA A GARÁZS TERÜLETÉT,hogy az út használatával be- illetve kiáljon a garázsából.Arra nincs ,hogy a garázsba is áll egy autó és a MÁSIKKAL pedig szeretne a garázs elött parkolni a TÖBBI TULAJDONOS ÁLLTAL LÉTESÍTETT KÚT TETEJÉN!!!Ne feledkezzen el arról sem,hogy Ön esetlegesen igyis használja az AUTÓVAL NEMM RENDELKZŐ TULAJDONOSK KÖZÖS TULAJDONOSÍ HÁNYADÁT.Vannak ilyen élésködő fajták,hogy azt képzelik,hogy neki tellett autóra akkor a TÖBBINEK KUSS.És ezek általában a JEGYZŐVEL is joban vannak és ha kell akár,még a rendezési tervet is megváltoztatják EGY ÖNKORMÁNYZETI HATÁROZATTAL ,MINT AHOGY AZ ÉN esetemben tették.Hrsz:8847.

  • Tóbik Helga

    2012. június 24. vasárnap 07:35

    #84419

    Tisztelt Koós úr!
    Én egy olyan társasházban lakom, amiben kiépített gyűjtőkémények találhatók és a lakások egyedi fűtésrendszerrel vannak ellátva, amit a lakók választhattak meg, hogy gáz, villany vagy fatüzelés legyen. A társasház építésekor a lakások úgy lettek kialakítva és átadva, hogy cserépkályhával vagy olajkályhával voltak felszerelve. A mai napig is van aki csak fa tüzelésű fűtőberendezéssel rendelkezik. Minden évben fizetve lett a Kéményseprő vállalat felé a meghatározott díjak és az idén felülvizsgálták, kitakarították a kéményeket az épületekben. A vizsgálat során több problémát is felfedeztek tűz és életveszélyesnek nyilvánították a kéményrendszereket. A közös képviselő a Kéményseprő vállat felé tartalék kéményként jelentette le a társasházak kéményrendszerét. A lakóközösség évekre visszamenőleg használta a kéményeket az égéstermékek elvezetésére bár arról tudomásom nincs, hogy a Kéményseprő vállalat bármikor is kitakarította vagy felülvizsgálta volna a füstrendszer. Amikor megkérdeztük a közös képviselő, hogy mikor kezdődnek el a javítási munkálatok azt felelte, hogy jövőre és mindenki oldja meg a lakása fűtését úgy ahogy akarja. Nekem az lenne a kérdésem, hogy a közös képviselőnek mikorra kötelessége kijavítani a kényrendszert ha vannak olyan lakók akiknek nincs más alternatív tüzelési rendszer kiépítve a lakásában csak a fatüzelés? A tartalék kéményekre milyen szabályozások vonatkoznak? A tartalék kémények használhatóak e az égéstermékek elvezetésére? A Kéményseprő vállalat a felülvizsgálatról elkészült jegyzőkönyvet milyen hatóság felé kell megküldenie? A hatóság szabhat e határidőt a feltárt hibák kijavítására? Ha igen és ennek ellenére a hiba elhárítása nem történik meg szabhat e ki bírságot és ennek terhe kit kötelez tekintettel arra, hogy a kémények az alapító okirat szerint osztatlan közös tulajdont képeznek? A kötelezettségek elmulasztása (határidő elmulasztása, javítási munkálatok el nem végzése) kizárólag a közös képviselőt fogják terhelni? A kérdésekhez tartozó törvényi hivatkozás is érdekelne.

    Segítségét előre is köszönöm.

    Tisztelettel Tóbik Helga!

  • B. András

    2012. június 25. hétfő 12:25

    #84423

    Tobik Helga részére!
    Milye okos tetszik most lenni.Akkor kellett volna igy okoskodni,mikor elkezdett sok pénzes TULAJDONOSTÁRS egyedi kéményeket épitaeni,hogy a TÁRSASHÁZ Kőzgyülési HATÁROZATOT HOZ a TÁRSASHÁZ KÉMÉNYEINEK EGYSÉGES RENDSZERÜ KIALAKITÁSÁRA!Úgyani a Közös Képviselő NEM INTÉZKEDHET SAJÁT és az ÖN szakála érdekében ÖNÁLLOAN!!!Az ÉLETVESZÉLYES KÉMÉNYEK LEBONTÁSÁT pedig a JEGYZŐNEK azonnali hatállyal EL KELLENE RENDELNI(de ha protekciojuk van akkor megusszák egy birsággal).Előre rendezni kellett volna az ÉPTÉSI JOGOSULTSÁGOT (tulajdonviszonyokat a közös területből)és figyelembevenni,hogy nembiztos,hogy mindenkinek van pénze a legdrágább FÜTÉSIRENSZER KORSZERÜSITÉSRE!!Javaslom,hogy keressék meg a TERMOMENT-kéményseprő Kft.-t,ők megoldják a kivitelezést is és SAJÁT HATÁSKÖRBEN MEGADJÁK az ÁLTALUK LÉTESÍTETT KÉMÉNYEKRE a HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLYT IS!!!

  • Tóbik Helga

    2012. június 25. hétfő 17:25

    #84426

    Tisztelt B.András amikor ezek a házak épültek én még nem is éltem és az itt lakók sem mert kb. 60 évesek a lakótömbök így elég nehéz lett volna tiltakozni a kialakításuk miatt. Nem okoskodásnak szántam a levelemet ahogy ön fogalmazott hanem egy problémára szeretnék megfelelő megoldást találni és mivel nem értek a kéményekhez ezért próbálok segítséget kérni. De úgy veszem észre ön ha már nem tud segíteni inkább sértegeti az ilyen fórumokhoz fordulókat. Tudja nem mindenki műszaki ember!!! Nekünk nem az a célunk, hogy lebontsák a kéményeket mert vannak lakók akik nem rendelkeznek olyan anyagi fedezettel ami elég lenne a fűtés korszerűsítésére. Sajnos nincs protekciónk és már nem is a jegyző hatáskörébe tartozik hanem a Katasztrófavédelem jár el az ilyen ügyekben.

    Tisztelettel Tóbik Helga!

  • Tóbik Helga

    2012. június 25. hétfő 17:50

    #84427

    [re=84423]B. András[/re]: Tisztelt B. András amikor ezek a lakótömbök épültek és átadásra kerültek a nagy többségünk akik itt élnek még nem is születtünk meg mert kb.60-70 évvel ezelőtt készültek és kerültek átadásra. Így elég nehezen tudtunk volna tiltakozni a kémény kialakítása miatt. Nem okoskodásnak szántam a levelemet ahogy ön fogalmazott hanem egy nagy problémára próbálok megoldást találni. Nincs protekciónk és nem is a jegyző hatáskörébe tartozik az ilyen ügyek intézése hanem a Katasztrófavédelem jár el 2012. áprilisától. Nekünk pont az a célunk, hogy újítsák fel a kéményrendszereket mert nem minden lakónak van pénze a fűtés korszerűsítésére. Ezért a levele utolsó részében leírtakat köszönöm.

    Tisztelettel Tóbik Helga!

  • B. András

    2012. június 27. szerda 09:39

    #84438

    Tobik Helga:A gyüjtökémények kiváltására pályázat alapján ÁLLAMI TÁMOGATÁST lehet igényelni.És az ÉPÍTÉSI JOGOSULTSÁGOT az ÚJ KÉMÉNYRENDSZER épitése elött is előre rendezni kell,mert a TÁRSASHÁZAK esetén az KÖZÖS TULAJDONNAK SZÁMIT.Hiába 60-70 éve épült az épület,de a TÁRSASHÁZNAK kell leni ALAPITÓ OKIRATÁNAK és SZERVEZETI MÜKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK.És mindezt azért irtam le önnek mert a mi társasházunkban a TERMOMENT KÉMÉNYSEPRŐ Kft.úgy oldotta meg a problémát,hogy a gyüjtőkéménnyel közös légtérben lévő GRAVITÁCIOS SZELLŐZŐKET vette igénybe KÉMÉNYÉPITÉS CÉLJÁBÓL azok részére akik FÜTÉSKORSZERÜSITÉST HAJTOTTAK VÉGRE és a TÖBBI LAKÁSBA ezzel ÉLETVESZÉLYES LÉGZÁRÁST idéztek elő ,mert megszünteték a GRAVITÁCIOS SZELLŐZÉS LEHETŐSÉGÉT.És mindemellett a megmaradt szellőzőkön ,mivel egy légtérben vannak ÁRAMLIK VISSZA a CO az ellenszivás hatására.És KÉMÉNYSEPRŐ HATOSÁG végezte a KIVITELEZÉST és SAJÁT HATÁSKÖRBEN ADTA MEG A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLYT melyett feljelentésemre a KATASZTRÓFAVÉDELEM IS RENDBEN TALÁLT(pedig még aztis leirták,hogy nincs meg a szintenkénti légzárás ,mert a szellőzők mellett a fődémben szabad falszakasz látható)és az ÉGÉSZTERMÉK ELVEZETŐ KÜLSŐ BURKOLATA csak az eddig szellőzőként használt betonelemekre van ráhelyezve és mellette rés található.És ennek hatására CSALÁDOMBAN SULYOS KÖVETKEZMÉNYE LETT!!!És az ORSZÁGBAN NINCS OLYAN HATÓSÁG és IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS mely még a FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSOM ALAPJÁN JÁRÓ BIZTOSÍTÁSI DÍJAM KIFIZETÉSÉT ELRENDELNÉ!!!Úgyhogy azér irtam le az észrevételeimet,hogy MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKRE SZÁMITHATNAK!!!A KATASZTRÓFAVÉDELMI SZAKEMBER még aztsem tudta,hogy mit jelent az ,hogy -FÉMSZERELT-!!!

  • Hiper

    2012. június 27. szerda 13:14

    #84441

    [re=84438]B. András[/re]:

    Kedves András! Jogilag ugyan nem tudok ehhez hozzászólni, de ha lehet, akkor ne nagybetűzzön pepitában, mert egy kissé olvashatatlan a hozzászólása, pedig hasznos lenne. (A csupa nagybetű amúgy a kiabálás jele az interneten)

    Köszönöm

  • Tóbik Helga

    2012. június 27. szerda 15:30

    #84442

    Tisztelt B. András!
    Köszönöm szépen a felvilágosítást és a segítséget végre tudom, hogy mi is várhat ránk ebben az esetben.
    Tisztelettel Tóbik Helga!

  • M

    2012. június 27. szerda 15:47

    #84443

    [re=84438]B. András[/re]:
    – Te, Áron, az én kecském is beteg lett, mit adtál a tiednek?
    – Terpentint.

    – Na, Áron, megdöglött a kecském.
    – Az enyém is.

    Bocsánat, de nem érte. Miért ajánlja azt a céget másoknak, amelyik a családtagjának életét veszélyeztette szakszerűtlen munkájával??

  • M

    2012. június 27. szerda 15:47

    #84444

    [re=84438]B. András[/re]:
    – Te, Áron, az én kecském is beteg lett, mit adtál a tiednek?
    – Terpentint.

    – Na, Áron, megdöglött a kecském.
    – Az enyém is.

    Bocsánat, de nem értem. Miért ajánlja azt a céget másoknak, amelyik a családtagjának életét veszélyeztette szakszerűtlen munkájával??

  • B. András

    2012. június 29. péntek 09:30

    #84451

    M: részére
    Nemtudom ha e TE feleséged is belehalt volna mások felelötlenségébe és haszonszerzésébe .Akkor baszogathatnád a kecskédet!!!
    Mert az a cég úgy müködik ahogy nemvolna szabad.ha ennyire rövid a felfogásod ,elmagyarázom:A TERMOMENT=kéményseprő vállalat(hatóság),amely fusiban végez kéményépítést a társasházak gravitácios szellőzőibe-kibéleléssel-elzárva a többi lakás szellőzői lehetöségét.Majd ők adnak hozzá használatba vételi engedélyt a jegyző úr közremüködésével(mert ő az ép.hat.vezetője)
    Érted már?
    Pont azért ajángatom,hogy az ilyen gyengeelméjü fazonok is rájöjenek,hogy miképen müködik KORRUPCIO a hatóságoknál és nemszámit az ember élet sem,csak az a lényeg hogy egy horgyanyzot csövet bedugnak a szellőzöbe és a PROTEKCIÓVAL rendelkezőknek megoldható a fütéskorszerüsítés és nem számit,hogy a többi tulajdonossal mi lessz.
    ÉRTED MÁR???

  • B. András

    2012. június 29. péntek 21:48

    #84456

    Hiper részére.
    Igy igaz a nagybetüzéssel kiabálásként szeretném felhivni a figyelmet a HATOSÁGI korrupcios tevékenységekre ami zajlik az országban.A becsületes törvénytisztelő emberek pedig szenvednek attól,hogy ők semit nem tudnak elérni,mert minden HATÓSÁG a büntetésből szeretne megélni,de intézkedni egyiksem hajlandó.Mindez a korrupció müködik:rendörség+Épitési hatóságok+kéményseprő+katasztrófavédelem+tűzoltoság+ügyészség+bíróság,legalsóbb szintjétől a legmagasabb kőzjógi méltoságokig.Mind végigjártam,de a holló a hollónak nem vájja ki a szemét.Szoval ha a kis ember jogai kerülnek szóba akkor teljes az összefogás,hogy eltiporják.Ilyen egyszerü az eset,mert a Megyei bíróság feleségének+apósának a hamisított okiratokkal történő tulajdonszerzése áll a háttérben és igy még a KURIA sem hajlandó felülvizsgálatot elrendelni.Csupán csak tájékoztatni szeretnék arról,hogy 10 éve hogy járom a poklok poklát és ,hogy más ne kerüljön ilyen helyzetbe.

  • Tné Enci

    2012. július 8. vasárnap 18:28

    #84497

    [re=84234]Kocsis Krisztián[/re]:
    Gondolom ennyire nem engedékenyek ott se…
    Kis hazánkba ez nem jó ötlet. Mindenki mindent építene. Talajviszonyokat nem venné figyelembe, hogy pl az a ” föld ” csak földszintes épületet bírna. Ahol én lakok az egyik helyre emeleteseket akartak építeni. Talajpróba stb, kiderült csak a családit biri el 😉 Csak azt építettek.
    Én annak örülnék ha a ” külterületre ” a telek 6 % át mindenféle kekeckedés nélkül be lehetne építeni.
    Mi esetünkbe kb 42 m2 lenne szó. ( álmodik a nyomor )

  • Danta

    2012. július 9. hétfő 08:59

    #84499

    Tisztelt Koós Miklós!

    Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi építmények beleszámítanak-e a telek beépítettségébe illetve engedély vagy bejelentéskötelesek-e:
    – 9 nm-es kukatároló helyiség (két oldala téglából megépült és féltető lenne rajta)
    – 14 nm-es tároló (L alakú ház mellett lenne két oldala a hát két fala ide kerülne egy féltető és a másik két oldala fából lenne megoldva)
    – 24 nm-es pergola a terasz előtt (ez külön lábakon állna és nem rögzítenék a ház falához csak közvetlenül a ház mellett lenne két láb)

    Köszönettel: Danta

  • Csuri

    2012. július 24. kedd 05:25

    #84524

    Kedves Miklós!

    Az OTÉK 1.sz. mellékletét olvasva a 13.pont szerint nem szükséges építési engedély, csak bejelentés „az 50 m2 vagy annál kisebb bruttó alapterületű, 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, emberi tartózkodásra nem alkalmas vagy nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építéséhez”.
    – Milyen jellegű építmény építhető ez alapján?
    – A fentiek szerint egy mosdó/zuhany/wc, terménymosó, terménytározó, szerszámtároló megjelölésű helységekkel rendelkező bruttó 49,9 m2-es 2,5 m építménymagasságú építmény megépíthető-e az építési helyen belül, ha nem éri el a beépítési %-ot? (HÜ-I /hétvégiházas üdülő/ övezet, ~720 m2, beép:10%, ép.mag:4,5m. jelenleg beépítetlen. A HÉSZ szerint épeng-et csak teljes közmű után lehetne /15 éve várjuk…/, viszont a tulajdonomat szeretném normálisan használni.)

    Köszönettel: Csuri

  • Hamza Zoltán

    2012. július 25. szerda 08:20

    #84527

    Tisztelt Miklós!

    Segítséget szeretnék kérni. A szomszédom a mi építési oldalunk felől, a házunktól kb 1 méterre létesített egy tavat, ami kb 8 köbméter, és 1,5 m mély. Az összes esővizét belevezeti, ha nagy eső van, a tó vize átfolyik felénk, mert a terület felénk lejt. Kicsit aggasztó, és ráadásul hamarosan szeretnénk a házunk mögé pincés garázst építeni(természetesen hivatalosan, engedéllyel) ami szintén 1 méterre lesz az ő remekművétől. Csak laikusként gondoltam, hogy ez nem lehetséges így. Mit lehet tenni? Válaszát előre is köszönöm.

  • horvath katalin

    2012. július 26. csütörtök 14:06

    #84532

    Tisztelt Koos Miklos!
    azutan érdeklődnék hogy a szomszéd engedély nélkül épitett egy kb 20-30 négyzetméteres garàzst, a tető àtlog hozzànk! A kert nagy része àrnyékban van tőle! Kérdésem hol tudok bejelentést tenni névtelenül?

  • Hiper

    2012. július 26. csütörtök 14:54

    #84533

    [re=84532]horvath katalin[/re]: A helyi építési hatóságnál lehet kérni a felülvizsgálatot. Ha jóban vagy a szomszéddal, akkor először próbáld meg megbeszélni vele.

  • Csuri

    2012. július 27. péntek 08:19

    #84542

    Kedves Miklós!

    Köszönöm válaszát! Továbbgondolva még egy kérdésem lenne ebben a témában.
    Van-e korlátozás arra vonatkozóan, hogy mennyi nem „emberi tartózkodásra szolgáló építményt” lehet építeni egy telekre, ha a HÉSZ-ben ez található:
    „Az övezetben új épület szabadonállóan helyezhető el, amennyiben a telek a minimális telekterületet és szélességet eléri. A beépíthető terület több tömegben is megvalósítható.”
    Tehát például egy 1000 m2-es 20%-ban beépíthető telekre építhetnék-e építési engedély nélkül, csak bejelentve 5 db 40 m2-es nem emberi tartózkodásra szolgáló melléképület az építési helyen belül?

    Köszönettel: Csuri

  • Tné Enci

    2012. augusztus 1. szerda 11:45

    #84556

    Tisztelt Miklós!
    Újból kérdeznék, több dolgot is.
    Az eredeti építési engedélyen szerepel ” valamilyen ” féltető, ami fa lábakon áll. Kilehet váltani tégla lábra? Vagyis egy nyitott verandát szeretnénk. Az eredeti méretnek megfelelően.
    A ház tető lejjebb nyúlik és a tető faoszlopokkal van alátámasztva. Alpesi tetőnek is nevezik azt hiszem. ( ez áll a rajzon )
    Mi már úgy vettük, hogy ez a tető nem úgy nyúlik le mint a rajzon, és vasoszlopokon áll a féltető, amit el szeretnénk bontani. Ehhez se kell semmilyen engedély? Csupán az eredetit szeretnénk követni.. ( szerintem az átvétel után kreálták ezt a bizonyos féltetőt )
    A rajzon a padlásnál szerepel egy ablak, ami szintén nagyon rossz állapotban van. Utcafrontra néz. Lehet nagyobbra cserélni? Kb ajtó méretűre szeretnénk, és egy teljesen nyitott erkély is jól jönne, ami kb 80 széles X 200 hosszú lenne. És persze valami korláttal. Mint sok társasháznál is van ilyen erkély, kilépő. 50 széles X 90 magas most kb. az ablak.
    70 széles X 180 magasra cserélnénk. Ez is felújítás / nyílászárócserének felel meg, vagy kell engedélyeztetni? Nem lenne féltető ( el se férne ).
    Ház végén van egy szintén féltető, esőbeállónak is lehetne nevezni. Udvar felől teljesen nyitott. Eléggé rossz állapotba van. Lebontanánk, szabad ide hasonló méretűt építeni, alap nélkül?
    Hullámpala fallal, és szintén műanyag hullámlemez lejtős tetővel, alap nélkül, az milyen ” épületnek ” számít? Bele kell számolni a terület / % beépíthetőségbe?
    Mivel ezt is bármikor el lehet bontani.

  • Bucholcz László

    2012. augusztus 13. hétfő 15:20

    #84601

    Tisztelt Koós Miklós!

    A segítségét kérném két témában.
    Az első: iker házat vásároltunk. Amikor a szomszéddal jó visznyban voltunk megengedtük, hogy bővítse házát (amira régebben volt építési engedély, de az építkezés kezdetekor már nem volt érvényes), cserébe megígérte, a teraszának egy részét elkeríti, hogy onnan ne lehessen átlátni a mi teraszunkra. Az egyezségünket megszegte, de sajnos nem tudjuk bizonyítani, az építkezéskor nem volt érvényes az engedély.
    Az engedélyt azelőtt bocsátották ki, mielőtt megvásároltuk az ikerházat. A tulajdonosváltás nem befolyásolja az építési engedélyt? Nekünk nem kellett volna írásban beleegyeznünk az építkezésébe?

    A másik: előbb említett szomszédunk kerti pavilonokat kezdett építeni (ami nagyon elcsúfítja a kilátást, leginkább diszóólra emlékeztet).
    Tekintettel arra, hogy osztatlan közös tulajdonban van a telek és csökkenti a zöldterületet, nem lett volna szükség az engedélyünkre?
    Az építmény egyébként már valószínűleg amúgy is túllépte a telek beépíthetőségét.

    Válaszát előre is köszönöm.

    Tisztelettel:

    Bucholcz László

  • Török Lajos

    2012. szeptember 2. vasárnap 19:03

    #84646

    Tisztelt Koós úr!hátsó kertrészben szeretnék építeni egy 25 négyzetméteres deszka ólat pala tetővel kell építési eng.

  • Tné Enci

    2012. november 1. csütörtök 19:44

    #84879

    Nem kapunk választ, szabad tudni mi az oka?
    Köszönöm Enci

  • Tné Enci

    2012. november 14. szerda 11:45

    #84901

    Köszönöm a választ.

  • dr wald

    2012. november 14. szerda 20:14

    #84902

    Tisztelt Koós Úr,
    Két rövid és érthető kérdést próbálok feltenni 🙂
    1. Szomszéd felöli homlokzati szigeteléshez be kell jutnom a szomszéd területére. Kell a bejutásért kártalanítanom (csak azért, hogy bemegyek kell kártalanítanom pl. zavarás miatt stb.) vagy csak az okozott kár miatt jár a kártalanítás?

    2. a szomszéd és a mi házunk közötti kb. 10 méteres részt a szomszéd egy féltetővel beépítette, de a 60cm-t elhagyta csepegőnek. A tűzvédelmi szabályzat szerint mi a minimális tűzvédelmi távolság? Ha ennek nem felel meg le lehet bontatni (nádból van az oldala).

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
    Üdv: Dr Wald

  • János

    2012. november 22. csütörtök 20:40

    #84924

    Tisztelt Koós úr!

    Megszeretném Önt kérni,hogy válaszoljon az én problémámra,amennyiben tud.
    Kertes családi házban lakom és az alsó szomszédomról lenne szó,aki a telekhatárra építette házát.2001.02.28-án kapta meg a lakhatási engedélyét és az alsó szintre beépített 6db szellőzőablakot.Tároló,tisztálkodó,főzőhelyiség és illemhelyekre.Ezek mérete nem haladja meg a 0,4m2 és mindegyik helyiségen 1db található,de van egy mosókonyha és hát erre is rákerült a szellőzőnyílás.Mivel a lakhatási engedélytől számított tíz év már lejárt ezek szerint nem is reklamálhatok!?Ez év februárjában elkezdte a tetőtér beépítést,ahol a tető felület 30 foknál nagyobb szöget zár be és az én felém eső részen 5 db egyenként 1,05m2 területű tetőtéri ablak került beépítésre.A tetőtér belülről egyáltalán nincsen beépítve.Ezen ablakok a beton aljzattól számított magassága1,90m és a tetőtér átalakítása során nem történt tetőszerkezet átalakítás.Kérdésem a következő:MILYEN ÉPÍTÉSI JOGSZABÁLY SZERINT HELYEZHETTE EL EZEKET AZ ABLAKOKAT,AMIKOR A TETŐTÉREN EGYÁLTALÁN SEMMILYEN HELYISÉG NEM LETT KIALAKÍTVA ÉS ÍGY MÁR AZ ÉN FELÉM ESŐ RÉSZEN 11DB ABLAK VAN ELHELYEZVE,AMIK TERMÉSZETESEN MIND NYITHATÓAK?

    Szeretnék Önnek feltenni még egy kérdést, amennyiben lehetséges.Amennyiben szeretném meghatározni a beépített tetőtéri ablakok méreteit, pontosan milyen paramétereket kell figyelembe venni, mert azt is tanácsolták,hogy csak az ablak felület méretei határozzák meg a négyzetmétert és szerintem ez nem jó!!!

    Nagyon megköszönném,ha minél előbb kaphatnék választ Öntől a kérdésemre.

    Tisztelettel,

    János

  • János

    2012. november 23. péntek 09:50

    #84931

    Tisztelt Koós úr!

    Köszönöm a válaszát.A kérdésére szeretnék válaszolni illetve kérdezni is.Abban az esetben,amikor mind a 11 szellőző ablak ki van nyitva,de főleg a tetőtériek,akkor az embernek milyen magán élete lehet,ha pontosan rá lehet látni a mi előszobánkra és az ember már a saját udvarában sem fogadhat vendégeket,mert a szomszéd még a légy zümmögését is hallhatja.Vagyis úgy érezzük magunkat,mintha az egész házunk be lenne kamerázva a szomszéd részéről,hiszen a két épület között mind összesen 8m van.Nem beszélve arról,hogy nincs az a vevő,aki a mi házunkat megvenné,hiszen a szomszédból bármikor, bármely időpontban zsivaj és leskelődés esete áll fenn(amit amúgy is szeretnek).Már volt próbálkozásunk a ház eladásával,de emiatt a dolog kudarcba fulladt.A pontosítás végett a tetőtéri ablakok beépítése idén februárban történtek meg.Engem úgy informáltak ismerősök,hogy elsődlegesen a helyiségeket kellett volna kialakítani és úgy beépíteni a szellőző nyílásokat,abban a méretben,amit ön is leírt?
    A kérdésem a következő lenne:Amennyiben a tetőtérben még nincsenek kialakítva a helyiségek,melyik az az építési szabály,amelyik engedélyezi a tetőtéri ablakok ilyen formában történő beépítését?Hiszen közben lehet,hogy nem is lesznek kialakítva azok a helyiségek a tetőtérben amire a szabály vonatkozik,hanem például hálószobák lesznek és nem kell építési engedély sem ?!Amúgy nagyon kíváncsi volnék és megnyugodnék,ha valaki tudna nekem az országban mutatni egy ugyanilyen helyzetet,ahol a közvetlen szomszéd felé 11db nyílászáró került volna beépítésre.Nekem például csak 1db van az is 0,2m2-es a tisztálkodó helyiségben,mert nem mertem volna többet feltenni a jó szomszédi viszony ápolása végett.

    Tisztelettel várom válaszát:János

  • Kovács István

    2012. november 29. csütörtök 19:37

    #84937

    Tisztelt Koós úr!
    Azt szeretném kideríteni, hogy egy 11,5 m széles telekre milyen széles házat lehet a bal oldali telekhatárra építeni. A jobboldali határon helyezkedik el a szomszéd háza.
    Tehát, mekkora távolságot kell hagynom a jobboldali szomszédtól?

    Köszönettel:
    Kovács István

  • szi123

    2012. november 30. péntek 12:47

    #84940

    T. Koós Úr!

    Költözés előtt állunk egy 4 emelet társasház 4. emeletére. Mivel erkélyünk van és az erkély nem fedett, készítettünk rá egy elő-tetőt, hogy az eső, hó ne essen be. A mi erkélysorunk alatt, a földszinten (egyedi sajátosság nem minden lépcsőháznál) egy nagy, előkertes, lekerített „terasz” van, mely nem fedett, a tulajdonos nem csináltatta meg (a legtöbb helyen félig, vagy egészben tető alá viszik. A szomszéd feljött és szólt, hogy szabályzat írja elő, hogy nem rakhatunk fel ilyet, csak hófogóval, eresszel, stb., mert a fejére fog esni a jégcsap, hó, eső, stb. Érdeklődnék, hogy létezik e ilyen szabályzat, ha igen hol és melyik? Ill. értem én a problémáját, de az ember feltételezi, hogy hóban, esőben nem fog kint ücsörögni a teraszán, ráadásul a felette lévő első emeleti erkély aljától a földig be is van rácsozva, gondolom nem is használják a külső részét. Szíves válaszát előre is köszönöm!

  • BlackHole

    2012. november 30. péntek 15:22

    #84942

    [re=84937]Kovács István[/re]:

    Kedves Kovács István!

    A Helyi Építési szabályzat ad választ a kérdésére. Általában elmondható, hogy az engedélyezett építménymagasság fele szokott lenni az elhagyandó távolság, de mindenképpen a HÉSZ az irányadó.

    BH

  • Kovács István

    2012. december 1. szombat 07:29

    #84943

    [re=84942]BlackHole[/re]: Kedves BlackHole!

    Megnéztem a helyi (székesfehérvári) szabályzat 4. § (5) pontját, de konkrét, méterben megadott értéket nem tudtam megállapítani. A hivatkozott OTÉK 36.§ (2) három métert említ, de nem biztos, hogy jól értelmezem.
    Tudom, hogy majd a tervező (remélhetőleg) tudni fogja a pontos méretet, de előtte szeretnénk tudni, hogy milyen épületszélességgel számolhatunk.

    Közben egy újabb kérdésemre sem találom a választ. A fatüzelésű kandalló kéményét milyen messzire kell elhelyezni a külső faltól az épület belsejében? Egyáltalán, szabályozva van az épületen belül a kémény helye? A tető fölé nyúló kémény-méretmeghatározásokat ismerem.

    Köszönettel,
    K. I.

  • János

    2012. december 3. hétfő 09:02

    #84950

    Tisztelt Koós úr!

    Köszönöm a válaszát,de engedjen meg egy észrevételt.Sajnos a kérdéseimre nem kaptam választ és amit Ön ajánl az egy nagyon költséges megoldás,mert kb.5 méter magas kerítést kellene építenem,hogy a tetőtéri ablakokból ne lehessen átlátni és 15-20m hosszan.Azért,mert valaki szabálytalanul építkezik,miért nem lehet lebontásra köteleztetni a tetőtéri ablakokat? A szabályt ő szegte meg nem pedig én!Itt a környezetemben mindenki rajtunk mosolyog,azért mert megengedtük nekik a 11db nyílászárót.

    T:János

  • Fenyvesi Péter

    2012. december 3. hétfő 23:00

    #84954

    Ha 8 méterre van egymástól a kép épület, és a szomszéd háza az előírt minimális oldalkertnél nincs közelebb a telekhatárhoz, akkor üvegfalú házat is építhetett volna, nem kell hozzá az Ön engedélye. Az az ő telke, ott mindent építhet, ami szabályos. Ön meg telepíthet pl. smaragdfát (nemesített császárfa)ami 4-5 m-t is nőhet évente, 40-50 cm-es lapulevél méretű levelekkel, amik remek zöldtrágyát is adnak, óriási a CO2 megkötő képességük. A faanyag kiváló bútoralapanyag, nagyon magas 4500 kcal-ás fűtőértékkel.

  • Horváth László Attila

    2012. december 20. csütörtök 10:02

    #84979

    Tisztelt Koós Úr!

    Szeretném megkérdezni, hogy a kiadott építési engedélynek van-e érvényességi ideje? Mikor lehet fennmaradási és egyben használatbavételi engedélyt kiadni,annak meg kell-e felelni a hatályos jogszabályoknak /pl.OTÉK stb/és előírásoknak? Az Építési Tv. szerinti 10 éves jogvesztő határidőt, hogy kell kiszámolni és arra van-e halasztó hatályú esemény, helyzet?
    Szeged,2012.12.20.
    Tisztelettel: H.L.A.

  • DeMarco

    2013. január 16. szerda 16:31

    #85033

    Tisztelt Koós úr!

    Hamarosan kerítést építünk és annak részeként szeretnénk kukatárolót és fatárolót beleépíteni. Áttanulmányozva a jogszabályokat, úgy gondolom, hogy a kukatárolóval nem lesz probléma, gond nélkül beépíthető a kerítésbe, de a fatárolóban már nem vagyok biztos. Azt is nehezen tudom eldönteni, h egy fatároló az kerti építmény-e, vagy melléképület. Illetve bár csak bejelentési kötelezettségem van az építésügy felé, mivel nem engedély kötelesek, de vajon ettől még beletehetem-e az előkertbe, sőt közvetlenül a szomszéd kerítése mellé? A teleknek oldalhatáros a beépíthetősége (jobb oldalon áll a ház) és a fatároló a bal sarokba menne. Vajon ezzel nem sértem meg az előkertre vonatkozó tilalmat, a szomszédjogot és a tűzvédelmi törvényt?

  • zoto

    2013. január 22. kedd 08:42

    #85073

    Tisztelt Koós úr!

    Szeretném kikérni a véleményét:
    https://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/foldig_kell_rombolniuk_a_hetvegi_hazukat/2316123/

    Itt hozzáfűzném, hogy valamilyen szinten én is bűnöző vagyok.Hogy anno nem kezdtem el az építkezést.Majd egy szétszedhető bontott szlovák nyaralóházat raktam össze átmenti jelleggel, míg összejön a pénzem.
    Aztán teltek az évek és sosem jött össze.Szerintem le is járt minden papírom, de a gond nem is ez, hanem hogy közben itt maradt ez a faház és rendbe raktam, mert ide kellett költöznöm.Nincs rá esélyem sem, hogy kiszabaduljak innen ebből a zártkertből és ebből a 30éves bontott nyaraló-faházból.
    Ön szerint ezt is lebontathatják velem.Nem kétszintes, de nagyobb, mert ilyen volt a bontott. kb 40nm szemben a max 30al, ami tudom nagyobb, de ez tényleg csak egy bontott épület ami átmenetileg került ide.Igazából megérteném ha lebontatnák velem, csak az nem értem- és most itt ne a szomszéd tehene effektre gondoljon senki- hogy mikor megkértem az engedélyt, akkor az építészem megmutatta a referenciáit az itteni zártkerteben.Mind nagyobb volt, de a lényeg hogy volt egy palota(!!!).Egy igazi órási ház.Ez a ház már olyan nagy volt, hogy le lett állítva az építéskor.A tulaj meg felhúzta ennek ellenére.Ezt negatív példának mutatta.De mondtam neki, hogy akkor hogyan van itt mégis.Azt mondta le nem bontatják ha már készen van és 1,5millióra büntették.Az nagyon nagy pénz nekem, és itt megjegyzem az én épületem 170e forint volt bontva.Mégis kifizetném ha kell hitelre ez a 1,5milliót hogy tudjak hol lakni.
    Tehát kérdezném ön szerint vajon lebontathatják/lebontják-e ezt a faházat?Vagy mi erről a véleménye, most mit tegyek ha már így alakult.Esetleg van egy lakókocsi a szomszédba… 🙁 meg megvannak a faház 30 éves papírjai ami valamilyen féle tervrajz szerűség is egyben…

    Köszönöm, hogy elolvasta és külön megköszönném a válaszát is!

  • Mácsai Attiláné

    2013. január 25. péntek 16:19

    #85088

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    A felesleges szomszédvita elkerülése végett szeretném megkérdezni Öntől a következőket:
    1. Túlépítésnek számít-e, ha a ház alapjának betonja nyúlik át a mezsgyehatáron, lehetetlenné téve a saját területünk füvesítését mintegy 20-30 cm szélességben. Az átfolyt beton fölött még a fű sem nő. Kártérítési igénnyel felléphetek-e, vagy csak a felszínen látható túlépítés számít túlépítésnek.
    2. Csapadékvíz elvezetési kötelezettsége van-e a szomszédnak hó esetére, ha a mezsgyén fél méterre átnyúlik a tető. A téli időszakban a mi gépkocsibejárónkra zúdul az olvadó hó. Esőcsatorna van a házon, de a nagy mennyiségű hó átbukik rajta, vagyis pont a házfaltól számított 1 m-re található gépkocsibejáró betoncsíkra zúdul a tetőjükről a nagy mennyiségű hó. A tető hossza 10-12 m, szélessége 5-6 m, dőlésszöge kb. 45 fokos. Kényszeríthető-e hófogó felszerelésére?
    3. Tároló építésére bejelentési kötelezettség van. A már elkészült tárolót kell-e bejelenteni, vagy építés előtt kell a tároló építésének szándékát bejelenteni? Kell-e a bejelentés tényéről a közvetlen szomszédot értesíteni (hatósági értesítés)?
    4. Építhető-e azbesztes hullámpala felhasználásával tároló?
    Szeretnék ezekben a kérdésekben tisztán látni, ezért kérem szíves válaszát.
    Tisztelettel
    Mácsai Attiláné[re=84934]Koós Miklós[/re]:

  • Mácsai Attiláné

    2013. január 27. vasárnap 19:02

    #85103

    [re=85089]Koós Miklós[/re]: Hálásan köszönöm gyors válaszát. Külön köszönöm, hogy megerősített igazságérzetemben, és hogy a törvény is választ ad a kis emberek gondjaira.
    Tisztelettel: Mácsai Attiláné

  • Adry

    2013. február 18. hétfő 14:32

    #85209

    Tisztelt Koós úr!

    Szeretnék tanácsot kérni,mivel nem vagyok járatos ebben a témában:
    Mikor meglett a családi házunk volt a ház mellett 3 épület folytatólagosan,egymás mellett(egy műhely és két ól kisméretű téglából)
    A műhelyt meghagytuk,de a két ólat elbontottuk,és helyette egy gépkocsi beállót csináltunk,fa cölöpökkel és hullámpala tetővel.
    Szeretnénk ezeket ismételten elbontani és felépíteni,viszont annyi különbséggel,hogy ismét 3om helyiség lenne: műhely,tároló,garázs
    Téglából építve egymás mellett.A kérdésem az lenne milyen bejelentési kötelezettségem van? Kell hozzá építési engedély?
    Mivel a házunk az 50es években épült,és a papírok már nincsenek meg,nem tudom,hogy a régi engedélyeken mi volt és van-e ennek most valami jelentősége?
    A későbbiekben,ha a tárolóból mondjuk egy üzletet(ruházati) szeretnék,akkor mit kell tennem hozzá? Milyen engedélyekre van szükségem?
    vagy már egyből úgy jobb megépítenem,hogy üzletnek van titulálva?
    Tisztelettel

  • Kiss Mónika

    2013. február 20. szerda 18:15

    #85223

    Tisztelt Koós Úr!

    Szeretnék tanácsot kérni,mert nem tudom ,hogyan lehetne a dolgot békésen rendezni. A mamám háza egy pince soron van. Maga a ház alatt lévő pince nem az övé. Tehát maga a ház alapja és a borház része másé.Az utóbbi évben a ház egyik sarka megrepedt. Az önkormányzatnál azt mondták valószínűleg az utóbbi évek esőzése okozta. Ekkor kezdtünk el gondolkozni. A ház mögötti szomszéd és a mamám háza között kb. 1.5m van.A szomszéd épített egy elő tetőt ami hozzá ér a ház sarkához és az összes vizet rávezeti a házra,mivel nincs rajta eresz.végül is ez úgy néz ki ,hogy az elő tető a pincetetőre vezeti a vizet ami a mamám háza mögött, van és pont alatta van a borházból a pincébe levezető boltív. Elképzelhető az ,hogy ez a többletvíz okozta a repedést,vagy süllyedést? Hozzá építhet a szomszéd elő tetőt úgy a házhoz,hogy kb 2cm-van közte?Itt egy olyan gond is van ,hogy mivel a két ház közt ilyen kevés a távolság, régen a mamám belement egy olyan telek kimérésbe,hogy a kerítés a ház közepénél kezdődik ,így a ház maga a szomszéd telkére benyúlik ,vagyis a házfele ott van. Persze ez így van kimérve.Vagyis a ház + a ház felétől a telek a mamámé. A pince tető a szomszédé a borház meg több emberé. Sajnos ez régen alakult így. külön adták el a borházat és utána a fölötte lévő lakást és a telket is később mérték így ki.
    Azt is javasolták hívjunk statikust,hogy megállapítsa mi okozza s repedést. Nem tudom mit csináljunk,hogy kezdjük? A pince tulajdonosainak van beleszólásuk,vagy érdekük? Előre is köszönöm a válaszát.

  • vidéki

    2013. február 20. szerda 23:36

    #85225

    Tisztelt Koós Úr!

    Nem utcafronti kertes ház (előkertes) utcával párhuzamos főfalon ajtót cserélnék ablakra ill utcafrontra merőleges főfalon egy ajtót befalaznánk. Milyen engedély szükséges ehhez.

    Segítségét előre is köszönöm.

  • Adry

    2013. február 23. szombat 20:33

    #85253

    Nagyon köszönöm a válaszát! Adry

  • Mócsa János

    2013. március 8. péntek 14:33

    #85307

    Tisztelt Koós úr!

    A beépítettségi mutatóba beleszámít-e a kerti fa építményű tároló (kb. 2m magas és 6nm alapterületű)? Ha nem/igen, akkor milyen jogszabály alapján?
    Köszönöm:
    Mócsa János

  • Róbert

    2013. március 10. vasárnap 17:41

    #85325

    Tisztelt Koós Úr!

    A közeljövőben tervezem ház (vagy csak telek) vásárlását. Mindenféleképpen építkeznék rá, de a HÉSZ-eket olvasva a következő „dilemmákba ütközöm”

    „A lakóépületeken csak magastető alkalmazása lehetséges, a tető hajlásszöge 30-45% között választható meg”.
    Én lapostető (zöldtető) párti vagyok.
    Építhetem-e a tetőt úgy, hogy nem a teljes alapterület felé építem a magastető részt (mondjuk csak 1 méteres szakaszon) és a többi terület fedetlen „terasz” lenne?

    „Az építési hely mélysége legfeljebb 40m.”
    Az utcafronttól a ház eleje vagy hátulja? Mondjuk én az elejére tippelek…

    „Beépítési mód oldalhatáron álló… új épületet az oldalhatártól legfeljebb 2 m távolságra kell elhelyezni.”
    Az épület alakjára sosem térnek ki, akkor egy „H” alakú házat építhetek, aminek az egyik szára az oldalhatártól 2 méterre van?

    Válaszait előre is köszönöm!

  • Róbert

    2013. március 10. vasárnap 20:13

    #85330

    [re=85326]Koós Miklós[/re]: Köszönöm a gyors választ! És igen, a „H” forma kert felöli szárai tényleg egy belső kertrészt zárnának be 🙂

    És ami még felvetődött: Ha az egyik „H” szár végében egy nyitott (középen egy „lyukkal”) teraszt készítek az beleszámolódik-e az alapba, vagy csak amolyan térburkolatnak minősül?
    És ha ide a nyitott részbe egy kültéri kandallót építek, akkor annak kéménye beltér vagy kültér szabályozás alá esik – engedélyköteles-e?

  • Róbert

    2013. március 11. hétfő 15:34

    #85351

    „ezt nem igazán értem. ha fedett, de oldalt nyitott teret képez, az a beépítettségbe ugyanúgy beleszámít. Ha a kandalló a lakáson kívül van, akkor az nem eng. köteles.”

    Lehet rosszul fogalmaztam 🙂
    Tehát, nem (csak) oldalt lenne a nyitás, hanem a tetőn is – tehát nem lenne 100%-osan fedett a terasz, hanem egy szélesebb fajta „koszorú” ölelné körbe és középen lenne a „lyuk”. És itt vetődik fel a kérdés, hogy tetőnek számit-e, ahol a terasz közepén beesik az eső. Mert a lényege kb annyi lenne ennek az építési megoldásnak, hogy a későbbiekben a „lyuk” alatt egy fát telepítenék (esetleg körbe is zárnám egy üvegparavánnal).

  • Laci

    2013. március 23. szombat 08:54

    #85478

    Tisztelt Koós Úr!

    Szeretnénk tyúkokat tartani max:10 db ( tojás miatt ).
    A telek jobb hátsó sarkában. A kérdésem az lenne hogy van-e valamiféle korlátozás a szomszéddal ill kerítéstől való távolság.

    Köszönettel
    Laci

  • Szilvia

    2013. április 8. hétfő 14:57

    #85653

    Tisztelt Miklós!

    Egy telket szeretnénk megvásárolni egy tanyasi környezetben, amiről kiderült, hogy különleges turisztikai teleknek minősül. Építeni szeretnénk ide egy kis parasztházat, ami elképzelésünk szerint stílusában beleillene a helyi előírásoknak. Mi elsősorban hétvégi házban gondolkodunk, de a végleges kiköltözés sem kizárt. Állatokat (lovakat, csirkéket…) szeretnénk tartani.
    Abban kérem a segítségét, hogy az önkormányzaton kívül van-e más szervezet, hatóság aki felügyeli, vagy engedélyezi az építkezést.
    Merre kellene elindulni az ügyintézést illetően? Mi a járható út? Mik az önkormányzattól független előírások? Vannak-e olyan kikötések ami a turisztikához kapcsolódik (vendéglátás…stb.)?
    Mert nem feltétlenül szeretnénk vendéglátással foglalkozni.

    Válaszát tisztelettel köszönöm!

    Üdvözlettel: Szilvia

  • Csaba

    2013. április 17. szerda 19:49

    #85704

    Tisztelt Koós úr!Azt szeretném öntől kérdezni,hogy kell-e engedély ahoz,hogy az iker házam végébe,mely egy osztatlan közös telken van építhetek-e teraszt,amely alá egy kazánházat szeretnék,mivel a mostani 1,5 m2-es így csak egy talicska fa fér be.Ezt szeretném kibővíteni egy 25-30 m2-re egyébként a lakás szintje,amely a terasz szintje is lenne, egyik oldalon 1,8 méterrel magasabb az udvar szintjétől,a másikon csak 0,5 méterel.A szomsédot,akivel közös az udvar,nem zavarja.Vagy ha ez nem lehetséges,akkor mi a megoldás?Vigyem a kazánt 25 méterrel arrébb a melléképületbe?Várom megtisztelő válaszát!!Üdvözlettel:Csaba.

  • Bucholcz László

    2013. április 18. csütörtök 10:42

    #85706

    Tisztelt Koós úr!

    A szomszédom garázst épített, ami több okból is zavaró számunkra. Van valamilyen lehetőség arra, hogy megbizonyosodjunk, van-e építési engedélye?

    Köszönettel:

    Bucholcz László

  • Ákos

    2013. április 25. csütörtök 07:17

    #85727

    Tisztelt Koós úr!

    Egy panellakás 3. emeletén lakunk. Csináltattunk egy polycarbonat előtetőt az erkély teljes szélességében (360 cm), ami 55cm-re nyúlik ki az erkély síkjából.

    Kérdésem az, hogy ez szabályos-e, illetve hogy engedélyköteles lett volna-e? A felső szomszédot zavarja a kinyúlás mértéke, mert hogy nem lát le rendesen az utcára tőle.

    Köszönöm előre is a válaszát!

    Üdvözlettel

    Ákos

  • Erika

    2013. április 27. szombat 20:17

    #85731

    Tisztelt Koós Úr!
    Panel lakásom erkélyére (nem lodzsa, hanem kiugró erkély ferde síkú redőnnyel) a régi megrongálódása miatt új redőnyt szeretnék szereltetni, de mivel több helyen láttam és tetszett arra gondoltam, hogy én is kiemeltetném a redőnyt, hogy ne ferde síkú legyen, hanem függőleges, ami nem azonos ugyan az erkély beépítésével, hisz a függőlegessé tételhez egy kevés oldalfal és tető pótlásra van szükség, üvegezésről szó sincs, mégis tartok tőle, hogy ez bejelentés, illetve engedély nélkül nem szabályos és problémám adódhat belőle. Kérem segítsen abban, hogy hol kell ezt bejelentenem, illetve engedélyt kérnem a kivizelezésre, illetve épp az előttem megválaszolt kérdésből kiindulva kell-e, érdemes-e foglalkoznom vele?

    Válaszát köszönöm,
    üdvözlettel:
    Erika

  • roofy

    2013. június 14. péntek 21:32

    #85809

    Tisztelt Koos Miklos!

    Kerti teto temaban erdelkodnek, mivel nem sikerul pontos fogalom-meghatarozast talalnom. Annyit sikerult kideritenem, hogy onallo, labakon allo, de oldalfallal nem rendelkezo, max 20nm-u fedett teruletrol van szo. Engem viszont az erdekelne, hogy kerti tetonek szamit-e meg az, ha egy meglevo keriteshez kozvetlenul csatlakoztatva epitik-e meg. Jelen esetben ez a kerites egy tobb mint 2m magas teglafal. A teto maga labakon all, tehat nem a kerites tartja, viszont mivel kozvetlenul a keritesre van epitve (kicsit ralog a teto), igy tulajdonkeppen van egy oldalfala a tetonek. Ebben az esetben szabalyosan van-e a kerti teto epitve? Engedelykoteles-e?
    Valaszat elore is koszonom!

  • Farkas Barbara

    2013. június 17. hétfő 19:42

    #85829

    Tiszelt Koós Úr!

    A tetőtérban van egy kb 3×3 méteres helység, amit jelenleg tárolónak használok. A későbbiekben szeretném gyermekszobának kialakítani és ebbe a helységbe egy tetősík ablakot beépíteni a fény és a szellőzés miatt. A majdani ablak a hátsó szomszéd udvarára nézne. Az ablak kb 160 cm magasságban lenne, tehát átlátni hozzá csak székre állva lehetne, alap esetben nem. A tervezett ablak teljes mérete 118×78 cm, a bevilágító felülete 0.56 nm.
    Kell-e hozzá engedély, egyáltalán megtehetem-e, hogy beépítem az ablakot?
    A terület, ahol élünk, külterület, tanya és szántó besorolású.

    Köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Farkas Barbara

  • hungary73

    2013. június 29. szombat 17:57

    #85979

    Tisztelt Koós Úr!
    A szomszédunk disznóólat épít a kerítésünk mellé, ami minden tekintettben zavar bennünket. Kérdésem: megteheti-e engedély és a mi beleegyezésünk nélkül?
    Köszönettel
    hungary73

  • Balogh Gábor

    2013. július 13. szombat 21:48

    #86280

    Tisztelt Koós Úr !

    Gazdasági övezetben lévő telkemre terveztettem egy 60 m2 -es könnyűszerkezetes házat. A tervezés az én egyedi elképzeléseim alapján, a helyi építési szabályok alapján történt meg. A tervdokumentáció tartalmaz tűzvédelmi és statikai fejezeteket is. Az építési engedélyt megkaptam. Az építési engedély természetesen előírja a kiviteli terv elkészítését is. Jelenleg viszont ott tartok, hogy az építési engedélyezési tervdokumentáció tartalma a kivitelezőket nem érdekli, mert csak a saját engedélyezett szerkezetükkel hajlandóak építeni, ezen esetben viszont nem teljesülne az engedély jelenlegi tartalma, illetve az én elképzeléseim sem (főleg az építés ütemezésével kapcsolatban). Viszont adott helyen az alábbiakat olvastam:
    „Tapasztalat, hogy több helyen és esetben műszaki specifikáció nélküli rendszerre is építési engedély kerül kiadásra. Az indok, hogy egyedi épületről, tehát egyedi termékről van szó! Ez egy téves szemlélet, mivel az európai uniós előírások pontosan meghatározzák az egyedi szerkezet fogalmát, ahol a felhesznált anyagok, építési termékek viszgálatát, még szigorúbban kell elvégezni, mint a sorozattermékeknél!
    Amennyiben az engedélyezésre benyújtott tervdokumentáció szerint az épület szerkezete nem a fentiek szerint bevizsgált és igazolt építési rendszer, a tűzvédelmi megfelelősége nem igazolt, nincs kellőképpen dokumentálva, amennyiben az engedélyezésre benyújtott tervdokumentáció szerinti könnyűszerkezetes épület nem a fentieknek megfelelően beviszgált építési rendszer, úgy az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet 29. § (2) bekezdés b) pontja alapján az Étv. 31. § (2) bekezdés d) pontjában foglalt lényeges követelmény megsértése miatt meg kell tagadni az engedélyt.”
    A kérdéseim egyszerűek: jogszerűen kaptam meg az építési engedélyt? Ha jogszerűen akkor a tervezett szerkezet hogyan építhető meg? (esetleg ezen esetben a felelős építési vezető nyilatkozata a megfelelő építésről elegendő a használatba vételhez?)

    Köszönettel:
    Balogh Gábor

  • Fekete László

    2013. augusztus 31. szombat 11:57

    #86816

    T. Koós Úr!

    Nem tudom, jó helyen teszem-e fel a kérdésemet, de ezt találtam alegmegfelelőbb helynek, ha mégsem, előre is elnézést. A történte lényege az, hogy a szomszéd a lakástól kb 15 méterre lévő tyúkoljában nagyon sok tyúkot, néhány disznót, ill. mikor mit, van hogy több 10 kacsát, vagy pulykát tart. Ezzel nincs is semmi baj. A probléma ott kezdődik, hogy napjában többször elviselhetetlen bűz van, ill. rengeteg légy. Olyannyira, hogy a lakásba be selehet úgy jönni, hogy légy ne jöjjön be. Naponta szinte ezerszámra ütjük le őket, légyfogót is használunk, mégis mindig tele vagyunk léggyel. Feltételeink szerint a szomszéd „állattartó telepe” ideális hely ezen mocskos állatok szaporodásához, ill. a bűzhöz. Mit lehetne tenni? Szivességből sajnos nem fognak lemondani az állattartásról!
    Köszönettel: Fekete László

  • Kovács Eszter

    2013. november 7. csütörtök 16:16

    #87163

    Tisztelt Koós Úr!

    Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a párommal örököltünk egy házat, amin 35 éve telekhatári viszály folyik. A mezsgye határon a szomszéd épített egy nyári konyhát, ami átlóg 1 m-rel,az eresz 50 cm-rel, kikértük a térkép másolatot, amin a nyári konyha nem szerepel. A házunk oldala 2,5 m-re van a mezsgyétől, a térkép másolaton ez 3 m. A szomszéd a minap közölte, hogy a határon van a pincéje, és át is lóg hozzánk, ezért süllyed is a házunk. Ő azt közölte velünk,hogy semmi közünk a pinéjéhez, a házunk ha össze omlik az a mi problémánk! Az lenne a kérdésem, hogy van e erre szóló törvény, hogy a pince a háztól hány m-re lehet, és ha a szomszéd, bármely épülete a telkemen van, azzal szembe fordulhatok e? Kérhetem e szomszédot arra, hogy a pincét temettesse be, és a nyári konyhát rombolja le, és állítsa vissza a telek határt az eredeti állapotára?

  • Robi

    2013. november 21. csütörtök 12:05

    #87181

    Tisztelt Koós Úr!

    Szeretnék érdeklődni hogy utcafronton ablakot cserélnék bejárati ajtóra.
    kell ehez engedélyt kérnem?

    Köszönöm.

  • N.Áron

    2013. november 23. szombat 23:42

    #87195

    Tisztelt Koós Miklós!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a jog még mindig nem foglalkozik lombházakkal?
    Ha építenék egy kb 6m2 területű, házat a telek közepén álló fára azt kifogásolhatná bárki is?
    Ugyan ez a helyzet ha két támasztó oszlop leér a földre?

    Válaszát előre is köszönöm: N.Áron

  • Mácsik István

    2014. február 25. kedd 17:58

    #87552

    Tiszteletem!
    Egy olyan problémával küzködöm amire a neten eddig nem találtam meg a büntetési tételt!
    Tetőteret szeretném beépíteni, és az ide vonatkozó szabályozás szerint a 4,5m-es ereszmagasságot nem léphetem át, viszont ez igen csak elacsony parapett magasságot jelent! Kérdés az lenne, hogy milyen büntetéssel kell számolnom,hogyha 4,5 m helyett 5 vagy 5,2 m re tenném azt a bizonyos ereszmagasságot!
    Köszönettel: Mácsik István

  • Mácsik István

    2014. február 25. kedd 18:14

    #87554

    Tiszteletem!
    Kérdésem az lenne,hogy a tetőteremet szeretném megemelni,de az ide vonatkozó szabályok szerint max. 4,5 m-es ereszmagasság engedélyezett. Ha a tervektöl eltérve 50-70cm-el magasabban lenne az ereszmagasság viszont a gerincmagasság nem változna milyen büntetéssel kell számolnom esetleg visszabontást is elrendelhetnek?
    Köszönettel:Mácsik István

  • Tóth Szilveszter

    2014. február 25. kedd 19:08

    #87555

    [re=87554]Mácsik István[/re]: rosszhiszeműség (márpedig ez áll fent jelenleg, ugyanis ön egy tipikus rosszhiszemű építtető)esetén ha jól tudom nincsen mérlegelési lehetőség, el kell rendelni a visszabontást.
    a büntetés amúgy https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0600245.KOR

    plusz megbírságolják a felelős műszaki vezetőt is, amit vagy ő fizet ki vagy az építtető, ha a naplóba bejegyezte, hogy jogsértés történik. (ennek mértéke kb félmillió)

    ezen kívül a szomszédok polgári perben perelhetik önt, mert az ő telkük értékét csökkenti az épület. (mert pl az építmény(eresz)magasságától függ az oldalkert, így számszerűsíthető, hogy az ő telkének beépíthetősége sérül.)


    én ezeken kívül egy ilyenért el is koboznám az épületet öntől, de szerencséjére nem én döntök erről. javaslom lássa be, hogy az ön telke ugyan, de ez nem jelenti, hogy mindent megtehet (a szomszédaival).

  • Mácsik István

    2014. február 26. szerda 10:25

    #87562

    [re=87555]Tóth Szilveszter[/re]: Köszönöm az információt! Próbálok mérlegelni!
    Hála az égnek nincsenek szomszédaim!

  • Tóth szilveszter

    2014. február 26. szerda 10:36

    #87563

    [re=87562]Mácsik István[/re]: nincsenek szomszédok? ezekszerint ön egy szigeten lakik?
    amúgy nincsen mérlegelési lehetősége. ez kb olyan, mintha valaki azon mérlegelne, hogy megérné-e 10 évet ülni gyilkosságért, pl válás helyett.

    miért nem kezdeményezi inkább a szabályozás módosítását?

  • Mácsik István

    2014. február 26. szerda 14:19

    #87565

    [re=87563]Tóth szilveszter[/re]: Szigeten? Ez jó! Nincs építési telek körülöttem!
    Az,hogy kissebb lejtést adok a tetőnek 4 fokkal nem arányos egy gyilkossággal!
    Szabályozás módosítása! Szerintem nem kellene ilyenbe belemenni holott tudom,hogy ez a mostani egy baromság, Tőlem 2 utcára meg nem lehet csak 6m. eraszmagassárút építeni!

  • Palladrin

    2014. február 26. szerda 14:27

    #87566

    [re=87565]Mácsik István[/re]:

    Kedves István!

    Ha valamilyen oknál fogva összeomlik az épület (mert ugye a statika nem az elkészültre készül) és esetleg az egyik családtagja a romok alatt lesz, akkor hajlandó lesz ezért élete végéig bűnhődni, illetve kipróbálni a honi börtönök vendégszeretetét?

    Az egy dolog,hogy megépíti. De a következő asszem 20 évben bármikor vissza lehet bontatni …

    Egyébként megáll az eszem az ilyen emberektől. Tessék terv szerint építkezni vagy sehogy !!!

  • Horváth László

    2014. április 30. szerda 10:23

    #88075

    Tisztelt Koós Úr!

    Érdeklődöm, hogy nem építési engedély köteles csak bejelentés köteles építményhez milyen tervező mérnöki tervdokumentációt kell mellékelni?
    Köszönettel:
    Horváth László

  • Suzy

    2014. május 8. csütörtök 09:30

    #88106

    Tisztelt Koós Miklós úr!

    Segítséget szeretnék kérni Öntől a próblémám megoldásához.
    1970-ben egy hrsz-on,ikerházat építettünk,ahol a tulajdonosihányad:1/4-1/4-1/4-1/4 rész.Halálesetek következtében a tulajdonosok megváltoztak.
    Az egyik tulajdonos a lakásához csatlakozóan egy fedett,oszlopokkal alátámasztott és tetőszerkezettel ellátott teraszt épített 2013-ban,melyhez tulajdonostársi beleegyezésünket nem kérte.A terasz használata nyugalmamat zavarja,az ott lévő esetenkénti hangoskodás,cigarettafüstje a terasz mellett lévő szobámban beszáll,mely az egészségemre káros hatással van.
    Ezzel kapcsolatosan,2013.07.22-én egy kérelmet küldtem az illetékes építési osztályhoz,hogy tájékoztasanak arról,hogy ez a hozzáépítés szabályosan történt e?
    Értesített az építési osztály, hogy kérelmem ügyében helyszíni szemlére jön a fedett,oszlopokkal alátámasztott és tetőszerkezettel ellátott terasz ellenőrzése céljából.Ez meg is történt.
    Kaptunk egy végzést,melyben közlik velünk, hogy hatáskör hiánya miatt a Járási Hivatal Építésügyi Hivatalához az ügyet áttették.
    A Járási Hivatal is helyszíni szemlét végzett.

    2014.05.07-én végzést kaptunk. A végzésben nem közölték velünk azt,hogy panaszunk helytálló vagy sem.
    Köteleznek arra,hogy nyilatkozzunk arról,hogy ezen a hrsz.-on ingatlanon felépített melléképületek építésére vonatkozóan,hogy van e hivatalos építési engedélyünk.Ezek a kifogásolt építmények 1975-80 időszakban lettek elkészítve.
    Egy darab,egy oldalon nyított ,palatetős,fémoldalú tárolóhelység,mely tüzelőanyag és kerti butor tárolásra szolgál.Tudomásom szerint az építés időszakában erre a tárolóra építési engedélyt nem kellett kérni.
    1996-ban kerti szerszámok és felesleges háztartási eszközök tárolására vásároltunk egy 5 négyzetméteres faházat.

    A beadott kérelmemre a hivatal által megküldött végzésben nem találok utalást,jogos e a panaszom.
    Ellenben a tárolóra vonatkozóan kérik az építési engedélyt,ha ilyen nincs kérjünk fennmaradási engedélyt.Ellenkező esetben több százezer forintos bűntetést helyeztek kilátásba.

    Mi a teendőnk ezzel kapcsolatban, mivel 8 napon belül nyilatkoznunk kell.
    Segítségét előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Ráczné

  • Várda László

    2014. május 11. vasárnap 14:57

    #88116

    Üdvözlöm Miklós!

    Olvastam pár témában a válaszát, megítélésem szerint az Én (mi) problémánkhoz is van pár ötlete, jó-tanácsa.
    Egy vidéki városkában élek családommal, egy zártsorú beépítésű családi házakból álló városszéli ám igen forgalmas utcában. A házamhoz tartozik egy kétállásos gépkocsibehajtó/bejáró a járda és az úttest közt. A házunk előtt kert, sövénytuja és egy kis japán juharfa van. ezen dolgokat saját erőnkből és pénzünkből csináltuk. Kb az egész utca ilyen kiépítéssel rendelkezik, de csak a páratlan oldal. A páros számú oldalon gaz, öreg fák, ipari létesítményék vannak.
    Pár napja egy kivitelező alkalmazottja méregetett valamit az utcán, és közölte, hogy szedjünk ki mindent a kertből ha szükségünk van rá mert itt kerékpárút épül!
    A lakók semmit sem tudtak arról, hogy kertjeiket, KOCSIBEJÁRÓ-jukat elvesztik, és a biztonságos ki és behajtás az ingatlanokra ezentúl nem lesz megoldott.
    Az összes ingatlan tulajdonossal karöltve levetet írtunk a város polgármesterének, építési osztályvezetöjének melyben kérjük az említett kerékpárutat a másik oldalon építsék meg, ahol nincsenek lakóházak, nincsenek kertek és nincsenek a földfelszín alatt közművezetékek. Sokak szerint semmit sem érünk el leveleinkkel, de valamit tennünk kell hogy megállítsuk a dózereket.
    Elvehetik-e a kertjeinket bejáratainkat? Hogyan változtathatnánk meg az építési oldalt? Van-e valamilyen kapcsolódó jogszabály amibe kapaszkodhatunk?
    Várom/várjuk válaszát.

  • Várda László

    2014. május 24. szombat 22:09

    #89160

    [re=88117]Koós Miklós[/re]: Üdvözlőm Miklós!

    Köszönöm őszinte válaszát, azóta megérkezett a válasz levelünkre. Nem kívánnak eltérni a tervektől.

  • Fehér Attila

    2014. május 26. hétfő 21:32

    #89277

    Tisztelt címzett.

    Külterületi ingatlanom van .
    Ide szeretnék kerítést felhúzni illetve egy emésztőt építeni.
    Ezekhez milyen engedélyek szükségesek illetve tervrajz esetleg nem kell semmi?Hova helyezhető az emésztő és a kerítés .A telket illetve a házat úgy kell elképzelni ,hogy a telek 8 méter széles ebből a ház 4 m ha szemben állunk akkor a telek bal oldalán helyezkedik el . Az úttól a házig szintén 8 méter van . Lehet a ház elé az emésztő vagy mellé vagy csak mögé építhetem illetve a telekhatártól mennyire kell lennie? A kerítésnél is hasonló kérdéseim vannak telekhatárra lehet helyezni vagy beljebb kell?
    Még egy utolsó kérdés jelnleg földszintes a ház és szeretném padlásteresre kialakítani ehez szükség lenne egy lépcsőházra. Ennek külmérete 2X3 m téglából ha jól tudom ehez nem kell engedély igaz ez?

    Választ előre is köszönöm!
    Üdvözlettel. Attila

  • Karcsi

    2014. május 28. szerda 11:22

    #89343

    Jonapot.Az én kérdésem az lenne , egy külterületen lévö tanyán (pár éve) összedölt a disznó ól.Ennek felujitása lehetetlen újra kell épiteni,mivel már meglévö épület volt egyszer igy szükségem van-e valamilyen engedélyre?

  • Tóth Szilveszter

    2014. május 28. szerda 21:45

    #89356

    [re=89343]Karcsi[/re]: Kedves Károly, én azt ajánlom önnek, hogy az az ól ne dőljön össze pár évvel ezelőtt, hanem csak úgy újítsa fel – pár téglát kicserélve 😉
    volt szerencsém külterületre tervezni mostanában, gondolom nem szeretné az építési tevékenység a tájra gyakorolt látványhatását 4 km sugarú távolságig vázrajzon bemutatni a környezetvédelmi hatóságnak.

    ha mégis szüksége lesz engedélyre, örüljön annak, hogy a biológiai aktivitásérték számítást már nem kell elvégezni, aminek egyedi épületek esetében pontos mibenlétéről jogszabály nem is létezett.

    és ha azt gondolná, hogy egy disznóólért nem járatják végig ezt az utat, jusson eszébe, hogy én egy bruttó 3×3,5 méteres portaépülettel vesződtem négy hónapig.

    utólag csak nevetni tudok rajta, de a megrendelőmnek erről teljesen más a véleménye.

  • Koroknai István

    2014. június 17. kedd 23:01

    #90237

    Jó napot kivánok.
    Szeretném megkérdezni öntől,kell-e építési,illetve bontási engedély,amennyiben a konvektoros fűtésem,központi fa tüzelésű kazánra,illetve radiátorokra cserélném.
    Gáz csöveket,bontani szeretném,egészen a gerinc vezetékig,ez érint 2 db leválasztást az óra utáni gerincvezetékről,szabad légtérben. Mi ilyenkor a teendő.

    Köszönöm.

  • Oláh János

    2014. június 27. péntek 11:03

    #90516

    Tisztelt Koós Úr!

    Olvasgattam válaszait feljebb,de konkrétan a mi problémánkban nem találtam megfelelő választ,így röviden segítségét kérném.
    Adott egy 110nm es családi ház,kb 1100nm telken, ehhez utólagosan kb 10 éve hozzá lett építve egy vonalban „nyári konyha”, egy műhely/tároló, amely így a régen nyitott lejáratú pincenk fölé egyben tetőt is képez,valamint egy garázs. Igy ez az építmény a házunkkal egy L alakot formál meg,a tetőszerkezete teljesen különálló(magasságában és tipusában is(hulámpalatetős)szerkezetű).
    Régebben beleeggyeztek a szomszédok,ezzel ma sincs baj, viszont hitel felvétel előtt állok és értékbecslési szempontból ez a közel 70nm melléképület is meghatározó lehet.
    Anno erre nem lett sem tervrajz,se egyéb okmányok, engedélyek megkérve.
    Az előbb említett tranzakció miatt érdekessé vált az esetleges földhivatali bejegyzése,térképvázlatra felkerülése.
    Mivel jár ez? Eljárásban és esetleges anyagi vonzatokra gondolok ez alatt.
    Büntetés?
    Utólagos tervrajzok,engedélyek?
    Bármiféle ejnye-bejnye?

    Előre is köszönet: János

  • Szilágyi Gyula

    2014. július 5. szombat 16:18

    #90822

    Azt szeretném megkérdezni…lakótelepi társasházban…ahol minden helységet ugyanolyan elrendezéssel épitettek az épìtők…áthelyezheti e a konyháját valaki a lakószoba helyére ami alatt természetesen más lakó azaz alvásra használt szobája wan..?? Tudjuk a konyhában intenziwebb az élet annak minden csörgéséwel…zajával…mig a szobába főleg pihenni tartozkódik az ember…életének közel egyharmad idejében..!! Köszönettel..!!

  • Horváth László

    2014. július 7. hétfő 10:20

    #90886

    Tisztelt Koós Úr!
    Kérem tanácsát, hogy az alábbi ügyben mit tehetek?
    Évekkel ezelőtt a szolgáltató a házam falára telepitette a műholdas DIGI vételhez szükséges antennát, mely a napjainkig kiválóan működött.Az elmúlt 10 napban egyre romlott a vétel. A szolgáltató kijött és megállapította, hogy a szomszéd klönlegesen nagyra növő füzfája teljesen belenött az antenna vételi területébe. A szerelő azt javasolta, hogy a szomszéd gallyazza meg a fát vagy az antennáz a mi költségünkön helyeztessük át a telkünk más pontjára. Az áthelyezés sok ezer forintukba kerülne. Itt avilágbajnokság és a szomszéd elveszi a TV nézés lehetőségét, mert nem tartotta karban a díszfáját és jóformán átnőtt a mi telkünk fölé.
    2014.07.07. Tisztelettel: Horváth László

  • Palladrin

    2014. július 7. hétfő 11:31

    #90889

    [re=90886]Horváth László[/re]:
    Kedves László!

    Műholdas vételnél eléggé nehezen értelmezhető az, hogy az utóbbi 10 napban hirtelen odanőtt egy fa az antenna elé …

    De hogy konstruktív legyek, saját kezűleg is át tudja helyezni az antennát, ha pénzt akar megspórolni. Mit kell tennie:

    – utánanéz, melyik műholdon sugároz Ön felé a DIGI (vagy megjegyzi, hogy most pontosan milyen irányban áll)
    – átszereli az antenna konzolját az új helyére, ahonnan tiszta kilátás van arra a pontra, ahova az antenna eddig mutatott
    – az antenna és a beltéri egység közötti koax kábelt újra húzza (javaslott) vagy toldja (nem annyira javaslott) szükség szerint.
    – valaki a tévénél van, míg ön apró mozdulatokkal megpróbálja irányba állítani az antennát (föl-le mozgatva, majd jobbra kicsit elfordítva, majd megint föl-le, így pásztázva. Lassan mozgassa, mert a beltérinek kell 1-2 mp ameddig felépíti a jelet és az megjelenik a képernyőn. Segíthet, ha a mostani antenna pozíciót (horizontális és vertikális szögeit leméri és „átszerkeszti” az új helyére.

    Az antenna „beállítása” általában nem több mint fél óra, ha türelmesen csinálja. Így egyrészt később sem lesz problémája a szomszéddal, megspórolja a kiszállási díjat és nem marad le a döntőről!

    Sok sikert!

  • Rhea Sylvia

    2014. július 12. szombat 15:39

    #91003

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    Segítségét/tanácsát szeretném kérni az alábbi ügyben.

    Egy kisvárosban élek, ahol egy műemlék jellegű társasház egyik lakásának a felét örököltem meg (a másik fele a nővéremé). A 4 lakásos társasház eléggé leamortizált állapotban van, ezért az egyik társtulajdonos 2009. decemberében egy lakógyűlés keretében meghívott egy építési vállalkozót – aki azóta már csak kivitelezéssel foglalkozik. A vállalkozó megajánlott egy padlástér eladással kiváltható utcai és udvari homlokzatfelújítást és lépcsőházfelújítást. Ezért cserében a padlástérből két lakást kialakítva 6 lakásossá bővítené a társasházat. Az ajánlat kedvezőnek tűnt. A mi lakásunkhoz tartozik egy, a padlástérben található 17 nm-es szoba, ami pontosan a padlástér közepén található. Ezért a szobáért cserébe egy udvari garázs felépítését ajánlotta a vállalkozó. A kezdeti megbeszélések után kb. másfél évvel (2011. április 11-én) került sor egy előzetes írásbeli megállapodásra, amiről a válallkozó azt mondta, majd ügyvéd előtt hivatalos formába fogjuk önteni. Ezt követően szintén csak szóbeli ígéreteket és tájékoztatásokat kaptunk a majdani kivitelezésről. 2012. áprilisa és 2013 áprilisa között egy teljes évre a kivitelező teljességgel elérhetetlenné vált, ezért az ügyvédjével vettük fel a kapcsolatot, aki szerint őt kb. kéthetes időközönként tájékoztatta a kivitelező a dolgok folyamatos menetéről!(?) Ezt követően kissé felgyorsultak az események, mert a kivitelező 2013. májusában egy lakógyűlésen tájékoztatott arról, hogy az építési tervek elkészültek és hamarosan beadja az engedély kérelmet. Felhívtam a figyelmét arra, hogy a folyosó-szomszéddal problémás előszobafalunk rendezése (aminek a rendezését barátilag még a tárgyalások elején felajánlotta) lehet az akadálya a hozzájárulásom megadásának. A korábbiak szerint ismét ígéretet tett a megoldásra, én pedig felhívtam a figyelmét, addig nem lesz hozzájárulási nyilatokat a részünkről. Másfél hónappal később telefonon tájékoztatott, hogy a tervek beadásra kerültek, végül a hatóság értesített az építési engedély határozatról. Ekkor ismét jelentkezett telefonon, és elmondta, hogy már az ősszel elkezdődhetnek az építési munkálatok. Decemberben kiderült, hogy a padlástér osztatlan közös tulajdonát tulajdonosonkét meg kell osztani, amit még december végéig rendeztünk (később kiderült, csak a mi lakásunk volt ebben érintett, a többiekre ez nem volt kötelező (?) 2014. januárban jelezte, hogy eljött az ideje a hivatalos papírok rendezésének, hogy tavasszal el lehessen kezdeni a munkákat. Ismét jeleztem a még fennálló problémát, aminek megoldását ígérte – és kértem, csak akkor jelentkezzen ismét, ha a gond megoldódott. Továbbá ekkor jeleztem először, hogy a bizalmam megrendült a ténykedéseivel kapcsolatban benne. Ekkor a nővéremet kezdte megkörnyékezni felajánlva, ha a többi tulajdonostárssal együtt a nevét adja a munkálatokhoz szükséges engedélyekhez, akkor engem már „kényszeríteni” lehet a hozzájáruláshoz. Erre a nővérem nem volt hajlandó, így a tárgyalások megszakadtak. Ezért 2014. februárban felvettem a kapcsolatot az ügyvédjével és bejelentettük a hitel- és bizalomvesztést a kivitelezővel szemben. Erre gyorsan összegyűjtötte a társtulajdonosokat, akik az ügyvéd előtt egybehangzőan állították, nekik semmi gondjuk a kivitelezővel, továbbra is élvezi a teljes bizalmukat. Az ügyvéd úr egy velünk történt meghallgatáson tájékozódott, majd egy újabb közös megbeszélést kezdeményezett, ahol a kivitelezőn kívül már a többi tulajdonostárs mellé meghívta a tetőtéri lakások egyik leendő tulajdonosát annak ügyvédjével együtt. Miután a korábban is elhangzott véleményemhez továbbra is ragaszkodtam, a megegyezésre nem láttunk lehetőséget, közöltem, hogy a padlástér ránk eső hányadának eladását megfontoljuk, azonban a lakáshoz tartozó szoba eladásába nem egyezünk bele (nővéremmel együtt). Tesszük ezt azért, mert a cserébe felajánlott garázs szerintünk nincs ár-érték arányban egymással. Először még úgy reagált a kivitelező, hogy beperel bennünket, később azonban – mikor közöltem, mi is viszontperrel élünk, figyelemmel a közel négy és fél évre ami alatt az ígéreteiben bízva tovább romlott a ház állaga, – erre azzal fenyegetőzött, hogy előbb lebontja a szobát, majd visszaépíti a szoba négy falát. Emlékeztettem a birtokháborítás és tulajdonunk rongálásának cselekményére – a jelenlévő két ügyvéd helyeslő bólogatásától kísérve – ezért ettől elállt. A tárgyalások ezen a ponton megszakadtak. Két héttel később egy levélben értesített arról, hogy tudomásul veszi a megváltozott hozzáállásunkat és jelezte, hogy a tervrajzot megváltoztatva megmarad a szobánk. Azt kérte, hogy bármi észrevételünk van ezen kívül, az ügyvéden keresztül tudassuk. Ezt megtettük 2014. június 5-én, majd július 3-án kaptunk választ arról, hogy a pontokba szedett észrevételünk és kérésünk (benne az ominózus válaszfal rendezésével) megoldásra kerülnek, és időpont kért egy közös megbeszélésre. Ezt 2014. július 22-ben jelöltük meg, ám ez az ügyvédnek csak egy héttel későbbi időpont felelt meg. Azonban 2014. július 10-i dátummal kaptunk a kivitelezőtől egy tértivevényes levelet, amiben közölte, hogy az építési munkálatokat 2014. július 21-én megkezdi.

    Kérdésem, hogy a fentiekre figyelemmel jogszerű és törvényes-e a kivitelező lépése, van-e valamilyen törvényi lehetőség arra, hogy megállítsuk mindaddig, amíg a korábban levélben jelzett és általa is elfogadhatónak tartott problémák rendezésre kerülnek?

    Fontosnak tartom megismételni, semmiféle hivatalos, ügyvéd által megszerkesztett dokumentumot mindezideig nem írtunk alá. Mindössze az a papír létezik, rögzítésre került, hogy mit vállal a kivitelező arra az esetre, ha a padlástér eladásra kerül.
    A padlástér minket illető tulajdoni része azóta sem került eladásra! Jogosult- e a kivitelező úgy megkezdeni a munkálatokat, hogy mint tulajdonosok nem adtunk engedélyt, vagy felhatalmazást a munkák megkezdéséhez?

  • Tuzson Tünde

    2014. augusztus 18. hétfő 17:01

    #91908

    Kedves Koós úR!

    Az alábbi problémám van. A szomszédomban egy régi faház állt a telekhatáron.Ezt az új tulajdonosok elbontották, majd annak a beton alapjára kibővítve egy könnyűszerkezetes házat építettek. Viszont az alapot kibővítve egyik részen a mi telkünkre (ami nem nagyobb mint 350 nm) is kb 10-től 20 cm-ig átnyúlva, igaz a másik oldalon 10 cmrel visszább is. De a szigetelés miatt kb 20 cm vastagságban a falak már a mi telkünk felé is mindenhol beljebb vannak, nem beszélve a második nekifutásra elkészült tetőről (első alkalommal meredekebb tetőt a hatóság visszabontatta, amely kb ezen felül még 80 cm-rel vanmár az én telkem fölött. Az ott lévő növényeim már teljesen kipusztultak, mert elfogja előle azesőt illetve a napfényt is. Én szóban jeleztem neki, de semmi foganatja nem volt. Sejtem, hogy jogi úton lehetne csak érdekeimet érvényesíteni. Kérdezem, hogy van-e értelme ezt a pert elkezdeni.
    Válaszát előre is köszönöm:

    Nagy tisztelettel: Tuzson Tünde

  • ZuluBoss

    2014. augusztus 18. hétfő 18:42

    #91913

    [re=91908]Tuzson Tünde[/re]: Az illetékes építéshatósági osztályt meg kell keresni és az engedély felől érdeklődni. Emellett kérni a bontás elrendelését.

  • Horváth Tibor

    2014. augusztus 25. hétfő 00:34

    #92083

    Kedves Koós úr!

    Régi bérházban lakom. A szomszédom évekkel ezelőtt osztatlan közös tulajdonú részre nyitott ablakot a fürdőszobájából(a folyosóra a bejárati ajtóm mellé), hogy legyen ott fény és tudjon szellőztetni. Az ablak kb. 40×60-as 170cm parapettel. Nem tudom, hogy ezt a megnyitást akkor közgyűlés elé vitte-e, de engem – új lakót – zavar, hogy ha a lakásomba lépek, gyakorlatilag benézhetek a szomszéd fürdőjébe és a fürdő páráját és a wc-t is ide szellőzteti. Ráadásul ezért a folyosó ablakát is folyamatosan nyitva akarja tartani.
    Úgy tudom lakást csak homlokzati nyíláson át lehet szellőztetni. Mint közvetlen szomszéd tehetek valamit azért, hogy szüntesse meg az ablakot?
    Tisztelettel,
    Horváth Tibor

  • Kovács János

    2014. augusztus 28. csütörtök 22:46

    #92220

    Kedves Koós Úr! Fiatal házaspár vette meg a szomszéd házat a kivitelezők elkezdték a palatető lebontását hirtelen, mert a teraszba akarják beledobálni a tetőről leszedett palát.A tetőléceket úgy tették fel a házra, hogy az 1,5 métert átlóg a telkünkre. A kivitelező nevetve közölte velem, hogy majd holnap állványt csinálnak az én gyönyörűen beépített és gondozott sziklakertemen és levágják a léceket és az átlógó szigetelést. Ön szerint mit tehetek? Mi a megengedett eljárás? Tisztelettel: Kovács János

  • Mihály Gáborné

    2014. október 14. kedd 13:25

    #93590

    Tisztelt Koós Miklós úr!
    Segítségét szeretném kéri abban, hogy 12 évvel ezelőtt családi házba költöztünk. Tavaly a palatetőnket egy vállalkozóval leszigeteltettük (villámcsapás következtében nagyon sok sérülés keletkezett rajta). A tetőszigetelés során a hófogót levágták, azt mondták, hogy az anyag amivel leragasztották a tetőt nem hagyja lecsúszni a havat. (Kipróbáltuk, tényleg nem csúszik le.) Egy télen már túl is vagyunk és be is bizonyosodott, hogy nem csúszott le a hó egyszer sem. Ebben az évben júliusban Ózdról az Építésügyi Hatóságtól (a szomszéd megkeresésére) felszólítás érkezett, hogy a hófogót határidő kitűzésével, büntetés terhe mellett rakassuk vissza, mert annak idején az eredeti építési engedély is hófogóval volt kiadva. Kérem szépen legyen szíves segíteni abban, hogy van-e valami jogszabály, hogy miért kellene visszarakatni a hófogót a tetőnkre. Attól tartunk, hogy ha a hófogó miatt kilyukasszák a tetőnket azokon a lyukakon újra be fog ázni a házunk, már pedig nem azért csináltattuk meg és fizettünk sokat rá. Mellesleg a szomszéd házáról a mi házfalunkra állandóan lecsúszik a hó, mert az Ő teteje cserép és elég közel van a mi házunkhoz. A két ház között nincs semmilyen átjárás, egymásnak háttal vannak. Segítségét előre is megköszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné Sajókazáról

  • Mihály Gáborné

    2014. október 14. kedd 13:35

    #93591

    Tisztelt Koós Miklós úr!
    Az előző hozzászólásomhoz még annyit hozzátennék, hogy az Ózdi Építésügyi Hatóság még azt is írta, hogy amit nekünk csináltak azaz a tetőszigetelést, építési engedély köteles. Mi eddig úgy tudtuk, hogy nem az és a kivitelező tetőszigetelő cégtől is azt mondták, hogy nem építési engedély köteles, eddig sehol sem kellett.
    Köszönöm szépen.
    Tisztelettel Mihály Gáborné

  • Celebia

    2014. október 14. kedd 13:39

    #93593

    [re=93591]Mihály Gáborné[/re]:

    Kedves Gáborné!

    Tudomásom szerint minden olyan változtatás, ami az adott ingatlan statikai dolgait megváltoztatja, az engedélyköteles. Önök felrámoltak a padlásra nem kevés hőszigetelést, amely akár tonnákat is jelenthet az épületszerkezet egyes csatlakozási pontjain. Lehet, hogy egy nagyobb hóesés után, ha a hó megmarad a tetőn, a tetőszerkezet nem fogja bírni.
    Nos, pontosan emiatt kell az engedély …

  • Adry

    2014. október 14. kedd 14:31

    #93595

    [re=93590]Mihály Gáborné[/re]: Az biztos,hogy én felkeresném az Ózdi Építésügyi Hatóságtól és benyújtanék én is egy szép papírt a szomszéd ellen,hogy az ő házáról viszont az önökére csúszik a hó! Abban az ügyben nem tesznek semmit???
    Másik,hogy a vállalkozó aki csinálta adja ezt írásba,hogy nem volt építés köteles amit csináltak és nem csúszik le a hó…
    mért ön fizessen,mikor nem az ön hibája?
    …ez csak egyéni vélemény….Tisztelettel

  • ANITA

    2014. október 16. csütörtök 23:34

    #93696

    Tisztelt Koós Ur!

    Ket kerdesem is lenne!
    Az egyik, hogy nemregiben adtak el az egyik szomszedom orkosei, a mellettem levo hazat, es az ujszomszed, minden elozetes egyeztetes nelkul, a felem nezo oldalso homlokzatra, nyilaszarot tetetett.
    Mindkettonk haza a keritestol 3-3m re van.
    Kell-e az En engedelyem ill. hozzajarulasom ehhez?
    A masik, hogy a szuleim vettek ezt a hazat 14 evvel ezelott, amiben elek, es resztulajdonos (orokos) vagyok.
    A lenyeg, hogy annak idejen amikor a szuleim ezt a hazat megvasaroltak, a szomszeddal megegyezve, az oldalso falra ill. homlokzatra, ket normal meretu ablakot epitettek be, ami azon az oldalt van, amelyikkel szemben, most az ujszomszed epitetetett szinten egy nyilaszarot.
    Sajnos ezugyben, most derult ki, hogy annak idejen az Edesapam, csak az akkori szomszeddal egyezett meg, de epitesi engedelyt nem kert.
    Ha netan az ujonnan epitetett nyilaszaro ugyeben van beleszolasom, es elek ezzel a jogommal.
    Adodhat-e problemam abbol, hogy onhibam, es tudtom nelkul, az Edeapam 14 evvel ezelott, a mi ablakunkra nem kert engedelyt? (viszont sajnos az Edesapam mar nem el, igy Ot mar emiatt nem vehetik elo)
    Udv: Anita

  • ANITA

    2014. október 17. péntek 11:22

    #93728

    Tisztelt Koós Miklós Ur!

    Nagyon szepen koszonom, a reszletes, es pontos valaszat!

    Még sok erőt, és egészséget kivánok a hivatásához, és ahhoz a sok segítséghez, amit nap mint nap nyujt nekunk…!

    Udozlettel: Anita

  • Irén

    2014. november 18. kedd 15:24

    #95137

    [Tisztelt Koós Úr

    Kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni az alábbi témában. Kerti tetőt szeretnék épiteni kb. 10,0 m mélységű ,és 14,0 m. utcafronti szélességű előkertben. Kerti tető szabadonálló, fa oszlopon álló nyitott lenne 3,0 x 5,0 m,(15 m2)nagyságú. Helyi épitési szabályzat nincs.,nem szabályozza. A telken lévő épitmény szabadonálló beépitésű , 5 m. legkisebb előkert van előirva. OTÉk 253/1997(XII. 20) Korm.rendelet szerint épithetek -e? Kérem tájékoztasson ebben a témában.
    Válaszát előre is köszönöm Irén

  • Nagy Anna

    2014. november 23. vasárnap 14:34

    #95373

    Tisztelt Koós Miklós Úr !

    Falusi környezetben, ahol telekhatáron helyezkednek el a magánházak, a szomszédom az én udvaromra nyílóan a meglévő két szellőzőablak mellé egyenlőre további két szellőző ablakot óhajt beépíteni. A szomszéd házában élők száma meghaladja a tíz főt, itt feltételezünk 4-5 háztartást. Kérdésem az lenne, hogy korlátozott e a beépíthető szellőzőablakok száma az udvarom felé, van e erre jogszabály, kell e engedélyeznem ezt (ezeket) az ablak beépítéseket a szomszédomnak.

    Várom válaszát, melyet előre is köszönök !

    Tisztelettel: Ferenc

  • Tóth Szilveszter

    2014. november 23. vasárnap 22:09

    #95395

    [re=95379]Koós Miklós[/re]: dehogyisnem van darabszámi korlát is: „…helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet”
    (persze a helyiségek száma nincs korlátozva, így valahol igazad van)

  • Gábor

    2014. december 17. szerda 13:15

    #96696

    Tisztelt Koós úr!
    Tavasszal megvásárolt házunkat szeretnénk felújítani, átépíteni, és van építési engedély köteles része a felújításnak (tetőcsere, ablakok áthelyezése, a garázsnál tető emelés stb). A telekből kisajátítottak a csatornázás miatt néhány éve, így a telek beépítettsége jelenleg 30% feletti. A kérdésem az lenne, hogy megtartható e a jelenlegi épület alakzat, vagy az új tervezés során az épületet a 30% -os beépítettségi szintre kell visszahozni? Milyen szabály szerint hoz döntést ez ügyben az építési hatóság?
    Válaszát előre is köszönöm!

  • Gábor

    2014. december 17. szerda 14:09

    #96701

    [re=96698]Koós Miklós[/re]: Köszönöm a választ! A tető megemelése, és egy új betonkoszorú készítése épülettömeg bővülésnek/elbontásnak számít?

  • Ágnes

    2015. január 6. kedd 10:42

    #98349

    Tisztelt Koós Mihály úr!

    Kérdésem lenne. Tavaly nyáron vásároltam egy társasházban egy megosztott tulajdoni hányaddal rendelkező / 1/2-1/2 arányú/ lakást. A lakást megosztási szerződés alapján vettem meg melyben a tulajdoni hányaddal ellentétben az egyik lakás 40 m2 140 m2 telek résszel és a másik 50 m2 398 m2 telekrésszel lett megosztva. Én ez utóbbit vettem meg. A beköltözés után derült ki, hogy az új építésűnek eladott ingatlan egy régi felújított vályog épület melyet társasházzá nyilvánítottak még az eladás előtt. Milyen jogi lehetőségem van. 1. a tulajdonrészem nagyobb mint 1/2, 2. becsapva érzem magamat mert nem új építésű az ingatlan csak fel lett újítva és átalakítva, de a hatóságoknál új ként lett bejegyeztetve.
    Kihez fordulhatok jogsegélyért. A tervező és a megosztást készítő ügyvéd egyértelműen csalt. Hamis adatokat adtak be a Földhivatalnak,
    Tisztelettel várom válaszát melyet előre is köszönök szépen.
    Üdvözlettel Rosta Ágnes

  • Zoli

    2015. január 11. vasárnap 11:54

    #98695

    Kedves Koós Úr!
    Van egy házunk amit szeretnénk kívül leszigetelni 10cm es szigetelő anyaggal,utcafrontról telekhatárra épült a ház,a kérdésem az lenne,h ez kivitelezhető vagy engedélyt kell rá kérni?

  • S. Irina

    2015. január 11. vasárnap 15:42

    #98706

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    Szükségem volna némi segítségre, egy 2014 októberben áttadott lakáshoz. 2013 decemberében vásáróltunk egy 90 nm belső kétszintes észak keleti lakást mely 30-40% – ban volt készen. Azt mondták nekünk a kivitelezők, hogy ez passzív ház. Hát mostmár tudjuk, ez nem az!!!! Sőt!!! Tehát a lakás hibái ( szerintünk) a szomszéd konyhájának az elszívója a mi konyhánk ajtajától úgy 1 méterre van elhelyezve ….. Ez volóban lehetséges? Aztán, a nyillászárókra szereltek szellőző nyilásokat melynek a levegő keringetését egy kőzponti elszívó rendszer segíti (melynek az elszívó motorja az emeleti hálószoba fala mellett és a konyha fölött van ennek következménye, a lakásban igen hangos búgó hang halható a nap 24 órájában … Ez is lehetséges?) de ha nyitva van a szellőző akkor 2 fokot esik a lakásban a hőfok ( ekkor 19- 20 fok van) illetve a Somfy motorral felszerelt redőnyeinkről ha leengedjük folyik a víz róla ( most, hogy fagyok voltak a természet megtette a dolgát be is fagyott 2 napig nem működtek). A lépcsőháznak a falait üvegtáblák helyetesítík melyek között 2mn rés van illetve a harmadik emeleten polikarbonáttal van helyetesítve. Repkednek a mínuszok a lépcsőházban ennek elenére a bejárati lakás ajtók zárt lépcsőházi ajtók, semmi féle szigetelése nincs az ajtónak. A hőszivattyúval működtetett padlófütés nem tudja felfűteni ezt az igen csak huzatos passzív háznak mondot lakást. A kivitelező egyben a közösképviselö is hiába kérjük a javításokat módósításokat nem tesz eleget a kérésnek.
    Ennyi panasszal hová lehet fordúlni segítségért?
    Segítségét előre is köszönöm!

    Tisztelettel T. Irina

  • T. Irina

    2015. január 11. vasárnap 18:29

    #98716

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    Némi tanácsra lenne szükségem, hogy kihez lehetne fordulni ez ügyben. Vásároltunk egy 3-ik emeleti belső kétszintes észak keleti 90 nm új építésű lakást. A vásárláskor a kivitelező azt mondta, hogy passzív ház lesz. Hallani már halottunk róla de nem foglalkoztunk a témával csak annyira, hogy nagyon energia barát ház. Sajnos ez a ház nem az lett. Sőt!!!
    A problémáink:
    1. az altunk lévő lakásnak a konyhai elszívóját a mi konyhánk ajtajától kb. 1m távolságra, szerelték … építészetileg ez lehetséges? Ennek köszönhetően még a fal is penészesedik abban a sarokban, pedig a hűtőszekrény van alatta.
    2)Az összes nyílászáróra kértünk elektromos redőnyöket melyek Somfy intelligens motorral vannak ellátva. Fel szereltek szellőztető nyílásokat, aminek köszönhetően, ha nyitva vannak a redőnyök teljesen bepárásodnak, amikor le engedjük szó szerint folyik a víz róluk. A jó anyatermészet meg is tette hatását a fagyok alatt befagytak és 2 napig nem lehetet őket felemelni. A kivitelező mossa kezét nem az Ő felelősségé! Hát kérdezem Én kié??
    3)Van egy központi szellőztető berendezés, aminek semmi féle belső szabályozása nincs és napi 24 óraban megy. Ezt a készüléket a mi hálószobánk falához és egyben a konyhánk felett található, igen erős búgó hangja van ennek köszönhetően az egész lakásban nincs egy csöndes nyugalmas hely. Hogy adhattak erre engedélyt?
    4)A lépcsőházunknak üveg falai vannak de az üveg táblák 2 mm vannak egymástól a harmadik emeleten az egyik üveg tábla helyet polisztiról lap van beépítve. Nem értük!! A mínuszok csak úgy röpködnek a lépcsőházban, a bejárati ajtónk pedig mindenféle szigeteléstől mentes. Azt mondták, hogy ez egy zárt lépcsőházi ajtó! Mi az, hogy zárt lépcsőház? Ott meleg van … vagy nem?

    Sajnos a kivitelező a közösképviselő is, ilyen esetben kihez lehet fordulni? Mit lehet itt tenni?

    Köszönettel T. Irina

  • Sándor

    2015. január 20. kedd 12:20

    #99315

    Tisztelt Koós Miklós Úr!

    Egy kempingen szeretnék építeni egy vizes blokkot (szanitar részleg).
    A kérdésem az lenne hogy mekkora méretig, illetve milyen feltételekkel nem engedély köteles? (hagyományos alapozás nélküli, könnyű szerkezetes)

    Nyilván egy kerti árnyékszék vagy zuhanyzó fülke nem engedélyköteles, de mekkora is lehet ez az árnyékszék? Ha érti mire gondolok 🙂

  • Palladrin

    2015. január 20. kedd 12:42

    #99317

    [re=99315]Sándor[/re]: Talán a legális utat kellene járni és nem rögtön kerülgetni a jogszabályokat. Ha érti mire gondolok 🙂

    Minden másra pedig ott van a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ).

  • garazsepito

    2015. január 27. kedd 21:41

    #99895

    Tisztelt Miklós!

    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Adott egy 5 lakásos sorház, melynél az egyik szélső, az én birtokomban van. Szeretnék egy garázst építtetni a ház oldalfalához. Ez méreteit tekintven em engedélyköteles, viszont bejelentés köteles. A helyi hatóságnál el is kezdtem kérdezősködni, akik a telek beépíthetőségétől teszik függővé, hogy lehet-e építenivagy sem. A telken 2 lemez garázs, és 2 fedett beálló található. Ezek annó nem lettek bejelentve, tehát illegálisan állnak ott. Térképmásolaton sincsenek, ezért hivatalosan nem is léteznek. Építhetem a saját legális bejelentett garázst annak ellenére, hogy a már felhúzott épületek foglalják a beépíthetőséget? Hiszen az 5 garázsból az enyém tisztázott a többieknél vizsgálódjanak, miért nem látszik hivatalosan sehol. Köszönöm vválaszát!
    Tibor

  • Ágnes

    2015. február 5. csütörtök 11:41

    #101022

    [re=98350]Koós Miklós[/re]: Kedves Ügyvéd úr! Nagyon szépen köszönöm válaszát. Elnézését kérem, hogy csak most tudtam válaszolni.Sajnos közben nagyon súlyos műtéten estem át. Nagyon szépen kérem szíves tanácsát és az ígért ügyvédi segítség lehetőségét.Sajnos menni nem tudok és látásom egy részét is elveszítettem. Így nagy segítséget jelentene ha telefonon tudnánk egyeztetni mert segítségem az sajnos nincs.

    Üdvözlettel Rosta Ágnes

  • Koterly László

    2015. március 14. szombat 10:45

    #106205

    Tisztelt Ügyvéd úr !
    2o évvel ezelőtt a kertemben építési engedéllyel egy 2om-es tárolót építettem.A telek ezóta beépítetlen telek minősítést kapott. Az építési engedély nem tartalmazza a kivitelezés befejezésének határidejét, de azt sem, hogy lakhatási engedélyt kell rá kérni, ergo nincsen telekkönyvezve. Erre most kell e fennmaradási engedélyt kérni ahhoz, hogy telekkönyvezve is legyen.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel

    Koterly László

  • Levi

    2015. április 26. vasárnap 01:28

    #107098

    En azt szeretnem megtudni, hogy kell-e epitesi engedely lakokontenere? A Balatonon szeretnek venni egy panoramas telket. Sajnos nehez kedvezö aron epitesi engedellyel ilyet talalni. Talaltam egy telket csodaszep, idealis, pont mint terveztem. Sajnos nem beepithetö, de van rajta egy pici fahaz. Arra gondoltam, hogy majd en azt lebontom, helyebe egy lakokontenert tennek. Hogy ezt most jogilag müködnik vagy sem nem tudom. Viszont felmerül a masik egetvetö kerdes hogy kell-e lakhatosagi engedely hozza??? Ugyanis üdülö tajrol van szo es hallottam hogy ilyen sajat telken nem lehet meg satorban sem aludni! Szoval nem ismerem ki magam ezzel. Halas lennek ha valaki hozzäertö adna pär jo tanäcsot! Okoskodo semmitertö, talälgato emberek velemenye nem erdekel!!!! Köszönöm.

  • Gusztáv

    2016. január 30. szombat 11:20

    #109193

    A HÉSZ meghatározza, hogy mekkora lehet a gerincmagasság az adott településen. Viszont definíciót nem ad hozzá. Azt mondják az önkormányzatnál, hogy az a definíció, ami az OTÉK-ben szerepelt a HÉSZ megfogalmazásakor. A hatályos OTÉK-ben viszont nem találok ilyen fogalmat. Tud segíteni értelmezni?

  • Sándor Katalin

    2017. szeptember 5. kedd 10:58

    #116419

    Kedves Ügyvéd Úr! Kérem segítsen nekem a következőben. Építési telken szeretnénk a háztól különálló 6×9 méteres nyitott kocsibeállót építeni (lábakon álló, tetővel fedett építmény). A telken csak egy épület állhat és sajnos a kocsibeállót nem tudjuk a ház részeként megépíteni. Tetővel fedett melléképítmény maximum 20 négyzetméteres lehet, de például kerti lugas esetében nincs maximalizálva a méret. Milyen kiskapuval tudnánk megépíteni egy fedett 6×9 méteres kocsibeállót? Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel, Sándor Katalin

  • Taródi István

    2017. szeptember 9. szombat 15:46

    #116449

    Tisztelt Koós úr
    Vettünk egy építési telket és arra szeretnénk egy hétvégi házat építeni.
    A kérdésem az lenne ha az építési engedélyt megkaptuk mennyi időnk van a felépítésre illetve a hétvégi házra is vonatkozik e a családi háznál meglévő max 9 év és évente dráguló használatba vételi engedély dijja.
    Köszönöm
    T. István

  • KOVÁCS ESZTER

    2017. szeptember 26. kedd 12:09

    #116531

    Kedves Koós Úr!
    Szeretném a véleményét kérni egy témában.
    Van egy saját tulajdonban lévő családi ház aminek nincsen garázs bejárója.
    A ház előtti füves részen szoktunk parkolni, mert szemben van egy hotel és mivel sok az autó az utcában, ez miatt is meg mert ingyenes a parkolás ezért nincs lehetőség sokszor csak úgy a járda mellett megállni az úton, ezért mivel mi ott lakunk kénytelenek vagyunk megállni az „önkormányzat füvén”.
    A közterület már szólt, hogy 50 ezerre büntetnek ha elkapnak.
    Az önkormányzat nem ad engedélyt gépkocsi felállóra, a saját házunk előtt, mert az önkormányzati terület.
    Másoknak van garázsa és kocsi felállója is, nekünk egyik sincs viszont van autónk amivel meg szeretnénk állni a ház előtt és nem a másik utcában a fizetős parkolóban.
    Mi ilyenkor a teendő?
    Igazából mi csak kétszer gumikerék vastagságnyi gyeptéglát szeretnénk lerakni, amiből még a fű is kinő. ( a padkán látszik egyébként, hogy valaha ott volt egy kocsibeálló el lehetett hanyagolva és benőtte a fű és a föld )

  • Jamrik József

    2017. november 8. szerda 21:04

    #116683

    Kedves Koós úr!

    Szeretném megkérdezni hogy a telkem utcai bejáratától jobbra lévő saját építésű általam finanszirozott
    keritésemet a hozzájárulásom nélkül a szomszédom átalakithatja vagy modósithatja-e, továbbá hogy hozzá építheti a kutyái kenneljét.
    Segitségét előre is köszönöm
    Tisztelettel Jamrik József

  • Takács Kriszta

    2018. január 30. kedd 11:14

    #117120

    Tisztelt Koós Miklós!

    Családi házunk egy osztott telken lévő ikerházfél. Ha az utcán állva szemben állunk a házzal akkor a bal oldalon (kelet felé) van a szomszéd háza. Mi a házunk (bal) hátsó részéhez szeretnénk hozzáépíteni egy könnyűszerkezetes plusz (6-9 m2-es) szobát, ami így a hátsó kertben a kettőnk közti kerítés mellett közvetlenül helyezkedne el. Így várhatóan a lenyugvó nap fényét korlátozottan engedné át a szomszédhoz ezen a részen, ahol egyébként a szomszéd virágainak egy része helyezkedik el. Attól tartok, hogy a benapozás korlátozására hivatkozva kártalanítást igényelhet a szomszéd. Mekkora lehet a kártalanítás összege ilyen esetben? Ikerház esetében a szomszédsági jogok hogyan alakulnak?

    Köszönettel:
    Takács Kriszta

  • Apró András

    2018. március 26. hétfő 15:32

    #117599

    Tisztelt Koós Miklós úr !

    Nálunk mesgyén vannak a házak.Előttünk lévő új ház is oda épült.A kérdésem az lenne hogy az új ház hátsó falán,ami az én telkemre néz,vezethetik,szerelhetik a gázcsövet? Ez már az órától a lakásba induló cső.

    Tisztelettel Apró András.

  • Jánosi Brigitta

    2018. augusztus 2. csütörtök 10:03

    #118356

    Tisztelt Koós Miklós!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a szomszéd ház teteje ill.ereszcsatornája mekkora mértékben érhet be a telkembe,ha a telekhatártól kb.30-50cm van a háza fala.
    Most kb. 50cm ér be és azt mondták az ácsok,hogy „légtérben lehet sakkozni”a belógás mértekével.
    Köszönöm válaszát.

  • Huszti István

    2018. augusztus 2. csütörtök 13:40

    #118358

    Bocs Miklós, semennyire nem érhet be, persze normális szomszédi viszonyban ez megbeszélhető.

  • Huszti István

    2018. augusztus 2. csütörtök 20:05

    #118360

    Valóban így pontos, én sem voltam precíz, a leírás szerint a ház a telekhatártól 30-50 cm-re van, ami feltehetően nem oldalhatáros beépítés, pontosabban a helyi szabályozás szerint kell értelmezni.

  • Bartók Vivien

    2018. szeptember 7. péntek 19:30

    #118573

    Tisztelt Koós Miklós!Kaptam egy faházat amil akás célra is használható de lapjaira szerelhető!Sajnos papírokat nem kaptam hozzá.Szeretném felállítani de nem tudom hová forduljak?A kérdésem,hogy milyen papírokat kell beszereznem,hogy telepíthessem és hová forduljak először?

  • Bartók Vivien

    2018. szeptember 7. péntek 19:39

    #118574

    Tisztelt Koós Úr!
    Kaptam egy lapjaira szedhető de lakás élra felhasználható faházatám sajnos papírokat nem kaptam hozzá segítséget szeretnék kérni hogy mit kell beszereznem és hová forduljak először ha szeretném felállítani és telepíteni?

  • Tóth Gábor

    2018. november 28. szerda 13:44

    #119047

    Tisztelt Koós Úr!
    Egy telken két ház áll, mindkettő utcafronti, melyek pergolával fedett autóbeállón keresztül érnek össze. Osztatlan közös tulajdon megosztási szerződéssel. Az egyik házban élek. Számításaim szerint a pergolával fedett jelenlegi autóbeálló felem beépíthető (könnyűszerkezetes garázzsá) ami még belefér a beépíthetőségbe és nem lóg bele az 5m-es előkertbe. A beépíthetőséget természetesen csak az én telekrészemre számolom, vagyis a teljes telek felére, ahogyan az le is van fektetve a megosztási szerződésben (a telek ezen felének én élvezem hasznait és viselem terheit).
    A következő kérdések merülnek fel bennem ezzel kapcsolatban, amiket reményeim szerint meg tud válaszolni:
    – Nem számít ugye oldalkertnek az autóbeállóm? (nincs telekhatár a két ház között)
    – Megépíthetem a garázst miután az önkormányzatnál bejelentem (nem kell engedély)?
    – Rá kell rajzoltatnom térképszelvényre a könnyűszerkezetes garázst?
    – A tulajdoni lapot nem érinti a felépített garázs ugye? (max. a megosztási szerződés szövege módosul)
    – Milyen egyéb jogi dologra figyeljek a fentieken kívül?
    Köszönöm a segítségét!

  • zimmermann

    2019. május 12. vasárnap 16:11

    #119791

    Kedves Anna.

    Sajnos Miklós már nem fog segíteni. Eltávozott.

ÉPÍTÉSI JOG
Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság

Azt feltételezem, hogy a szakmánkból sincs mindenki tisztában azzal, hogy PONTOSAN mi a különbség az építménymagasság, az épületmagasság és a homlokzatmagasság között, de főképpen melyiket, mikor kell figyelembe venni. Eredetileg az általam fogalommagyarázatra szoruló kifejezések közül a „12/A Beépítési magasság„-t gondoltam megvizsgálni, de jött pár levél az építménymagasság kontra épületmagasság témában és úgy véltem, nagyobb látószögre […]

Fogalommeghatározások | építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság
2017. július 8. szombat
SZAKMA
Jogszabálybogozó | Hogyan számoljuk a hasznos alapterületet?

A Fugában megrendezett „300-as kategóriáról” szóló képzés végén egy kérdés mindannyiunk számára fontos problémahalmazt lökött a felszínre, ez pedig az, hogy mi történjen, ha nem vagyunk egy előírásban biztosak, hogy tartsuk be a többértelmű jogszabályokat. Bár én csak egy tervező vagyok, így az én véleményem pusztán egy a sok hang közül, de az ott felmerült […]

Jogszabálybogozó | Hogyan számoljuk a hasznos alapterületet?
2016. július 10. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább