Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2010. május 6. csütörtök

MÉB 18. | Sörkollektor blog

https://www.sorkollektor.hu/wp-content/themes/mandigo-127/images/headers/head-1024_21.jpg

A következő interjú előtt el kell mondanom, hogy a blog írója már szerepelt itt a kooseptar.hu-n, mégpedig 2007-ben a Sörkollektorra fel! című írásával (most hogy ismét elolvastam a cikket, láttam meglepetten, hogy milyen népszerű volt a cikk, hiszen az elmúlt 2,5 évben több mint 30 ezren olvasták!) Mindaz amiről most szó lesz, – különösen akik nem ismerik ezt a technikát – e fenti cikkben – no meg persze leginkább a blogban – megtalálják a leírást, igen részletesen, rajzokkal, fotókkal, számításokkal, kezdőknek való tanácsokkal.

Már éppen egy következő írást szerettem volna kérni Horváth Zolitól, a most bemutatásra kerülő Sörkollektor! nevű blog tulajdonosától, amikor közben belefogtam ebbe a bloginterjú sorozatba, így a kettőt összevontam, ezért is lett talán hosszabb a szokásosnál.

Talán úgy is felvezethetném ezt az interjút, hogy ma egy egészen különleges blogot ajánlok a figyelmükbe, hiszen a Sörkollektor hazai elterjesztése és több ezer fős mozgalommá válása nagyrészt ennek köszönheti létét.

Mit érdemes tudni Rólad?

Nívódíjas tervezőmérnök vagyok két diplomával. Családos ember, feleségem is mérnök, egy fiunk van meg egy rosszcsont boxerünk.

Mi a bloggal a célod, küldetésed?

Olcsó vagy legalábbis szélesebb rétegek számára elérhető napenergia hasznosítás módjainak ismertetése terjesztése.

Kapcsolódik-e és ha igen, miképpen a munkádhoz?

Nem kapcsolódik egyáltalán a munkámhoz. Jelenleg autóiparban dolgozom.

Mi vagy ki ösztönzött a blogírásra?

Szentgyörgyi Péter volt aki az országban először épített sörkollektort az ő írásai sarkalltak hogy belekezdjek a saját blogom írásába, melyet rövidesen „magán-blogról” – „közösségi-blogra” változattam.

Havonta mennyi írásod jelenik meg?

Már nem sok: 4-5. Az oldal meglehetősen önjáró lett. Mivel ez egy közösségi blog, így nem ritka hogy napi 8-10 új bejegyzés is születik. Mindig van mit olvasni bőven.

Hogyan bírod ezt, vagy ez már túlnőtt a lelkesedés kategórián és ez esetleg már hoz is vissza a befektetett energiákból?

A lelkesedésen túl nőtt, de nekem ez nem üzlet. Új barátságok, új kapcsolatok.

Melyek a kedvenc témáid és melyek azok amik az olvasók körében a legsikeresebbek?

Ez a kettő fedi egymást mégpedig az „!Elméletek „ témakör. Itt merülnek fel mindig a formabontó újító ötletek először. Igazi „agyroham” ahol az ötletességéről híres magyar nem hazudtolja meg magát 🙂

Igazi közösségi bloggá vált a sörkollektor.hu, mit jelent ez számokban kifejezve? A térképet elnézve, komoly létszámról lehet szó?

Közel 2000 tagunk van, zömmel határainkon belülről, de a környező országokból is vannak jópáran, sőt van aktív tagunk Ausztráliából, Angliából, Olaszországból is. Nemrég küldtem egy sörkollektoros pólót egy amerikai tagunknak 🙂

Évente versenyeket szerveztek, hogyan kell ezeket elképzelnünk, mennyien vannak és miben versenyeznek?

Kollektorok a versenyről

Az idén Sástón leszünk, 10 versenyző és eddig 220 nézővel. A versenyzők új verziókat építenek és a helyszínen egységes teljesítmény mérésen esnek át. A sorrend a fajlagos teljesítményeik alapján alakul ki. Itt aztán ki lehet próbálni az őrültebb ötleteknek tűnő megoldásokat is, mert látszani fog hogy hasznos vagy kevésébé hasznos elgondolás volt-e? Komoly műszerezettséget viszünk, így bemérjük mindenki kollektorát, erre otthon nincs mindenkinek lehetősége.

Számos érdekes kifejezéssel találkozni a blogon „sörösló, viziló, széltoló”, mit takarnak ezek a kifejezések?

Az első kollektor, ha jól emlékszem 760W pillanatnyi teljesítménnyel indult be, ami közelítőleg 1Le (lóerő) innen a sörösló név. És ha már lúd, akarom mondani ló, legyen kövér: a többi területen lévő naplopó berendezéseink is megkapta játékból a „ló” tagot. Viziló – vizes kollektor, széltoló -szélgenerátor, hibridló – levegős-vizes kollektor. Saját mértékegységünk is van már, a hőszivattyúk „jósági” tényezőjének (FOP)  mintájára a sörkollektoraink tényezője a LOP (bevitt / kivett energia aránya) Szép nyelv a magyar 🙂

Megkerestek-e már gyártók, szervezetek titeket?

Gyártók nem, de a hátunk mögött az ötleteinket ellopva próbálnak páran ügyeskedni. Szervezetek kerestek már minket, ezekből főleg két féle volt, az egyik támogatást kért tőlünk, a másik valamilyen EU-s pályázatot akart nyerni úgy hogy sörkolit beírja a pályázatba nekünk meg adna valami alamizsnát. Ez is hazai sajátosság. 🙂

Ez teljesen laikus kezdeményezés vagy van már köztetek olyan is, aki az épületgépészetet tanulta is?

Laikusnak indult, de sok mérnök, gépész, épületgépész de asztalos, vízvezetékszerelő és még sortolhatnám kik a tagjaink. Széles a paletta és széles a tudástár amit megosztunk egymással és bárkivel aki közénk áll.

A tagok kollektorait összeadva lehet azt tudni, hogy összesen „mennyi napot loptok” ?

Egy darabig vezettem, aztán egy blogmotor frissítésnél elszált egy pluginem amivel gyűjtöttük a felületeket. Saccolásom szerint ez évben elérjük a 3000 m2-t az országban. (Ez nekünk kollektor tulajdonosoknak éves szinten 15-18 MFt gáz spórolást jelent, sőt az ország CO2 kibocsátását is egyre érzékelhetőbb léptékben csökkentjük 🙂

Havonta mennyi látogatód van és mennyi hozzászólás?

70.000 látogatóm van havonta, eddig 2.208 bejegyzés és 20.625 komment született az oldalon, havi lebontásban nem tudom. (lehet felrakok valami statisztika plugint)

Melyik volt eddig a legsikeresebb írásod?

Ez a kommentek számából olvasható le. 2007 telén egy rokkant fiúnak építettünk közösen egy kis fészert beépített sörkollektorral és vittük le neki karácsonyi ajándéknak. A témában 133 komment született. https://www.sorkollektor.hu/?p=2935.  A legnépszerűbb bejegyzéseim általában az éves találkozó-kollektor építő verseny kiírása szokott lenni.

A témákat magad választod, vagy időnként kapsz témajavaslatokat, ötleteket is?

Magam választom. Nyitott szemmel járok, a téma előttünk hever. Legtöbbször csak fel kell ismerni.

Van kapcsolatod, személyes ismerettséged más bloggerekkel?

Van a saját oldalamon blogolókkal . Sokukat ismerem, erre alkalmasak az éves találkozóink is.

Melyek a kedvenc (építészettel, energiával, környezettel foglalkozó) blogjaid?

https://begreeny.com/ és Te oldaladat szoktam olvasgatni

Meddig tervezed írni a blogot illetve mik a terveid?

A blog folyton fejlődik, ahogy a technika engedi mindig új lehetőségek nyílnak meg amit az oldalba építve lehet használni. Élvezem és szeretem az újdonságokat ennek tükrében a blogot még sokáig szeretném folytatni.

Van más blogod is?

Van igen, egy kávés blog, mivel nagy kávé ivó vagyok.

Elérhető vagy a közösségi médiában (Twitter, Facebook) ?

Nem. Túl sok időmet venné el.

Mennyire tartod fontosnak ez utóbbiakban való megjelenést?

A blog szempontjából nyilván jó reklám. Eddig más médiákat preferáltam: rádió, tv, újság…lehet nyitnom kéne a webes világ felé is 🙂

És végül mit üzensz az olvasóknak?

A kreativitást a környezetvédelemmel vegyítve pénztárcabarát megoldások születhetnek melyek komfortosabbá teszik a mindennapjainkat. Ha eddig még nem gondolkoztál el ezen akkor itt az ideje…:-)

És így a végén hadd legyen még egy személyes megjegyzésem, hadd idézem ide a 2007-es írás záró gondolatát:

Nyilván sokan mosolyognak ezen az egészen, esetleg kétségbe vonják a hatásfokát, nem kevesen a befektetett munkát sokalják (hiszen azért ezzel valóban jár némi pepecselés), azonban a fanyalgó kritikusok 3 fontos dologról elfeledkeznek:

  • az a tény, hogy valaki tevékenyen, saját munkájával vesz részt abban, hogy energiát takarítson meg, az önmagában már egy komoly eredmény
  • ha mindezt úgy teszi, hogy erre a – legtöbbször a kommunális hulladékba kerülő, soha le nem bomló – fémdobozokat használja fel, akkor ez egy valódi RECYCLING, egy igazi újrahasznosítás.
  • a legfontosabbnak viszont azt tartom, és ebben biztos vagyok, hogy miközben ragasztgatják össze az üres sörös dobozokat, átalakul a gondolkozásmódjuk és az élet egyéb területén is igyekezni fognak arra törekedni, hogy miképpen tudnának energiát megtakarítani, korszerűsíteni, hatékonyabbak lenni. Ez a gondolkozásmód, ami igazán hasznossá teszi ezt a mozgalmat.

/wp-content/uploads/icons/feed-icon-32x32.png Sörkollektor! Napenergia-Naplopóknak!
A blog indulása: 2006
Publikus emailcím: Kontakt-form
az oldalon
A blog szerzője: Horváth Zoltán (Mr.Sörkollektor)

Hozzászólások (2): megnézem

  • Kohut György

    2010. augusztus 7. szombat 11:43

    #73014

    Hátha valakit érdekel a nap-szél kombi energiatbegyüjtö berendezés, ami eddig a világlegjobbja,
    de lehet hogy az is marad. Shamsergyharvester

  • TÜKE

    2011. március 6. vasárnap 05:33

    #78941

    (Szkeptikusként)
    Ma van az Energiatakarékosság Világnapja. (március 06)
    https://nol.hu/belfold/zoldenergiak_az_erzsebet-teren
    https://www.mee.hu/node/9214
    https://www.facebook.com/energia2.0
    Tegnap ezt-azt már lehetett hallani a tv.híradókban a vill. berendezésekhez – majd,kötelezően alkalmazandó jelölésékről. Milyen az nergiatakarékosságuk.
    Tetszett, hogy a teljesítmény (fogyasztás) is olvasható lesz !- kérdés : vajon melyik ? – mert pl. mosni/mosogatni stb. is többféleképp’ lehet! -és mindjárt más lesz a fogyasztása !

MÉB
Céges blog | Poli-Farbe blogja

Újabb céges blogról kaptunk hírt. A találatért köszönet Göndör Évának

Céges blog | Poli-Farbe blogja
2016. október 21. péntek
MÉB
Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven

szeptember 21-én indított céges blogot a Bramac. Az eddig megjelent 3 bejegyzés alapján még nem lehet semmi érdemlegeset mondani. Remélhetőleg hasznos információkat fog közölni. ha ismernek magyar nyelvű, építőipari vállalati (márka) blogokat, kérem jelezzék!  

Céges blog | A Bramac is indított blogot, Jótető néven
2016. október 11. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább