Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. július 25. szombat

Mobilházak | a guruló faház

Epu in the orchard by Tumbleweed Tiny House Company.

Egy korábbi cikk – Ön tudna élni egy lakókocsiban? – kapcsán többek között arról folyt a vita, hogy szabad-e, lehet-e ilyen házakat nálunk is építeni, használni és felállítani? Nos nem a vitát szeretném újra elővenni, hanem bemutatni pár megoldást, amik igazán figyelemreméltóak.

Itt ugyanis nem a külső a lényeg, hanem a belső, de leginkább arra érdemes odafigyelni, hogy ahol ezek kaphatóak, ott nem elsősorban a helyi építési előírások kijátszása, az engedélyezés megspórolása a cél, hanem egy valódi vándorló életmód feltételeinek a megteremtése

forrás : https://www.tumbleweedhouses.com/

és a jövő?

A Weburbanista összegyűjtötte azokat a ma még futurisztikus tartott elképzeléseket, amik eddig nyilvánosságot kaptak e témában. Legfontosabb tulajdonságuk a valódi mobilitás (értsd vontathatóság, pontosabban személyautó általi vontatás, mint egy valódi lakókocsinál).

https://weburbanist.com/wp-content/uploads/2009/06/trailers_5.jpg

https://weburbanist.com/wp-content/uploads/2009/06/trailers_1.jpg

nézzék meg a többit is

Hozzászólások (9): megnézem

  • gramercy

    2009. július 25. szombat 08:14

    #10695

    9 m2? hát akkor a 36 az luxus 😉 😀

  • blö

    2009. július 25. szombat 09:16

    #10696

    Éltem máv konténerben vagy 1,5 évet. Fiatal voltam és bohó, meg érdekelt tudok-e életteret teremteni gyakorlatilag a semmiből. Víz lajtoskocsiból, villany napelemből volt. Sikerült a szennyvizet tisztítani egy organica szerű cucc-al.
    Nagyon-nagyon jó volt. Nem csinálnám újra.
    Semmi köze a civilizációhoz, meg a polgári életmódhoz.

  • Maximilliana

    2009. július 25. szombat 10:17

    #10698

    Jó dolog, akár aktív pihenésre is, vagy arra is, hogy változtassam lakhelyem.A vándor életmód nem feltétlen a szociális periférián élők jellemzője, csak rugalmas marad az ember. Nekem a fából készült szimp. beleillek a még megtalálható környezetbe, és miért csináljak konjunk.a fém, műa. stb. anyagoknak ha így is lehet. Télen Mo. déli része, Nyáron mondjuk Gerecse vagy bármi. Jó, persze utazni kell,de jobb mondjuk vonat 40’és villamos, mint Pesterzsébet-Békásmegyer 5-6szor átszállás, kb.2 óra!Lehet gyerekre hiv., nekem emiatt természetes, hogy több nyelven beszélek és nem rándul görcsbe a gyomrom, ha egy idegennyelvű megtalál. Az is biztos, hogy 35-40-ig jó így élni, utána egy kis nyugi, és idősként visszafiatalodni, van mit nézni itthon:)

  • blö

    2009. július 25. szombat 13:27

    #10703

    „Maximilliana írja: Pesterzsébet-Békásmegyer 5-6szor átszállás, kb.2 óra!Lehet gyerekre hiv., nekem emiatt természetes, hogy több nyelven beszélek és nem rándul görcsbe a gyomrom, ha egy idegennyelvű megtalál.”
    Békáson már én is jártam, ott magyarul beszélnek! 🙂
    .
    A fa nehéz mint a só, a széthajtogatós sokszoros teret tud adni. Guruló tojás meg gyönyörű.

  • gasztonyi istván

    2009. július 26. vasárnap 12:54

    #10720

    Mobilház: ismered, laktál benne,18 évesen szerettél volna független lenni, világot látni, megőrizni a gyors változás szabadságát, kis költségből élni, te huszadik század találmányát még mindig nem akarod el fogadni ha elköltözünk egy másik világba pl. mars te a bebetonozott házadat csak itt hagyni tudod. Szerény vélemény az enyém de úgy gondolom természet barátabb egy kis lakótér mint ma Magyarországon 4.2 millió lakóingatlan van. Ami nagy pusztítás a bolygónk ellen. A mobilház az utolsó csavarig újrahasznosítható. Nincs bontási törmelék nem kel felrobbantani gyakrabban cserélhető a saját ízlésvilágomnak megfelelően Nagyapád háza most milyen egy romhalmaz Sokadszor tatarozták,autót is ujjat veszel mert mindig jobbra szebbre vágysz.Az ellenzőkből csak az irigység beszél és jönnek hülye jogszabályokkal.Egy kőház helyigénye 200 négyszögöl terület egy mobilház helyigénye 200 négyzetméter 4 szer kisebb. Ha akarsz egyben lakni én mutatunk neked többet gyere nézd meg.A levél azoknak szol akiknek inge de azok vegyék fel.

  • Vigh Előd

    2009. október 2. péntek 16:18

    #11863

    Ez megdöbbentő és nagyon klassz. A kezdő kép a faház-lakókocsiról meghökkentett. Elöször nem is tudtam, hogy most mi is van, de ez a bejyegyzés nagyon tetszett. Lehet, hogy rendszeres látogatója leszek ennek a blognak:). A jövőbe mutató elképzelések a guruló házakról szintén kedves fantázia mozgatók:).

  • Polyányi Csobán

    2014. február 1. szombat 22:21

    #87375

    Örömmel látom, hogy a lakókocsik és mobilházak gyengéit boncolgató cikk után az igényes és korszerűen szép lakókocsikról és kerekes házakról is esik szó.

    A cikk kezdetén látható Tumbleweed Tiny House Company az amerikai Tiny House mozgalom egyik zászlóshajója, ha ezesetben lehet egyáltalán ilyet mondani. A kicsi-ház mozgalom ugyanis az egyszerű dolgok értékére helyezi a hangsúlyt. Sokan választják azt az utat, hogy igen kicsi alapterületű házakban élve sok-sok időt és anyagi áldozatot takaríthatnak meg. Kezdve az gyorsabb építéstől, annak olcsóságán át a kevesebb tárgyon át a kisebb rezsiig. Egy elegendően kicsi házat akár egy utánfutóra vagy félpótkocsira is rá lehet építeni. A fizikai mobilitásnak pedig már napjainkban is számos előnye lehet, a kiszámíthatatlan jövőről nem is beszélve. Éppen ezért a Tiny House kifejezés többnyire kerekes házakat jelöl.

    Akit érdekel a téma és szívesen nézegetne igényesen megépített lakókocsikat és kerekes házakat, annak ajánlom a következő oldalt:

    Guruló Otthon
    https://www.facebook.com/gurulootthon

    Úgy gondolom, hazánkban is van létjogosultsága ennek az életmódnak. A konstrukciókat nyilvánvalóan az itthoni szokásokhoz és jogi-, építési-kultúrához kell igazítanunk. Nem univerzális, nem való mindenkinek. A kicsi lakóterekben jócskán össze kell húzni magát az embernek. A természetben, szabad ég alatt való lét ezzel párhuzamosan hangsúlyosabb lesz.

    Néhány pontban összefoglalom, kinek ajánlom ezeket a mozgó hajlékokat:

    – Azoknak, akik tanyára szeretnének költözni, de nincsen vagy felújításra szorul az ott lévő ház. A természetbe visszaköltözve, kezdettől fogva egy meleg és barátságos hajlékkal a hátunk mögött, több energiánk jut a gazdaság építésére. Kimerítő ingázás nélkül lehet átvészelni az időszakot, amíg nem készül el egy végleges lakóépület.

    – Azoknak, akik nem biztosak abban, hogy az elkövetkező hosszabb időszakban is egy adott helyhez köti őket munkájuk vagy más elkötelezettségeik. Ugyanakkor unják már a bérelt lakásokban és házakban való életet és szeretnének egy saját, állandó életteret. Üres telket bérelni egyszerűbb mint egyet házastul.

    – Azoknak, akik nem szeretnének túlságosan nagy anyagi áldozatok és kötöttségek árán ingatlant vásárolni. Megelégszenek szerényebb körülményekkel azzal a meggyőződéssel, hogy ilyen módon egyszerűbb és szabadabb életük lesz.

    – Azonak, akik szeretnék még próbára tenni magukat egy új, vidéki életmódban mielőtt megtalálják hol és mivel szeretnének foglalkozni. Néhány hónapot, évet eltölteni egy helyen, megismerni az ott élőket, barátokat szerezni és bekapcsolódni az ott folyó munkába. Letelepedésük helyét és a gazdaság formáját megalapozottan, elhamarkodott vállalások nélkül megválasztani.

    – Azoknak, akik szeretnének egy kicsi vendégházat, hogy hosszabb időn keresztül is élvezhessék barátaik ottlétét a személyes távolság megtartása mellett.

    – Azoknak, akiknek szükségük volna egy gyorsan, egyszerűen költöztethető de fűthető és strapabíró munkás- vagy pásztor-szállásra.

  • Polyányi Csobán

    2014. március 15. szombat 11:26

    #87766

    Időközben elkészült az egyedi lakókocsikkal és guruló házakkal foglalkozó oldal:

    gurulootthon.hu

    Itt néhány bekezdésben olvasható miért és kinek lehet érdemes guruló lakóházban gondolkozni? A „Típusok” alatt áttekintem miből lehet, itt Magyarországon gazdálkodni. Jórészt esztétikai de ugyanakkor praktikus okokból az egyedi építésű guruló házakról olvashattok bővebben. Hamarosan az építés részleteivel, illetve az autonóm energia és vízellátás témáival bővül majd az oldal.

    Az egyes cikkekről és bemutatókról bátran írjátok meg véleményeteket! Hiszen ez egy hazánkban új és kiforratlan irány. Beszéljük meg, hogyan lehetne szélesebb körben is ismert, az építési kultúra elfogadott része!

    Üdvözlettel,
    Csobán

HÁZ-TERV
Multimodal Micro-Homes

A minilakások és a kontnerházak kiváló alkalmak építészhallgatók fantáziájának a kibontására, ami egyben azt is jelenti, hogy a legtöbbjük megmarad ötlet szinten. Nos itt vannak az újabb „versenyzők” a lengyel Tomasz Zablotny és Pawla Maszota. Forrás: Multimodal Micro-Homes

Multimodal Micro-Homes
2015. július 15. szerda
HÁZ-TERV
Önfenntartó szlovák ökokapszula

A szlovák Nice Architects iroda apró épületére kapta fel a fejét az egész világsajtó: az Ecocapsule néven megszületett tojásforma épület teljes energiafogyasztását megújuló energiából képes fedezni, ráadásul az egész nagyon könnyen hordozható, azaz az első lelkendezések szerint ez lehet az egyik mód, ahogy majd a jövő lakókocsijai kinéznek. A teljesen önfenntartó hordozható otthonban egy kilenc […]

Önfenntartó szlovák ökokapszula
2015. május 27. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább