Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. november 13. csütörtök

Ön tudna élni egy lakókocsiban?

A különféle reakciókból ítélve úgy tűnik, hogy egyesek kritikátlanul átvennének mindent a tengerentúlról, mert azt gondolják, ami onnan jön az trendi. Ilyen az angolszász nyelvterületen „mobil-home”-nak nevezett, mifelénk csak téglára állított lakókocsiként elhíresült lakhatás mód. Míg arrafelé komoly kultusza van, mi több szinte városokat alkotnak a vándorló életmódot folytatók, addig nálunk ez a műfaj eddig jobbára csak az építkezések felvonulási épületeiként vagy cirkuszosok kényszerű lakhelyeként rögzültek a köztudatban.

Mégis sokadszor visszatérő kérdés, hogy milyen jogszabályi feltételek mellett telepíthető illetve miért nem telepíthető? A magyar szabályozás nem ismeri ezt a fogalmat, ebből következően más, létező kategóriába kell besorolni. Ez lehet a lakókocsi vagy lehet üdülő/lakóház.

Ha állandó emberi tartózkodásra szolgáló építményként szeretnénk elfogadtatni, akkor az érvényben lévő OTÉK-nak kellene megfelelnie, ami viszont feltételként szabja a minimális szoba alapterületet, belmagasságot stb. Amíg egy lakókocsiban (lakóautóban) elfogadott, hogy az étkezőből nyílik a WC-vel is ellátott fürdő, addig szerencsére ezt az OTÉK már nem engedi meg. Nagyon helyesen (volt egy rövid átmeneti időszak, amikor ez kikerült a jogszabályból – teljesen érthetetlen módon -, de aztán szerencsére visszakerült). Összefoglalva, az alábbiaknak kellene megfelelnie:

  • 2,5 méter átlagos belmagasság
  • 15 m3/fő a szobákban
  • WC nem nyílhat étel készítésére és fogyasztására szolgáló helyiségből
  • legalább egy helyiségnek 17 nm-esnek kell lennie
  • szoba nem lehet 8 nm-nél kisebb

Persze most sokan felhorkanhatnak, de miért nem változtatnak ezen ? Talán mert nincs szükség további szabályozásra és a meglévő is elégséges, legalábbis ebben a témában. Én magam is azt gondolnám, hogy nem kellene – állandó lakhatású céllal – elősegíteni ennek a meghonosodását és majdani elterjedését. Maradjon meg annak és ott ahol eddig is megtalálható volt (ideiglenes/felvonulási épület és kemping).

Az alábbi fotókat megnézve, talán a legtöbben elfogadják, hogy ez a lakhatási forma csak újabb szegénynegyedek felbukkanását és elterjedését segítené elő.

[poll id=”21″]

Hozzászólások (106): megnézem

  • Kováts Zsolt

    2008. november 13. csütörtök 08:39

    #7179

    Nem bántani akarnám a cikk íróját.
    De szerintem egy nagyon önző, buta ember lehet, tele rossz (nem tapasztalattal) gondolkozással.

  • Zentai Erzsébet

    2008. november 13. csütörtök 10:35

    #7185

    Tisztelt Koos Úr!
    Először is köszönöm hírleveleit, érdekesek információ gazdagok és hasznosíthatók.
    A 2. 3. kpet nézve, kultúrált körülmények között, betartva a környezetvédelmet még jónak is tartanám.
    De amikor még oztt tartunk, hogy ne legyenek illegális szemétlerakók sok helyütt, és még sorolni lehetne a kultúrált együttélés és a természetvédelem
    kritériumait, bizony elgondoltató engedélyezése.
    További sok sikert kívánok munkájához. üdvözlettel:
    Zentai Erzsébet

  • Tóth Ákos

    2008. november 13. csütörtök 10:48

    #7187

    Fura dolog ez…
    Éppen pár hete beszéltem egy párral (cirkuszosok), akik ilyen mobilházat szerettek volna venni, és kérdezték vajon kell-e ép. engedély. Én az építészi szakmai véleményemet elmondtam nekik. Szerintem ezek a mobilháznak mondott acéldobozok nem éppen egy tartósan berendezkedett életvitelre valók, és tényleg nincsen szabályozva jogilag sem. Ha megnézzük nálunk az OTÉK a mérvadó a folyamatos használatú lakóépületekre. Ezeket az előírásokat a legtöbbször nem teljesítik ezen mobilházak. És szerintem nem árt a helyi építési szabályokat is betartani, aminek általában lényeges pontja az egységes, egymáshoz valamilyen mértékben idomuló lakókörnyezet kialakulása. Ezt szintén nem tudják a dobozházak.
    Ezen kívül ott van az enegedélyezés tárgyköre. Hogyan kötnek egy ingatlant a szenyvízre, gázra, áramra, ami jogilag nem is létezik, nincs építési és használatba vételi engedélye, nincs feltüntetve helyszínrajzon, térképen??? Sőt, ha belegondolunk, már a dobozház alá készítendő alapozás (jobb esetben nem négy földre rakott betontuskóra van állítva, hanem rendes pontalapokra) jogilag építménynek számít.(lásd az építésügyi büntetésekről szóló jogszabályt) Akkor csak az alapozást engedélyeztetjük, vagy mi???
    Ami az első hozzászóló „beszólását” illeti, az eléggé leegyszerüsíti, a ma divatos „rasszista vagy mert nem szereted a szegényeket, melegeket, zsidókat, cigányokat, stb. gondolkodásmódra” ezt a cikket. Itt nem arról van szó, hogy valaki nem akar elesni a munkától és ezért tücsköt bogarat kiabál a szegényebb rétegek által elérhetőbb árú dolgokra, hanem arról, hogy az ilyen szerkezetek elterjedéses nem segíti a szegényebb embereket, még ha első látásra úgy is néz ki…. Ezen kívül tényleg nagyon alkalmas a szegénynegyedek kialakítására, ez nem rosszindulat, hanem szociológiai tény (lásd USA). Koós úr véleménye inkább a magyarországi lakókörnyezet tudatos megvédését célozza, mert mért kell minden „szart” elterjeszteni az országban, csak azért mert az USA-ból való??? Ezek az épületek azon kívül hogy nem segítenek a szegényebb rétegek kiemelkedésében, nem hogy javítanák, de egyenesen rombolják a lakáspiaci helyzetet, hisz a használtlakáspiacon valószínűleg semmilyen értéke nem lesz egy doboznak míg egy kicsi épület is már befektetés is a jövőbe, hiszen pénzügyi alapot adhat a nagyobb házba költözéshez.
    ÉS akkor még nem szóltunk egy csomó mindenről, mint például az ilyen házakkal elérhető országos szintű ízlés és esztétikai rombolásról.

  • Tóth Ákos

    2008. november 13. csütörtök 11:17

    #7189

    Elnézést az újabb hozzászólásért, de még az is eszembe jutott, hogy a magyar bankok nem finanszíroznának egy ilyen épületet, a már előzőleg említett indokok miatt (hiszen a vályog szerkezetű épületeket sem finanszírozzák…).
    Azaz ha valaki egy ilyen mobilházban akarna élni, akkor magánerőből kéne megvennie a telket és a pár millió forintos épületet is. Ha ezt elő tudja teremteni önerőből, akkor valószínűleg lenne megoldás egy igazi épület banki fininszírozására is.

  • Szabóbácsi

    2008. november 13. csütörtök 11:40

    #7190

    A hosszú hozzászóláshoz:
    Alkalmas a szegénynegyedek kialakítására, de nem ez alakítja ki a szegénynegyedeket. (ok-okozat) Most vályogból, deszkából, ponyvából állnak putrik. Aki egy mobilházban lakik, nem az OTÉK-kel törödik, hanem hogy tud-e aludni, főzni, fürdeni… Sokan laknak pl. hajókon is. Egyáltalán nem lehetetlen ilyenben lakni, csak a hozzáállás tekintetében az elméleti-jogi szabályzók helyett a gyakorlatot kell alapul venni.
    A közműrákötés egyszerű. Használt ár. Egy 20 éves felépítménynek nincs szinte értéke ~= a telekárral. Egy ilyen doboznak több lehet. Egyébként sem olcsó, drágák a szinesfémek, kemikáliák. Sűrűbb beépítésű területre valóban nem alkalmas, de nem is oda szánták, szánják, inkább nyaralós, zártkertes övezetbe. Nincs különösebb gond az esztétikájával. Sok téglanyaraló rútabb. A gond -mint a panelnél is-, a használójával, tulajdonosával lehet. Ha szutykos, rendetlen, akkor mindegy az épületszerkezet, az gáz.

  • Szabóbácsi

    2008. november 13. csütörtök 11:44

    #7191

    Az igazi szegény embert arról ismerni meg hogy egy örökös banki adósságspirálban vergődik. Nem szabad bedőlni a kecsegtető reklámoknak és nem szabad hatalmas kamataival együtt előre felélni a jövőt. (takaró-nyújtózkodás)

  • Tóth Ákos

    2008. november 13. csütörtök 15:34

    #7199

    Tisztelt Szabó bácsi!

    A szegény rétegek lakáshoz juttatását nem a lakások minőségi, értéki szintjének lezüllesztésével kell segíteni, mert ez a szegény emberek számára is megalázó. Ezt pénzügyi oldalról az állam támogatásával kell megoldani, nem építészeti kérdés.
    Ami a szegénynegyedek kialakulását illet, a lelakott, kopott, elhanyagolt dobozházak is csillogtak, villogtak újonnan, csak hát megkoptak, avultak. Mivel ezek karbantartása sem olyan egyszerű (feltételezem, nem mindegy hogyan, mivel festik újra őket,stb), az így kialakított és az évek alatt leamortizálódott bádogvárosok, bizony szegénynegyedekké degradálódnak az ingatlanpiacon, ahonnan elmennek a szolgáltatók és a munkaadók, a többit meg már így is ismerjük…
    És azért a közmű sem egyszerű probléma, mert hova vezessék el a szennyvizet? Csatornát a szolgáltató nem csinál, hiszen odébállhat a tisztelt kuncsaft, akár fizetés nélkül is, meg a nagy semmibe minek is? Akkor megint szikkasztó gödröket ásunk, mikor EU-s cél a teljes csatornázottság???
    Ugyanez van a víz és áram szolgáltatásokkal is. Nincs fix cím, hova építsenek ki? Hogyan szerződjenek, ha nincs fix cím hova küldik a számlát? És a többi érdekes jogi helyzetet felvető probléma… És akkor a szolgáltatók által elvárt műszaki feltételek teljesüléséről ne is beszéljünk…

    üdv

  • Kováts Zsolt

    2008. november 13. csütörtök 17:58

    #7206

    Első hozzászólásomban butának, önzőnek neveztem a cikk íróját. De talán én vagyok a buta, ahogy olvasom a véleményeket.
    A cikk címe „Ön tudna élni egy lakókocsiban?”
    Nem az a kérdés, hogy: tudna élni nyomortelepen?
    Lakókocsi és mobil-home között óriási a különbség, próbáljon meg valaki egy Suzuki mögé kötni egyet.
    Abban hasonlít lakókocsira, hogy van tengelye. Éppen azért, hogy engedély nélkül lehessen telepíteni.
    5-10 éves, 30 négyzetméteres, teljes berendezett kitűnő, Angol mobil-homokat lehet kapni 2 millió alatt. Nem építési telket, olcsón.
    Kölcsönt nem kap rá, tehát nem a hajléktalanok lakás megoldása.
    3 millióért van egy korrekt „kertes családiházam” adóság nélkül.
    Ha nem lehet rákötni a közműveket, az az előírások, törvények az állam szégyene.
    Vagy annak a lobinak, amelyik 300 % THM. feletti kölcsönöket kínál.
    Én személy szerint inkább laknék egy ilyenben, a saját telkemen adósság nélkül, mint sok milliós kölcsönnel egy ugyan ekkora garzonban rettegni a svájci frankos hitelemtől.

  • Kováts Zsolt

    2008. november 13. csütörtök 18:08

    #7207

    Egy link, ahol képekkel, árakkal meg lehet nézni, hogy miről is beszélünk.

    https://www.mobilhouse.hu/ajanlataink/hasznalt-mobilhazak/galaxy-orion

  • Szabóbácsi

    2008. november 14. péntek 02:54

    #7222

    Tisztel Tóth Ákos! Ez nem lezüllesztés, hanem felemelés. Csupán szemlélet kérdése hogy a pohár félig üres-e vagy telt? A téglaház, téglalakás nem egyedül üdvözítő megoldás, ráadásul erősen röghözkötő a manapság egyre nagyobb mobilitást igénylő világunkban. Magyarország nagyobb területén egyszerűen forgalomképtelenek az ingatlanok. Felépíteni viszont ugyanannyiba kerül szinte mint a legjobb környékeken. Egy olcsóbb vidéki telket megvéve vagy kibérelve a mobilház napok alatt ELFOGADHATÓ lakásmegoldást adhat. A telkek ugyanúgy közművesek lehetnek, nincs tiltva, és ez az ésszerű alapfeltétele egy ilyen doboz lerakásának. (Nem kell egyből tömeges nyomortelepre, társadalomból kiszorult tömegekre asszociálni. Azok nem véletlenül vannak ott, ahol. Ha megütnék a főnyereményt, pár év múlva akkor is visszasüllyednének a megelőző szintre, ez tény.) Aki szegény(ebb), az még nem jelenti azt hogy lump is. Viszont a szegény ember soxor csak szolga. De legalább független. Ha egy bank felé eladósítja magát, rabszolga lesz. Kinek jó az?
    Kovács Zsolt előbbi hozzászólásának utolsó mondatát tudnám ismételni.

  • Tóth Ákos

    2008. november 14. péntek 07:51

    #7239

    Tisztelt Szabó bácsi!
    Köszönöm a szellemes, érdekfeszítő válaszát, de azért vitatkoznék vele, és ígérem tovább nem is nyújtom a témát.
    1, Egy olcsóbb vidéki teleknél is az OTÉK és a helyi szabályzat előírásai az iránymutatók, így aztán ott vagyounk ahol voltunk, ráadásul azért a gáz bekötése elég kérdéses egy ilyen dobozba…..
    2, Éppen az a baj, hogy ez a megoldás nem méltó, hanem éppen hogy „ELFOGADHATÓ” körülményeket teremt csak. Nemrég hatalmas rasszistázós, cigánygyűlölős botrányt csaptak, amikor valahol a bádogviskókból, fűthető, vízzel, csatornával, árammal felszerelt konténer szükséglakásokba akarták telepíteni a nyomorgó romákat…akkor hogy is van ez??? Ha én veszem oké, ha az önkormányzat adná a szegényeknek rasszizmus?
    3, A röghöz kötést nem az indokolja hogy nem mozgatható egy ház….sőt. A dobozházat igaz odébbviheti, de az új helyen ugyanúgy ki kell fizetni az összes új bekötést, ami akár milliós tételek is lehetnek, és az otthagyott, „véletlenszerűen” földből kiálló bekötésekkel rendelkező eredeti telek ára is lecsökken a reális alá, hiszen valószínűleg a következő tulajnak újra át kell építeni a közműveket. Egy akár kis házat is értékesítve, tovvább lehet költözni. Bár az is biztos, hogy ez hosszabb procedúra mint felrakni a dobozt a trélerre, de ott meg más viszi el az időt, hiszen a közműbekötések is több hónapos határidőkkel történnek. Az nem ok az összes jogszabály kidobására szerintem, hogy gyenge az igatlanpiac.
    4, Még mindig azon a véleményen vagyok, hogy az államnak kell megoldani a szegény rétegek lakáshoz jutását, megfelelő kontroll mellett, mert az nem megy, hogy tucatszuámra építik a házakat ingyen a nyomorgó embereknek, akik aztán széttüzelik az ajtót, ablakot, parkettát a szoba közepén, mert nincs pénzük a fűtésre. Ezen szegény rétegek a dobozház számláit sem fogják tudni fizetni, ezért a róluk való gondoskodás komplex, munkához juttatással eggyütt végzendő feladat.
    Nekem nagyon szimpatikusak azok a nemrég bevezetett lehetőségek, ahol egyes önkormányzatok a sokgyerekes szegény családokat betelepítik a faluba, jelképes áron adott telekkel, vagy házzal. Szerintem ilyesmiket kéne csinálni, de országos szinten, állami felügyelettel és pénzből, így talán jobb helyre menne a pénz.

    Kovács Zsoltnak még egy mondat és ígérem ez az utolsó: „Abban hasonlít lakókocsira, hogy van tengelye. Éppen azért, hogy engedély nélkül lehessen telepíteni.”
    Hát éppen ez az! Ez a megoldás véleményem szerint a jogszabályi kiskapu rosszhiszemű kihasználása, így nem hinném, hogy érdemes erre alapozni a szociális megoldásokat.

    Részemről ezzel többet a témához nem tudok fűzni, a véleményemet jobban kibontani nem tudom, további jó beszélgetést.

  • Szabóbácsi

    2008. november 14. péntek 08:42

    #7246

    Van Szentendrén egy olyan „ház”, ami 5-6 konténer összekapcsolásával készült. Nappali, 2 háló, gardrób, konyha, fürdőszoba. Úgy 7-8 évig használták. Kíválóan élhető volt. Mostanra elkészült a végleges otthon a telken, de továbbra sem zárnám ki alternatívának. Az ok, hogy ezt csak ideiglenes megoldásnak lehet venni, de jó szolgálatot tett gazdájának. (Azóta a konténereket eladták)

  • barbarian

    2008. november 14. péntek 10:17

    #7254

    Sem a cikk írója, sem a hozzászólók többsége nem élt ilyen mobil-home-ban, de még csak ki sem próbálta, sőt, talán nem is látott ilyeneket közelről.Abban a szerencsében van-volt részem, hogy kipróbálhattam, néhányszor több hétig is az egyik legelegánsabb francia tengerparti területen. Nos nem szegénynegyed(!) és még csak nem is érezhetőek nagyon nomád körülményeknek az ott tapasztaltak. Minden közmű megléte, (jó és könnyen lecserélhető terület), luxus konyhafelszereltség,plüss nappali garnitúra, fűtés, hűtés, hőszigetelés,zuhany-WC, vagy max. ülőkád, gyönyörűen ápolt környezet a tartósan ottlakók által…Nincsenek költséges kerítések, hivalkodó, harsogó pompa és nincs hangzavar sem, a szomszédok szinte kivétel nélkül barátságos, kellemes emberek…ugyanakkor van maximális közbiztonság, nyitott ajtók, baráti közösség, tisztaság, ja és minimális rezsi(!!!). Itt kint lehet hagyni az asztalon akár a mobiltelefont is, nem kell senkire rászólni, hogy ne szemeteljen, vagy ne ordíttassa a zeneberendezését(extra mélysugárzókkal)…
    Egy mai magyar 36m2-es panel árából minimum két mobil-home kifutja, amit persze végtelenségig lehet fejleszteni egyéni ízlés és pénztárca szerint.A rezsi még a mi éghajlati körülményeink között is minimális. Akár induló család, akár szinglik, akár nyugdíjasok számára is vonzó lehetőség lenne, ha szép környezetben az önkormányzatok által létrehozott és direkt területbérletbe adott, közművesített lakókerteket hoznának létre.A helyi bérleti díj, adók, fogyasztásnövekmény, vállalkozások a haldokló településekbe új életet lehelhetnek, hiszen szép természeti adottságokkal sok vidék rendelkezik.
    Természetesen a kákán is csomót keresők előjönnek a rengeteg ellenérvvel, ezekből egyet én is tudok és elfogadok: ez itt Magyarország és a lakók is magyarok lennének…
    Az építési szabályzókat pedig egyszerűen ki lehet egészíteni: pl.kivétel mobil-home…

  • Kováts Zsolt

    2008. november 14. péntek 21:21

    #7309

    Akkor, csak egy utolsó kérdés:
    Ne mobilház-ra gondoljunk, sima mezei, Suzukival is vontatható lakókocsira.
    Tegyük fel, hogy van egy ilyenem.
    Örököltem egy üdülő telket, (nincs beépítési kötelezettségem, nincs oda építési engedély).
    Van áram, de nincs villany, gáz, csatorna STB.
    Ki tilthatja meg, hogy ott lakjak, vagy ki kötelezhet arra, hogy sok milliót felvéve egy életre eladósodjak.

  • UP

    2008. november 14. péntek 22:01

    #7313

    Címre válaszolva:
    Én cca. 5-6 hónapot laktam két „felvonulási épületből”, konténerből eggyé kialakított „házban”.
    Hmm, nappali-ko-háló egy tér volt… ezekből nyílt a zuh+wc.
    Mit mondjak, nem túl nyerő egy OTTHONnak.
    Anno a szituáció megkövetelte a benne élést, s „nem haltunk bele”.
    Mobilitása mellett semmi előnye sincs egy konténerdobozlaknak egy „igazi hagyományos” (pl. vályog) szerketű épülettel szemben. Akár támogatják az utóbbit a bankok, akár nem.

  • Vendég

    2008. november 14. péntek 22:10

    #7314

    Tisztelt Cikkíró!

    Véleményem szerint sosem járt még ilyen mobile-homeban. Extra hő és hangszigetelés, korrozióálló külső burkolat, belső nívós felszereltség, hőszigetelő nyílászárók, beépített kandalló, könnyű mozgathatóság, relatíve olcsó ár.

    Én most gondolkodom azon, hogy vásárolok egy ilyet amíg megoldódik a lakhatásom.

    Igaza van, nem egy tégla ház, és idegen a tégla építészettől, de hát ha belegondolunk hagyományos építészet nem is létezik. Korok, stílusok, irányzatok vannak, és a föld számos táján nincs akkora bürökrácia építészeti oldalról mint édes hazánkban, mégis szép egységes arculata van a városrészeknek, és nem keverednek annyira az egymást ütő stílusok mint nálunk egyes kerületekben…

    Én azt gondolom, hogy a mobile-home jó dolog, korszerűbb mint a százéves házak, és talán kényelmesebb is, igaz nem örökké hanem csak átmeneti időre szól. Ha az EU-ban megfelel a tűzbiztonsági, gázbekötési, csatornázási szabályozásnak, akkor gondolom nálunk sem igazi probléma ez, csak a bürokrácia próbálkozása…

  • Janez

    2008. november 15. szombat 01:40

    #7327

    Tisztelettel közlöm,állitásai tévesak.

    Az USA-beli lakóparkok- akárcsak a campingek,mint a képken is látható,utcasorokat képznek,minden kerekes háznak van viz-csatlakozása,csatorna-csatlakozása,áram-csatlakozása.
    USA-ban a nyugdijasok nagy része eladja házát és télen délebbre vándorol,tavasszal északabbra,szebbnél -szebb tájakra.

  • Propeller

    2008. november 16. vasárnap 08:59

    #7400

    koos.hu – Ön tudna élni egy lakókocsiban?…

    A különféle reakciókból ítélve úgy tűnik, hogy egyesek kritikátlanul átvennének mindent a tengerentúlról, mert azt […]…

  • RedFish

    2008. november 16. vasárnap 15:32

    #7414

    Németországban sok gyönyörű kempingben láttam telepített lakókocsikat, amiket a németek nyaralásra használnak. Igazán kulturált kempingekről van szó, ahol gyönyörű épületekben zuhanyzók, automata mosógépek, ruhaszárító helyiségek, komplett konyhablokkok vannak! Elfogadnék ilyen lakókocsis nyaralókat a családomnak is! Sokan nem akarnak hétvégi telket, nincs kedvük kapálni, füvet nyírni, csak pihenni szeretnének szép környezetben. A sátrazásnál sokkal komfortosabb egy lakókocsi, ezt mindenki beláthatja. A látottak engem meggyőztek : szívesen nyaralnék lakókocsiban! 😀

  • unimog2

    2008. november 16. vasárnap 16:10

    #7415

    Ezekhez a mobil lakásokhoz, ha a mindennapi életünk részét képezi, kultúra szükséges ami a mi népünkben ezen a területen nincs még kifejlődve.Sokkal nagyobb odafigyelést,igényességet követel meg az embertől mint egy hagyományos életmód.
    Ahhoz viszont senkinek semmi köze,hogy mekkora területen folyik az én privát életem és hogy főzes közben belátok e a mellékhelyiségbe.Szerintem.
    Én a mobil lakások mellett szavazok de valóban nagy az esély arra,hogy nyomortelepek alakulnának ki.

  • Jucus

    2008. november 17. hétfő 18:10

    #7452

    Én jó ötletnek tartom. Mennyivel egészségesebb a padon aludni, vagy a híd alatt? Családok ezrei kénytelenek albérletbe menni, mert nincs lakásmegoldás. Kiszolgáltatottak és alaposan lehúzzák őket anyagilag.Ebből a helyzetből szinte lehetetlen kikerülni.Egyszeri beruházással itt tudnának spórolni, nem a főbérlő vinné a pénzt. Igaz, talán szűkösebb, de a sajátjukban vannak és van fedél a fejük felett.

  • Laci

    2008. november 17. hétfő 18:47

    #7453

    Falvakban olcsóbban lehet használható állapotú kisebb házat venni (vályog akár 1m alatt is), mint amibe ezekből a mobilházakból a legócskább, legszakadtabb kerül…
    Egy jobb állapotú (felújított) használt mobilház 5-10 millió… Ahol lakom, ott egy nagyon jó állapotú (10-25 éves), 150-200m2-es, emeletes/tetőtérbeépítéses ház ára van 5-10 millió között… Igaz, itt megélni sem egyszerű, de ha fedél kell, akkor relatíve olcsón megúszható…

  • Kováts Zsolt

    2008. november 17. hétfő 19:12

    #7454

    „Laci”
    Nem tudom honnan veszed ezeket az árakat.
    Szép, felújított, teljesen korrektül berendezett, Angol mobil-homok vannak 2-3 millióért (hitelre is, ingyenes telepítéssel!).
    Itt Budaörsön, nem építési telek, gyönyörű kilátással van 1-3 millióért.
    Ha van 2-3-5 millám, inkább laknék Budaörs csodás nyugalmas környezetében munka lehetőséggel, mint a faludban 5-10 milláért eladósodva, munka nélkül.
    Már bocsi.

  • Laci

    2008. november 17. hétfő 23:20

    #7458

    Ha „csak” ennyiből megoldható lenne a dolog és jogi akadályai sem lennének, akkor nem sokáig tartana sem a gyönyörű kilátás, sem a nyugalom, de még csak a munkalehetőségek sem…
    Ha 3-5 millióból (akár hitelből is) Budapest közelébe lehetne költözni, akkor ezzel néhány éven belül akár százezrek is megpróbálkoznának…
    Vannak országok, ahol egyfajta kultúrája van a dolognak.
    Ahogy hazánkban nincs kultúrája a közlekedésnek, a mezőgazdaságnak, az építészetnek/házépítésnek (lásd: olcsó típustervek, faluszéli szocpolos házak, kivitelezéskor csak papíron létező hőszigetelés) és még sokminden másnak sem, ugyanúgy nem lenne a mobilházaknak sem…

  • balage

    2008. november 22. szombat 21:51

    #7530

    Nem értem, hogy mi a fene ez a gáz függőség… Az újonnan épülő házamban sem lesz gáz – ott a telken a csonk, de a házba már nem jut be… sorry…

    Egyébként meg ha valaki nagyon ragaszkodik a gázhoz, tartályos gázzal megoldható, és nem kell 2 naponta palackozni.

    Villany van mindenhol – talán csak budapest központjában (Bajcsy) kell 1 évet, és több milliót elkölteni megfelelő „amperért”.

    Csatorna : remek bacik vannak, amikkel megoldható a szennyvíz kezelése.

    Én nem laknék ilyenben, mert nekem kicsi… nagyobb élettérre van szükségem – megőrülnék, viszont a poszt írója elég furcsa ellenállással közelíti meg ezt a kérdést, mindenáron be akarván bizonyítani, hogy ezek életre nem alkalmas „dobozok”

    Próbálta Koós Úr ????

  • 01

    2008. december 21. vasárnap 16:46

    #7744

    Megfizethetőbb egy mobil home, mint egy rendes kertes ház vagy lakás, ráadásúl ott az előnye, hogy ha költözni akar az ember csak a telket kell eladnia és újat vennie ott, ahová költözni akar.
    Sok bölcs és értelmess érv szól a mobil home-ok mellett, amelyeket már jópár elöttem hozzászóló leírt.
    Laktam mobil home-ban Angliában és elég kellemes. A véleményem tehát tapasztalaton alapul.

  • 01

    2008. december 21. vasárnap 16:48

    #7745

    Mert eggyesek érdekei talán úgy diktálják?

  • 01

    2008. december 21. vasárnap 16:58

    #7747

    Minden téren van igényes és igénytelen. Szerintem a képek önmagukért beszélnek, hogy igényes is lehet egy mobil home: https://www.camping-arize.com/mobil_homeGB.htm
    A mai fiataloknak nem sok esélye van arra, hogy saját lakást vagy házat vegyenek. Ráadásúl létminimum körüli összegből nem elhet gyereket nevelni és lakást is vásárolni, de arról se felejtkezzünk meg, hogy milyen önrésznek kell lenni ahoz, továbbá milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki lakás hitelt tudjon felvenni! Amennyi önrészt követelnek álltlaában a hitelt adók lakáshiotelhez abból már lehet vásárolni mobil home-ot és a tulajdonosa nem lesz leterhelve akár évtizedekre és minden hónapban attól kelljen rettegnie, hogy ki tudja-e fizetni a törlesztő részletet és ha nem, akkor kilakoltatják. Magyarországon sokkal több munkahely szűnik meg, mint ahány létrejön, tehát nem mindneki önhibájából kerül az utcára.

  • Bubus

    2008. december 31. szerda 10:05

    #7779

    Sziasztok!

    Én, csak hogy haladjunk valamerre a szülőktől szavesen laknék egy ijen kis házban. Viszont érdekelne, hogy mennyi a fogysztása. Nem mindegy a mai világban, hogy mennyi áramot eszik meg a fűtés, meg hasonlók, a melegvíz se utolsó, mert ezekre jóformán mindenhol szükség van, de ezekre vonatkozó adatokat sehol nem lehet találni. Az állammal meg nem kell foglalkozni. Be kell költözni szépen és úgyanúgy, ahogy ők sz.rnak ránk, mi is azt tesszük. Ha valaki tud valamit segíteni fogyasztást illetően, az jó lenne. Köszke!

  • Géza

    2009. január 1. csütörtök 11:38

    #7782

    Engem is érdekelnének a fogyasztási adatok…

  • csaba

    2009. január 4. vasárnap 19:23

    #7798

    Kedves uraim!

    Számolgatok 2 személyre:2 db konténer lerakva kb 500 ezer ft, „szerkezet kész”
    A telek mondjuk zártkert, egyéb. kb 1 millió ft.
    A fűtést árammal gondolom. a szennyvíz az gödrös megoldás.
    A gázon kívül mindent bekötnek igen gyorsan.
    A víz fúrt kút, szél energiával.
    Így kb 2 év alatt ki van fizetve komplett a dolog ezután lehet félre rakni , hogy elérjük a módosabb hozzá szólók szintjét és mi is fikázhatjuk azokat akiknek a konténer is megfelel.
    Ha valakinek van használható ötlete a megvalósítással kapcsolatban, akkor az eddigi tapasztalataimat én is szívesen megosztom.
    Sajnos a cikk szerzője csak a saját szemszögéből nézi a dolgot, nem a megoldást keresi.De végül is elérte a célját egész jó vita alakult ki.

  • Guszti

    2009. január 16. péntek 05:01

    #7907

    Hi,
    Én is hozzászólnék a témához:

    1. Mobilház kategóriában vannak angol sztenderdek, amik eleggé jól behatárolják a ház lehetőségeit. Vízválasztó, a double glazer (duplaablakos) – központi fűtéses mobilhome-oknál van, ezek már elég jó hőszígetelésűek ahhoz, hogy Alaszkában is megállják a helyüket. (akkor talán Mo.-n is megfelelő lesz, nem?) 1978 óta különben átdolgozták a felépítést, és „tornádóálló szabvány”-nak megfelelően lehet csak mobilhome-ot építeni.

    2. Nincs engedélyezési eljárás, mivel járműnek minősül, nincs ingatlandó kötelezettség sem (ha lesz ilyen), olcsó az üzemeltetés. A hőhidas hozzászólónak annyit mondanék, hogy az a mobilhome kategória amiről én beszélek (fentebb) házgyárakban készül tonnaszámra. Pontosan emiatt, mielőtt ráállnak a sorozatgyártásra alaposan letesztelik (plusz szigorú hatósági engedélyezési eljárás is van a mobilehome szabványra.), szóval számomra megbízhatóbbnak tűnik,mint bármilyen hazai barkácstuning.

    3. Hőszigetelés.
    A hőszigetelési együtthatója mindegyik mobilehomenak visszakereshető a műszaki dokumentációjában. Ebből elég egyértelműen látható, hogy mit tud az adott konstrukció.

    4. fűtés.
    Mindenképpen a központi fűtésben érdemes gondolkodni, erre van itt egy példa is:
    https://www.thermopride.com/pdfs/GasMobileHome_Lit.pdf

    5. A sima konténer összerakáshoz képest azért eléggé más a megoldás, van rajta hőszigetelés, pontos méretezés és illesztés, gyári kiszerelés, szerintem egy használt mobilehome olcsóbb, mint egyedileg megterveztetni két konténerből, es házibarkácsbn megcsinálni.

    6. Engedtessék meg, hogy a saját pénzemből vásárolt külterületi vagy üdülőtelkemre olyan mobilehome-ot tegyek le, amilyet akarok. Ha házat épitek, akkor is olyan tervezőt keresek, aki pontosan azt csinálja, amit én akarok, én és a családom fog a házban élni, és nem ő. Lehet, hogy építészetileg, esztétikailag nagyon szép környezetbeillő házat sikerül építeni, de ha belülről nem lakható, vagy nem gazdaságos, akkor megette a fene az egészet. Customer is the king, ez itt a 21-ik század… 🙂

  • Zoli

    2009. január 18. vasárnap 19:06

    #7946

    Van egy olyan közmondás hogy; addig takarodz amég a takarod ér! Nem mindenkinek van pénze házat épiteni és van aki ezért kénytelen ilyenbe lakni. Én régota böngészem ezeket az oldalakat, és szerintem egy jo megoldás. Mert használtat felujitva jo állapotba lehet venni 2-millio alatt. És nem mindenkinek kell nagy ház. Karbantartani a családi házat is kell mert különben az is tönkremegy.Van telkem ahogy megyek kifelé elnézem milyen tákolt épületekbe laknak emberek, ez arra nagyon jo megoldás lenne ha tudnának sokan rola. Én is laknák ilyen házba mert ha kölcsönre épitkeznék nem biztos hogy tudnám fizetni. És jobb megoldás mint az utcán lakni mint sokan laknak mert nem tudják fizetni a kölcsönt mert közben munkanélküliek lettek. Meg vannak akik kiskeresetüek és nem tudnak több milliot felvenni. Vannak olyanok akik olyan tömblakésba laknak ahol közös WC van a folyoson, azok örülnének ha a lakásba lenne WC még ha a konyhára nyillik-is. És vannak olyanok is akik azelött hatajtosnak nevezett egy szoba konyhás lakásba laknak ahol WC szintém kint van. És ha valaki ilyenbe lakik az nem nyomornegyed. Csak belekéne gondolni a szegényebb ( bérböl és fizetésböl élök és a kisnyugdijasok)gondjaiba. Aki még nem esett ebbe bele az nem érti meg, és nyitott szemmel kéne járni és nem milliomos negyedekbe.

  • Zoli

    2009. január 18. vasárnap 21:10

    #7948

    Az elöbbihez még azt a megjegyzést irnám amit elfelejtettem hogy a mobilházak ahogy irták bevannak butorozva. A másik épületeket még a millios adosságok mellet százezrekért be kell butorozni.

  • Jani

    2009. március 10. kedd 19:50

    #8673

    Nanáhogy élnék, csak nem a cikkben lévőben hanem inkább ilyenben:
    ( nem suzuki inkább egy daru kell ezekhez, de mobil mind)

    https://www.zenkaya.com/
    https://blueskymod.com/
    https://www.retreathomes.co.uk/

    Van ennek szerintem jövője, csak mindenből ki kell választani az értékeset.

  • jocó

    2009. április 25. szombat 23:17

    #9264

    Tisztelt Koós Úr!
    Régóta nem szólt hozzá a témához, lehet hogy el ment a kedve az OKÉT-ot emlegetni.

    Egy nagy város külterületén zárt kertem van, amire 30 nm-es gazdasági épületet lehetett felépíteni. Igaz, hogy saját magam csináltam, fából – vagyis faháznak nevezhető – a belső részei olyan megnevezést kaptak, hogy pihenő, szerszámtároló, tisztálkodó helyiség, raktár. A lényeg, hogy 1+ félszoba, konyha, zuhanyfülke, wc található benne. Természetesen villany, víz és még a gáz is bevezetve (helyrajzi szám van csak) deritő. Telefon, internet található. Ezeket csak azért irom, mert a mellettem lévő szomszéd épülete három szintes „picike” gazdasági épület. Én úgy vagyok az új dolgokkal, hogy ha nem értem, akkor utána keresek az interneten és megismerem. Sajnos elég rossz tapasztalatom van a hozzáértő épitésügyi előadókkal. Harminc éve egy telken (belterület, megfelelő területtel) nem engedtek építeni, melyre tíz év múlva már lehetett. Tudom meg változott a törvény, de nem csak a törvény változik, hanem az ember is, akik a törvényeket alkotját.

  • jocó

    2009. április 25. szombat 23:20

    #9265

    Bocsánat OTÉK (elírtam )

  • Én

    2009. május 8. péntek 07:53

    #9493

    fura cikk. csak újabb szegénynegyedek születnének… könyörgöm! szegények most is vannak, és legtöbbjüknek nincs hol laknia! éhhalál előtt azért nem adni enni, mert nem megfelelő a fehérjetartalom, az egyszerűen nevetséges és sértően pökhendi. mellesleg a kertbe pont hasonlót tervezek a gyerekeimnek buliszobának. na és akkor mi van?! nem lesz elég puccos a cikk írójának?

  • Én

    2009. május 8. péntek 08:28

    #9494

    Megint végigolvastam a hozzászólásokat, meg a rá adott válaszokat. Hiába. Vannak akik el se tudják képzelni kis életüket kevesebb bürokráciával, és azt tartják normálisnak, hogy – bocsánat a kifejezésért – a fingás is jogszabályhoz legyen kötve. Azért hál’istennek jön az új generáció, akik már jóval kevésbé „röghözkötöttek”, és úgy mint a hajdani párttitkárok, majd lassan ez a bürokrata nemzedék is eltűnik…

  • Réti Renáta

    2009. június 7. vasárnap 17:37

    #10179

    CSAK ANNYIT SZERETNÉK MONDANI,HOGY EBBEN A VÁLLSÁGBAN AMIBE ÉLÜNK A MOBIL HÁZ LENNE A LEG TAKARÉKOSABB OTHON.ÉN 4ÉVE ALBÉRLETBEN VAGYOK ÉS NEM AZÉRT FOGOK MOBIL HÁZBA KÖLTÖZNI MERT SZEGÉNY VAGYOK HANEM A REZSI ÉS A KIADÁSOK MIATT MA EZEN LEHET SPORÓLNI 30ÉVRE NEM MEREM LEKÖTNI MAGAM,HOGY UTÁNA HA VALAMI TÖRTÉNIK VELEM A GYERKEM FELYE FELETT NE LEGYEN FEDÉL MERT A BANK RÁ TESZI A KEZÉT

  • Réti Renáta

    2009. június 7. vasárnap 17:41

    #10180

    JA ÉS MINNIMÁL BÉR MELLET NEHÉZ FENNTARTANI EGY LAKÁST NEM GONDOLJÁTOK?OSZTOK SZORZOK CSAK EZ A LEGOLCSÓBB ÉS A MOBIL IS ÖSSZKONFORT.

  • Érdeklődő

    2009. július 15. szerda 01:11

    #10569

    Ha hivatalosan nem használható, akkor miért és hogy lehet árulni az ilyen lakóalkalmatosságokat?

  • Érdeklődő

    2009. július 15. szerda 01:25

    #10571

    Kempingben használható folyamatosan bérbeadva(pl. a Balatonon már vannak bérelhető mobilházak), de otthonként nem lakhatnék benne?

  • koos.hu » Mobilházak | a guruló faház

    2009. július 25. szombat 00:02

    #10690

    […] korábbi cikk – Ön tudna élni egy lakókocsiban? – kapcsán többek között arról folyt a vita, hogy szabad-e, lehet-e ilyen házakat […]

  • Pókasszony

    2009. szeptember 27. vasárnap 15:43

    #11750

    Először is örömmel tapasztalom hogy regisztráció nélkül is írható ide.

    Elolvastam kb 10 hozzászólást, és ha jól látom, akkor ide jobb életszínvonalat folytató emberkék írkálnak, akik szabályokat néznek és életviteleket külső szemmel, úgy, hogy sose voltak még olyan helyzetben, hogy azt a megoldást lássák a legjobbnak.

    Akkor most magamról pár szót, és hogy miért keveredtem erre az oldalra.

    ÉN egy 22 éves MAGYAR lány vagyok, Budapesten élek távol a családomtól, a vendéglátásban dolgozom, konyhán. Van végzettségem kettő darab is, de felnyomhatom őket a seggembe.
    Miután megtapasztaltam azt, milyen idegen emberektől apró, pár négyzetméteres szobát bérelni, ahonnan bármikor kipaterolhatnak, ahol érzem, az nem az enyém és többnyire csak nekem kell alkalmazkodnom, úgy döntöttem, saját lakóhelyet szeretnék, egy biztos pontot!
    Azt tudni kell, teljes mértékben hitelellenes ember voltam, és vagyok, de mégiscsak ha ezt a tervem meg akarom valósítani, vagy kölcsönt kell felvennem, vagy törlesztőrészlettel valamit. MIvel nem lenne hangulatom ahoz, hogy éveken át, törlesztgessek egy lakást, meghát mi a lócarnak egy lakás mikor szabad életvitelt szeretnék folytatni, így eszembe jutott, hogy mi lenne, ha vennék egy lakókocsit, és abban élnék? Így ha bármikor szeretnék más városba költözni, vagy akár külföldre, csak bepattanok és megyek. Nem vagyok helyhez kötve.
    De szomorúan tapasztaltam eddig, hogy Budapesten és környékén nincs lakókocsi park. Amelyet én nem úgy képzeltem el, mint önök, hogy nyomortanya cigányokkal tele, hanem olyan emberek lakhelye, akik nem vágynak a luxusra, csak arra, hogy legyen valami kis luk ami az övék.

    Ha szennyvízelvezetésről esik szó, akkor miben is különbözik a lakóházakból a Dunába vezetett, nem 100%-osan megtisztított trutyi? Tulajdonképpen úgy gondolom, nem feltétlenül csak az a normális és a jó, amit a többség diktál. Feltehetnénk azt a kérdést is, hogy „ön tudna élni egy panellakásban?” Mivel is jobb például a 8. kerületben levő lakások állapota, ahol a téglák között átlehet tekinteni egy pincébe? A festék pedig ezer éve leesett márn a falakról? Úgy gondolom nem az határozza meg, melyik a tiszta életvitel, hogy miben lakik egy ember, lakásban vagy lakókocsiban!!!!!!!!
    Hanem az: KI LAKIK BENNE!

    Szóval, kedves topicnyitó, önnek minden rosszindulat nélkül javasolnám, foglalkozzon a saját dolgával, alakítsa az életét úgy, ahogy tudja, ahogy önnek a legjobb, és had tegyem én, és még akik hasonlóképp szeretnének élni, is úgy, ahogyan tudjuk és tervezzük!

    Jelige: Remélem nem vagyok egyedül!

    Pók

  • Pókasszony

    2009. szeptember 29. kedd 22:10

    #11808

    Kedves Miklós. Mire hívta fel a figyelmet eme fórumon? Mert én csak logikai gondolkodásmódot láttam öntől, minden érzelmiséget és sokrétű, több oldalról megtekintett véleménytől mentesen.

    nem tudom jól fejeztem-e ki magam, de ezzel azt akartam csak mondani, hogy az emberek alkotják a közösséget, és nem csak olyan lehet valami mint amire eddig példa volt. (lepusztult lakókocsiparkok).

    mindenből van szar és jó, tiszta és koszos, tisztességes és tisztességtelen, fekete és fehér, de ne a lakókocsi park legyen már a kivétel, hogy ha van belőle putris, akkor ne hozzanak létre újat! Vagy akkor gondolkodjanak mindennel kapcsolatban így az emberek, vagy mindent, vagy semmit!

    üdv!

  • spongyabob

    2009. november 6. péntek 00:21

    #25482

    Sziasztok!

    Egy ideje én is mobilház vásárlásán gondolkodom.
    És épp emiatt,az interneten szörfözve keveredtem ide és olvastam végig ezt a topikot..
    Azt kell mondjam,elég „tanulságos” volt,nekem,mint laikusnak.
    Koós úrnak ennyit már köszönök!:)
    (Amúgy szerintem egy…hogy is mondjam:) BAROM?!
    De ez nem is lényeg.

    Mindent egybevetve,szerintem a kispénzűeknek ez a megoldás ideális lehet,ha megtalálják az aranyközéputat. Ház és telek szempontjából egyaránt. Mert egyikből sem szabad a legcsövesebbet megvenni és akkor egy egész pofás és otthonos „környezet” kialakítható,de ez már tényleg csak annak függvénye,hogy kinek mennyi tőkéje van,illetve hogy mennyire ügyes és kreatív.

    Ha választanom kell,mit vegyek az 5-7 millámból,biztos nem egy 1.5 szobás lakás lesz,egy „ólcsó” lakótelepen,ahol bármelyik nap megerőszakolhatják a kislányomat a drogos cigányok.
    És ahol alapból 30e ft a közösköltség…
    Inkább megtalálom az alternatív megodásokat.
    Választok egy alapból extra szigetelésű házat,mondjuk berendezés nélkül,mert az úgyis van.

    És ha kell elmegyek egy héten 2x gázpalackért..
    De boldog leszek és tehermentes.

    A Bankok meg felőlem tönkremehetnek,nem fogok nekik évtizedekig havi 100e-ket kicsengetni,mig bele nem rokkanok és szakad szét a családom a teher alatt.
    Szerintem sokan értik mire gondolok…
    Üdv!

  • Laci

    2010. január 4. hétfő 00:51

    #59861

    2009 szeptben jártam németországban egy hiresen tiszta levegőjű vidéken. A camping ilyen mobilházakból állt (100euro/hó) kis kertel nagyon igényes volt. Beszéltem egy emberkével, 16.éve él ott és nagyon szereti. Itt is érdemes lenne meghonositani ha németben mükszik.

  • Pataki Szilvia

    2010. január 14. csütörtök 13:57

    #60168

    Engem pont a törvényi szabályozás sodor a mobilház vásárlás felé.Van egy belterületi építési telkem,15*50m de csak akkor építhetnék rá,ha 16m széles lenne.Többször voltam a főépítésznél,feljegyezte jogos kérésemet(az egész utca kiosztása uliyen),írtam levelet,válaszra sem méltattak.Készítettek egy rendezési tervet,ami nem veszi figyelemben a kialakult állapotokat.Közművesítést 10!!! éve ígérnek,mára megszületett a terv:megépítjük azt majd ti kifizetitek.Megemlítettem a bio házi vísztisztítót,hogy én olyat szeretnék.Az előadó regálása:a mi önkormányzatunk azt nem támogatja.Pont.Nem tértem magamhoz,akkor mit támogat a nem hivatalosan szivárgó emésztőt?Mert itt mindenkinem ez van egyébként.És a miért kérdésre az volt a válasz,hogy kihal belőle a baci és kiengedem a trutyit.Lekönyveltem ez is olyan hozzáállásnak, mint a Tescóban:MINDENKI LOP.Nincs kivétel.

    Ez az elgondolgodtató és nem az hogy egy ilyen mobilház szép e vagy sem.A panelház is minden csak nem szép.

    Szóval az általam megálmodott kis nyári faházból így sodródtam a mobilház gondolata felé.

    Egyszerűen nincs sok választásom,ahogy rajtam kívül még nagyon sokaknak.

    Előttem szólóval sajnos egyet kell értenem:ők leszarnak,mi is leszarjuk őket.Ezért tartunk mi itt,és nyugateurópa és amerika valahol máshol,de mindenképp előttünk.

  • Pataki Szilvia

    2010. január 14. csütörtök 16:36

    #60176

    Ebben egyetértek(kivéve a csak zártat engedélyeznek,találtam újabb határozatot)

    Csatorna nincs,ha lenne természetesen az lenne a megoldás.Egyébként az hogy nem preferálják nem jelenti azt hogy nem engedélyezik,csak ha kész a csatorna rá kell kötni.De ezt nem mondják el a hivatalba,mindenki böngéssze át a határozatokat.

    https://okotechhome.hu/jogszabalyok

    Magyarországon a 2000. évi CXII. (Balaton) törvény 2008-es módosításával bevezették azt a szomszédos országokban már meghonosodott szabályozást, hogy zárt szennyvíztároló létesítését nem engedélyezik (még átmeneti jelleggel sem), hanem kizárólag biológiai szennyvíztisztító kisberendezésre vagy kislétesítményre adható ki engedély.

  • tünde

    2010. március 9. kedd 14:34

    #61371

    Én is egy ideje azzal foglalkozom, hogy mobilházat kellene vennem, mert nincs annyi pénzem, hogy kertes házat vegyek. A szüleimnek van kertes háza, az zárt kertes és közművesített, mi rátudnánk csatlakozni. Most is velük élek egy gyerekkel, ahol én lakom nincs albérlet, de ha lenne is szerintem felesleges pénz kidobás. Dolgozom, de minimál bérért, mert itt általában ennyiért lehet csak dolgozni, pedig vannak iskoláim amit nem sokba néznek, örüljek, hogy van állásom. Ilyen helyzetben nem lehet 30 évre eladósodni, mert szerintem ez öngyilkosság, szinte biztos, hogy ennyi ideig képtelen lennék fizetni, mikor egyik nap van állás másik nap nincs. Nekünk is ez lenne a legjobb megoldás, mert ha részletre is veszem öt év alatt kifizetem, és utána nincs adósság a nyakamon, és nem kell senkihez sem alkalmazkodnom mégha a szüleimhez is kell, de hosszútávon nem jó senkinek sem. Egy ház nem ér annyit, hogy nyugdíjas koromra tudjam élvezni, mert akorra lenne tehermentes. Végig olvastam a hozzá szólásokat, hát elég eltérő vélemények vannak.
    Szerintem is a szegényebb rétegnek nyújt megoldást, de attól még igényes emberek is lakhatnak ilyenben, mert az igényes ember nem fogja a sz..-t csak úgy kiengedni a földre. Én nem szégyenlem, hogy szegényebb réteghez tartozom, és nekem is ez nyújt segítséget, de ahogy előttem is sokan írták még mindig jobb egy mobilházban lakni, mint az utcán.

  • Stróbi89

    2010. március 9. kedd 22:42

    #61378

    Üdvözlök mindenkit.

    Én a kérdésből kiindulva úgy gondolom nem vitatkozni kell.

    Ön tudna élni egy lakókocsiban?

    A kérdés nem a jogra, közműre és társadalmi viszonyokra vonatkozik.

    Tehát, válaszoljunk a kérdésre és mondjuk el véleményünket, történetünket.

    Én igen tudnék benne élni, sőt valószínüleg 1 hónapon belül veszek 1 kisebb lakókocsit.
    Véleményem szerint jobb 1 lepusztult lakókocsiban élni ami az enyém mint az utcán, állomáson, bokrokban, vagy erdőben. A lakókocsit fel lehet újjítani, karban lehet tartani és nem párolog el ha nem hagyjuk magára.
    Én például azért fogok venni eggyet mert 21 évesen szeretnék önálló lenni.
    Alap helyzetben nem költöznék ienbe hisz a telek hidegek, de más ellenérvem nincs hisz miért ne lehetne benne lakni mert nincs wc a középkorban sem volt mégis megvagyunk, mert nincs gáz ugyanaz vagy hogy nincs villany kit érdekel ha nem lengeti a hajam a szél.
    Tehát visszatérek magamhoz, kényszerből válalkozó leszek és a szüleim házában lakom jelenleg, de a munkahelyem másik városban van 20km-re, mivel bejelentett munkát szeretnék és más melót nem találtam így b.őr ként dolgozom továbra is, de válalkozóként a fizetésem a kiadásaimhoz mérten nem engedik meg a havi 26 szor 40 km utazást.
    Tehát lakókcsit veszek és a jó időt kihasználva a munkahelyemen fogom a szabadidőmet is tölteni.
    Sporolok havi 20.000ft utazási költséget (amit be tudok fizetni 1 lakástakarékba), nem kell gáz ha van villany és a villanyt meg a cég álja tehát rezsi 0ft így ami a fizetésemből marad abból tudok kajálni és gyüjtögetni nyaranta fél év alatt annyit tudok félretenni előreláthatólag hogy télire futja 1 olcsó albérletre és még marad is pénz másra.
    Tehát ha nem 1 életre tervezünk a lakókocsival igenis hasznos dolog és ésszel kihasználva akár ki is húzhat a rossz anyagi helyzetből.
    Egyébként ha kipróbáltam és a körülmények nem riasztanak el, késöbb nem lakást veszek hanem telket és a lakokocsimat ledobom.
    Ha nem teccik valakinek arréb viszem 2 métert és belenyalhat a fülembe nem izgat.:)
    További jó érvelést.
    Üdv.: Stróbi89

  • Taki

    2010. március 31. szerda 14:17

    #64053

    Sziasztok !
    Nekem van mobilházam,amit turizmus céljára használok.A vendégek véleményei szerint a mobilház felszereltsége,kényelme sokszor meghaladja egy apartman vagy vendégszoba adottságait,nembeszélve az árakról.
    A kérdés most az hogy lakóháznak alkalmasak -e? Az építési szabályok egyes követelményeinek (belmagasság,nyitott-tér)tényleg nem felel meg, de kérdezem, mivel jobbak azok a régi,dohos,nagy belmagasságú,befűthetetlen öreg bérlakások amelyeket sokszor az önkormányzatok adnak a rászorult családoknak,fiataloknak.
    Az én véleményem az, hogy ezek az emberek sokkal kisebb költségkiadásokkal sokkal higiénikusabb környezetben tudnának élni,ha modjuk a városok megfelelő övezetében esztétikusan kialakított mobilházparkokat létesítenének,és ha a benne lakók anyagilag összeszednék magukat akkor meg is vásárolhatnák.Egyébként nem kell ahhoz szegénynek lenni, hogy valaki mobilházban lakjon,mivel léteznek mindenféle luxus kivitelek is.
    Utólagosan pedig mindenkinek a szívejoga, hogy eldöntse a lehetőségeihez képest milyen házban érzi jól magát,és talán nem kellene, hogy ezt is a bürokrácia döntse el helyettünk.

  • Taki

    2010. április 1. csütörtök 08:10

    #64516

    Hát éppen ez az, a mobilház TERMÉSZETBE, csendes,szolíd környezetbe illő építmény és nem passzol az egyre szaporodó kő,üveg,fémből álló emeletes épületekkel tele szórt „modern” városi lakóparkok arculatához.
    Az ember ha elmegy túrázni a hegyekbe, nem takaros kis mobilházakat lát,hanem többemeletes „fényűző vikkendházakat” 2 m magas zárt kőkerítéssel videókamerákkal, amiben esetleg nem is laknak,csak jó ha van.
    Ez és az előbb említett lakóparkok mennyivel illenek jobban a környezetbe és miért természetesebbek és esztétikusabbak ?
    Ez mutatja a mi szegénységünket nem a mobilház.
    Azt a kis természetet is tönkre tesszük magunk körül ami még maradt.

  • Atti

    2010. május 5. szerda 16:05

    #71970

    Én is üdvözlök mindenkit…nekem is van 1 építési telkem de építeni rá szinte lehetetlen minimálbér mellett…tehát kultúrája ha nincs is de lesz ,mert nincs más lehetőség,főleg hogy 1 zsák pénzt már kidobtam albérletre,talán az előnyöm annyi volt hogy nem kellett felújítsak semmit mert a főbérlő meg tette helyettem,mert oly rendes volt és megtette helyettem…ha csak 30 évig minden éjszaka nem akar rémálmokat magának az ember,hogy nincs miből kifizetnem a részletet panelra vagy családi házra,akkor érdemes megvenni egy mobilházat…..miközben még fizeted a rezsit és a bebútorozást illetve a javításokat mert minden lakásban el kell végezni!Érdemes belerokkanni ebbe?Üdvözöljük a gazdagokat vonuljanak el ,válasszák el magukat 3 méteres kőfallal és éljenek békében,de hozzáteszem mindig attól lopnak a tolvajok akitől lehet,akinek van…szegénységnek ez az előnye hogy,nincs mit féltsek,a gazdagok meg rettegjenek,mert rettegnek,hogy mikor rabolják ki őket újra s újra…

  • aa

    2010. május 27. csütörtök 09:44

    #72240

    Az lehet hogy egy mobilházzal kikerülhető az OTÉK. De attól függetlenül is megtilthatja az önkormányzat a használatát. Egy bármilyen telken építmény nélkül sem lehet bármit csinálni, pl szennyvízet beleengedni a talajba.

    A mobilház egyik előnye lehet, hogy akinek ez tetszik, az normál házból sem fog később 2x akkorát építeni mint amekkora szükséges, mert rájön hogy a kisebb ház is elegendő

  • Papajoe

    2010. augusztus 6. péntek 16:37

    #73004

    Mindenkit üdvözlök!
    Teljesen véletlenül akadtam rá erre a fórumra, de nagyon jókor!
    Kényszerűségből éppen kutakodom az interneten a mobilházak iránt.
    Szántam rá időt és végig olvastam a hozzászólásokat.

    Ugye, a vitaindító az volt, hogy „Ön tudna élni egy lakókocsiban?”
    Nagyon úgy néz ki, hogy énnekem is tudnom kell……

    Nagyon sokféle hozzászólás érkezett, de valljuk be, hogy a többség a mobilházak mellet szólt.
    Ha jól emlékszem, akkor a Koós úr és a Tóth Ákos próbált észérvekkel ellenérvelni, valamint Propeller és Laci szólt hozzá negatívan.
    A többség, érzelmi kirohanás nélkül megosztotta velünk a jelenlegi helyzetüket, ahol leírták, hogy mi vezette Őket odáig, hogy egy mobilházban gondolkozzanak.
    Néhányan, mint pl. „01”, „Szabadi Ferenc József”, „Jani”, vagy éppen „Pataki Szilvia” még linkeket is tett a levelébe.
    De a legtömörebben és legjobban az „Én” nevű hozzászóló 2009. május 8. péntek – 07:53-kor írt levelében foglalta össze a vitát, idézem:
    SZEGÉNYEK MOST IS VANNAK, ÉS LEGTÖBBJÜKNEK NINCS HOL LAKNIA! ÉHHALÁL ELŐTT AZÉRT NEM ADNI ENNI, MERT NEM MEGFELELŐ A FEHÉRJE TARTALOM, AZ EGYSZERŰEN NEVETSÉGES ÉS SÉRTŐEN PÖKHENDI.
    És ez a lényeg!
    Az emberek ilyen-olyan okból bevállalnák, hogy mobilházban laknak, de csak azért ne tegyék, mert, hogy néz az ki, és, hogy előbb-utóbb egy leamortizálódott bádogdoboz lesz?!
    Én is egy válás előtt vagyok, és hónapok óta keresgélem a kiutat, de úgy tűnik, hogy a jelenlegi helyzetben a legjobb átmeneti megoldást számomra is egy mobilház jelentene.
    Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg a kínálatot a https://www.angolmobilhazak.hu honlapon.
    Szerintem minden igényt kielégítő, kulturált mobilházakat láthat, és ideiglenes megoldásként senkinek nem lehet kifogása ellenük.
    Köszönöm az olvasásra fordított időt.
    Üdvözlettel
    Papajoe

  • bubus

    2010. augusztus 7. szombat 21:09

    #73021

    REMEK! Koós úr biztos rengeteget aludt autóban. Marha kényelmes. Mereven 80 fokos szögben aludni 8 órákat napokon át. Tényleg. Igaz, hogy pénz kidobás mindkét megoldás ( autó; mobilház), de mirefel?! A mobilház is lakható és mint minden más ez is veszít az értékéből, csak vannak emberek, akik azt hiszik, hogy az 5 millió forintból felépítet, icipici „kastélyukat” (Barlang-Lyukat) majd eltudják adni 10 millió forntért. Akkor miértne Mobilház?4 Ráadásul ha végig veszi az ember, hogy egy új mobilházban minimum 10 évet kilehet húzni karbantartás nélkül; és kiszámolja hogy egy szilárd dolgoból – legyen az beton, tégla, vályog vagy akármi – ráköltés nélkül, karbantartás nélkül ugyanúgy por lesz belőlük, akkor minek törje magát az ember. 10 év eltelik, veszek másikat, mintahogy manapság mindenre igazez. „Meghal” a TV, veszek újjat, mert nem éri meg megcsináltatni!! Bedöglik a mobiltelefon?! – veszek újjat mert… . Haldokilik a gáztűzhely – ÚJ! MERT OLCSÓBBAN JÖN KI AZ MEBER, mintha használtat venne. A használt ház mivel jobb mint akármilyen másik megoldás??? Azzal kezdi az ember, hogy fest meg tataroz. Költi rá a rengeteg pénzt, mert egy 15 literes diszperzit 4000 forint középkategórián és nem engedte el a gyeplőt, és csak egy 81négyzetméteres lyukról beszéüln, mert 100 négyzetméter már kényelmesebb!!!!. És a színezésről nem is szóltam. Akkor a mobilház kényelmetlenebb mint egy autó??! Azt végülis megeheti a rozsda, mert holnap ki hozom a szalonból 4 millióért, holnap után eladhatom 1,5 millióért. Jó befektetés. Minden ” meghal” egy idő után – a test is – karbantartás nélkül hamarabb, csak nem mindegy mennyit költ rá az ember. Manapság marha drága a benzin!! A biciklim kevesebbet eszik. Igaz, csak egy lóerős, de lagalább a gumit se koptatom a forgalomirányító lámpától való indulással.
    MOBILHÁZ, mert nekem se lesz jobb!! 27 év mögöttem. ?utánna

  • Csapó Imre

    2010. augusztus 7. szombat 22:18

    #73022

    Már régebben hozzászóltam ehhez a témakörhöz, de Koós Úr mostani hozzászólásához van kérdésem: Koós úr Önnek nincs személygépkocsija?
    Gondolom Ön szakmáját kiválóan érti,bár egyes válaszait olyan kétkedést ébresztettek bennem, hogy nagyon sok területtel nincs tudatában, csak úgy emlékszem stb. Azt nem tudom Ön hol él (M.o. melyik városában ), de véleményem szerint az országban kevés helyen fordulhatott eddig meg. Járt már a Nyírségben, a Hortobágy szélén, a Jászságban esetleg a Kecskemét környéki homoktengerben? Folytathatnám a sort, ahol régi düledező parasztházakban, esetleg önkormányzatinak nevezett szükséglakásban laknak, ahol a szennyvíz nem az ülepítőbe folyik, hanem ki az utcára. Már említettem a zárt kertek (ujabban mezőgazdasági tanyás terület), ahol gazdasági épületek nőttek ki a földből, engedéllyel, de semilyen épitésügyi szabálynak nem felel meg, már az állandó lakás feltételeinek. Ennek ellenére a szolgáltatók kiépitették az elektromos vezetékeket, a vezetékes gázt, a városi vízet, és már van olyan rész is ahol szennyvíz csatornát is megcsinálták és a szemétszállitás is megoldott (a vállalkozó pénzért örömmel elviszi a szemetet, hetente kétszer) Ezek a területek külterületek, de a sűrű beépítés miatt valószinű előbb – utóbb belterületek lesznek, és a gazdasági épületek átváltoznak lakóépületeknek. Igaz, hogy a belmagasság, szoba nagysága nem felel meg a szabálynak,de az élet ezt hozta. Ebből csak azt akartam kihozni, hogyha valami nem tetszik azt nem kell egyből elutasítani, hanem meg kell ismerni, és legálissá kell tenni. Ha igy történne senki nem aludna (valószínüleg) sátorban a város központjában. (M.o-n ilyen is előfordult mostanában.
    Amúgy meg kell nézni a szavazás eredményét (ez pártoktól független!)

  • Papajoe

    2010. augusztus 9. hétfő 17:44

    #73054

    [re=73020]Koós Miklós[/re]: Kedves Miklós, köszönöm, hogy reagált a hozzászólásomhoz. Természetesen kidobni való pénzem nekem sincs, de ha azt nézem, hogy a kialakult körülmények belekényszerítettek egy szituációba, de meg tudom oldani, hogy 3-4 millióért a saját telkemen és a saját, mondjuk 40m2-es mobilházamban lakom, akkor ezt én nem nevezem pénzkidobásnak. Ezt én egy kulturált túlélésnek nevezném. Valahol lakni, élni kell. Ezt meg kell érteni, annál is inkább, mert egy autó is leamortizálódik előbb-utóbb, pedig az nem létkérdés, hanem „csak” luxus. Valamilyen autó nélkül inkább megvagyok mint valamilyen lakás nélkül. Üdv mindenkinek. Papajoe.

  • Varga Ferencné

    2010. október 29. péntek 18:00

    #76780

    mobilházakkal kapcsolatban pontos információkkal is tudok szolgálni. Szerintem is nagyon jó dolog, csak sajnos egy csomó előitélet nehezíti az elterjedéséz. Én enyugdijas vagyok és már alig várom, hogy a baromnagy házunkat végre el tudjuk adni és boldog örömmel fogok mobilházba költözni, férjemmel és felnőtt gyerekemmel aki egyedül él. A fenntartása sokkal olcsóbb és nagyon szépek. Nem kell egy életen át arra költeni, hogy amit keresünk elvigye a házunk. Én mindenkit lebeszélnék arról, hogy nagy házat építsen pláne egy ilyen bizonytalan országban, miben mi élünk. Üdvözlettel Judit néni.

  • Szabóbácsi

    2010. december 13. hétfő 10:29

    #78165

    Nagyon érdekes. Ha mobilház, akkor mobil. Hívják ki az építési ügyintézőt és jelenlétében vontassák ki a telekről. Utána helyben nyilváníttassák vele a telket beépítetlennek.
    De, ha nem tudják kivontatni, akkor kétséges a „mobil” előtag.

  • Pimpa

    2011. március 10. csütörtök 19:30

    #79054

    Tisztelt Téma-érdekeltek!

    Ebben az országban születtem, MAGYARNAK!!
    Lassan 40 éve.
    De amit folyamatosan, nap -mint nap tapasztalok (és itt most egy politizálás ellenes, komolyan vett fogadalmamról van szó) azt látom hogy mindenki menekül. Nem tudom mások mennyire tartják azt problémának, hogy lassan egy komplett generáció eltűnt, vagy legalábbis „szökésben van”, merthogy máshol találják meg az élhetőbb környezetet…
    A kicsit is értelmes fiatalokat nem lehet ilyen röghöz kötős törvényi szabályozás mellett maradásra bírni, ők felfogták az UNIÓS (Globális) lehetőségeket és élnek vele.
    Egy páran próbálunk itt megtapadni, és kialakítani egy olyan környezetet magunk körül, ahol biztonságban érezhetnénk magunkat, későbbi családunkat.(sajnos itt a biztonság alatt a bankhitel-függetlenséget és az indokolatlan szolgáltatói díjakat és a naponta változó szociálpolitikai hozzáállást értem..) Sokunknál már régen nem arról szól a gondolkodás, hogy hány száz légköbméteres teret kell kisajátítanom a közös világunkból a saját birtoklásvágyam kielégítésére, hanem arról hogy milyen kipusztított túlurbanizált, „multi”-függő világot hagyunk a gyermekeinkre.
    Mivel a XXI. században már bőven ismertek azok az anyagok és technológiák, amelyek lehetővé teszik a lehető legkisebb környezeti terhelést, világosan látszik a variálható és közvetlenül újrahasznosítható mobilházak, de még bizonyos és igen gyakori életkori helyzetekben a lakókocsik létjogosultsága is. Pusztán csak arról szól minden, hogy hogyan kompenzálják a profitorientált közműszolgáltatók a mi takarékos és nem utolsósorban KÖRNYEZETBARÁT életvitelünkből adódó bevételkiesésüket.
    És akkor még nem is beszéltem azokról akik az építőiparban, közigazgatásban szintén abból élnek, hogy mi lakni szeretnénk valahol. Ez a (mellesleg világméretű) ellenállás tehát teljesen logikus és érthető…

    Én sem szeretném a rendezetlenséget, a műszakilag veszélyes megoldásokat támogatni, de személy szerint abban látnám a megoldást (és a társadalom lelki nyugalmának is az egyik alapját) ha nem csak a „preferált” anyagokból és módszerekkel készített élettérben lakhatnánk törvényesen, hanem ott is ahol takarékosan meg tudjuk teremteni magunknak a saját független környezetünket. Szerintem ez minden ember elvehetetlen joga.

    Gyakran látom a használt piacon, hogy egy 25 éves aluminium-műanyag, eredeti belső terű (nem kelet-német) lakókocsinak még mindig jó ára van, tehát valószínűleg a futásteljesítmény eszi meg a műszaki állapotának a nagy részét, nem a kora!!!
    Természetesen ÚJ lakókocsit tervezek vásárolni, mert már igenis vannak tartós és jól szigetelt megoldások, arra ÉN vigyázok, ÉN használom, és könnyebb odafigyelnem a műszaki állapotára is. Egyébként 3-3,5 MFt-ért igenis tisztességeset lehet kapni, mellesleg itt készül MAGYARORSZÁGON!!
    (Csak megjegyzésként írom le, hogy az én esetemben nem az anyagi rákényszerülés, hanem az ember- és környezetbarát, takarékos gondolkodás vezérel, és ebben a környezetem és a családom is egyetért és támogat!! Mert számomra ők is legalább olyan fontosak!)
    Jó lenne ha nem kéne megint bevárni egy világméretű háborút ahhoz, hogy rájöjjünk mennyire nem a négyzetméterektől függ az hogy kiből lesz rendes ember, hanem az őt körülvevő szorgos és tudatos gondolkodású, szerető hozzátartozóitól.

    Merjünk vállalkozni!

    Hajrá PASSZÍVHÁZAK! Hajrá MOBILHÁZAK! Hajrá LAKÓKOCSIK!!!
    Hajrá NAPELEMEK! Hajrá SZÉLERŐMŰVEK! Hajrá BIOLÓGIAI LEBONTÓBAKTÉRIUMOK!

    (és még a kertem is nagyobb!)

  • Vadkörte

    2011. március 29. kedd 08:02

    #79352

    Tisztelt szerző!

    6 évig laktam Budapest szívében egy olyan lakásban ahol a WC és a fürdőszoba közvetlenül a konyhába nyílt. Sőt, abban a társasházban amelyben ez a lakás megtalálható volt még 62 ugyanilyen elrendezésű lakásban éltek és élnek még a mai napig is emberek. Nem tudok vagy hallottam olyan lakokról, akinek a lakásuk ilyesfajta elrendezése miatt fekália került volna az ebédjébe vagy mákos tészta a fürdővizébe. Ahogyan egy korábbi felszólaló is megemlítette: egy lakóhely tisztasága és karbantartottsága elsősorban nem annak elrendezésétől és adottságaitól, hanem az abba lakó higiénia és tisztaság iránti igényétől függ. Jelenleg egy luxus lakókocsiban élek három tagú családommal együtt, amelyben külön WC és fürdőszoba is van, sőt, ezek közül egyik helység sem a konyhába nyílik, mivel az is külön térben helyezkedik el. Amíg Budapesten éltem éveken keresztül nem találtam munkát, jelenleg 3 különböző nemzetközi tv-csatornának dolgozom turisztikai szakújságíróként. Mindezt úgy, hogy Magyarországot igazán csekély nyelvtudással és anyagi lehetőségek között hagytam el. Jelenleg nagyjából 2 havi keresetemből könnyedén finanszírozni tudnám egy új lakás megvásárlását Budapesten vagy akár Ausztriában, Horvátországban is, de igazán boldogan élek a családommal együtt a minden igényt tökéletesen kielégítő, teljesen környezetkímélő mobil otthonomban. Akkor és oda megyek ahová én akarok, rendszeresen járok haza Magyarországra az ott élő rokonaimat, barátaimat meglátogatni. Amikor meguntam minden reggel a tenger kellemesen morajló duruzsolására ébredni és minden este a tengerparti lágy homokban ücsörögve gyönyörködni az ezer színű naplementében egyszerűen továbbállok és máshol ütök tanyát. Oda megyek a világban ahová éppen kedvem tartja vagy ahol biztonságban érzem a családomat és saját magamat. Senkinek nem fizetek egy peták közös költséget vagy közüzemi díjat sem, az energiát a technikai eszközeim számára (amelyekkel bőségesen el vagyok látva) egyedül a nap energiája szolgáltatja még borult időben is. Ön elfeledkezik arról, hogy mi emberek, akik egyébként csak vendégek vagyunk Földünkön (mégis hajlamosak vagyunk mindenhatónak érezni magunkat), egyáltalán nem vagyunk egyformák. Vannak akik a téglából épült családi és társasházak szolgáltatásainak és infrastruktúrájának biztonságában érzik életvitelüket a saját maguk számára a legmegfelelőbbnek, vannak, akik a lakóautók és lakókocsik által nyújtott határtalan szabadság szerelmesei (nem kevesebb kényelem és komfortérzet közepette, mint téglaépületben lakó társaik). Élnek a világon olyan embercsoportok is, akik számára kizárólag istenük vagy az adott embercsoporton belüli társaik feltétel nélküli szeretete a fontos. Ők igyekeznek a lehető legkevesebbre szűkíteni az alapvető emberi szükségleteik kielégítésére fordított időt, hogy cserébe életükből a lehető legtöbb részt istenüknek vagy társaik szeretetének áldozhassák. Ismerek személyesen olyan magyar származású embert, aki az Andok hegység végtelen erdőségeiben magányosan él összetákolt háncstető alatt állatok bőréből sündisznótüskékkel összetűzött ruhában, mégis a civilizált világ nagy része az Ő által rádión közölt, a vad természetben tett felfedezéseinek köszönheti a rákkutatás jelentős mértékű előrehaladását. Akár kik, akár mik is vagyunk, nem kényszeríthetjük rá a rajtunk kívül álló többi emberre saját akaratunkat. A téglaházban lakó emberek nem kényszeríthetik a lakókocsiban lakókat téglaházba és ugyanígy a lakókocsiban lakók sem kényszeríthetik a téglaházban lakókat lakókocsiba. Ez azonban természetesen – ahogyan az emberi életben majdnem minden, még a születés és a halál is – csak egy metafora. Attól, hogy az egyik ember azt gondolja, hogy a téglaház az ideális lakóhely az emberiség számára, attól még egy másik ember nyugodtan gondolhatja, sőt, bátran ki is mondhatja ennek ellenkezőjét. Megpróbálni ugyan meg lehet, fölsorolhatunk mindenféle valós vagy kitalált ellenérveket a lakókocsiban történő lakhatás ellen, de mindezt csak addig tehetjük, ameddig nem jön valaki, aki nálunk érvényesebb, hitelesebb és ésszerűbb érveket sorakoztat föl a lakókocsiban lakhatás mellett. Ilyesmire már volt példa a történelemben. Hitler azt gondolta, hogy ki fogja irtani a világból a számára nem elfogadható etnikai vagy vallási hovatartozású embereket, csakhogy jöttek közben az Amerikaiak és az Angolok, akik Hitler tudomására hozták, hogy Ők bizony Hitler és a Náci Németország elképzeléseivel nem értenek egyet. Hitler ugyan az utolsó pillanatig próbálta a saját igazát bebizonyítani, de hát szerencsétlenségére és az egész emberiség szerencséjére a szövetségesek voltak többen, így ők tudták az akaratukat érvényesíteni. Nos remélem ennyiből megértette, hogy mekkora létjogosultsága van a mai világban az Ön és az Önhöz hasonló gondolkodású emberek lakhatási és életviteli filozófiájának. Ami ugye szintén csak egy metafora. Javaslom most pedig álljon fel számítógépe mellől s induljon elmélyült sétára az Önhöz legközelebbi parkba, erdőségbe, mezőre vagy akármilyen szabad területre s próbálja saját, belső konfliktusait önmagával végre-valahára elrendezni, s ne erőszakolja azokat a többi, ártatlan emberre sem lakhatási sem semmiféle más koholt problémák felvázolásával. További szép, napsütéses napokat mindenkinek!

  • amdn

    2011. április 9. szombat 17:50

    #79602

    [re=7188]Koós Miklós[/re]: Hát az új, ami most jön le a gyártósorról. De akkor megkérdezném magát, hogy: Egy most épült, új lakás mennyibe kerül pl. itt Balatonfüreden? Valamint felhívnám a figyelmét arra, hogy nézze meg használtan mennyibe kerülnek a mobilházak, csak hogy átgondolja a dolgokat és ha már beleássa magát, akkor gondolkozzon reálisan. Ezekkel az épületekkel egyébként semmi baj nincsen, sőt a jövőben az egyetlen kiút lehet a használt lakókocsi, mobilbox, mobilház kereskedelem, a tömeges elhajléktalanodásból ebben az országben. Sajnos ez van, ezt el kell fogadni, nem mi teremtettük ezt, hanem az irányítóink, ne egy életstílust, vagy egy építményt vagy gyártócégeket hibáztasson ezért, hanem kicsit följebb keresse a probléma gyökerét.

  • TÜKE

    2011. május 16. hétfő 16:52

    #80297

    Ma láttam valamelyik tv.csatornán. Azt hittem, hogy újdonság, de máshol olvastam, kb. 2001-ben készült,valahol Londonban.
    Több találat is van,ha valaki beírja,hogy Contener City
    https://www.zen17279.zen.co.uk
    Állítólag használt(!) konténerek, kb. 12 m hosszú 1-1 db. és kb. 4 darabból van egy lakás.
    Azt elfelejtettem, hogy hány millió db. van a világon, ami csak-csak elhasználódik és ez is egy újrahasznosítási megoldás.

  • Tüke

    2011. december 8. csütörtök 10:40

    #82884
  • Tüke

    2011. december 9. péntek 05:59

    #82891

    [re=82885]Koós Miklós[/re]:
    OK!- nem is a te,vagy mások bosszantására írtam! Visszamenőleg elolvastam az összes – régebbi- hozzászólást is. Részemről csak egy tényközlés volt,hogy -állítólag- ilyesmi is van.

  • sby f. j.

    2011. december 9. péntek 14:00

    #82893

    (csak frissítés)

  • Nagy Ádám

    2011. december 10. szombat 16:41

    #82907

    Remélem nem fogják azokat a barmokat döntéshozó pozícióba hozni, akik csak azért tiltanák a mobilház övezeteket, mert sérti a szemüket. Mert ezekkel a házakkal semmi baj nincsen. Egyébként meg lehet csinálni úgy is, hogy az árvíz esetén ússzon a vízen.

  • poppszegecs

    2012. január 1. vasárnap 02:18

    #83070

    Én is remélem hogy nem engedélyezik sehol magyarországon,viszont ezzel szemben törvénybe iktatják a lakhatáshoz való jogot és a minimálbért úgy állapítják meg a tisztelt törvényhozók hogy senki ne kényszerüljön erre a lakhatási formára.

  • manocska

    2012. augusztus 18. szombat 10:33

    #84608

    Orulok hogy megtalaltam ezt a cikket mert en pont egy egyszeru lakokocsit szerettem volna kitenni a kertbe a testveremnek hogy legyen hol laknia de fogalmam sincs hogy lehetseges e, meg nem jartam utanna mennyibe keru. Gondoltam ez megoldas lenne hogy tudjon legalabb zuhanyozni. Masik lehetoseg : van egy pici szobacska egy mellek epuletben mellette egy pottyantos WC de viszont nincs viz oda kellene vinni a hazbol hogy legalabb legyen egy csap mosakodni vizet inni. A lakokocsiban az tetszett hogy telen nem kell ki mennie a a hidegbe hogy wcre mehessen es olcsobban hamar bemelegszik (gondolom). Mas megoldast nem talalok gondoltam jobb mint a hid alatt mert elobb utobb oda kerulne. Mi a velemenyuk esetleg tanacsuk?

  • Nagy Ádám

    2012. augusztus 19. vasárnap 13:42

    #84609

    [re=84608]manocska[/re]: Nekem nagyon tetszik az ön gondolkozása. Az Isten áldja meg kedves. Több hasonló felfogású személy kellene. Üdvözlettel: Ádám.

  • manocska

    2012. augusztus 19. vasárnap 14:17

    #84611

    [re=84610]sby f. j.[/re]: Erre nem gondoltam bizony a fo gond a tel, es ha betennenk a garazsba (ha befer)?Ha elmegy otthonrol par napra ott talan nem vagy szet a cso. Akok ilyen kontenerekben elnek azok hogy birjak ki a telet?

  • manocska

    2012. augusztus 20. hétfő 00:09

    #84613

    Koszonom a valaszt akkor errol leteszek nem jo megoldas allando lakhatasra ennyi penzbol akkor valahogy megoldjuk a mellek helyisegbe bevezetni a vizet meg ami szukseges bar ha belegondolok nekunk 10 eves korunkig nem is volt se furdoszobank se viz a lakasban vodorbe vittuk a vizet be a hazba most mar ilyet nehez elkepzelni pedig mas megoldas nemigen lesz sajnos. 🙁

  • Pók

    2012. augusztus 20. hétfő 08:57

    #84615

    [re=7187]Tóth Ákos[/re]: Az ilyen szerkezet nem segíti a szegényebb embereket, még ha első látásra úgy is néz ki??? Ezt te határoztad meg? Mégis milyen magasról lenézve látod így??
    Már ha az esztétikai és ízlésrombolást hozzuk fel, az hol normális, hogy emberek egymás hegyén hátán laknak? Apró, pár négyzetméternyi területen, az ablaktól pár méterre beton falakkal?? Az utcák tele szeméttel, csövikkel, alkeszokkal, elzüllött emberekkel??? Vagy mi van, az ember csak abban veszi észre a hibát, amiben más él, vagy szeretne élni? Miért te, vagy bárki más akarja meghatározni azt, hogy én hol éljek, hogyan éljek?? Inkább arról kellene prédikálni, hogy az emberek először a saját portájukon próbáljanak meg rendet tenni, tartsanak teljesen átfogó önértékelést, és végre ne az anyagi legyen a mérvadó…

  • Pók

    2012. augusztus 20. hétfő 10:09

    #84616

    [re=79352]Vadkörte[/re]: Ez a szöveg hatalmas volt… bár egy kicsit túlságosan nagy volt a lendület a Hitleres rész miatt, azthiszem. Azon kívül teljesen egyet értek, és értékelendő hogy van még ember ki ilyen sorokat képes írni 🙂

  • Nagy Ádám

    2012. augusztus 21. kedd 00:03

    #84618

    [re=84613]manocska[/re]: De hiszen át lehet alakítani a szigetelést igények szerint!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez tény!!!! Nem tehetetlen vegetáló amőbák vagyunk!!!!!

  • Ilona

    2013. november 25. hétfő 15:51

    #87211

    Álljon meg az őrület! mielőtt egymást sértegetik a kedves hozzászólók tegyük tisztában miről is van szó! A lakókocsi parkokról ami nagyon sok országban megtalálható, és kedvelt hely. Ezek nem bádogdobozok, hanem szépen berendezett majdnem házak. Angliában Pl. 100 000 Font feletti árak is vannak, az olcsóbbak is kialakitott parkokban, rendezetten, viz, villany,és palackos gáz /nem belül a gáz, mint M.o.-on a társasházakban is palackok, Pl. Canadában a többlakásos épületekben csak villanytüzhelyet lehet használni, az nem robban fel/.
    Visszatérve az eredeti témához, ezek a helyek nagyon kulturáltak, ne keverjük össze a magyar nyomortanyákkal

  • Polyányi Csobán

    2014. február 1. szombat 21:50

    #87374

    Kedves Mindenki!

    Hazánkban a lakókocsiról legtöbbeknek a vajszín lekerekített formájú műanyag kempingezésre való szerkezet jut eszébe.
    A lakókocsiknak létezik egy jóval kifinomultabb és igényesebb családja is. Ezeket többnyire a tulajdonosaik vagy kis cégek építik egyedi elképzelések alapján. Főleg az Egyesült Államokban egyre több és több követője van a Tiny House mozgalomnak, melynek leglényegesebb motivációja a kicsi lakóterekkel járó egyszerűség. Ez a mellett, hogy kisebb anyagi terheket jelent fizikai és mentális szabadságot is adhat az embernek, cserébe azért, ha kisebb igényekkel is beéri.
    Ezek a kicsi házak annyira kicsik, hogy már egy utánfutón is elférnek. De vannak nagyobb, félpótkocsira épített változatok is.
    Kivitelezésük, lakóikhoz hasonlóan igényes, értelmiségi szellemiséget tükröz.
    Változatosságuk pedig jóval túlmutat az itthon rögzült képeknél.

    Fontosnak tartom elmondani, hogy ez az életforma nem való mindenkinek. Főleg fiatalok választják ezt az utat. Igen jó választás lehet azoknak is akik természetközelbe, tanyára akarnak költözni. Egy meleg és kényelmes hajlékkal a hátunk mögött a gazdaság elindítására lehet koncentrálni. Egy jól megépített lakókocsi vagy kerekes házikó jó szolgálatot tehet amíg a végleges épület el nem készül. s még sorolhatnám… 🙂

    Aki érdeklődéssel olvasta soraimat, annak ajánlom figyelmébe szépen megépített „kézműves” lakókocsikkal, kerekes házakkal és egyéb mobil hajlékokkal foglalkozó oldalamat.

    https://www.facebook.com/gurulootthon

    Egyelőre csak a Facebookon, de hamarosan külön weblapon is…

    Üdvözletem küldöm Koós Úrnak és minden olvasónak!

  • Taki

    2014. február 2. vasárnap 21:43

    #87378

    Üdvözlök Mindenkit !

    2010 – ben volt saját mobilházam, akkor pozitívan álltam a lakókocsiparkok létesítése mellé. Azóta már eladtam, de a véleményem nem változott.Igen is szükség lenne ilyen parkokra, ahol a szerényebben élő emberek kultúrált, természetközeli életet élhetnének családjaikkal.
    Ami elszomorít,hogy a válasz mindig ugyan az, idézet Koós Úr válaszából (elnézést kérek,nem személyeskedésnek szánom)”először mutasson nekem valaki egy ilyen, de kultúráltan kinéző magyarországi lakókocsiparkot és majd én is lelkesebb leszek. De ilyen nincs és olyat is mutasson nekem valaki aki egy ilyen valamiért kiad 10 millió Ft-ot” tisztelettel hát éppen ez a probléma, hogy nincs park, de csak van Magyarországon egy építészmérnök aki megfelelő tervvel elő tud állni, egy kivitelező, aki esztétikusan kialakítja, megépíti és egy vállalkozó aki beruház és felügyeli a park működését. Nem okvetlenül kell a rászorulóknak megvásárolni, bérelhetnék is.És mivel nekem volt, tudom, hogy minimális költségekkel fenntartható, úgyhogy a befektető még ha „emberi” áron adná is ki a házakat, akkor sem menne tönkre.A szegénység nem egyenlő a lepukkant, koszos épületekkel, lakásokkal.Nem 1 mobilházban kell gondolkodni (ami tényleg drága) hanem parkokban.

  • Polyányi Csobán

    2014. március 15. szombat 11:17

    #87765

    Kedves Helykeresők!

    Ha valaki egy szép és praktikus, de ugyanakkor könnyen költöztethető lakóhelyre vágyik, annak ajánlom figyelmébe az egyedi építésű lakókocsikat és guruló házakat.

    Magam is osztom a fenti cikkben és a fórumozók által is megfogalmazott kételyeket, a hazánkban megszokott lakókocsik és mobilházak esztétikai értékével kapcsolatban. Különösen akkor, ha települési környezetben bukkannak fel alacsony műszaki színvonalú konstrukciók. Véleményem szerint is ennek az életformának a lakott területek perifériáján, de inkább tanyasi környezetben van létjogosultsága. Egyébként is itt tud érvényesülni az általuk elérhető mobilitás és erőforrás autonómia.
    Korunk népessége nagyrészt a városokban él. A vidék öregszik és elnéptelenedik. A jelenkor nagyvárosi környezet hosszútávon élhetetlen, legalábbis ennyi ember számára bizonyosan. A vidék újra-népesülésében segíthet a guruló lakóhelyhez kapcsolódó életforma. Ugródeszkának, a kezdeti nehézségek átvészeléséhez mindenképpen. Egyeseknek akár hosszabb távra is.

    Az egyedi építés során kibontakoztathatjuk fantáziánkat, az ügyesebb – vállalkozó szelleműek – pedig saját kezük munkájával tölthetik meg élettel leendő guruló házukat.

    Ehhez kívánok inspirációt nyújtani új honlapomon:
    gurulootthon.hu

    Itt néhány bekezdésben olvasható miért és kinek lehet érdemes guruló lakóházban gondolkozni? A „Típusok” alatt áttekintem, miből lehet, itt Magyarországon gazdálkodni. Jórészt esztétikai, de ugyanakkor praktikus okokból az egyedi építésű guruló házakról olvashattok bővebben. Hamarosan az építés részleteivel, illetve az autonóm energia és vízellátás témáival bővül majd az oldal.

    Az egyes cikkekről és bemutatókról bátran írjátok meg véleményeteket! Hiszen ez egy hazánkban új és kiforratlan irány. Beszéljük meg, hogyan lehetne szélesebb körben is ismert, az építési kultúra elfogadott része!

    Üdvözlettel,
    Csobán

  • basildon

    2014. augusztus 19. kedd 15:58

    #91937

    [re=87380]Koós Miklós[/re]:
    Mondasz valamit, valoban beruhazok (is) kellenenek a szegenyebb retegek lakasproblemainak megoldasahoz. Tomegek szamara elerheto szintu lakberrel. Azt viszont nem lehet rovidtavu uzleti tervvel nyereseggel kiszallhatova tenni. Talan itt van a legnagyobb gondunk jelenleg. A beruhazok zome rovidtavu celokban kenytelen gondolkodni a magyar ingatlanpiacon. Pl. az altalad is emlitett 10 eves megterules.
    A lakasmegoldast keresok zome kenyszerbol gondolkodik alternativakban.
    Jo magam olyan kornyezetben elek(kulfold), ahol a tulnyomo tobbseg berlakasokban el. Ezen halandok jelentos hanyada valojaban nem is akar ezen valtoztani. Ennek lehetnek gazdasagi, kulturalis es szocialis okai is, vagy mind egyszerre, de gy biztos, hogy nem azert tesznek igy, mert nem lenne jobb otletuk.
    Egy magyar egyetemista, ha videkrol koltozik be a varosba, vagy kap kollegiumot vagy nem. Ha nem, akkor ezzel be is lepett az alternativakat keresok taboraba. Es szamukra sem adott automatikusan a megfelelo bevetel a lakber kompenzalasara, hiszen idejuk jelentos reszet tanulassal toltik. A szamukra peldaul kezenfekvo megoldas kellene hogy legyen a mobil lakopark. De ez nem ugy indul, hogy a diak gondol egyet. Ellenben kell egy beruhazo, az onkormanyzat es nemi joakarat. A diakok egyaltalan nem tervezhetnek 10 eves futamidokben. 6 honap egy szemeszter. Na de ne ragadjunk le a diakoknal, rengeteg videkrol erkezo munkavallalo szallaslehetosege lehetne a mobil lakopark.
    Es mindezek joval alacsonyabb koltseghanyaddal mukodtethetok, mint barmely mas. A pont ellentetes iranyu koltozes nem alternativa, hiszen abba az iranyba nincs tomeges vandorlas, hiszen videken nincs megelhetesi lehetoseg.
    A mobil lakopark pejorative ertelmet kap a kimondasakor azonnal, es ellenerzest kelt. Ezert az onkormanyzatok nincsenek konnyu helyzetben abban a kerdesben, hogy hova telepithetnenek ilyet, hiszen le kellene nyomni az egeszet a mar ott lako szomszedsag torkan. Persze ezt is lehet jol is meg rosszul is csinalni.
    Mindent osszevetve egy kicsit vizet predikalasnak latom az ebben az ertelemben mobilhazak bemutatasat celzo feluleteket, hiszen pont azok nem tudjak azt megengedni maguknak, akiknek erre szukseguk lenne. Ha nincs telked, ahova kihelyezhetned, kozel a munkahelyhez es kozel az iskolahoz, akkor nem megoldas. Van ugyan egy szuk reteg, akiknek a csillagok szerencses egyuttallasa es nemi penzmag kapcsan pont jo, de ok vannak egyelore kisebbsegben. A piac igen kis reszet kepviselik.
    Nem neveznem meg az orszagot, de nincs messze, ahol az onkormanyzatok alakitanak ki minimalis kozmuvel ellatott lakokocsi parkot. Egy minimalis retag veszi ezeket igenybe, viszonylag rendben is mukodnek. Am itt is ugyanugy negativ a hozzaallas a telepules egyeb lakoi reszerol. Ezert ezek a lakokocsi parkok kivul, kicsit tavolabb a telepulestol kapnak helyet. Egyelore. Az emberek mindenhol egyformak.
    Az altalad emlitett normalis lakas, ami mar 120E-ert berelheto, nem megoldas annak, akinek pont a fele van erre a celra. Talan a magyar epitesz is tehet rola egy kicsit, hogy a vizionalt beruhazasok csak nem akarnak megjelenni. Ha az epitesz nem hisz az alternativ megoldasokban, akkor ne varjuk, hogy egy „laikus” beruhazo epiteszeti segitseg nelkul bele akar majd vagni a nagy uzletbe. Nem tennem ezert felelosse az epiteszeket egyszemelyben. Inkabb csak kerdes kent fogalmazodott meg bennem, hogy mennyi rahatasa van e szakma kepviseloinek hasonlo uzleti tervek megvalositasa teren. Az is lehet, hogy pont az emlitettek kozos munkaja vezethet jo eredmenyre. Ketsegteln, hogy penz nelkul nehezen megy. A mobilhaz valoszinuleg nem less az evszazad megoldasa a lakhatasra, de bizonyos idore megoldast jelenthet.
    Ha osszekeverjuk a celokat, ugy nehez errol beszelni, hiszen az egyik hozzaszolo nem ugyanabbol a perspektivabol tekinti a kerdest, mint a masik. Aki hetvegi hazat akar, az nem osszehasonlithato a csaladjanak otthont keresovel, vagy a szallast kereso diakkal es szintugy nem az ingazoval. Nem egyetemes megoldast keresnek, hanem a sajat aktualis igenyeiknek megfelelot. Ezzel szemben a beruhazoknak ennel sokkal szelesebb perspektivaik lehetnek, ha az epitesz szakma kello tamogatast nyujt nekik. De a jogi es onkormanyzati hatter ugyanilyen fontos.
    Csak egy egyszeru vizioval elnek. Mondjuk az onkormanyzat szandeka lehetne egy telepulesfejlesztesi terv, amit tobb lepcsoben old meg. Eloszor mobilhazakat telepit, hogy kelloen vonzo tudjon lenni a kezdo lakasteremtoknek. Majd amikor az ido eljon, az egeszet at lehet formalni a telepules egeszehez jobban illeszkedo terulette. Ezzel lehetoseget biztositva a sajat hazat onerobol+hitelbol epiteni nem kepeseknek a valahol lakashoz, valamint ahhoz, hogy az alacsony lakber mellett kigazdalkodhassak a majdani teglahazhoz a sajat erot. Ez szocialis gondolkodast, gondoskodast es uzleti alapon torteno tervezest igenyel egyidoben.

  • Zóóó

    2014. augusztus 30. szombat 11:16

    #92287

    [re=11750]Pókasszony[/re]: Teljesen egyet értek!

  • Németh László

    2015. május 25. hétfő 17:06

    #107432

    Kérem adjanak tanácsot mit tegyek!!
    Felelőtlenül kezdtünk építkezni és felelőtlenül folytattuk. Most kritizál a nagy Fiam, El pártól tőlem az egykor beszédes kis Leányom, közömbös a saját lábon álló nagy Leányom, haragszik reám a feleségem,mert kisegítettem a mamlasz kisöcsémet. Napok vagy hónapok kérdése hogy maradunk e a házunkban, vagy mennünk kell a semmibe lakni. Van két 65 év feletti nagy szülő akik betegek és csak ránk számíthatnak. Elveszítettem a jól fizető állásomat, és 135 kilométert utazok a rehabilitációs munkahelyemre, a Duna kanyarba.Nem én leszek az első ebben a Községben akit hajléktalanná tesz a sors, ezért gondolkozom egy alternatív megoldáson,jelenleg a nulláról indulva. Beléptem a hatvan egyedik évembe,amit 1970 évben elkezdett munkaviszonnyal akartam megalapozni.Most itt állok rengeteg veszteséggel és növekvő tartozással,még két tanuló gyermekkel a kilakoltatás szélén.

    Kérem adjanak tanácsot merre keressem a megoldást az életünk, és a családom megmentésére.Ha kell a legmagasabb fórumra is hajlandó vagyok elmenni csak találnék végre kiutat a bizonytalanságból!!!

    laciapu0104

  • Forest

    2017. július 14. péntek 13:09

    #116030

    Tisztelt Mindenki !

    A vélemények, és igények ezer félék lehetnek ! És ez így jó !
    A mobilház illetve lakókocsi park, szerintem szabályozott körülmények között , nem szét adóztatva bizony nagyon sok embernek adhatnának saját és olcsó lakhatási lehetőséget. Azt meg talán meg kéne hagyni mindenkinek, hogy eldöntse saját maga, hogy neki jó -e ez a megoldás . Csak nézzünk körül a szomszédainknál. Van erre példa bőven.

HÁZ-TERV
Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?

Új strand, új pályaudvar, új ipari park, új vásárcsarnokok, átépített Petőfi tér, rendelőfelújítás, óvodafelújítás – egyebek mellett ilyen részei vannak az Új Főnix Terveknek Debrecenben. A 200 milliárdos, uniós pénzből finanszírozott programhoz látványos animációt készítettek, amelyben minden tökéletesnek tűnik. Forrás: Gazdaság: Utópisztikus videón mutatják meg, milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után – HVG.hu

Milyen lesz Debrecen 200 milliárd elköltése után?
2017. február 14. kedd
HÁZ-TERV
Multimodal Micro-Homes

A minilakások és a kontnerházak kiváló alkalmak építészhallgatók fantáziájának a kibontására, ami egyben azt is jelenti, hogy a legtöbbjük megmarad ötlet szinten. Nos itt vannak az újabb „versenyzők” a lengyel Tomasz Zablotny és Pawla Maszota. Forrás: Multimodal Micro-Homes

Multimodal Micro-Homes
2015. július 15. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább