Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. május 11. hétfő

Tervkritika 32. | még csak egy vázlat

Tervkritikára ismét egy olyan tervet kaptunk, ami bár magastetősnek látszik, a tömegformálása mégis inkább egy lapostetős épületére emlékeztet.

Ez nem baj, sőt. Én magam örülök, ha nem egy untig ismerten hagyományos tömegformálású épülettel találkozom. Kapaszkodónak az alábbiakat kaptam levélben:

Tisztelt Koós Úr! Nagy érdeklődéssel olvasom oldalát már hosszú ideje. Házunk tervezését gondolatban már több éve megkezdtük, ügyeltük a telek és az építész gondos kiválasztására. Pillanatnyilag a vázlatos tervek elkészítésének végső fázisában vagyunk, de mielőtt építészünk megkezdi a tervek kidolgozását szeretném az Ön véleményét kérni a tervekről.
A telek Mosonmagyaróvár külső városrészén egy újonnan kialakított családi házas övezetben található. Saroktelek, 1176 nm, a beépítési magasság 4,5 m, 30%-os beépítéssel. Az építésznek adott „brief” főbb tartalmi elemei a következők voltak:
– 2 szintes (de nem „mediterrán” jellegű épület)
– fém síklemez tető
– 3 égtáj (K,D,Ny) felől ablakkal rendelkező tágas nappali
– nagy konyha-étkező a nappalitól elválasztva, de a nappalival közös teraszra nyílva
– földszinten szülői háló, gardrób és fürdő
– emeleten 2 gyerekszoba, közös „játszó-közlekedő” térrel, továbbá 1 dolgozó-vendég szoba
– dupla garázs

Tulajdonképpen írhatnám egyszerűen azt is, hogy első ránézésre így jó minden, ahogy van, de hát végül is olyan véleményre kíváncsiak, amitől esetleg még jobb vagy praktikusabb lehetne egy terv. Továbbá ezt még csak egy vázlatnak tekintik, másrészt pedig vélhetően nem azért küldték tervkritikára, hogy udvariaskodjunk.

A helyiségek kapcsolódása és elhelyezése, tájolása híven követi a megrendelői szándékot és az eredmény valóban egy jó elrendezést mutat. Jól különülnek el a helyiségcsoportok, a szülői blokk jó tájolású és kellően szeparált. Nem ismerem a szülői háló majdani bútorozását, de ha csak alapbútorok kerülnek be, akkor egy kicsit kurtítani is lehetne rajta. A fürdő végleges elrendezéséig még számos változat fog születni, de pár dolgot érdemes már most végiggondolni.

Az ágy a fürdő falára lesz tolva, ezért itt szerencsésebb egy dupla fal használata, akkor bizonyosan nem fognak a fürdő hangjai átszűrödni a hálóba. Mivel csak ketten fogják használni, vélhetően egymás elől nem fogják zárni a fürdőt, ezért a WC-bidé elhelyezésénél ezt figyelembe kell venni, hogy benyitáskor ne direktbe a WC-re lássanak. Ehhez elég lehet egy megfelelő ajtónyitás vagy egy un. szeméremfal beiktatása.

A másik észrevételem nem csak a fürdőre, hanem a többi mellékhelyiségre is vonatkozik. A WC-t, kamrát leszámítva nem igazán célszerű 75 cm-es (60 cm belméretű) ajtót betervezni, mert akár pl. egy kosár ruha átvitele vagy az autóból való bepakolás is gondot okozhat, ezzel – ha csak nincs nagyon helyszűke – nem érdemes spórolni.

Elsőre azt írtam volna, hogy mennyivel praktikusabb megoldás, ha egy konyhában folyamatos a konyhabútor és nem szakítjuk ketté egy ajtóval, de aztán láttam, hogy az egységes K-i homlokzat miatt alacsony parapetű ablakokat helyeztek el a teljes homlokzaton. No ez tipikusan az a kérdés, ahol majd dönteni kell a praktikum és a megjelenés vonatkozásában. Jó látni egy ennyire tágas étkező konyhát, de hiányolom a kamrát, bár ennek bizonyára oka van. Vagy erre is szolgálna a nagy méretű „tároló”?

A nappali és az étkező teraszkapcsolata ideálisnak tekinthető. Jó hogy a kabátok nem az előszobában kapnak majd helyet és ez a közlekedő jó összeköttetés a garázzsal is, nemcsak a WC-vel.

Apróság, de érdemes átgondolni a garázsajtó helyét is. Ha ugyanis nem pont középen van, akkor az egyik oldalon ki tud alakulni egy szélesebb hely, ahol kényelmesen férnének el dolgok, bútorok (fűnyíró, munkapad…stb).

Az emelet elrendezése alapvetően jó, a közös játszó jól tud funkcionálni, bár később valószínűleg csak sima közlekedővé fog alakulni.  Talán érdemes volna egy olyan lépcső kialakításon is gondolkozni, ahol a lépcsőkar a közlekedőre érkezik (mintegy 4 karú lépcső), mert azáltal a mostani közlekedő később akár önálló helyiségként is lezárható lenne.

Az emelettel egyetlen apró észrevételem volna még, a sarokablak a bejárat felett. Mivel ez konzolosan nyúlik ki, így a sarokpillérnek úgysem lesz tartószerepe (nincs mire támaszkodnia), ezért ide kerülhetne pl. egy valódi sarokablak. A másik, hogy bár ez az előreugrás egyben a bejárat feletti fedett teret képez, de ez túl kicsi és talán a tömege is igényelne egy kicsivel nagyobb kinyúlást pl. a födém túlnyújtásával.

A tervkritikák során nem szokásom a homlokzattal részletesebben foglalkozni, mert annak a kialakítása nagyon sok mindentől függ, viszont itt nem tudom megállni, hogy ne tegyek szóvá pár apróságot. Azzal kezdem, hogy nekem tetszik a tömegképzés, az arányok, különösen a konyha-szülői blokk kialakítása. Pont emiatt – és tudom, hogy ez még csak egy vázlat – érdemes volna az emeleti nyílásokkal is behatóbban foglalkozni, mert azok részben elütnek a földszintitől, ami még nem baj, de némelyik kicsinek tűnik nekem.

A másik apróság a tárolóhoz kapcsolódik. Mivel ez egyetlen funkciót fog tartalmazni, így a formája sem annyira kötött. Arra gondolok, hogy talán tömeg szempontjából érdemes volna egy olyan formát is megpróbálni, ahol a tároló külső fala követné a telekkontúrt (az alaprajzon is látható beépítési vonalat), így talán egy érdekesebb tömeg jöhetne létre, a bejáratot is jobban hangsúlyozná a trapéz forma. Bocs, de ez kikívánkozott belőlem, nem akarnám áttervezni a házukat, mert az már most is jó !

Összegzés | Mindent összevetve nekem tetszik a ház, jó az elrendezés és ehhez jó tömegformálást találtak. És ha ez még csak vázlat, akkor azt tudom mondani, hogy soha rosszabb VÁZLATOT! Gratula a tervhez ! Jó lenne majd látni, mivé fejlődött a végleges tervek során?

[poll id=”28″]

Hozzászólások (18): megnézem

  • Propeller

    2009. május 11. hétfő 06:50

    #9525

    koos.hu – Tervkritika | még csak egy vázlat…

    tervkritika…

  • kp

    2009. május 11. hétfő 15:54

    #9530

    Bár szerintem sem rossz a rajz (sőt!), azért pár apróbb javaslat:

    – Egyetértenék az ablakokra vonatkozó megjegyzéssel, nekem is kevésnek tűnik az ablakfelület – ill a fenti és lenti ablakok egyáltalán nem harmonizálnak.
    – A vizesblokkon belül én szeparálnám a WC ill a zuhanyzó/fürdő részeket. (Mondjuk ez személyes preferencia kérdése…)
    – A legfontosabb: a teraszra én valódi tetőt tennék – tudom, az egész tető egyben nem lehet, mert akkor eléggé jellegtelenül nézne ki, de nyilván lehetne megoldást találni. (Eltérő szin, anyag, pár cm süllyesztés v emelés…) ilyen kicsi terasz a benapozást valszeg nem érintené túlságosan… Pergolás terasz csak ideális időben használható amikor – ugyis minek, hiszen – akár a fűre is ki lehetne ülni egy kerti asztalhoz…
    – Lépcső: ismét egyetértek a kritikával… Én mondjuk csigalépcsőt tennék (a sajátunkba is éppen azt csinálok :-). A hely meglenne rá, az indulás és érkezés helye jobban kialakítható lenne (a kritikának a fenti tárolóval kapcsolatos megjegyzésével is tudok azonosulni).
    – Nem tudom, a tároló funkciója mi lesz. Kerékpárra gondolva pl. lehet érdemes lenne egy nagyobb átjárási lehetőséget hagyni. Akár ajtó nélkül is.

  • bobo

    2009. május 12. kedd 02:10

    #9533

    Tetszik. Nekem amúgy is tetszenek az enyhébb lejtésű tetők, így természetesen ez is. Jól átgondolt tervnek tűnik az elejétől a végéig. Pár ötletem azért lenne:
    – nem tudom, a dolgozó/vendégszobán melyik funkción lenne a nagyobb hangsúly, de én inkább elkülöníteném a gyerekszobáktól és a bejárat fölöttit nevezném ki annak.
    – lehet több helységet átszelő kandallókat is készítettni, talán érdemes lenne a konyhába „átvinni” a hátulsó részét.
    – nem igazán értem, mi a bejárat után lévő kétszárnyú ajtó funkciója. Még ha szélfogó is, valószínű állandóan nyitva lenne, mivel becsukva nagyon leszűkíti az előteret. Én elhagynám.
    – tetszik a lábazat a garázsajtó alatt, de oda azért mégsem kéne.

  • Szabóbácsi

    2009. május 12. kedd 06:51

    #9537

    Talán a fszt-i gardrobot és fürdőt megcserélném és némiképp a háló rovására több helyet adnék nekik, megengedi a tér. A sok keskeny mély/magas ablak dizájn, de a szélesebbeken több fény jön be és fajlagsan olcsóbb is. És azok is kinézhetnek jól. Szép terv, kissé iskolás neobauhaus.

  • tanonc

    2009. május 12. kedd 10:26

    #9542

    Még a duplagarázson sincs kedvem kötözködni. 🙂
    Ebből otthon lesz, akár megszívlelik a fenti tanácsokat, akár nem, itt lehet élni!
    Jó lenne ennek a tervnek látni az utóéletét, fotókkal…

  • #9555

    […] május 11. Tervkritika 32 | még csak egy vázlat […]

  • Horváth Károlyné

    2009. május 13. szerda 14:26

    #9557

    Tetszik,de hiányolom a konyha mellől a kamrát. Egy családiházban azért ez a helyiség helyet követel magának.
    A földszinti szoba-gardrób-fürdő részt még egy kicsit „gyúrnám”.
    Ha (átforgatással) a fürdő a konyha falával közös falú lenne, a gépészet és főleg a melegvíz ellátást gazdaságosabban lehetne megoldani.
    Milyen fűtést képzelnek el, mert 30cm-es parapethez nehezen lehet radiátort építeni.

  • Lilla

    2009. május 14. csütörtök 08:56

    #9582

    szerintem tök jó, hogy nincsen kamra. a meleg, fűtött kamra értelmetlen dolog, egy ferde falakkal a konyhából leválasztott lyuk csak porfogó és ronda. és, mint allergiás csak méltányolni tudom, ha nincs egy házban egy takaríthatatlan lyuk. már nem ölünk disznót, sokan lekvárokat sem tesznek el tucatszám. ez pedig egy szép nagy konyha. 15 évig laktam olyan házban, ahol hasonló méretes konyha volt, benne kamraszekrénnyel. és hihetetlen mennyiségű kaját lehet benne felhalmozni. úgyhogy ebből nem kéne ilyen kardinális kérdést csinálni, mert van, akinek pont az a szimpatikus, ha nincsen 🙂 lehet, hogy az építtető is ilyen.

  • Szabóbácsi

    2009. május 14. csütörtök 12:44

    #9589

    Jó hogy nincs meleg, fűtött kamra, de a 0-ról indítva a tervezért nem jó hogy nem jutott hely hűvös fekvésű igazi kamrának. Végülis ez nem egy 100lakásos ház egyik apartmanja hanem egy önálló és nem is kicsi családi ház.
    Lehet természetesen lakni olyan lakásban is ahol nincs kamra, de ezt a lehetőséget élből elvenni már a tervezés legelején, hiba.

  • Lilla

    2009. május 14. csütörtök 13:03

    #9591

    mivel a ház körbe van hőszigetelve, nem szerencsés egy hőszigetelt de nem fűtött helyiség. tuti penész. és megnézem ki takarítja le rendesen minden héten a kamrát, mászik be a sarokba a kupi mögé és törölgeti végig a nyitott polcokat.

  • Szabóbácsi

    2009. május 15. péntek 12:34

    #9636

    Nem tuti. 1. Gumitömítéses kamraajtó. A legtöbb mai ajtótokban benne van a gumiperem. 2. Egy nagyon pici szellőzés.
    Régen is mindig épültek szellőzők a kamrához az ablak mellett. Sőt, a lakótelepi kamraszekrények is ki vannak a homlokzaton keresztül szellőztetve alul-felül. Könnyű megfigyelni.
    A 2-t úgy oldottam meg hogy kivettem a 60/60-as ablak gumiperemét. Előtte valóban megjelent a penész. Utána többet nem. A kamra ilyen módon való lehűlése viszont elhanyagolható az épület többi csatlakozó helyiségére nézve. Persze nem árt ezen felül a legészakibb és sarkos helyre tenni. Egyszerű tervezési rutinfeladat ami elvárható egy szakembertől.

  • Szabóbácsi

    2009. május 15. péntek 12:37

    #9637

    Viszont ezért javasoltam a fürdőszoba és gardrob rosálását. A külső, két oldalról lehűlő sarokban ott a zuhanytál. Amiatt méginkább akadályoztatott a légmozgás. Na ott tuti hogy így penészedni fog.
    A gardrob kevésbé kényes az ilyesmikre.

  • Horváth Károlyné

    2009. május 16. szombat 18:57

    #9646

    Lilla:a kamra nem feltétlen kacattároló, és nem porfogó polcokból áll.Igaz alkalmanként takarítani kell, de ha a háziasszony ezt rendszeresen megteszi nem „kínszenvedés” a rendben tartása.
    Családiházban élni egy kicsit más életformát jelent, mint lakótelepen. Itt nincs a földszinten egy kisbolt, vagy a közelben egy supermarket. Általában az ember nagybevásárlások alkalmával feltölti a készleteket mindenből. Nem feltétlen kell a kamrában saját befőzésü lekvárnak lenni, de a felhasználás célja miatt általában egyszerre többféle, is sorakozik a polcokon, ugyanez a
    helyzet a többi üveges termékkel.
    Liszt, cukor és egyéb szárazárúból sem a minimális mennyiséget veszi az ember, hiszen van hely a tárolására. Így biztosan nem úgy kezdődik a főzés, hogy irány bevásárolni, mert nincs otthon alapanyag.
    Ha van kamra, gyümölcsőt (alma, banán, narancs) sem pár szemet vesz az ember, hanem vehet többet is, mert a kamrában elfér és eltárolható a fűtött konyhával ellentétben. Ez vonatkozik a kenyérre(!) krumplira,(nem egy egész télrevaló, de néhány kiló), hagymára,stb.
    Ha nincs kamra hová teszi a család részére néhány napra vett ásványvizet (nem kis mennyiség!), az üdítős rekeszt, a sörös rekeszt, a bevásárló kosarat. (a reklámszatyrok ideje kezd lejárni)
    Bocs, azért fejtettem ki ilyen részletesen, mert egy tervezést a helyiségeknek szánt – a használók- életmódjának megfelelő – funkció alapján a méretük nagyjábóli meghatározásával kezdünk.
    A kamra – úgy tűnik – nem mindig kap megfelelő figyelmet, pedig a hiánya a fent említettek problémáját fogja előidézni.

  • Lilla

    2009. május 16. szombat 19:05

    #9647

    a személyeskedésre: nem lakótelepi a példám. a kamraszekrény hűtő-fagyasztó kombóban több hétre elég élelmet tudunk felhalmozni (öt főre!), nem szükséges leugrani a kisboltba minden főzéshez. nem mellesleg nincs is kisbolt a sarkon. pláne nem a ház alatt. nem iszunk se sört se üdítőt. :-)és több, mint 10 éve főzök. de a háziasszony kifejezést visszautasítanám. az pedig, hogy a rendes háziasszony kitakarítja azt is, nem jelenti azt, hogy én ki is akarom takarítani, jobb elfoglaltságot is tudok magamnak, mint a takarítás, amikor a cuccok egy zárt szekrényben is lehetnek. és még egyszer megemlíteném: allergia. a könyveket sem tanácsos nyitott polcon tárolni, majd pont a kaját fogom kitenni a pornak.

  • aglaca

    2009. május 17. vasárnap 21:03

    #9662

    Ha már a kamrát kiveséztük, feldobnék egy másik témát: kazánház!
    Egy ekkora igényesen kivitelezett családi ház már nem épülhet meg komoly és tervezett gépészet nélkül. Ma már általában nem csak egy egyszerű kombi gázkazánnal látnak el egy ekkora épületet, hanem alternatív megoldások is (előbb vagy utóbb) beépülnek, faelgázosító kazán , pellet kazán, esetleg hőszivattyú, puffertartály, víztisztító, vízlágyító, és mindezek kiegészítői. Ezeknek a gépeknek hely kell, és igaz, hogy a tárolóban elférnek, de szerencsésebb egy külön helyiséget biztosítani a gépészetnek, amit a tároló megosztásával könnyedén meg is lehetne oldani, a garázsból meg könnyedén meg lehetne közelíteni. Így a maradék tároló is jobban pakolható lenne.
    Fentebb említették a két oldalról is látható kandallót, szerintem is jó ötlet mert látványosan összekapcsolná az étkezőt és a nappalit.
    Szerintem nem szerencsés a belső mosókonyha, mert ott keletkezik a legtöbb pára ezért jó ha közvetlenül lehet szellőztetni. Ráadásul a garázs és az előszoba között sem szerencsés a fekvése. Én inkább egy közlekedővel kötném össze a garázst és az előszobát, és arról nyitnám meg a mosókonyhát. Érdemes lenne átforgatni a helységeket, és ha másképp nem megy és választani kell, akkor inkább a WC legyen belső helyiség, mint a mosókonyha, mert annak a gép kisszellőztetése sokkal egyszerűbb egy késleltetett gépi szellőzővel.

  • Szabóbácsi

    2009. május 19. kedd 09:32

    #9699

    Felülvizsgálnám az emeletet is. Igazából eltúlzott a közlekedők területe a hálószobákhoz képest. Valószínűleg a háromkarú lépcső lehet a ludas. Mindig előnyösebb egy családiházban az egy, max. kétkarú feljárat. Az a szobányi előtér is csak a kényszerűségből adódik, látszik rajta.
    A gardróbnak visztont csak egy kis lukat sikerült kiszorítani, ráadásul ablak nélkül.

  • Butykai Gyula

    2009. június 8. hétfő 21:45

    #10193

    Két beállós garázsnál minél szélesebb ajtót tennék, asszem 5méteres még van szabvány méretben. Tárolóra kívülről mindenképp tennék ajtót. Amugy tetszik, szép lesz.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább