Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. május 7. csütörtök

A fűtéshez szükséges energiamennyiség 75%-a kinyerhető a környezetből

Hőszivattyú alkalmazásával érhető el az elterjedt fűtési módszerek közül a legkisebb környezeti terhelés. A megoldás rohamosan terjed a skandináv országokban, Németországban, míg itthon az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport jár élen a technológia népszerűsítésében. A vállalatcsoport a hőszivattyús fűtési rendszert választók számára különösen kedvező GEO tarifával kínálja a működtetéshez szükséges elektromos áramot.

A hőszivattyús fűtési rendszerek elektromos energia igénye jóval alacsonyabb minden más, villanyáramot használó fűtési megoldásnál. Működtetésükhöz kizárólag elektromos áramra van szükség, fosszilis tüzelőanyagra (például fára, szénre vagy földgázra) nincs. Nem bocsátanak ki füstöt, sem más káros anyagot. A rendszer a fűtés mellett akár 55 °C-os melegvíz előállítására is alkalmas.

A hőszivattyús rendszerek a környezeti – jellemzően a talajban jelen lévő – hőt hasznosítják. Gazdaságosságuk kulcsa, hogy a környezetben meglévő hőmérséklet-különbségekből képesek kinyerni a fűtéshez szükséges energia tekintélyes részét, akár 75%-át. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fűtés és hűtés, illetve melegvíz előállítás teljes energiaszükségletének mindössze 1/4-ét kell vezetékes árammal fedezni, a többi – azaz a teljes energiaigény akár 3/4 része – Földünk ingyenes hőenergiája. A legtöbb hőszivattyú a talaj és a levegő hőmérséklete közötti különbséget használja ki, de pusztán a levegőből is – még télen is – kinyerhető a megfelelő mennyiségű hőenergia.

KIEGYENSÚLYOZOTT ENERGIA-MIX GEO ÁRAMTARIFÁVAL

A környezetbarát fűtési módszerek terjedése több szempontból is közös érdek, a fogyasztó számára elsődleges előnyt jelentenek az alacsony üzemeltetési – azaz télen fűtési, nyári időszakban hűtési – költségek, illetve az, hogy nem szennyezi környezete levegőjét füsttel, vagy más drasztikus módon.

Iparági szempontból azért nagy jelentőségű a hőszivattyús technológia, mert kiegyensúlyozza a lakossági energiahasználatot: ott, ahol az nem szükséges vagy egyáltalán nem elérhető, villamos árammal váltja ki a földgáz használatát. Az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok használatához kapcsolódó károsanyag-kibocsátás csökkenését, az energiatudatosabb fogyasztói szemléletmód és magatartás terjedését várja az új technológiától.

Az áramszolgáltató a GEO tarifát – a technológia magyarországi elterjedését támogatandó – kifejezetten a hőszivattyús berendezések kedvező árú áramellátására dolgozta ki. Az ilyen rendszert üzemeltető ELMŰ-ÉMÁSZ fogyasztók a GEO tarifával vételezett – kizárólag a hőszivattyús fűtési rendszer üzemeltetésére használható – áramot a normál tarifájú elektromos energia áránál 35%-kal olcsóbban kaphatják. A hőszivattyú csekély áramfelhasználásának és a kedvező árú GEO tarifának köszönhetően gyakorlatilag ma ez a piacon elérhető legalacsonyabb üzemeltetési költségű fűtési rendszer.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ vállalatcsoport – az áramszolgáltatók közül elsőként és egyedüliként – nem csak a GEO tarifával támogatja a környezetbarát megoldások terjedését, de személyre szabott tanácsadással segít a technológia megismerésében, az egyéni tervek megfogalmazásában is. Az érdeklődők bőséges információhoz juthatnak a társaság Energia Pontjai-ban, illetve a https://www.aram.hu/geotarifa honlapon is, ahol online energiatanácsadással is állnak ügyfeleik rendelkezésére.

(x)

[poll id=”19″]

a fenti szavazás már korábbi oldalakon is megjelent, onnan származik a szavazatok magas száma

Hozzászólások (4): megnézem

  • Propeller

    2009. május 7. csütörtök 13:40

    #9483

    koos.hu – GEO Tarifával 35% olcsóbb a hőszivattyús fűtés…

    ELMŰ, hőszivattyú, megújuló energiaforrás…

  • Kárpáti József

    2009. május 8. péntek 08:51

    #9495

    A hőszivattyús megoldásokkal két problémám van: A bekerülési költség alapján megtérülése, különösen egy jól szigetelt épületben (passzív, vagy azt az értéket megközelítő ház)több mint 30 év. A működtetéshez, és a kiegészítő energiához elektromos áram szükséges, amit igen nagy környezeti terheléssel lehet csak előállítani, tehát hamis az állítás, hogy környezeti terhelés nélküli fűtésről lenne szó! Egy négytagú család, egy jól hőszigetelt épületben az enrgia szükséglet közel 50%-t a használati melegvíz előállítására fordítja. Ennek 75%-t napkollektorral elő lehet állítani. A fűtési energia igényt és a maradék használati melegvíz energia igényt pedig pellet, vagy faelgázosítóval lehet előállítani. A fa, a cellulóz újratermelhető, folyamatosan rendelkezésre áll, környezetkimélő, mivel szinte tökéletes égés zajlik az égő térben. Továbbá már létezik technológia a füstgáz lekötésére, így a levegőbe semmilyen szennyező anyag nem kerül ki!

  • Torák Oszkár

    2009. október 16. péntek 19:30

    #12230

    Propeller hozzászólását ezzel folytatnám: álságos,szemfényvesztés az ELMŰ részéről. Több jelzőt nem kívánok leírni, de ennyit mindenképpen.
    Nem a hőszivattyús rendszerrel, az ELMŰ Geotarifájával van gondom.
    Előre megjegyzem, hogy több éve üzemel általunk tervezett hőszivattyús fűtés, középületben.Most is van kivitelezés alatt és jelenleg is tervezünk ilyen rendszert.És amiért a jelzőket leírtam: 3×63 A- (39 KW)névleges csatlakozási értékkel rendelkező fogyasztók vehetik igénybe. Ez nem a hőszivattyús fűtési rendszer teljesítménye, hanem az utcáról az épületbe bekötött mért teljesítmény. Ennek mi köze a hőszivattyúhoz?Aztán külön órával kell mérni a hőszivattyút. DE- nem az egész fűtési rendszert lehet erre rákötni, hanem csak a hőszivattyú kompresszorát és a primér oldali, szondaköri szivattyút. Az összes többi ki van zárva a Geotarifából. Példával hogy egyszerűbb legyen, egy hűtőszekrény esetében csak a kompresszort, az ajtó nyitásakor a világítást már nem lehet Geotarifával ellátni. Tehát a hőszivattyúhoz 2 db betáp kell. jelenleg ilyen hőszivattyút nem gyártanak.Az én és gépész kollégám véleménye szerint a lakosság és a közületek is ki vannak zárva ebből. A 39 KW névleges csatlakozású lakosság, családi ház, nem vevőképes erre a beruházásra, egy közületnek pedig ettől nagyobb a bekötési teljesítménye, őt meg ezért zárják ki.
    Végkövetkeztetés- az ELMŰ egyáltalán nem támogatja a hőszivattyús rendszert, ezért a fenti jelzők. Talán ha majd egyszer magasabb szinten is komolyan gondolják.

SZAKMA
Vita a hőszivattyúról

Egy tervkritikánál élénk vita alakult ki a hőszivattyúkról, amik ugyan fontos infókat tartalmazott, de nem tartozott a témához és azt félrevitte. Azért hogy  ne sikkadjon le, azért létrehoztam egy külön oldalt erre a célra. A hozzászólásokat úgy másoltam át (ezért található mindenütt az én fizimiskám) bocs az érintettektől.

Vita a hőszivattyúról
2017. január 7. szombat
EGYÉB
Minek tetőfedés, ha felette napelem van?

Elég komoly ütemben terjednek a napelemek, egyre több házon lehet már látni, kezd a megfizethető kategóriába kerülni, lassan megtérülést is lehet rá számolni. A napelem a beruházási döntések szerves részévé vált. Ha nálunk nincs is jelen olyan mértékben, mint pl. Németországban, sok esetben a tető nagy részét elfoglalják és csak azért nem az egész tetőt, […]

Minek tetőfedés, ha felette napelem van?
2016. szeptember 5. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább