Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. május 10. vasárnap

Hazajáró | Őrség – Pityerszer

Nem is lehetne vonzóbb turisztika cél ilyenkor májusban, mint az Őrség. Aki teheti próbáljon kerékpárra pattanni (hozzon magával vagy béreljen helyben), mert ha van olyan tájegység, aminek a bejárásásához a bringa a legideálisabb, akkor ez az. Lépten-nyomon kerekező családokkal, csoportokkal lehet találkozni, az idősebbek is megpróbálhatják, mert a szintkülönbség és a távolságok minimálisak.

Itt nem csak a mással össze nem téveszthető táj ejt rabul, hanem olyan épületegyütteseket is megcsodálhatunk, amiket az országban sehol másutt. Itt nem egy skanzenben gyűjtötték össze a környék épületeit, hanem ezek a házak (némelyek évszázadok óta) itt állnak a megépítésük óta, sőt 2 emberöltőnyi idővel ezelőtt még lakták is őket. Maguk az élő történelem.

Nem vagyok sem néprajzos, sem történész, ezért inkább idézzük ide Varga Géza írástörténészt, aki e táj jó ismerője, kutatója és krónikása:

[…] Az Őrség a mai Magyarország egyik legszebb tája, amelynek turisztika vonzereje és vendégfogadó kapacitása nem csökken, hanem folyamatosan növekszik.
A táj keleti fele a Trianon palotában aláírt területrablás során is megmaradt Magyarországnak. Ez a fél Őrség (benne a szívünknek oly kedves Belső Őrség és a központ szerepét betöltő, városias Őriszentpéter ) most Zala és Vas megyének a magyar-szlovén határ mentén elhelyezkedő területe. Az Őrség másik fele ma – a Muravidékkel együtt – Szlovéniához tartozik.
Az új országhatár kettészelte az egykori Nyugat-Dunántúl virágzó magyar-osztrák-szlovén gazdasági kapcsolatait is, amelyekről a térség régi házain található vakolatdíszek alapján is képet alkothatunk. Ezeket az első világháború óta szinte be sem meszelték; a régiekhez hasonlóakat ma már nem is nagyon képes csináltatni, vagy felújítani sem az elszegényedett lakosság. Az Őrség évtizedekig el volt zárva a határ túloldalára került etnikai, kulturális és gazdasági környezetétől.
Az Őrség közelében némi szlovén és német nemzetiségű lakosság is él (az egykor Tótságnak nevezett vidéken), részben megőrizve sajátos kultúráját és identitását […]  forrás: Varga Géza:
Őrség

Akit részletesebben is érdekelnek az Őrségi látnivalók, a terület történelme és néprajza az olvassa el Varga Géza írásait : Őrségi látnivalók településenként és témánként.

Ha az alábbi fotókat nem egyenként, hanem vetítésszerűen szeretné végignézni, kattintson ide !

Maradjanak velünk, mert folytatjuk az őrségi beszámolónkat, legközelebb a terület templomait mutatjuk meg.

Hozzászólások (1): megnézem

  • Propeller

    2009. május 10. vasárnap 08:26

    #9519

    koos.hu – Hazajáró | Őrség – Pityerszer…

    Nem is lehetne vonzóbb turisztika cél ilyenkor májusban, mint az Őrség. Aki teheti próbáljon kerékpárra pattanni (hozzon […]…

HÁZ-TERV
Hazajáró | Tisza-tó 1. rész

Idén nyáron már a második alkalommal jártunk a Tisza-tavon, Tiszafüreden nyaraltunk egy hétig. Idén is annyira jól éreztük magunkat, hogy eldöntöttük, ebből bizony rendszer csinálunk. Megyünk jövőre is. A tó tiszafüredi része abszolút vadregényes, keresztül kasul be lehet járni, leginkább kajakkal és motorcsónakkal. A motorcsónak bérlés kb úgy zajlik, hogy „melyikkel akarnak menni? Ha visszajöttek, […]

Hazajáró | Tisza-tó 1. rész
2017. november 26. vasárnap
HÁZ-TERV
Hazajáró | a sarródi Kócsagvár

„…Az egykori, a Fertő tó összezsugorodása következtében megszűnt révátkelő helyén áll az 1993-ban épített Kócsagvár. Tervezői a Makovecz Imre neve által fémjelzett organikus építészet követői, a hegykői születésű Zámbó Terézia és férje, Koller József. Nevét a helyi madárvilág egyik jellemző képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta, a madár alakja a díszes bejárati kapun is megjelenik. A kócsag a természetvédelem […]

Hazajáró | a sarródi Kócsagvár
2017. augusztus 21. hétfő

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább