Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. március 28. szombat

Készítheti-e más tervező a kiviteli tervet?

építészek
Az elmúlt napokban ketten is felhívtak telefonon szinte ugyanazzal a kérdéssel: Készítheti-e más tervező a kiviteli tervet? Mi ilyenkor a követendő eljárás? E „tömeges igény” talán indokolja, hogy külön is foglalkozzunk ezzel.
Egyszer megkerestek, hogy egy más által tervezett lakópark kiviteli tervezését elvállalnánk-e, mert az engedélyezési tervet készítő tervező nem akarja (tudja) folytatni? Bár ilyet nem igen szoktunk elvállalni, az első ami eszembe jutott, hogy kérjek egy állásfoglalást a kamarától, mivel számomra az efféle ügyek korrekt intézése alapkövetelmény. Megkérdeztem, mit lehet és mit nem?

válasz az volt, hogy akkor folytathatja más tervező a munkát, ha

1. az eredeti tervező ehhez hozzájárul.

2. ha az eredeti tervező és a megbízója szerinti megállapodás, szerződés lezárult és megtörtént a pénzügyi teljesítés is.

Ha az eredeti tervező hozzájárul, akkor a megállapodás egyértelmű, mondhatni sima ügy. Ha azonban a 2. pont szerint az eredeti tervező és a megbízója között a szerződés lezáratlan (pl. nincs teljes teljesítés, nincs kifizetve a teljes tervezési díj vagy más olyan körülmény hiányzik, ami szerződési feltétel volt), akkor nem léphet be a folyamatba egy újabb tervező, hiába is szeretné ezt pl. a megbízó. Elszámolási viták esetén – ha nincs megegyezés és nincs a szerződés lezárva, akkor egy eléggé rókafogta csuka esete áll elő, nincs mit tenni, amíg a vitát nem rendezik. A joggal való visszaélés minden oldalon előfordulhat természetesen, hiszen számos olyan aggályos helyzet adódhat, ahol akár a tervező, akár a megbízó lehet a vétkes.
A mi esetünkben a fenti kamarai állásfoglalás birtokában adtunk ajánlatot a tervezés folytatására, azonban mint később kiderült, a tervező és a megbízója közötti elszámolási vita lehetetlenné tette a szerződéses viszony lezárását és ezáltal a mi belépésünket a tervezésbe.
Ide tartozik még az is – mert ez hibásan él a köztudatban – hogy a szerzői jogról nem lehet lemondani, még pénzért sem (a szerzői jog csak természetes személyhez köthető).

Ha azonban a szerződés lezárult (tehát pl. a szerződés csak engedélyezési tervre, de kiviteli tervre nem szólt), akkor folytathatja más tervező is a munkát, de ebben az esetben is van kötelezettsége az eredeti tervező felé, mégpedig konzultációs jelleggel be kell vonni őt. Ennek abból szempontból van jelentősége, mert így az eredeti, a szerzői joggal védett munkáját figyelemmel tudja követni, hogy nem sérül-e az eredeti koncepció?

az átalakítás látványtervei >

Annak idején én ezzel a megoldással terveztem át teljesen a Mecseki Erdészeti Zrt. székházát, miközben a tervezés alatt konzulensként ott volt a ház eredeti tervezője, Erdélyi Zoltán Ybl-díjas építész.

Olvassák el Az építési folyamat közreműködőiről, ezen belül az építészekről szóló sorozatunk többi cikkét is.
[poll id=”24″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • Propeller

    2009. március 28. szombat 09:39

    #8933

    koos.hu – Készítheti-e más tervező a kiviteli tervet?…

    építész, kiviteli terv, megbízó…

  • KGyST

    2009. március 28. szombat 18:55

    #8934

    És persze az eredeti tervező konzultációja sem ingyenes, tervfelülbírálati vagy milyen díjat kell fizetni, a tervezési díj 5-10%-át.

  • Fenyvesi Péter

    2009. március 29. vasárnap 21:15

    #8942

    Kedves Miklós!
    Talán nem gond, ha ezen az oldalon kérdezem, a véleményedet, esetleges tapasztalatodat arról, hogy a műszaki vezető felelőssége meddig terjed időben, ill. a kár mértékéhez képest.
    11 éve nem vettem észre egy kivitelezői hibát, amit az illető az eng. tervtől tudatosan, meggyőződésből, eltérve követett el. Én így 10 év után, mikor előjött a hiba, elismertem a rám eső felelősséget, bár az arányát nem tudnám meghatározni, részlegesen már kárpótoltam is az építtetőt,békésen beszélünk a dologról. Tudod-e, hogy mi a helyzet, ha ellenben mégsem jutunk teljes egyezségre, bár mindketten ezt szeretnénk. A kivitelező persze teljesen elzárkózik, így a megbízó azt érzékelteti, h nem bánná, ha helyette is én állnék helyt.
    Előre is köszönöm válaszodat.
    Üdv:
    Architext

  • Gáspár Melinda

    2014. március 4. kedd 11:17

    #87624

    Azért fordulok Önökhöz, mert nem tudom mit tehetnék,terveztettünk egy családi házat – az építési engedély kiadása még folyamatban van – az építész nem vállalta a műszaki vezetést, így külön megbíztunk egyet. A műszaki vezetést vállaló kolléga, megnézte a terveinket, és tele van hibával pl.: a számunkra legnagyobb, hogy mivel teljes gépészet azaz szellőző rendszer van tervezve, így lesz egy 30-35 cm nagyságú állmennyezetünk. Az építész a terveken a mi kifejezett kérésünk ellenére 249 cm-s belmagasságot tervezett amiből lejön még a 30-35 cm mennyezet, tehát nagyságrendileg 210 cm lesz a belmagasságunk,ami eleve nem jó mert 200 cm magas a párom. mit tehetnék ez ügyben, más tervező módosíthajta a terveinket, mert én az ő munkájában nem bízom.köszönöm előre is segítségüket.

  • Karácsony Gabriella

    2014. április 23. szerda 17:57

    #88033

    Tisztelt Iroda!
    3 épületegyüttesből álló ingatlan 2 épülete megépült, a 3. nem.Mivel egyben volt az engedély a 3. ra évente hosszabbítottunk. Ebebn az évben nem kaptuk meg a hosszabbítást.
    Kérdésemm arra vonatkozik, hogy egy 10 éve készült rajz nem beadható, nem dolgozható át csak a régi tervezővel-bármennyit is kérhet érte?
    2. Ha látványában más lenne az épület remélem nem kell még csak hozzá sem járulnia, hiszen más épülne. De mi van ha hasonlít a már meglévőre, hiszen egy épületegyüttes 2 meglévő épület közötti 3. még meg nem épült házról van szó.
    Mi lehet a megoldás?
    Válaszukat előre is köszönöm.

  • Karácsony Gabriella

    2014. április 24. csütörtök 08:45

    #88038

    [re=88034]Koós Miklós[/re]: Köszönöm a választ.
    Az alaprajz a korábbi jogerős építési engedély alapján már megépült, csak nem lett meghosszabbítva, mert nem szerkezetkész, a falak még nem állnak. Tehát az alaprajz adott, de a kinézete lenne más és a belső elosztás, akkor nem kell a lemondása és a hozzájárulása? természetesen 10 évvel ezelőtt ki lett fizetve a tervezési díja.
    Köszönöm előre is a segítségét
    Karácsony Gabriella

  • Tóth Szilveszter

    2014. április 24. csütörtök 13:52

    #88041

    [re=88040]Koós Miklós[/re]: mivel korlátlan ideig lehet meghosszabbítani az építési engedélyt, ha a szabályozás nem változik, vagy változik, de az nem érinti az adott engedélyezettet, ezért nyilván azért nem hosszabbított a hatóság, mert változott a szabályozás, tehát mást kell majd oda tervezni.

  • Fenyvesi Péter

    2014. június 2. hétfő 20:06

    #89557

    [re=8943]Koós Miklós[/re]:

    Szervusz Miklós! Átfutottam ezt a régi írásodat, és a saját kérdésemre-válaszodra is ráakadtam. Az ügy azóta lezárult a bíróságon, a kivitelezőt súlyos kártérítésre kötelezték, én a megbízó tanúja voltam. Köztünk maradt a baráti viszony.
    Üdv: F.P.

  • Fenyvesi Péter

    2014. június 3. kedd 14:34

    #89576

    [re=88034]Koós Miklós[/re]:
    Miklós! Esetleg tudod a pontos jogszabályhelyet? Ha Neked fejben van, nem keresgélném, egy ügyfelem érdeklődik efelől.
    Köszönettel: F.P.

  • Tóth szilveszter

    2014. június 4. szerda 10:32

    #89631

    [re=89576]Fenyvesi Péter[/re]: Magyar Építész Kamara Etikai-Fegyelmi Szabályzata 15-16 paragrafus – ha jól gondolom ezt kérdezted.

  • Fenyvesi Péter

    2014. június 4. szerda 15:10

    #89639

    [re=89631]Tóth szilveszter[/re]: Igen, köszönöm.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább