Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2009. március 5. csütörtök

Licitáljon eladó tervekre a Vaterán!

Ez itt most nem lesz tervkritika. Emailen kaptam a címet egy megdöbbent kollégától. A Vatera-n találta a fenti „licittárgyat”(aki nem ismerné: Vatera > az eBay-hez hasonló, de magyar változatú online aukciós portál, ahol mindenre lehet licitálni).

No de itt nem házat kínálnak, mert az még rendben is volna, hanem egy kész tervet. Persze névtelenül, pontosabban mudgab aláírással:

Pécsi tervező (nő) vagyok.
Egyik saját, egyedi tervemet kínálom eladásra. A terv ára tartalmazza a helyszínre adaptálást, és az engedélyeztetést is. Nemcsak Pécsett és környékén, hanem távolabbi helyeken is vállalom a terv adaptálását és engedélyeztetését.
Másik kész terveimet is megtalálja egyéb aukcióimban. Ha a kész terveim között nem találnak megfelelőt, 150.000,- Ft-ért egyedi terv készítését is vállalom engedélyeztetéssel. Ha kérdésük van, állok rendelkezésükre.

Persze most sokan felhorkannak, hogy mi ezzel a baj? Hát … aki nem érti, az valószínűleg azt sem tudja, mire való az építészeti tervezés? Értem én, hogy mindenki, különösen a pályakezdők is szeretnének résztvenni a magántervezésben, de tévesen azt hiszik, hogy a házterv az egy olyan univerzális termék, ami mindenkinek egyformán jó és főleg, hogy a majdani építtetők ezt is úgy veszik meg mint valami könyvritkaságot.

Bizonyára nem tudja a hirdető, hogy valaha léteztek un. típusterv gyűjtemények, amelyek egy adott kor tipikus termékei voltak, egy egész tervezőintézet foglalkozott vele, nem kis energiával (most tekintsünk el az eredménytől). Szóval a típustervnek van egy olyan tulajdonsága, hogy igyekszik széles rétegeknek megfelelni, ebből következően nem is olyan egyszerű tervezni.

A Vaterán licitálásra kerülő tervek láthatóan egy gyakorlatlan tervező kezdeti próbálkozásai meglehetősen izzadságszagú megoldásokkal. Kicsi esélyt adnék annak, hogy valaki csak úgy típusháztervezésbe kezdene, sokkal inkább azt hiszem, hogy saját (?) korábbi terveit szeretné ÚJRAHASZNOSÍTANI. Ebből a szempontból különösen furcsának, mi több etikátlannak tartom, hogy már megépült épület terveit – amit valaki egyszer már kifizetett – szeretné ismét elsózni egy balekra. Bár ezt már megtette egy  Kossuth díjas szobrász is.

mudgab valószínű nincs tisztában azzal sem, hogy aki így próbál megbízót szerezni magának, ha sikerül is valakit találni, az ezek után nem fogja sokra tartani és még ezt az árat is jó eséllyel le fogja alkudni.

Az pedig különösen szép, hogy előbb ki kell fizetni egy ismeretlen embernek 100 ezer Ft-t licitként (Amennyiben a termékre érvényes licitet tesz, akkor a Vatera szabályzata és a PTK 211. § szerint is köteles az aukció tárgyát átvenni az eladótól! ), majd ezután lehet megismerni, hogy kinek is fizetett?

balekok, irány a Vatera !

a tippért köszönet Torus-nak

Hozzászólások (13): megnézem

  • Hawaii

    2009. március 5. csütörtök 01:57

    #8557

    Bocsánat az offtopic-ért, de furdal a kiváncsiság, hogy a 23.-ai (index fórumában is közzétett) terv kritikája végül miért lett eltávolítva az oldalról?

  • Ikon

    2009. március 5. csütörtök 10:11

    #8559

    Idági jutottunk.
    Megrendelhető típustervek…és szinte mind rossz.

    Sokszor hoztak hozzánk is hogy ilyen kellne, de pincével, illetve a telek 3 métert lejt, a tetődőlésszög rögzített és oldalhatáron álló beépítés kellene, de ilyesmi…….hasonló.
    És mivel szinte nem is kell tervezni…az ár legyen…..
    Gondolom ismerős.
    Ikon

  • aesopus

    2009. március 5. csütörtök 16:10

    #8565

    majd ha a VÁTI biznisz igazán beindul, akkor lesznek jobb tervek is
    (nem is tudom, hogy ez után szomorú, vagy mosolygós smiley illene)

  • Balogh

    2009. március 8. vasárnap 21:15

    #8639

    Tényleg nem tudom, hogy mi a baj azzal, ha valaki a saját tervét árulja. A többiek is ezt teszik, nem ?

  • tanonc

    2009. április 20. hétfő 13:03

    #9219

    No meg hogy az építészeti tervezés – a buszmegálló, a trafóház, a lakóépület és a legnagyobb középületek léptékében egyformán – az építési HELY kiválasztásával és tanulmányozásával kéne, hogy kezdődjön.
    Egy építész nem tyúk, hogy a szénakazalban meg a csalánosban is ugyanolyan tojást tojjon. 🙂

  • atuse

    2009. június 3. szerda 18:25

    #10109

    Ha élelmes lenne a Gabriella (vélhetőleg ez a neve), akkor akcióban mellplasztikát is kínálna mellé, esetleg autó tuningot is!
    Akkor a nyertes licitáló hátradőlhetne a fotelban a sörrel és mesélhetné a haveroknak:
    -fél milláé’ renováltam a családot!… Vadi új ház, nő, kocsi!…

  • TervHELY.hu – ház tervek újrahasznosítva

    2011. október 10. hétfő 00:01

    #81940

    […] anno a Vaterán találtam ilyen tervet Licitáljon eladó tervekre a Vaterán!, akkor csak ámultam és bámultam. Mellesleg az eredeti cikkben említett pécsi illetőségű […]

  • Liberty

    2012. június 7. csütörtök 09:18

    #84365

    Miért ne vehetném meg akár a szomszédom tervrajzát is ha nekem az ö háza szimpatikus? Azokat a terveket már egyszer engedélyezték sok baj nem adódhat! A telkek pedig szinte mind hasonlóak.

  • lali

    2012. június 7. csütörtök 09:54

    #84366

    [re=84365]Liberty[/re]: kérdés, hogy kitől veszed meg.
    a szomszédodtól? tőle nem veheted meg. az építészeti tervek csak egyszeri, az adott felhasználásra szólnak. jogvédelem alatt állnak.
    a tervezőtől? megteheted, de egy épkézláb tervező nem fog két azonos házat tervezni (én nem tenném) –> lásd „milyen hibákat követhet el egy építész”

    kölcsönkéred és lemásolod, majd valaki aláírja? ez bőven kimeríti a plágium fogalmát, nem helyes dolog.

    persze az nem baj, ha tetszik egy épület, amit egy adott építész tervezett. de az az építész neked is, személyre szabottan tud nagyon jó házat alkotni.

  • Szabóbácsi

    2012. június 8. péntek 12:34

    #84367

    [re=84366]lali[/re]: Hát azért a két azonos tervről vitatkoznék. Vannak lakóparkok, egységes utcák ahol sok azonos ház épül föl. Gyakran előnyösebb utcaképet alkotva mint egyéb esetben.

.
Búcsú

Kedves weboldal látogatók! Fájó szívvel tudatjuk, hogy a weblap tulajdonosa és szerkesztője, Koós Miklós hosszú betegség után elhunyt. Miklós hosszú éveken keresztül nagy elhivatottsággal szerkesztette a honlapot, válaszolt a blog-ban feltett kérdésekre és üzemeltette a legtöbb látogató által keresett tervkritika panelt. Sok építtető kérte a tanácsát. Gazdag életművet és nagy űrt hagyott maga után. Amennyiben […]

Búcsú
2019. március 5. kedd
SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább