Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. november 10. hétfő

Ön szereti, ha megtévesztik? 2/1.

Naponta kapunk prospektusokat különféle cégektől, akik mind a saját portékájukat dicsérik, mi több úgy ajánlgatják a legtöbb esetben, hogy az övüké mennyivel különb a konkurencia termékétől. Ez eddig marketing, reklám, azonban ha olyasmiket is állítanak, amik nem igazak vagy csak féligazságok, akkor azok a szememben már megtévesztésnek számítanak.

A minap is egy ilyenre bukkantam. Nem írom le a cég nevét, mert nem a konkrét cég az érdekes, hanem a mód, amivel megpróbálják becserkészni a vásárlóikat (egy tengerentúli cég termékeit fogalmazzák nálunk). Hasonlóval már magam is találkoztam és döbbenten láttam, hogy van, aki ilyet épít magának. Acélvázas családi házat.

Azt kérdezi a cég (kék a marketing szöveg):

miért válassza a mi technológiánkat?

mert ENERGIATAKARÉKOS, GAZDASÁGOS

A nagyon jó hőszigetelés miatt (k=0,20 W/m2K),-ami a hagyományos szerkezetekhez képest 2-3-szor jobb,- 30-50%-os fűtési költség megtakarítást lehet elérni. Ez 110 cm vastag téglafallal egyenértékű.

2008-ban már senki sem hasonlítgat kisméretű téglafalhoz semmit sem (de már 20 évvel ezelőtt sem), így ez elég megmosolyogtató. A ma széles körben használt un. „hagyományos szerkezet”  U értéke nyersen pedig : 0,30-0,35 falvastagságtól függően…ez viszont nem 2-3 szoros különbség! És végül egy apró megjegyzés: az un. „k érték”-et illene már elég régóta átírni U értékre.

mert NAGYOBB A LAKÓTERÜLETE

A falazott szerkezetekhez képest kb. 10%-al nagyobb a hasznos alapterület. Ez 100 m2 külső alapterületű 38 cm-es falakkal készült épületnél 10 m2-rel (egy félszobával) nagyobb alapterületet jelent, aminek a m2 árát a vevő megtakarítja.

ha a cég a falakkal együtt számított bruttó alapterületre ad meg nm árakat, akkor helyből megtéveszti a vásárlóit, mert egyrészt nettó alapterülettel szokás számolni, vagyis emiatt ők egyből 10%-kal drágábbak, másrészt miért lenne ettől nagyobb a hasznos alapterület (aki építkezik, az hasznos alapterületet akar használni, nem bruttót)

mert GYORS A KIVITELEZÉSE

Egy átlagos családi ház teherhordó szerkezete a födémmel és tetőszerkezettel együtt kb. 1-2 hét alatt megépíthető, és 2-3 hónap alatt kulcsrakészen átadható.

Egy földszintes, alápincézetlen, födém nélküli, csak álmennyezettel rendelkező téglaépület is pár hét alatt felhúzható, ha nem számítjuk az előkészítést, a földmunkát, az alapozást, az aljzatbetonozást és pl. a vízszigetelést, amit egy ilyen háznál is ugyanígy el kell végezni, ugyanolyan hagyományos módon. Maga a falak felállítása egy nagy paneles faépületnél még ennél is gyorsabban kivitelezhető.

mert GAZDASÁGOSABBAN KIVITELEZHETŐ

Anyagtakarékos mert a gyártás során nincs hulladék. A kis súly miatt kicsi a szállítási és rakodási költség és nem kell daruzás. A gyors kivitelezés miatt kevesebb a munkadíj. Lehetőség van házilagos kivitelezésre is.

Már miért ne lenne hulladék, a szálvasakból levágott darabok ugyanúgy hulladékok, ahogy a szerkezetépítés minden eleme legnagyobbrészt csak hulladékokkal együtt létezik. az építtetőket egyébként sem érdekli, hogy gyártás közben van-e hulladék, vagy hogy mennyi a munkadíj és a daruzási költség, hiszen ő egy nm árat tud összehasonlítani, az már a gyártó-kivitelező dolga, hogy a 8-10 m hosszú fém rácsostartóit 8-10 ember kézi erővel vagy daruval teszi-e a helyére?

mert EGÉSZSÉGES LAKÓKÖRNYEZETET TEREMT

A lakás azonnal beköltözhető, mert nem kell száradni a falaknak. Nem kell nyirkos környezetben élni. A fával szemben az acélt nem kell mérgekkel kezelni a kártevők miatt.

Mitől lenne egy fémkalicka egészségesebb, mint egy hagyományos tégla vagy faszerkezetű fal ? Ebben a technológiában is betonból készítik az aljzatbetont, ugyanúgy ragasztják a csempét vagy teszik habarcságyba. Ugyanúgy vízbázisú festéssel festik a falakat…stb. Ezeknek pontosan ugyanúgy ki kell száradni, mint más falszerkezeteknél, különben nyirkos lesz a lakás és a hagyományos tégla és faszerkezetektől eltérően ráadásul még meg is rozsdásodhat a tartószerkezet.

mert TISZTA AZ ÉPÍTÉSE

Nincs sitt, szeméthalom és építési törmelék. A kertet nem teszi tönkre az építkezés.

Miért ne lenne itt is szemét? Ugyanúgy töménytelen mennyiségű csomagolóanyag marad a csempézés, a cserepezés, az ajtók, ablakok után, itt is darabolni kell a helyszínen számos anyagot, szerkezetet. Itt végképp nincs semmi különbség.

mert TARTÓS

30 év garanciát vállalunk a tartószerkezetre. A horganyzott acél élettartama, ha nincs korróziós, vizes közegben (márpedig egy zárt falban nincs) rendkívül hosszú – magyarországi viszonyok között 150 év.

A 30 év nagyon tisztes idő, csak az a kérdés, hogy hiba esetén lesz-e majd 30 év múlva, akin be lehet hajtani a garanciát. Ha „nincs korróziós, vizes közegben” ….nos elég ha a fürdő környéken egy kis darabon megsérül a párazáró fólia és agőz bemegy a falszerkezetbe és már meg is jelent a korróziós veszély. És innentől kezdve már annyi a fémszerkezetnek. Azt ugyanis tudni kell, hogy a horganyzott acél valóban bírja a nedvességet, mivel nem utólag, hanem a kész, legyártott terméket mártják horganyzó kádba, viszont minden későbbi fúrásnyom, lyuk, sérülés „rés a pajzson” és onnantól védhetetlen a szerkezet.

mert KÖLTSÉGTAKARÉKOS AZ ALAPSZERKEZET

Az acélváz kis súlya miatt olyan helyekre is felépíthető, ahová más szerkezeteket csak igen nagy költséggel lehet.

ez bizonyára fontos szempont lehet egy családi háznál, kár hogy nem írtak oda pár példát

mert TŰZÁLLÓ

Az épületszerkezet kizárólag nem éghető anyagokat tartalmaz. A tűzállósági határértéke a szabványban előírtakat jóval meghaladja. (Lásd amerikai, kanadai és magyarországi (ÉMI) bevizsgálási eredmények.)

Egy téglaépület tartószerkezete is kizárólag nem éghető anyagot tartalmaz, azonban az a különbség a kettő között, hogy egy lokális tűz esetén keletkező magas hőmérséklettől a tégla és a vb szerkezet még ellenálló marad, addig a vékonyfalú acélszerkezet a hő hatására kilágyul és egyszerűen összeroskad. A fémszerkezet a legkevésbé tűzálló szerkezet, mi több, még egy fa főtartós rendszernél is sérülékenyebb a fentiek miatt. A részleges tűzállóságot csak tűzvédelmi szempontból megfelelő gipszkartonnal együtt képes teljesíteni, anélkül meg sem felelne.

Maradjanak velünk, mert holnap itt folytatjuk a forgalmazó cég maradék 9 állításával …

(a cikkben található fotók csak illusztrációk, amiket Nagykozáron készítettem egy ismeretlen gyártó termékéből felállított házról)

[poll id=”20″]

Hozzászólások (0): megnézem

ZÖLD
Zöld ház – némi megtévesztéssel

Bár évekkel ezelőtt már a magyar weben is megjelent, de talán nem bánják azok, akik még nem ismerik. A gyönyörű fekvésű ausztriai Frohnleiten-ben épült meg ez  a minden felületén zavarba ejtően zöld ház. A Weichlbauer Ortis Architects építészeinek alkotása, művészeti projekt is egyben, ezt jelzik pl. az Eschert megidéző semmibe vezető vb. lépcsőkarok, a zöld háttér elé […]

Zöld ház – némi megtévesztéssel
2017. szeptember 10. vasárnap
JÓTANÁCS
Miért is szuper a Szupervályog?

Időről időre belefut az érdeklődő különféle világraszóló újdonságokba. Az emberiség újító kedve határtalan és ez rendben is van. Mindig lesznek olyanok, akik úgy vélik, amit kitaláltak, az valódi újdonság, mert megoldás egy problémára, csak sajnos azt nem veszik észre, hogy a „fantasztikus megoldásuk” újabb problémákat szülnek, aminek a jelentőségét viszont szándékosan elbagatelizálják. Anno elég volt […]

Miért is szuper a Szupervályog?
2016. március 13. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább