Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. november 3. hétfő

Korszerű ház | 4. az ingyen energia

A „korszerűség”-ről indított sorozat mostani részében jutottunk el a korlátlanul és ingyenesen rendelkezésre álló energiákhoz. Az un. megújuló energiaforrások közé tartozik a vízi-, a geotermikus-, a szél- és a napenergia illetve a különféle hőszivattyúk (terjedelmi okokból, ez utóbbi kettőről külön lesz szó).

Ide sorolják még a biomasszát is, de amíg a többi valóban korlátlanul áll rendelkezésre, addig a biomassza csak az emberi tevékenység (erdészeti vagy mezőgazdasági termelés) közben keletkező hulladékot és mellékterméket jelenti, amely még további beavatkozást, átalakítást igényel, hogy energiát tudjuk belőle kivonni. E tekintetben viszont már nem nevezhető ingyen energiának, ezért tettük az alternatív energiák közé.

„Kislexikon | megújuló energiaforrás
Egy energiaforrást akkor nevezünk megújulónak, ha a hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia. Például a Nap ugyanúgy fog sütni a későbbiekben, függetlenül attól, hogy most hasznosítjuk-e a napenergiát vagy sem. Ellenben az autók által elégetett benzin nem termelődik újra, előbb-utóbb elfogynak a világ olajkészletei.
Példák megújuló energiaforrásokra: napenergia, szélenergia, biomassza (növényi és állati eredetű szerves anyagok), geotermikus energia, vízenergia. A geotermikus energia kivételével a felsoroltak közvetlen vagy közvetett módon a nap energiájából származnak. A geotermikus energia a Föld mélyében zajló radioaktív folyamatokból származik.
Példák nem megújuló energiaforrásokra: fosszilis energiaforrások (olaj, földgáz, szén), atomenergia.
Ugrás a Lexikon kezdőlapjára

vízenergia

 

mivel egy medence kellős közepén élünk, így a vízi energia csak igen korlátozottan használható ki, valamikor a vízimalmok tudták kihasználni, de ma már ezzel az energiaforrással nem számolhatunk komoly mennyiségben.

„A Tiszán működik a Tiszalöki Vízerőmű és a Kiskörei Vízerőmű 11,5 megawatt és 28 megawatt teljesítménnyel, ezek Magyarországon már nagynak számítanak. A Rábán és a Hernádon, illetve mellékfolyóikon üzemel a hazai kis- és törpe vízerőművek döntő többsége, egyéb vizeinken jelenleg nem üzemel villamosenergia-kiteremlésre alkalmas erőmű.” forrás: origo

geotermikus energia

Kép:wikipédia

a geotermikus energia szempontjából már szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen nálunk – elsősorban az Alföldön – számottevő mennyiséggel lehet számolni, ráadásul fele olyan mélységben találunk megfelelő hőforrást. Ugyan ezt is korlátlanul rendelkezésre álló energiaforrásnak hívják, de csak akkor, ha a kiszivattyúzott vizet visszavezetik, különben előbb vagy utóbb ki fog fogyni.

„A termikus adottságok miatt nálunk 1000 méter mélységben a réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius-fokot. 2000 méter mélységben pedig már 100 fok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők terülnek el. Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom, a potenciális energiamennyiség az USA és Kína mellé emeli az országot a statisztikákban. Jelenleg a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi ki hazánkban. Geotermikus energiából Magyarországon nincs villamosenergia-termelés, miközben a legnagyobb kitermelők – az USA és a Fülöp-szigetek – évente 2-2000 megawatt energiát termelnek ki készleteikből. forrás: origo

A gazdaságos felhasználása korántsem családi ház nagyságrendű, hanem nagyobb lakóegységek, üzemek ellátására érdemes igénybe venni. jelenleg is hasznosítják részben épület, részben melegházak fűtésére.

szélenergia

Kép:Szeleromu sopronkovesd.jpgMagyarországon a 2000-ben, mindössze 2 hónap alatt felállított Inotai volt az első szélerőmű. Azóta szerencsére jelentősen (de nem elégségesen) bővült ez a rendkívül környezetkímélő energiatermelő. Magas a beruházási költsége, hisz 100 milliókról van szó. Sajnos a hazai villamosenergia elosztás olyan gyerekcipőben jár, hogy most gyakorlatilag átmeneti stop van, mivel nem képes a rendszer a (valóban nem kiszámíthatóan) termelődő villamos energiát hatékonyan elosztani.

A Magyarországi szélerőművek listája (Wikipédia) a 2008 április-ig megépült szélerőműveket tartalmazza. Összesen 63 db szélerőmű van Magyarországon, melyeknek összkapacitása 112 MW.

Szerencsére megjelentek a jóval kisebb kapacitású szélgenerátorok, szélkerekek is, amelyek egy-egy háztartás villamos energia szükségletének (legalább egy részét) már képesek biztosítani. Tájékoztatásul, egy 300 W-os 130.000 Ft, egy 2000 W-os egység cca. 500.000 Ft, egy 8000 W-os pedig 3 millió Ft.

Ezek már reális alternatívát jelentenek ott, ahol nincsen vezetékes áram illetve, aki szeretné függetleníteni magát a közműtől. Hátránya, hogy az energia átmeneti tárolása csak eléggé korlátozottan oldható meg, jobbára csak nagy kapacitású akkumulátorokkal, amik viszont növelik a beruházási költségeket. Előnye mindenképpen, hogy ahol kiépített vezeték van és felesleg adódik, ott az elektromos műveknek szabott áron át kel venni a megtermelt áramot (a villanyóra kvázi visszafelé forog).

Javaslok megnézésre egy Zseniális reklámfilmet a szélről

„…Azt hiszem soha sem értettek meg. / Úgy tűnt, hogy az emberek nem kedvelnek. / Azt hiszem zavartam őket, az idegeikre mentem. / Nem tudom, miért. / Csak így alakult. /
Igen, lehet, hogy túl heves voltam. / Túl erős. / Nem is tudom. / Tényleg nem tudom megmondani miért. / Igen, magányos voltam, nagyon magányos. / De hozzászoktam egy idő után. / Aztán egy napon minden megváltozott. / Valaki végre elfogadott olyannak, amilyen vagyok. / Amióta megkaptam ezt a munkát, megváltozott az életem. / Végre hasznosnak érzem magam, jó vagyok valamiben. / A SZÉL. / AZ Ő EREJE A MIÉNK IS…” (Magyar szöveg: Farkas Emese)

Érdemes elolvasni a Wikipédia e témával foglakozó Energiafejlesztés című szócikkét, illetve akit a téma mélyebben érdekel, annak ajánlom a REAK honlapját, ahol egy helyen az összes megújuló erőforrásról olvashat részleteket, adatokat, összehasonlításokat.

Maradjanak velünk, mert következik a sorozat következő része, amiben az ingyen energiák másik felével a napenergiával és a hőszivattyúkkal foglalkozunk:

1. létezik-e korszerű téglafal?
2. a vaskályhától a zöldkártyáig

3. alternatív tüzelőanyagok
4. ingyen energia (víz, geotermikus, szél)
5. ingyen energia (nap, hőszivattyú)
6. passzív házak
7. öko és bioházak
8. … és a jövő?

szavazás

[poll id=”19″]

Hozzászólások (4): megnézem

  • Propeller

    2008. november 3. hétfő 08:09

    #6863

    koos.hu – Korszerű ház | 4. az ingyen energia…

    A „korszerűség”-ről indított sorozat mostani részében jutottunk el a korlátlanul és ingyenesen rendelkezésre álló […]…

  • Bárkányi Tamás

    2009. január 29. csütörtök 18:42

    #8087

    kedves Miklós
    egy kis érdekességgel szeretném kibővíteni az ingyen energia költséghatékony hasznosításának tárházát: isoactive-3d

  • #11624

    […] “korszerűség”-ről indított sorozat előző részében jutottunk el a korlátlanul és ingyenesen rendelkezésre álló energiákhoz. A téma nagysága […]

  • Tüke

    2011. július 14. csütörtök 10:45

    #81048
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról

Számos TAK és TVR áttanulmányozása után arra jutottam, hogy amennyire üdvözlendő, hogy az épülethomlokzatokra és tetőkre kerülő épületgépészeti berendezéseket szabályozni próbálják, annyira elszomorító, hogy közben elfeledkeztek arról, hogy 2021. január 1-től átalakítás és új épület már csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha a energia minimum 25%-át megújuló energiával tudja biztosítani (pl. napelem, vagy más…) Az […]

TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról
2018. február 27. kedd
ZÖLD
Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány

Pár hónapja felindultan keresett meg egy építtetőm, aki az elkészült házára most készíttetett energia tanúsítvány és az eredmény C besorolású lett. Mindez azért érdekes, mert egy kvázi passzívházat terveztünk neki megfelelő vastagságú hőszigetelésekkel, nyílászárókkal, hőhídmentes csomópontokkal, megfelelő gépészettel. Anno be is mutattam itt a házat a kooseptar.hu-n is Családi ház Gödöllőre Kézhez véve a tanúsítványt, […]

Napelem nélkül nincs jó energiatatanúsítvány
2018. február 1. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább