Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2008. szeptember 10. szerda

1. hiba | amit az építtető elkövethet

Új sorozatot kezdünk, amelyik érzékeny témát igyekszik körbejárni. Hajlamosak vagyunk minden rosszat és hibát a kivitelezőkre fogni és őket okolni sokszor olyanért is, amiért valójában nem ők a hibásak. Nehezen ismerjük be, hogy bizony építtetőként is követhetünk el hibákat.

Nyilvánvaló, hogy nem célom az építtetőket megbántani, de talán elfogadják tőlem, hogy 25 év alatt számos érdekes és tanulságos esettel találkoztam. Mindezekből szedtem össze egy csokorra valót, amik majd menet közben kiegészülhetnek és remélhetőleg Ön is, kedves Olvasó tapasztalatával, élményeivel hozzájárul.

Természetesen én magam sem akarnék kibújni ez alól a felelősség alól, így egy párhuzamos sorozatban azokat a hibákat igyekszem összeszedni, amiket mi, építészek követhetünk el.

A tervezett témák, amik menet közben változhatnak (és ez természetesen csak felsorolás, és nem fontossági sorrend):

1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak?
2. nincs pénzem, de építkezni akarok
3. most legyen olcsó
4. szorít az idő
5. nem kell kiviteli terv
6. kézivezérlés
7. nem készül pénzügyi ütemezés
8. értek hozzá
9. majd én magam, úgy olcsóbb
10. kicsit legyen nagyobb, úgyis maradt tégla

1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak?

mielőtt félreértés lenne, itt a laikus, nem szakmabeli ismerősökről, barátokról kell pár szót ejteni, akik telve vannak jószándékkal és számos tapasztalattal. A mindenki által untig hallott „1. házat az ellenségemnek, a 2. házat…..stb….” sokakat arra sarkall, hogy elhigyjék saját magukról is, ha már építettek egy házat maguknak, akkor már értenek is hozzá. A terveztetés elsősorban bizalom kérdése, így egyáltalán nem mindegy, hogy ebben és a későbbi stádiumban kinek fogunk hinni, ha esetleg ellentétes véleményeket hallunk?

A rokonságnak, akik közül többen építkeztek már, az ismerősnek vagy barátnak, esetleg a munkahelyi kollégának, aki épp most fejezte be az építkezést?

Sajnos elég általános, hogy az engedélyezési tervet csak egy hatósági ügyiratnak tekintik, egy olyan papirnak, ami ahhoz kell, hogy hitelt/szocpolt lehessen felvenni és el lehessen kezdeni azt a házat építeni, amit TÉNYLEGESEN szeretnének. Sajnos ebben partnerra találnak sok – magát építésznek tekintő – „aláíróemberben”, de róluk majd külön, az építészeknél essen szó.

Nagy a bizalmatlanság, ami érthető, hiszen rengeteg pénz sorsáról és egy majdani élet kereteinek a megteremtéséről van szó, de pont ezért szükséges a szakember igénybevétele. Aki építkezett, az ismer már buktatókat, lelőhelyeket, bevált és nem bevált mesterembereket, van tapasztalata arról, hol mit hibázott el. Ezek fontos dolgok és tapasztalatok és meg is kell őket hallgatni… de ez sajnos kevés…..

Olyat kell találni, aki 10-20-50 hasonló feladattal megbirkózott már, képes elvonatkoztatni és beleélni magát az építtető bőrébe és majdani életébe. Aki naponta ezzel foglalkozik, annak 100 féle szempontja lehet, akár csak a teleken való elhelyezésben is. Olyan szempontokat is figyelembe vesz, amire egy házat építő, de laikus talán sohasem gondol.

A rokonság és az ismerősök „tanácsadó hada” legtöbbször csak addig hallatja a hangját, amíg a saját ötleteit el nem mondhatja, de a felmerülő problémáknál – mivel azzal már maguk valószínűleg még nem találkoztak – hirtelen elakadnak. Jó páran ilyenkor nem szeretnének kiesni s kialakított „hozzáértő” szerepkörből, ezért rögtönöznek és hajlamosak „szakemberként” tanácsot adni, annak ellenére, hogy igazából nem értenek hozzá, nem ismerik az összefüggéseket, de legfőképpen

nem vállalnak érte semmiféle felelősséget

És ez a lényeg.

A bizalmatlansághoz tartozik az is, ha egy házat egymástól függetlenül többen terveznek, ami bármilyen furcsán is hangzik, de előfordul. Egy villát terveztem és az egyeztetéseken olyan szempontokat hallottam, amik furcsán hangzottak egy laikus szájából, amíg véletlenül ki nem derült, hogy az általam készített terveket folyamatosan ellenőriztette egy barátjával, aki nemrég fejezte be a házát. Ha hibát, de legalábbis ellentmondást talált a kétféle véleményben, egyből megkérdőjeleződött a szakértelmem, de ha a „kontroll” megerősítette, amit én mondtam, akkor egy „ez rendben van”-nal el volt intézve. Építészként nagyon nehéz ilyen bizalmatlan légkörben dolgozni, mert amig nekem mindenért vállalnom kell a felelősséget, amit leirok, vagy lerajzolok, addig egy kibicnek semmit sem kell vállalnia.

Körültekintően kell választani, legalább annyira, mint amikor majd kivitelezőt választunk. Azonban az is igaz, hogy akárkihez is fordulunk, a végső döntéseket nekünk kell meghozni, hiszen azt a sok milliót Ft-ot, amit kiadunk, afelett mi rendelkezünk.

Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a következő rész:
2. nincs pénzem, de építkezni akarok

ha nem akar lemaradni a folytatásról, iratkozzon fel az email értesítőre vagy az RSS csatornánkra.

[poll id=”17″]

Hozzászólások (10): megnézem

  • AZso

    2008. szeptember 10. szerda 08:45

    #4240

    Ezt a laikus, de haver kontroll-jelenséget én is átéltem már informatikusként – sokszor. Ha ilyennel találkozok, általában felfüggesztem a cselekményt az adott személy irányába (persze ez a te munkádban kicsit nagyobb veszteséggel járhatna csak, ezért kevésbé járható), ha annyira ért hozzá az ismerőse, akkor csinálja ő.

    Engem ez onnantól kezdve nem érdekel, meg a sztorik sem, hogy a barátja, aki annyi remek dologhoz ért, milyen amatőr, amikor mások szakterületéről van szó…

  • Dercsár

    2008. szeptember 10. szerda 13:37

    #4250

    Tényleg idegesítő, ha a megrendelő „haverja” belekotyog valamibe. De szerintem ezt bírni kell: ha nem tudom szakmai érvékkel „visszaverni” a laikus beleokoskodást, vagy legalább szempontokat adni a megrendelő számára a „haver” véleményének értelmezéséhez, akkor nem elég egyértelmű a hozzáértésem, nem látom át elég jól a helyzetet. (informatikus vagyok, nem építő, azt a szakmát nem ismerem)

  • Wik377

    2008. szeptember 10. szerda 17:56

    #4251

    Amerókában 5 évig dolgoztam feketén.Egy részét az építőiparban.
    Közművek nélküli,leszakadt födémű romot vettünk párommal 10 éve.Erre futotta.
    Minden,amit én csináltam,jó,és működik.
    Amihez „szakember” hozzáért,az meg mind elromlott,kilukadt,leszakadt,átázott,megrepedt,rázott…
    Persze csak akkor hívtunk „szakit”,ha már nagyon muszály volt.
    De innentől nem fogunk.Már a gázhoz sem – kilestem hogy szedi szét a konvektort,tisztítja ki a pókhálótól,és kéri el a tizenkétezret 20 percnyi munkáért.
    Legközelebb ezt is én csinálom.Mer,hogy a konvektor ugyan olyan szar,mint vót.Majd megjegyzem,mit honnan vettem ki.Lefényképezem,vagy lerajzolom,nem érdekel.
    CSAK SZAKEMBERT NE LÁSSANAK SZEMEIM MERT ÖLÖK!

  • Vámosi Melinda

    2008. szeptember 11. csütörtök 08:55

    #4259

    Sziasztok!

    Én építettem már egy házat, túl vagyunk egy teljeskörű lakásfelújításon, és most építkezünk újra (Oldalhatáron lapostetővel ház a tervkritikában) csak egy tapasztalatom van: CSAK AJÁNLÁS útján keresünk szakit, akinek a munkáját nem láttuk az szóba sem jöhet, és nem elég egy referencia. Legalább 2 vagy 3 ember ajánlja azt aki nekünk fogja csinálni. Eddig úgy tűnik nem fogtunk mellé. Csak így hosszadalmasabb a döntés egy-egy szakit illetően, mert jól körbejárunk mindenkit. Volt már akit egy ajánlott, és utána hárman küldték el a referenciái közül…

    Melinda

  • koos.hu - 2. hiba | amit az építtető elkövethet

    2008. szeptember 17. szerda 02:05

    #4310

    […] is a jelzálogként lefoglalt ingatlan, ha kell a kezesét is. A sorozat eddig megjelent részei: 1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak? 2. nincs pénzem, de építkezni akarok Maradjanak velünk, mert hamarosan jön a következő […]

  • #4854

    […] helyzetbe, lehetőleg ne kerüljünk kényszerpályára. A sorozat eddig megjelent részei: 1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak? 2. nincs pénzem, de építkezni akarok 3. most legyen olcsó Maradjanak velünk, mert hamarosan […]

  • koos.hu - 7. hiba | amit az építtető elkövethet

    2009. február 19. csütörtök 00:02

    #8378

    […] a valóság ennél sajnos drágább végeredményt eredményez. A sorozat eddig megjelent részei: 1. ismerős, megbízom benne … de kire hallgassak? 2. nincs pénzem, de építkezni akarok 3. most legyen olcsó 4. szorít az idő 5. nem kell […]

JÓTANÁCS
Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra

4 dolgot tudok feltételezni: nem határoztak meg követelményértéket, miszerint milyen kopásállóságú padló szükséges egy forgalmas kórházi folyosóra-lépcsőházra rossz követelményértéket határoztak meg (pl. egy lakás hálószoba igényei) a kivitelező/forgalmazó/gyártó félrevezette a beruházót nincs itt semmi látnivaló, a kórházi folyosók már csak ilyenek és kész…

Ilyen PVC padló nem való kórházi folyosóra
2017. július 1. szombat
TERV KRITIKA
Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?

Megtervezheti. Kereshet is egy olyan építészt, aki aláírja. Valószínüleg még találni is fog, majd utána mindenkinek el is mesélheti, hogy lám ezt ő is meg tudja csinálni, nem olyan nagy etvasz ez. Ezrével épültek ilyen házak. Egy magyar mindenhez ért. Ezermester. Miért, építészek talán nem terveznek ronda és vacak házakat? De. Mi akkor itt a […]

Miért ne tervezhetné meg egy építtető maga a házát?
2014. november 26. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább