Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2007. augusztus 15. szerda

12 éve számítógéppel…

Napra pontosan 12 éve van számítógépen, valamilyen véletlen folytán megőriztem az eredeti faxos megrendelőt és a gép számláját. Az első masina egy egyszerű 486-os gép volt, 4 MB RAM-mal és 540 MB-os winchesterrel (némi pénzügyi kalkulációt igényelt, hogy nem inkább 8 mega rammal kérjem-e …. így is részletre vettem meg). És milyen érdekes, ma kb pont ugyanennyiért lehet megvenni egy abszolút alapgépet, mint 12 évvel ezelőtt, cca. nettó 130.000 Ft-ért.

Hosszú ideig győzködött a számítástechnikát jó ideje behatóan ismerő Bendes Józsi barátom, hogy vegyek már egyet, mígnem kötélnek álltam. Emlékszem 36 db kis flopiről kellett feltelepiteni az Office-t, ha a 34-iket valamiért nem tudta olvasni, akkor kezdődött elölről a lemez dugdosás.

A számla mellett megtaláltam az első internet megrendelést/szerződést is, amelyet – akkor még a politikától távol lévő – Kóka cégével, az Elenderrel kötöttem. Ha pontos akarok lenni, akkor ezt megelőzte egy másik is, amit 1996-ban még a Matávval kötöttem 1000 Ft-os havidíjért, de a (modemes) hozzáférést több rendszergazda beható közreműködése után se lehetett beizzitani, igy felbontottam a szerződét, igaz utána még teljes 1 évig küldözgették a számlákat, amiket csak hosszas utána járással lehetett megszüntetni. A nagy T már akkor sem a supportjáról volt híres.

a 2001-ben készült honlap

Az Elender után jött a Vivendi (.vnet), majd az Enternet, aztán máig a UPC. 1998-óta használok CAD programot, 2000 óta van saját domain nevünk. Előtte az Extrán volt egy kis referencia honlap, majd a saját domain megszerzése után már egy félprofi honlap készült, jobbára statikus oldalakkal, de flash animációs kezdőlappal. 2004-ben MrMaster közremüködésével és Tóth Bence dizájnjával készült el az első php alapú honlap, ahol az admin felületen már magunk barkácsolgathattuk az oldalakat.

2007. áprilisában készült el, a most is látható honlap, amit a WordPress blogmotorja hajt és amit Török Zoli hegesztett össze.

Hozzászólások (4): megnézem

  • koos.hu » 40 éves az internet?

    2009. szeptember 3. csütörtök 00:04

    #11362

    […] aztán jó hosszú szünet következett és 1995-ben vettem meg életem első számítógépét, de arról már írtam … Persze ha arra gondolok, hogy apáink idejében ismerhették meg a rádiót, a telefont, a […]

  • 40 éves az email

    2011. október 24. hétfő 18:20

    #82158

    […] napig kínai maradt a programozást, az első számítógépem 1995-ös vásárlása után is, de arról már írtam […]

  • Tüke

    2011. október 25. kedd 07:05

    #82159

    Remélve,hogy elévült a dolog ?-és ma már szabad írni róla ?- 1984-85′ környékén (de kár,hogy elfelejtettem) Németországból hozattam egy ZX Spectrumot. Éppenséggel megtalálhatnám – valahol – a garázsban – a ki tudja mennyi magnókazetta = játékprogramok + magnó(k) kíséretében- és a joystick-ról szót sem ! 🙂 „házilag” készített volt -és stb. Ismerjem el,2011-ben sem tudok többet a számítógépről, mint kb. 25 évvel ezelőtt ! – de az egy más történet lehetne.

  • 18 éve használok internetet

    2015. február 20. péntek 12:00

    #103352

    […] A témáról írtam már pár éve. […]

SZAKMA
Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com

elindult a share-architects.com honlap,  az építészek és vállalkozók közösségi portáljat! Látogasson el a share-architects.com közösségi portálunkra és értesüljön a 2016-os építészeknek és vállalkozóknak szánt rendezvényekeinkkel kapcsolatos legfrissebb hireinkről! Meghívjuk, csatlakozzon eseményeinkhez és ossza meg velünk véleményét közösségi hálózatainkon, a Twitter –en és a Facebook -on. Építészek és tervezők, világszerte a legrangosabb kitüntetések nyertesei, osztják meg majd velünk tapasztalataikat és ismereteiket, építészeknek és […]

Építészek és vállalkozók nemzetközi portálja | share-architects.com
2016. január 15. péntek
TECH
Ma 20 éve használok számítógépet

Ez nem valamiféle óriási szenzáció, sem egy ünneplésre való különleges alkalom, puszta tényrögzítés. Erről már írtam itt. Amikor kezdtem, még nyomtatóm sem volt, egy utcával arrébb jártam át nyomtatni a műszaki leírásokat. Mert jóformán csak arra használtam, azután később jött a modemes web a betárcsázós kapcsolattal, ma pedig Elképzelhetlen sebességnövekedés .. és ez csak az […]

Ma 20 éve használok számítógépet
2015. augusztus 15. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább