Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. október 25. csütörtök

15 millióra bővül a CSOK

„…A csok bővítésével a kormány egy a kedvezményes áfánál sokkal rugalmasabb lakáspolitikai eszköz mellett döntött. Az építőipar némi levegőhöz jut, de a kétgyerekesek könnyített hitelfelvétele még nem oldja meg az ágazat problémáit.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón jelentette be, hogy a kétgyerekesek számára is elérhető lesz az új lakásokra a fixen 3 százalékos kamatozású lakáshitel 10 millió forintig.  A háromgyerekesek esetében az összeg 15 millió forintra emelkedik, a különbséget a lakáskasszáktól felszabaduló forrásokból csoportosítják át.

A miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, a kormány a hét végén tesz bejelentést a családtámogatással kapcsolatos nemzeti konzultációról. A miniszter elmondta, hogy a kormány szeretné, ha a bővítés már az idén életbe lépne, ehhez azonban banki szabályokat is módosítani kell.

A 2019. évi költségvetésben 242 milliárd forintot különítettek el a programra; az összeg nagysága, illetve az lakástakarékok ellehetetlenítése is azt sejtette, hogy bővíteni fogják a programot. A kormány adatai szerint indulása óta 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény, eddig 232 milliárd forint támogatást fizettek ki, és 26 ezer családban vállaltak újabb gyermeket a program miatt.

Jelenleg több a kérdés, mint a válasz; például máig nem derültek ki részletek arról, pontosan mekkora összeggel ösztönöznék az 5000 fő alatti településekre költöző kétgyerekes családokat. A kistelepülések polgármesterei egyébként nem fogadták kitörő örömmel a lehetséges csok-roham hírét, hiszen olyan infrastrukturális fejlesztéseket kellene megvalósítaniuk, melyekre nincs keret.

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor alapító-ügyvezetője szerint a kormány többször jelezte, hogy elégedetlen a csok-kihelyezések abszolút értékével. A szakértő szerint a kedvezményes áfával szemben most egy sokkal rugalmasabb, variálhatóbb lakáspolitikai eszközt alakítottak ki, és „újépítésű lakások vásárlásához ez a legkönnyebb csatorna”.  a teljes cikk

 

a témához csatlakozó további cikk:

 

Hozzászólások (5): megnézem

  • Barna

    2018. október 25. csütörtök 20:59

    #118887

    Ezzel egyedul azt segítik elő, hogy a családok meg jobban eladosodjanak. Nem old meg semmit.
    A szükségben lévőknek nem segítség.
    A tehetőseknek meg mindegy.

    Nyílik az olló mégjobban

  • Bonta Mihály

    2018. október 26. péntek 06:53

    #118888

    Tisztességes bérezés hiányában lényegtelen mennyivel növelik meg az állami támogatást. Saját erő és hitelképesség nélkül nem lehet az otthonteremtés útjára lépni. Egyébként a CSOK bővítésének háttere a piaci szereplők bedarálása, Bűnöző Rogán Antal és a NOK (lakáslottó) helyzetbe hozása, véleményem szerint sikertelenül.

  • kritizátor

    2018. október 26. péntek 08:34

    #118889

    az árak meg meglódulnak ismét

  • Lengyelné Vargha Antónia

    2018. október 27. szombat 16:28

    #118904

    Kiszámolta valaki is, hogy a CSOK bővitése és a 27% ÁFA visszavezetése mit segit számszerűen a családokon? Lehet, hogy nullára jönnek ki? Ismerve az ingatlanárakat hány embernek van 30-40 millája a lakásépités elinditásához? Ez segitség a családoknak?

  • Domokos Gábor

    2018. október 29. hétfő 21:07

    #118911

    Miért nem lakásokat építenek?
    A szocializmus ötéves tervgazdasági évében volt olyan ciklus, hogy fél millió lakást építettek föl.
    Húzó ágazat volt az építőipar és a bedolgozó háttér-iparágak. Miért nem lehet ezt most is megvalósítani? Most jól megy az ipar, a gazdaság, akkor miért nem telik ebből erre? Miért nem kérdezik meg végre a választópolgárokat, hogy stadiont, vagy lakások építsenek az Únió pénzéből?

HÁZ-TERV
Mi lesz veled családi ház?

A 2017-ben tervezett családi házaink nagyobb részét át kellett tervezni. Részben, mert nagyon durván felmentek az árak, másrészt egyre nehezebb kivitelezőt találni. Ez előbbit nem valamiféle drámai építőanyagdrágulás okozta, hanem a lassan monopolhelyzetbe kerülő kivitelezők (vagy un. „ingatlanfejlesztők”) addig emelték, ameddig csak gondolták. Mindez kezdődött a CSOK-kal, amit a kivitelezők elsőként nyeltek be. Emlékezzenek csak, […]

Mi lesz veled családi ház?
2018. július 21. szombat
SZAKMA
Mai kormányinfón: Jön a CSOK felülvizsgálata + mi lesz a panelekkel?

A mai kormányinfón hangzott el: A kormány azért foglalkozik a panellakások kérdésével, mert Magyarországon 549 ezer ilyen lakás van, melyekben 1,15 millió ember lakik. Ezek elavultak, felújításra, modernizálásra szorulnak. A kormány célja, hogy javítsa az állampolgárok életminőségét, a panelekben lakók is megérdemlik, hogy a kormány segítsen rajtuk – mondja a miniszter. Szerinte a panelek 80-90%-át eddig […]

Mai kormányinfón: Jön a CSOK felülvizsgálata + mi lesz a panelekkel?
2017. június 8. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább