Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. augusztus 31. péntek

BIM | 6. Az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma

„Az engedélyezési‐ és tudomásulvételi eljárások során a tervezők a tervcsomag benyújtásakor számos olyan kalkulációval és adattal kell, hogy igazolják építményük megfelelősségét, mely a szabályzásban meghatározott. Jelenleg ezen adatok részben szöveges dokumentumokban kerülnek benyújtásra, így a későbbiekben nehezen felhasználhatók bármilyen más célra. Az adatok adatbázisban való tárolása megoldást jelent azok kereshetőségére. Az adatok három csoportba sorolhatók:

  1. manuálisan kitöltendő,
  2. a helyesen megépített BIM modellből részben számítható (generálható),
  3. a helyesen megépített BIM modellből automatizáltan számítható (generálható) adatok.

Adatok bekérése

Az alábbi táblázatok mutatják be azon adatok összességét, melyeket a tervezőknek szükségszerűen fel kell tölteniük az engedélyezési‐ és tudomásulvételi eljárások során. Így lehetőség nyílik az objektív értékek összehasonlítására és ellenőrzésére, mely gyorsítja az élőmunkát az engedélyezési (tudomásulvételi) eljárás során….” forrás: e-epites.

***

A dokumentáció a fent belinketl oldalról tölthető le és a különféle építsügyi eljárásokhoz (bontás, engedélyezás, fennmaradás…stb.) kapcsolódó adatszükségleteket mutatja be.

Az engedélyezési eljárásokhoz többek között az alábbiakat kell megadni:

TelekTerulete TelekTeruleteGeodeta Beepitettseg Zoldfelulet BurkoltFelulet NettóAlapterület HasznosAlapterulet Epitmenyertek SzintteruletMutato Szintterulet TerepAlattiBeepites RendeltetesiEgysegek SzintekSzama TerepszintAlattiSzint TerepszintFelettiSzint Parkoloszam Epuletmagassag Tetohajlasszog Tetotipus Tajolas TuzKockazatiOsztaly

Nos egy gyakorló tervezőnek a fentiek mind ismerősek, a fenti adatok mind a műszaki leírás szerves részét, ha nem a legfontosabb részét képezik. Ezekkel az adatokkal tudjuk igazolni, hogy az általunk megtervezett ház megfelel a területi előírásoknak. Viszont itt gyorsan válasszuk is ketté a dolgot. A megtervezett épületmodellből, 2D-s tervlapokból kinyerhető adatok, méretek nem feltétlenül egyeznek meg a műszaki leírásban foglaltakkal. Nem szükséges szándékosságra kell gondolni, hanem pl. egyszerű elirásra.

Az ÉTDR indítása óta megkövetelt a PDF/A formátum, mert ez megfelelő olvasóprogrammal lehetőséget ad a hatósági közreműködöknek, hogy a tervlapokon pontos méreteket tudjanak levenni, ellenőrizni. Ez nyilván alkalmas lehet arra, hogy kirivó szabálytalanság gyanúja esetén ellenőrizni lehessen pl. az oldalkertet, vagy éppen az épületmagasságot függetlenül attól, hogy a tervlapra milyen méret került.

Mindez 3D esetén még jobban megneheziti azok törekvéseit, akik esetleg „kozmetikáznák az adatokat”, hogy finoman fogalmazzak.

Láttam én már olyan foghijbeépítási tervet, ahol nem fért el a ház, ezért nagyobbra rajzolták a telket. Megfelelő földhivatali adatbázis alkalmazása esetén ezzel azonnal meg lehet bukni.

A gondot mégsem itt látom, hanem hogy a fenti felsorolás,  – nagyon kevés kivétellel – olyan elemből áll, ami nem a 3D modell része, csak akkor, ha egy arra szolgáló mezőbe manuálisan beleírja a tervező. Vagyis nem a műleírásba, hanem a CAD programba. Vagyis hiába szerepelnek ezek az adatok a 3D modell-ben, nem abból származnak (mint pl. a homlokzat vagy ablakfelület…), hanem egy manuális, vagyis téveszthető beírásból.

És itt utalnom kell még egy levelezési listán lefolyt vitára, aminek a lényege az volt, hogy szükség van- egyáltalán műszaki leírásra. Ott az írtam:

Egy, a mainál sokkal részletesebb (ÉTDR) online adatlap bőven elégendő lehetne önmagában. Anno az ÉTDR fejlesztés során a tanácsadó testületben fel is vetettem, hogy szükség volna egy kötelezően kitöltendő, műleírás űrlapra, ami ezeket az adatokat fogadni tudná. Egységesítené az egészet és nem a tervező személyétől függene, hogy mit és hogyan ad meg és mindez hol található meg a műleírásában. Ez ráadásul azzal az előnnyel is járna, hogy egyből lehetne statisztikai szempontból feldolgozni (szobaszám, területek…stb). Elvetették, mondván „maradjon meg a tervezői szabadság” ezen a téren.

Nos örömmel látom, hogy ha nem is a javaslatomra, de ez más formátumben megvalósul. Ha az építőipar további elektronizációja ebbe az irányba halad tovább, akkor el fogjuk érni azt a szinte, amikor a terveket már 3D modellben kell beadni, mert igy a környezethez való igazodás, az utcakép (és még sok minden más is) sokkal könnyebben ellenőrizhető lesz, mint egy ortogonális, 2D-s rajzon.

Igen ám, de ez újabb problémákat vet fel, többségükben nem is kicsiket és erre a Lechner féle anyag – a cime ellenére – sajnos semmiféle fogódzót nem ad:

  1. az összevetések és ellenőrzések miatt tipizálni kell, hogy pontosan mit is értünk 3D modell alatt, mit és milyen mélységig kell megmodellezni
  2. kell-e bármiféle textúrának, valós színnnek is megjelennie a 3d modellen?
  3. ha nincs a szomszédról még 3d modell, akkor meg kell-e majd modellezni a szomszédokat is? Ha igen hány szomszédig, hogy az utcakép értékelhető legyen. Ez egy belvárosi – jellemzően 3-4 emeletes, agyontagozott és díszitett épület esetében közel sem olyan egyszerű
  4. a modellek részletezettségét nyilvánvalón az építészeti eljárás jellegéhez kell szabni

Ezek most csak kiragadott példák voltak, de talán érthető, hogy ezek igen lényegesek. Van viszont egy terület, ahol ez valóban komoly – zsebbevágó – problémákat fog felvetni, mégpedig ott, ahol eddig nem számítógéppel készültek a tervek. Köteles lesz mindenki CAD programot vásárolni, ahhoz megfelelő perifériákat, csak mert ez milliós téteket jelenthetnek? Fel van erre készülve a minisztérium és a kamara, hogy ezt elfogadtassa a tagsággal?

 

BIM sorozatunk további írásai

 

Hozzászólások (3): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2018. augusztus 31. péntek 19:10

    #118544

    BIM – ifc – 3D
    modell – bullshit
    gyűjtemény gyűlik
    színesben
    …nyomtatva, főépítészi asztalokon.

    Kinyitom az ablakot és bezümmög
    egy drón: piros lézerfény
    végigsiklik a konyhabútoron
    – csak a szomszéd építkezne –
    a tervező méri fel a szomszédokat.

    🙂

  • Daidalos

    2018. szeptember 1. szombat 21:56

    #118546

    🙂

HÁZ-TERV
Helyi értékek országos online térképen

Kápolna, harangláb, pincesor és tűzoltószertár is megjelenik a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter elnevezésű interaktív térképén. A nyilvántartás segítségével megismerhetjük a környezetünkben rejlő különböző helyi védettség alatt álló értékeket, legyen az lakóépület, szobor, vagy éppen utcabútor. Könnyen érthető piktogramokkal és egyszerű, letisztult kezelőfelülettel nyit a november 23–án élesedett Helyi Művi Értékvédelmi Kataszter […]

Helyi értékek országos online térképen
2018. december 10. hétfő
SZAKMA
BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei

A Lechner Tudásközpont felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről. Az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérést 2017 végén publikálták. A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése. Lehetővé teszi az építmények létrehozásában érdekelt szereplők számára a szakági munkarészek kölcsönös figyelembevételével történő koordinált térbeli tervezést és releváns […]

BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei
2018. november 18. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább