Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. augusztus 17. péntek

Családi ház meredek telken

Sokféle kihívás érhet egy építészt, ezek közül talán a leggyakoribb a meredek telekre való tervezés. Ez különösen akkor érdekes, ha extra meredek a telek. Elég sok ilyen telekkel volt már dolgom, ezek közül volt már olyan is, aminek bizonyos részein 100%-os volt a lejtése – 10 m-en 10 m-t emelkedett – és egy 60%-os része volt annyira „lankás”, ahová házat is lehetett tenni. Ez volt a „Velemi vasaló”

Az ilyen nagyon nagy lejtésű teleknél az sem közömbös, hogy az utcára vagy utca felöl lejt-e a telek. A megközelíthetőség tekintetben az a szerencsésebb, ha az utca felöl emelkedik, ellenkező esetben fel kell általában adni a szokások többszintes elrendezést, miszerint az alsó, nappali szinten közelítjük meg a házat. A felső megközelítésre is volt már példa, be is mutattam anno itt a kooseptar.hu-n is.

A most bemutatandó ház az első kategóriába tarozik, vagyis a telek az utca felől emelkedik. Itt még annyi volt az adottság, hogy két meglévő támfalgarázs mellé, azzal összeépítve kellett a házat megtervezni, az új lépcsőháznak minden szintet össze kellett kötnie. A támfalgarázs csak nevében volt az, lényegében laktak benne (a belső részen volt tetőbevilágító…stb)

A telek lejtése olyan nagy volt, hogy még a második szint is felerészben a föld alá került. Bár eredetileg nem akartak garázst az épület alá, mindenképpen adódott egy szint, amit másra nem igazán lehet használni.

Egy ilyen telek esetében még egy kis terasz elhelyezése is számos nehézséggel jár, itt is csak erős kompromisszumokkal lehetett egy ilyet kialakítani.

A tervezés sajnálatos módon megszakadt, elsősorban anyagi okok miatt. Egy ilyen telek beépítése olyan extra kiadásokat hoz magával, amit előre nehéz is pontosan megbecsülni.

Hozzászólások (4): megnézem

  • Cseh Zoltán

    2018. augusztus 17. péntek 12:34

    #118472

    „A tervezés sajnálatos módon megszakadt, elsősorban anyagi okok miatt. Egy ilyen telek beépítése olyan extra kiadásokat hoz magával, amit előre nehéz is pontosan megbecsülni.”

    Ennek a szép háznak a korrekt megépítése 100 milliót úgy „felszívott” volna, mint száraz szivacs a vizet.

  • lali

    2018. augusztus 28. kedd 15:57

    #118517

    sajnos nem egyedi eset, hogy a tervezés anyagi okok miatt a “telekadottság”-ból kifolyólag megszakad.
    “gyere, nézd meg milyen jó telket vettem, ide kellene tervezni” mondatok szamos esetben végződött szomorúsággal, miután vázoltam az megépítés nehézségeiből adódó többletköltségeket…

    egyszer megélném, hogy telekvásárlás előtt keresnének meg!

  • shia

    2018. szeptember 16. vasárnap 23:38

    #118612

    …és még a tervekcse is elég béna… 🙁

  • Szent Péter

    2018. szeptember 23. vasárnap 14:43

    #118657

    Nekem tetszik! Ezeknek a meredek telkeknek van egy sajátos romantikája és most tekintsünk el attól, hogy télen egy melós napot követő nagy bevásárlás után, mindent kipakolsz az útra, hogy a pótkerék mellől kirángasd hóláncot, mert egyébként csak egyhelyben pörögsz az utca aljában.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább