Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. augusztus 3. péntek

Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart.

456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt

Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó ház 2015 őszén terveződött és jutott olyan állapotba, hogy tervtanács elé lehetett vinni. Némi huzavona és kisebb terv átdolgozás után ért minket a 2016. január 2-i bejelentés, miszerint a lakóépületek esetében alapvetően megváltozik a gyakorlat. Mint kiderült az egész tervtanácsi hercehurca felesleges volt. De aztán kiderült, van ennél rosszabb is. Nekem ez lett az első bejelentéses házam.

Talán még emlélkeznek, hogy a legelején még volt valamiféle hatósági kontroll, amit aztán 2016 júliusában teljesen eltöröltek. Nos ez az első félév maga volt a rémálom, ha olyan ügyintézőhöz került a terv, aki, imádta szivatni az építtetőket.

Ez volt az a ház – valamelyik cikkbe bele is írtam -, amit 8-szor dobtak vissaz, miszerint nem jó, mert hiányzik egy kóta, egy felirat, a szomszéd fenyői……. Kifejezetten packázott velünk az építési előadó. Direkt nem egyszerre mondta el a kifogásait, hanem csepegtetve, így lehetősége lett 8-szor visszadobni. A vége felé már az is megkérdőjeleződött, hogy én egyáltalán alkalmas tervet nyújtottam-e be és nem vagyok-e egy totál dilettáns tervező. Szerencsére a szint tiszta vegzálást az építtető is érzékelte és elunta. Ő és én is akkorra már úgy voltunk, hogy büntető feljelentést teszünk az építési hatóságot irányító jegyző ellen. Az építtető még egyszer utoljára bement a jegyzőhöz és képletesen ráborította az asztalt. Végül átengedték.

Ekkor írtam kínomban és dühömban a Gyorstalpaló építkezőknek 1. | Hogyan adjunk be bejelentési doksit?

Gyorstalpaló építkezőknek 1. | Hogyan adjunk be bejelentési doksit?

No de térjünk rá magára az épületre. 3 utcával határos lejtős telek, amin állt egy ház, amit el kellett bontani. Fontos elvárás volt az egyszerű tömeg és a közvetlen kertkapcsolat. Ez utóbbit azért kell megemlíteni, mert a földszinten ezt csak a nappali lesüllyesztésével lehetett megoldani (vagy legalábbis én anno ezt így oldottam meg…), ami sokaknak szemet szúrt, a tervtanácsnak is. No nem mintha közük lett volna hozzá.

A tervezés során végig igazán jó együttműködés és összahang volt építtető és tervező között, aminek őszintén örültem. Ezen együttműködésnek lett a végterméke ez a terv, ami azóta  nagyrészt már meg is épült.

Hozzászólások (0): megnézem

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább