Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. július 27. péntek

Fa szerkezetű családi ház a nyugati határszélre

A fa szerkezetű ház tervei olyasvalakinek készült, aki maga is a faháziparban dolgozik. A ház egy új parcellázású területre kerülne, ahol minden ház más stílusú, így itt az egyszerűség volt a legfontosabb jelszó.

A házban helyet kellett biztosítani egy kisebb ügyfélforgalmmal bíró kézműves válalkozásnak is, ezért az iroda a fszt-en és a tetőtérben, a garázs felett a műhely.

Hozzászólások (3): megnézem

  • Borsos Antalné

    2018. július 30. hétfő 09:17

    #118322

    Ritkán látott korrekt , de mégis funkciókat szolgáló lakóház.

  • Pető János

    2018. július 30. hétfő 12:11

    #118325

    Mint építészeti alkotáshoz nem szólok hozzá, mert korrekt épület (egyedül a lábakon álló teraszt érzem kicsit idegennek a háztól, de az se nagyon bántó), viszont inkább egy kérdésem lenne:

    A faszerkezetű ház minősített szerkezetből készül?
    Mert feltehetően könnyűszerkezet, bár az nincs az energetikai rendeleteken kívül definiálva, hogy mi számít könnyűszerkezetnek, de sok építési hatóság csak minősített szerkezetet fogad el az Országos tűzvédelmi szabályzatra hivatkozva.
    13.§ (5) Rendszerengedéllyel rendelkező építési módszerek, a könnyűszerkezetes technológiával készülő épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással létesíthetőek.

SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek

Oldalhatáros beépítés + garázs + jó tájolású utca felöl lejtő telek. Lehet rosszabb? A fenti írásban azt írtam anno, hogy „A tervkritikákban sűrűn elforduló oldalhatáros beépítés esetén sokszor felmerül, hogy hová tegyük a garázst és a bejáratot. Ezekhez szeretnék tippeket adni. Három darab, tervezés alatt álló családi házam is beleesik a ebbe a kategóriába, mondhatom, […]

Családi ház Pest megyében | 2. Rossz adottságú telek
2018. november 23. péntek
SAJÁT
Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre

Van úgy, hogy minden jószándék mellett is rossz a tervezési program. Nem feltétlenül csak azért, mert mondjuk nem helyesen adták meg a szükséges paramétereket vagy mert olyat kértek, ami nagyon drága lenne, hanem mert a kiindulás helytelen volt. Mindez leggyakrabban átalakítás-bővítés kapcsán szokott előfordulni. Ilyen esetben az építész tervezőnek különösen nagy a felelőssége, mert a […]

Családi ház Pest megyében | 1. Tudnunk kell nemet mondani a saját ötletünkre
2018. november 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább