Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. július 23. hétfő

BIM | 2. ArchiFM és MEP Modeller – ArchiCAD nemcsak építészeknek

ArchiFM

Az ArchiCAD már egészen korai szakaszában  (1998!!) létrehozták a létesítménygazdálkodásban (FM – Facility Managment) használható ArchiFM nevű programot, amivel már nemcsak építészek, hanem beruházók, ingatlantulajdonosok, üzemeltetők is tudtak dolgozni.  A program lehetővé tette a különféle lekérdezéseket, karbantartási, bérlőnyilvántartási feladatokat is.

A vonatkozó Wikipédia szócikk alapján: 

Az ArchiFM termékcsalád egy magyar fejlesztésű, üzemeltetést és karbantartást támogató szoftver (CAFM/CMMS), ami Oracle és SQL adatbázison fut. Grafikus megjelenítésre, valamint grafikus adatok forrásaként a Graphisoft R&D ZRt. ArchiCAD nevű építészeti tervezőrendszerével integráltan fut. Fejlesztője a vintoCON Kft. (korábban a Graphisoft R&D ZRt., majd a Graphisoft létesítménygazdálkodási üzletágából kivált szakértők által létrehozott vintoCONKft.

„…A vintoCON központi terméke, melyet nemzetközileg is értékesítenek az archifm.net szoftverrendszer. Mivel ez egy web alapú létesítménygazdálkodási szoftver megoldás, ezért ez használható akár önállóan telepített rendszerként is az ügyfeleinknél, de elérhető felhőszolgáltatásként (hosztolt szoftverként) is…” (forrás vintocon)

Mivel a szoftver nem csak telepített alkalmazásként, hanem böngészőből futtatható, így a felhasználható eszközök köre elég tág lehet.

 

***

 

 

 

MEP Modeller

Az ArchiCAD kifejezetten építészeknek készült és nem olyan általános mérnöki szoftver, mint pl. az AutoCAD. Ettől függetlenül minden szoftvergyártó szeretne teljességre törekedni és arra, hogy a terméke megkerülhetetlen legyen. Sem a statikusok, sem az épületgépészek, sem az épületvillamossági tervezők nem használnak ArchiCAD-et. A statikusok pl. leginkább azért, mert nem lehet vele méretezni. 

MEP GRAPHISOFT Épületgépészeti Rendszer Modellező

A Épületgépészeti Rendszer (MEP) Modellező az ARCHICAD új bővítménye. Építészirodák és a kombinált építész és épületgépész cégek ARCHICAD-et használó építészeti részlegei alkalmazzák hogy létrehozzanak, szerkesszenek és importáljanak háromdimenziós épületgépészeti rendszereket (csatorna-, víz-, légtechnikai rendszereket és kábeltálcákat) és összehangolják őket az ARCHICAD Virtuális Épülettel.

Az új GRAPHISOFT MEP Modellező a következő munkafolyamatok során alkalmazható:

Háromdimenziós (BIM) munkafolyamat: Ha az épületgépész társtervező háromdimenziós adatokkal szolgál, az építészek IFC formátumot használva importálni tudják a gépészeti modellt az ARCHICAD-be. Ezen az általános IFC kapcsolaton kívül az MEP Modellező csomag közvetlen IFC-alapú kapcsolatot is kínál az AutoCAD® MEP 2008/2009/2010 felé az ARCHICAD Connection export plug-in segítségével. forrás: https://www.modistudio.hu/mep.html

Nem tudom, kinek mik a tapasztalatai, de én magam sajnos nem ismerek olyan épületgépészt, épületvillamossági tervezőt

  • aki 3D-ben modellezné meg a berendezéseit illetve a vezetékeit
  • aki mindezt ArchiCAD felhasználásával tenné meg.

Ugyancsak nem ismerek olyan építészt, aki az épületgépész és épületvillamossági tervezők vezetékeit 3D-ben modellezné meg, de valószínüleg bennem van a hiba. Ha valahol ezt mégis el kell végeznie egy építész gyakornoknak, akkor az elég rabszolgamunka lehet.

Óriás projekteknél, ahol külön CAD managerek ügyelnek a tervek felett és osztják ki pl. a jogosultságokat, ahol egy irodán belül dolgozik az összes szakág, ott nyilván sokkal könnyebb az együttműködés. Ez Magyarországon maximum pár száz tervezőt érinthet. Tudom Mo nem tétel, hiába itt készül a program.

Sok évvel ezelőtt kapcsolatba kerültem egy céggel, aki azzal foglalkozott, hogy a teljes épületgépészeti és épületvillamossági rendszereket modellezett meg 3D-ben, akár utólag is. A költsége megközelítette egy komplett tervezés díját. Mondanom sem kell igen nehéz lett volna olyan céget találnom, aki ezt hajlandó lett volna kifizetni. Nem is tudtunk üzletet kötni.

 

BIM sorozatunk további írásai

 

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei

A Lechner Tudásközpont felmérést végzett a BIM magyarországi alkalmazásának jelenlegi helyzetéről. Az építőipari szereplők részvételével tárták fel a BIM-mel kapcsolatos véleményeket, tapasztalatokat. A felmérést 2017 végén publikálták. A BIM az építőipari folyamatok és módszertanok új megközelítése. Lehetővé teszi az építmények létrehozásában érdekelt szereplők számára a szakági munkarészek kölcsönös figyelembevételével történő koordinált térbeli tervezést és releváns […]

BIM | 7 . A Lechner féle BIM kérdőív eredményei
2018. november 18. vasárnap
TECH
BIM | 6. Az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma

„Az engedélyezési‐ és tudomásulvételi eljárások során a tervezők a tervcsomag benyújtásakor számos olyan kalkulációval és adattal kell, hogy igazolják építményük megfelelősségét, mely a szabályzásban meghatározott. Jelenleg ezen adatok részben szöveges dokumentumokban kerülnek benyújtásra, így a későbbiekben nehezen felhasználhatók bármilyen más célra. Az adatok adatbázisban való tárolása megoldást jelent azok kereshetőségére. Az adatok három csoportba sorolhatók: […]

BIM | 6. Az egységes 3D építésügyi adatszolgáltatási séma
2018. augusztus 31. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább