Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. február 14. szerda

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós!

Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m.

Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 fős család számára. Jelenleg csak egy pici babánk van, de 3 gyermekkel számolunk, és bár kicsi korukban még megfér két kisgyermek egy szobában, fontos volt, hogy a későbbiekben külön szobájuk legyenek. Így mivel kisgyermekekkel leszünk, az is fontos volt számomra, hogy a ház elrendezése, a kert-ház kapcsolat jól átlátható is legyen, ki tudjak nézni a kertbe hamar, ha valami baj van… stb. A pakolási lehetőségek is fontosak voltak, mert 3 gyermek mellett sok holmi összegyűlik. Fontos volt számunkra a két fürdőszoba, illetve, hogy a konyhában egy nagy étkezőasztalt el tudjunk helyezni és hogy belátható legyen. Az utolsó főbb kívánságunk még egy dolgozó/vendég szoba volt, mert a férjem reklámfilmeket készít, gyakran hazahozza a munkát is, és ez a munka hanggal is jár.

Szeretnénk, hogy amennyire lehet energia takarékos házunk lenne, így a ház hűtését és fűtését a levegős hőszivattyú fogja szolgálni (padló fűtés, mennyezet hűtés-fűtés). A meleg víz előállítását is hőszivattyú fogja megoldani. A tervkritikát előre is köszönjük!

A derékszögtől erősen eltérő formájú telekre mindig nehéz tervezni, mert félő, hogy sok lesz a semmire sem használható terület. Ebben az esetben ezt jól oldották meg és a jó telekkihasználás miatt az épület kontúrja igazodik a telekkontúrhoz. Ez a tompaszögű beépítési mód némi szeparáltságot is biztosít a közrezárt terasznak.

A derékszögű rendszerhez, attól eltérő irányú falrendszert hozzáigazítani nem könnyű mutatvány, részben szerkezeti, részben funkcionális okok miatt. A két eltérő irányt egy-egy karakteres épülettömeg jelenti, mely jó megjelenést ad az egész épületnek.

Így viszont a sarokra tervezett bejárat környékére összpontosul szinte az összes szerkesztési és szerkezeti probléma, amik megoldásra várnak. Az effajta szerkesztésnek az egyik lényeges eleme, hogy igyekezzünk elkerülni a hegyesszögű sarkokat. Emiatt érdemes volna átgondolni, hogy az egyébként elég nagy étkező rovására érdemes volna kissé növelni a bejárat körüli terület méretét. E méretnövelés során lehetőség nyílna arra is, hogy pl. a gardrob ne az étkezőből, hanem sokkal inkább az előszobából nyíljon. Ennek érdekében célszerű lenne megvizsgálni, hogy kissé növelt területtel, de az előszoba és a gardob helyet cseréljen. Ez azzal az előnnyel is járna, hogy egyenes lenne a beközlekedés az étkező irányába. Ez persze csak egy olyan javaslat, amit homlokzat és tömeg szempontjából is meg kell előtte vizsgálni.

Érteni vélem azt az építtetői igényt, hogy tágas legyen az étkező, de a jelenlegi kialakítás mellett egyrészt korlátozottan bútorozható, másrészt ha akár 1 m-rel is keskenyebb lenne, pont ennyire lenne használható. Vagyis szerintem kissé túlméretes.

Itt kell megemlítenem, hogy a két tömeg összemetszése miatt nem lehet teljesen tiszta tartószerkezeti rendszert kialakítani, így szükség volt, hogy az emeletes épülettömeg egy sarka a nappali födémére támaszkodjon rá. Ez azonban ebben a méretben még könnyen kezelhető (vastagabb födémlemez).

Úgyszintén építtető igény volt a szeparált dolgozó, ami meg is valósult, azonban kérdés, hogy a csak a dolgozóból megközelíthető fürdőszoba valóban a legjobb helyre került-e. Ez annak függvényében fontos, hogy távlatokban 5 fővel számolnak, ekkora létszámhoz pedig az egy szem emeleti fürdő kevés lesz. Ha a földszinti fürdőt is használni akarják, akkor viszont nagyon messze van és bonyolult a megközelítése.

Az emeleti elrendezés logikus és nagyon takarékos, nincsenek felesleges területek. Egyetlen megjegyzés, hogy – ilyen létszámnál és hosszabb távon – nem jó ha a WC bent van a fürdőben, mert blokkolja az egészet, szerencsésebb lenne, ha külön megközelíthető lenne, de legalább a fürdőből ajtóval leválasztva.

A metszet gondos tervezésre utal, de miután ez még nem kész terv, így nem volna ildomos minden részletmegoldást most számon kérni.

 

  

Összefoglalás | alapvetően jó elrendezés, jó épület tömegekkel, de komfortossághoz szükség volna még pár részlet átgondolására.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (13): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2018. február 14. szerda 02:31

    #117262

    Nekem így elsőre az jutott eszembe, hogy a kamra bejárata után egy gardróbot csinálnék, ha kicsi is, innen be lehetne menni a dolgozóba, a fürdőbe. Cserébe a dolgozó ajtaja helyén jócskán megnőne a konyha mérete, így a lépcsőfalra tett konyhafalat kamrává lehetne módosítani. Ez megoldaná, sőt fokozná a dolgozó szeparáltságát, megoldaná a fürdő problémát és lenne egy plusz gardrób, meg az egész alsó szint lehetne szülői háló blokk, ha mégse dolgozó lesz.
    A bejárat átalakítandó, nem méltó ehhez a házhoz, illetve ha van gardrób, szerintem akkor is kéne valamennyi hely az előszobában, ahol le lehet ülni cipőt húzni a három gyerekre. Nálunk ez kb kétésfél méteren valósul meg a földön és egymást lépjük át a wc ajtó körül 🙂 én próbálnék adni helyet az étkezőből még. Ahogy most van, tulajdonképpen a gardrób előtti étkezőrészt fogják használni a készülődésre.
    Plusz a nappali-étkező terét annyira megnyitnám, amennyire csak engedi a geometria. Kéményt kiraknám a fal külső síkjára. Ha nem tetszik a nagy egybenyitás, még mindig lehet (és olcsóbb) gipszkartonnal orvosolni, de ha kéne még egy kis egybenyitás, a 30as falat elvésni nem egyszerű.
    lépcső fejbeverését ellenőrizni kéne, mert vagy az ötödik fellépésnél (18,5 fellépésnél 74-92,5cm magasan van az a fok, miközben 275ön van az álmennyezet alsó síkja) van a födémlyuk. Ezért inkább érdemesebb lenne egy kicsivel kisebb szobát csinálni, mert nagyon beszűkíti a teret, főleg, hogy a lépcsőház tök sötét. Érdemes lenne a hőtechnikát félretenni és betervezni egy normális méretű ablakot. Esetleg az első pár lépcsőfokot ami az étkezőre néz, azt egy lépcsőfokkal szélesíteném. azt az egy lépcsőfokot meg a megérkezésnél tenném be, szintén 90 fokkal elfordítva, a korlát folytatásába, a fürdőig. Emelethez még annyit, amit nem látok benne, de jó lenne, ha a 02es szoba lehetne a szülői, mert nem demokratikus így a tájolás.

  • Sziráki Ferenc

    2018. február 14. szerda 12:40

    #117266

    A fentiekhez +:
    Nem tudom megfejteni, miért jó az, hogy ha az emeletről csak úgy tudok kimenni a földszinti teraszra, a kertbe, ha keresztül megyek az étkezőn, a nappalin. Ez lesz a három gyerek útvonala is majd egy időben, nyaranta, naponta többször 🙂 Mert, úgy-e, a konyha/étkezőn csak ablakok vannak? Én inkább erre tenném a nagy harmonika ajtót, az étkező bútorozását nem zavarná. És a fedett terasz is inkább a konyha/étkező elé kívánkozik. (A lapos tető használata, nem használata, takarítása, karbantartása legyen a lakók gondja…)

    • Damásdi Eszter

      2018. február 14. szerda 13:02

      #117267

      Igen, sajnos ezeken a terveken nem látszik, de a konyha/étkezőben az „ablakok” valójában teraszajtók. És a dolgozóban is ez a megoldás van. Ezek nem a kiviteli tervek.

      • Tóth Szilveszter

        2018. február 14. szerda 16:29

        #117268

        homlokzaton látszik… de amúgy az üvegezést lehetne nagyvonalúbban is, ha van rá keret. nappaliba én egy felnyílót tennék, onnan fixeket sorolnék, a két fal metszésébe tennék egy körpillért, onnan egy tolódhatna a konyha irányába és a konyhabútorig újra fixek. – ááá, ilyet már terveztem, csak ott íves is volt kicsit 🙂

  • Lázár

    2018. február 14. szerda 23:13

    #117275

    Nem látom be, hogy ez a derékszögből kibillentés indokolható/védhető lenne…
    Minden esetre sokmindennek kárára van, hasznát viszont nemigen látom…
    De még a kívánt átlátható, tiszta kertkapcsolatnak sem tesz éppen jót ez pipa-forma alaprajz.
    A lépcső alatti hosszú, kamrából nyíló zugtérrel, a lenti dolgozó-fürdő furcsa elhelyezésével, eleve nem meggyőző az elrendezés sem…
    Az ötszög alaprajzú étkező szerintem kifjezetten nem szép: de ha már ilyen, nekem adná magát, hogy valahogy abból a csücskéből legyen a bejárat, valamilyen tölcsérszerű előszoba kapcsolattal valahogy menteni ezt az esetleges összemetsződést. Ehelyett oda került egy gardrób. A házba belsejébe egy Z alakú útvonalon jutunk be. Meg ahogy benyitunk egy kis wc-ajtóval találjuk magunkat szembe. Nem elegáns ez.

  • Daidalos

    2018. február 15. csütörtök 22:05

    #117281

    Szilveszterrel és Lábáról egyetértve a főbejáratot én is átgondolnám. A mostani helye ( az előszobai derékszögű közlekedéssel súlyosbítva) kényszeredett, alárendelt, a homlokzat.is „megsántul” tőle.

  • Daidalos

    2018. február 15. csütörtök 22:07

    #117282

    Szilveszterrel és Lázárral..
    Bocs, kijavított a telefonom, és későn vettem észre.

  • kritizator

    2018. február 16. péntek 06:39

    #117284

    Hőszivattyú és a gépészeti sallangok helye hol lesz?

    Mostanában már nem divat gépészeti helyiséget építeni?

  • Zimmermannn

    2018. február 16. péntek 16:18

    #117289

    Egy gondolat.
    A nappaliban leülök a kanapéra.
    Majd 90 fokkal elforgatom a fejem balra és TV-zek, majd jobbra 90 fokkal és kandallózók 🙂
    Szerintem nem életszerű az az ülőgarnitúra és ha egy kényelmes „L” alakút betennénk, máris kiadná magát hogy hol / mi legyen. De érdemes lenne vele foglalkozni. .
    Az elcsavart alaprajzban rejlő geometriai lehetőségek még nincsenek kiaknázva :), ha már ilyen ,akkor legyen valami homlokzati elem, ami összeköti a két rendszert.

  • Szabóbácsi

    2018. február 23. péntek 13:43

    #117368

    Szerintem feleslegesen túlbonyolított. Emiatt feleslegesen drága és a kelleténél több hibaforrás terem majd benne. Ettől a szerkezettöréses bonyolítástól nem lesz esztétikusabb. A sok lőrésablak a húsz évvel ezelőtti (nem túl szerencsés) divat tükröződése.
    Alaprajz. Az emelet tiszta. A földszint átgondolatlan. Eleve belső fekvésű konyha ami teljesen el van zárva az utcától, kitekintéstől, a bejárattól. Életidegen. Az előszoba túl pici, főleg 3 gyerekkel. A wc is. Az étkező suta, főleg ahogy kapcsolódik a konyhához, ami túl szétszabdalt. Hol lesz a hőszivattyú nagy tartálya?
    Épületszerkezet. A tetőterasz-belső helyiségek kapcsolata a fel-kilépéssel kedvezőtlen. Kicsit több lépésálló EPS a padlószerkezetbe, kevesebb, de PIR a tetőrétegbe és máris egy síkba hozhatók.
    Nem látom a törekvészt a 2021 utáni előírások figyelembevételének. Mindjárt itt van, ne legyen eleve elavult. (függőleges szerkezetek U= 0,17, alsó/felső vízszintes szerkezetek U= 0,12)
    Egy egyszerű téglahasáb célszerűbben berendezhető, terasznak a termikus buroktól független, hozzáillesztett szerkezet volna szerencsés.

  • Zoli

    2018. február 23. péntek 14:20

    #117369

    Hőszigetelés lehetne lényegesen jobb. Fal: 20cm Padló alá: 22 cm, tető: 50 cm
    Levegős hőszivattyú, ha van gázellátás (és hideg kútvíz) a környéken nem éri meg.
    Kicsik az ablakok, sötét lesz a ház belül.

    • Zoli

      2018. február 23. péntek 15:02

      #117370

      Hővisszanyerős szellőztető lesz a házban?

  • Szabó Lívia

    2018. február 28. szerda 09:48

    #117419

    Kedves Eszter!

    Egy nem annyira építészeti, de a mindennapi élet szempontjából fontos részlet: 3 gyerekes családnak egy mosókonyha aranyat ér. A földszinti fürdőszobában lévő mosógépet figyelembe véve a ruhákat (és egyéb textileket) nagyon nagyon sokat kell hurcolni mire az emeleti ruhásszekrényekbe kerülnek. A terven nem látszik, de én mindenképp hagynék helyet a szárítógépnek is.

TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap
TERV KRITIKA
Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben

Kedves Miklós! Még az év első felében találkoztunk, hogy egy Pest megyei családi ház tervezéséről egyeztessünk. Akkor nem Önt választottuk tervezőként, viszont most szeretnénk tervkritikára beküldeni az elkészült terveket. A kiviteli tervcsomag építészeti része közel végleges állapotban van, most a gépészeti/elektromos/statikai tervezésnél tartunk, ezeket januárban szeretnénk befejezni. Az építkezést ez év őszén szeretnénk megkezdeni. A […]

Tervkritika 193 | modern egyszerűség falusi környezetben
2018. január 24. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább