Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2018. január 26. péntek

Idén 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár

Bécs, 2018.01.25. (Eurocomm-PR)Idén ünnepli megalapításának 650. évfordulóját a világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével rendelkező kulturális központja, az Osztrák Nemzeti Könyvtár. Az egész éven át tartó jubileumi programkínálat mellett a könyvtár 12 ékkövét, például Mozart Requiemjének eredeti kéziratát és a Gutenberg-Bibliát is megcsodálhatják a látogatók Bécsben.

 

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár épülete VI. Károly német-római császár uralkodása idején Johann Bernhard Fischer von Erlach udvari építész tervei alapján épült. Legértékesebb relikviájának az 1368-ban III. Albert Habsburg herceg felkérésére készített evangéliumos könyv számít. A 14. századi morvaországi lelkész és kanonok, Johannes von Troppau a könyv megírásához aranyszínű tintát és képeket használt fel. Az evangéliumos kézirat az Újszövetség mind a négy evangélumát tartalmazza és a Habsburgok könyvgyűjteményének alapjaként, valamint a Habsburg udvari könyvtár alapító okirataként tartják számon.

Az okirat 650. évfordulója alkalmából az osztrák kultúra legfontosabb központjának számító könyvtár épületének dísztermében 2018. január 26. és 2019. január 13. között a „A tudás kincstára. 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár” című kiállítás tekinthető meg. A kiállítás a könyvtár alapításától indul és a második világháború borzalmainak időszakát felölelve mutatja be a könyvtár történetét egészen napjainkig. A tárlaton 170 különlegességet, mint például eredeti kéziratokat, értékes kottákat, térképeket, valamint fotókat és grafikákat mutatnak be. A kiállítást a „Hónap kiállítástárgya” című programsorozat teszi még színesebbé, melynek keretein belül olyan, a közönség által csak ritkán megtekinthető darabok kerülnek kiállításra, mint például a 1454-ből származó Gutenberg-Biblia, illetve Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjének eredeti kézirata és Johannes von Trappau evengéliumos arany tintával írott kézirata.

Február 22-én dr. Aleida Assmann tart ünnepi előadást a kulturális emlékezetről, amelyen Ausztria szövetségi elnöke, dr. Alexander Van der Bellen is személyesen részt vesz. Május 6-án rendezik a „Nyitott kapuk napját“. Ez alkalomból a látogatók a színfalak mögé is betekinthetnek, hogy megismerjék a könyvtár működését. Az igazi filmrajongóknak pedig júniusban érdemes Bécsbe látogatniuk, hiszen a Filmarchiv Austria jóvoltából 11 osztrák klasszikus filmet vetítenek. A programsorozatot november 22-én Anton Bruckner „Messe in f-Moll für Soli, vierstimmigen gemischten Chor und Orchester“ című zeneművének ősbemutatója zárja az Augustinerkirche-ben.

A teljeses programkínálat az Osztrák Nemzeti Könyvtár applikációján (ÖNB-App) keresztül érhető el, melynek letöltését követően a könyvtár díszterme és a könyvtárhoz tartozó múzeumok február 28-ig kedvezményesen látogathatók.

fotók forrása: Copyrights: ©WienTourismus/MAXUM

További sajtóinformáció:

  •  Székely Zsófia
  • Eurocomm-PR / Bécs Város Külképviseleti Irodája
  • 1054 Budapest, Széchenyi rkp. 3.
  • Tel: +36 1 467 5008, +36 1 467 5009
  • E-Mail: szekely@eurocommpr.hu
  • www.eurocommpr.hu

Kövessen minket Facebookon és Twitteren is!

Hozzászólások (0): megnézem

ZÖLD
Bécsben nyugodtan vehet egy nagy levegőt

Sajtóanyag | Bécs, 2017.01.24. (Eurocomm-PR) – Az osztrák főváros és környékének levegőszennyezettsége 2003 óta a felére csökkent. A város környezetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a szállópor értékét a 2016-os mérések alapján tartósan 40 µg/m3 alatt sikerült tartani, ami azt jelenti, hogy Bécs tavaly immár 5. alkalommal végzett az Európai Unió által meghatározott határérték alatt. A légszennyezettségi mérések […]

Bécsben nyugodtan vehet egy nagy levegőt
2017. január 24. kedd
HÁZ-TERV
A könyv napja | A világ legszebb könyvesboltjai

Április 23. Ma van a könyv világnapja, ebből az alkalomból mutatjuk meg a BBC Culture összeállítását a világ 10 legszebb könyvesboltjáról. Polare, Maastricht Merkx+Girod (most már Merk X) építésziroda alakította át ezt a maastricht-i dominikánus templomot könyvesbolttá. El Ateneo, Buenos Aires Eredetileg színháznak épült 1919-ben, majd 1929-ben mozi lett belőle, most pedig könyvesbolt Libreria Acqua Alta, Venice ebben […]

A könyv napja | A világ legszebb könyvesboltjai
2016. április 23. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább