Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. november 28. kedd

Sirassuk-e, hogy a családi házaknál megszűnt a kötelező kéményellenőrzés?

2016-ban ugyan ingyenessé tették bizonyos ingatlanok esetében, csak éppen nem értettem, hogy miért kérdezi a helyszínen a kéményseprő, hogy van-e  erre a címre bejelentve bármilyen vállalkozás? Mi köze hozzá? Igenám csakhogy egy nagyokos úgy fogalmazta meg az előírást, hogy bár a magántulajdonú házakban ingyenes a kéményseprés, de ha telephelyként akárcsak egy cég is be van jelentve, ugrik az ingyenesség. Mivel a cégadatbázisban erre rá lehetett keresni és láthatóan erre ment ki az egész, legalább 5 ször rákérdeztek, hogy lássák nem kamuzok-e. Pechemre be van jelentve ide cég. Az ő pechükre, hogy mikor kijöttek volna, addigra már eltörölték a kötelezettséget.

Mostanra már bizonyára mindenki hallott róla, hogy családi házak esetében megszüntették a kötelező kéményseprést. A hírnek sokan örültek, sokan nem, különösen a kéményseprők.

Az is elég közkeletű információ, hogy a szakmát államosították és beleolvasztották a katasztrófavédelembe. Ez már a tűzoltóság beolvasztásánál is kiderült, hogy az állam ezeket a döntéseket meggondolatlanul és megalapozatlanul hozta meg. Ez nincs másképpen a kéményseprés esetében sem. Csakhogy az államosított és mega méretűre duzzasztott katasztrófavédelem – minden fogadkozás ellenére – képtelen lett volna a teljes magyar kémény állományt időre leellenőrizni, márpedig a fűtési szezonban ez igencsak gondot jelenthet.

Mit lehet ilyenkor tenni? Hát meg kell szüntetni a kötelezettséget és azt az állampolgárokra lőcsölni, hogy ha akarnak ellenőriztetni, akkor megtehetik. A probléma megoldva, az ilyenre szokták volt mondani, hogy „ügyes”.

Igen ám, csak hogy nem csak az volt a baj, hogy az állam kirúgta a kéményseprőket és maga próbálta ellátni a feladatát, hanem hogy korábban még megkerülhetetlen hatósági jogkörrel is felruházta a kéményseprőket. Volt idő, amikor minden új kéményt, új gázkészülék betervezése során eléjük kellett járulni és engedélyt kellett kérni, kéményenként 5-30 ezer Ft-ért. kazánteljesítménytől tették függővé, mintha a terv ellenőrzését ez befolyásolta volna.

Előszeretettel dobták vissza a kérelmeket, persze a díjat nem fizették vissza, lehetett újra kezdeni. Ha valaki ezt szerette volna elkerülni, akkor személyes konzultációra kellett elmenni, ami pl. Budapest esetében – ahová egy időben elég sokat terveztem -, a XIV. kerületi Mogyoródi utat jelentette. Egyszerre vagy négyen fogadták a delikvenseket. Ha szerencsénk volt, akkor megengedték, hogy ott helyben ráírhassuk a hiányzó dolgokat, rosszabb esetben vissza kellett menni, már a javított tervekkel.

Vidéken sem volt jobb a helyzet. Volt olyan környékbeli kéményseprő, aki mindenkinek előírta a kéményseprő járdát, feleslegesen és amikor megmutattam, hogy a saját utcájában semelyik vadonatúj házon sincs, akkor kirúgott és perkálhattam újra 6500 Ft-ot, hogy megkapjam az engedélyt.

A legfelháborítóbb azonban az volt, hogy egy időben a kondenzációs gázkazánok füstelvezetését is „szakértették”, amik tudvalevőleg nem voltak kémények, hanem a kazánok tartozékai. Amiket ráadásul különféle európai minősítő intézmények laborokban vizsgáltak és adtak ki tanúsítványt. Mit ellenőrizhetett ezen egy kéményseprő? Elképzelni is nehéz, de ezért is elkértek a pénzt.

Volt olyan hazai kazánforgalmazó illetve céges területi képviselő, aki szabályosan megfenyegette a helyi kéményseprőt, hogy ha az általa forgalmazott és telepített „égéstermék kivezetőhöz” hozzá mer nyúlni ellenőrzés céljából, ugrik a garancia és egyúttal beperli szándékos károkozásért.

És ez csak a dolog hatósági része. A tényleges kéményseprői tevékenység sem volt fenékig tejfel. emlékszem, amikor elkezdtek jönni ezek a fekete ruhás alakok, hogy beszedjék az éves kéményadót, az ürge tőlem kért egy darab papírt és egy doboz gyufát. Nem akartam hinni a fülemnek. Bedugta az égő papírt a kaminlyukba és ennyi volt az ellenőrzés, majd kiállított kéményjáratonként 2300 Ft-os számlát. Annyira felhúztam magam, hogy ordibáltam is vele, hogy ezt hogyan képzeli. Az utóbbi években már nem kértek papírt, hanem – gondolom – elhozhatták otthonról az asszony sminktükörjét, azt dugták be a kéménybe. Hihetetlen és ezért kellett fizetnem. ja és már nem hoztak magukkal semmilyen szerszámot sem, ergo ha valamit találtak volna ugyan mivel tisztították volna ki?

Ja és SOHA NEM AKARTAK kimenni a tetőre (nekünk van kéményseprő járdánk), de még a padlásra sem, szóval éveken keresztül szivattak ezzel a kéményseprő járda dologgal.

Fiatalként, első lakásunk átalakítását végeztük, amikor kihívtuk a kéményseprőt, hogy nézze meg a kéményt, megfelel-e. Azt mondta, hogy nem jó, át kell építeni és ő ebben tudna is segíteni. Baráti áron, számla nélkül „megcsinálják a kollégával a hétvégén”. A végén úgyis neki kell átvennie. Mondanom sem kell, olyan dilettantizmust mutattak és csak akkor derült ki, hogy semmiféle építőipari képesítésük, jártasság sincs, pusztán úgy vélték, hogy mint engedélyezők ezt megtehetik, a kuncsaftnak meg csak az engedély kellhet. Hát nem. El kellett zavarni őket.

Bármennyire is hihetetlen, de pár éve egy átalakítási munkánál az építtető jelezte, hogy a kémény utólagos béléscsövezésére vállalkozna a helyi kéményseprő. Sikerült erről gyorsan lebeszélnem.

Nyilván senki sem gondolja, hogy a kéményeink ellenőrzése elhagyható lenne és ne lenne fontos, de az a mindent átható totális dilettantizmus, ami egyes ezzel foglalkozókat jellemezte, azokért nem tudok könnyet hullatni. Sminktükröt én is be tudok dugni a kaminlyukba, hogy megnézzem szabad-e a kéményjárat.

Hol vagyunk már attól a mindenki által megbecsült és kiváltságos szakmától, mint amit a soproni Storno Ferenc, a Storno gyűjtemény megalapítója képviselt. (Mielőtt még bárki félreértené, a fentiek kizárólag a családi házakra vonatkoznak).

 

további írások a kéményekről

Hozzászólások (7): megnézem

  • Mahler György

    2017. november 28. kedd 10:05

    #116773

    Teljesen egyetértek.
    Nálam a kéményseprő a turbó kazán csövet szét akarta csavarozni és próbált egy szénmonoxid mérő pálcikát beledugni. Mondtam neki, hogy minden évben ellenőriztetem a készüléket gázkészülék szerelővel és ha tönkre teszi a kéményemet kifizettetem vele. Erre gyorsan kitöltötte a számlát (a kéményadót) és eliszkolt. A törött tükörrel való nézegetésről nem is beszélek!

    • Szász Andor ny. ép.gép.

      2017. november 28. kedd 12:06

      #116777

      Egyetértek. Csak gáztüzelésre alkalmas kéményeim vannak (2), a gázkészülék szerelő minden évben ellenőrzi, huzat/CO mérést is végez, a kéményseprő felülbírálása szükségtelen.

  • Szabóbácsi

    2017. november 28. kedd 11:37

    #116775

    Szerintem nem az állampolgárokra lőcsölés a megfelelő jelző, hanem hogy az állampolgár kötelezettsége. Ahogy az érintésvédelem, a homlokzat balesetmentesítése, az ingatlan előtti járda hamarosan aktuális karbantartása is.
    Analógiának ott az autók időszakos műszaki felülvizsgálata, ami itt horror lenne, meg más az alaphelyzet. A közlekedés egy dinamikus használat és nagyon könnyen inkább másban tehet kárt, míg a lakóépületek a statikus használatukkal inkább csak a gondatlan bennlakóinak túlnyomórészt. De ahogy a hűtőben is tárolhatnak lejárt szavatosságú párizsit, hát legyen ez az ő dolguk és felelősségük.
    Már csak ezért is megérte 4 éve hőszivattyúra váltanom. Havi 12e ft extra villanyszámláért kifűtök 180m2-t, melegítem a vizet 4 embernek és megszüntettem, nincs egy darab kéményem se. Csak a nyűg, az extraköltség, hőveszteség volt vele.

  • volt építésügyes

    2017. november 28. kedd 14:48

    #116780

    Derék, „rendes” emberek voltak ezek… 🙂 Fejér megyében, akik nem engedték be őket a „kéményadó” beszedése végett, azokat felnyomták az építésügynél, hogy mivel életveszélyes a kéményük a hatóság tiltsa el őket a kéményhasználattól, akár bírságolás bevetése mellett is. 🙂 Lehet, hogy a karma dolgozott….

  • Cseh Zoltán

    2017. november 28. kedd 19:49

    #116784

    2004-ben egy gyári készítésű összepattintós turbócsőre 40.000 forintért adták ki a használatbavételi engedélyt a kéményseprők Budapesten. A gázkészülék ára 120.000 forint volt, a csővel együtt.
    Az arányokat érzékelve nyilvánvalónak látszik a kéményseprők pénzbehajtási szándéka. Azt rebesgették, hogy a [törölve] család befészkelte magát a kéményseprő ipar legfelső vezetésébe, és jó kapcsolatot ápolnak [törölve] -sel, oda megy a pénz egy része.
    [törölve]

  • Cseh Gábor

    2017. december 1. péntek 20:50

    #116789

    A cikkben leírtakkal teljes mértékben egyetértek.
    Véleményem szerint valószínűleg az ország egyik legkorruptabb szervezete alól húzta ki a jogszabály a talajt.
    Számtalan esetben fenyegették meg a családi házak tulajdonosait azzal, hogy életveszélyessé nyilvánítják a kéményt, ha nem történik meg mielőbb a kijavításuk. Amit persze a kéményseprő maga, vagy kapcsolattartó vállalkozója kivitelez/tet/ett.
    A visszaélések legnagyobb részét véleményem szerint a budapesti társasházak szenvedték el, különösen ott, ahol a közös képviselő/ke/t is sikerült „megnyerniük” a feketeruhásoknak. Ezeken a helyeken „arattak” a bennfentes vállalkozások.

  • Lali

    2017. december 13. szerda 13:02

    #116880

    A felesleges éengedélyeztetések, ellenőrzések leépítések az igazi korupciócsökkentő intézkedések, és ezekből most elég sok volt.

    A kormány nagyon jól építi le a bürokráciát. Annyiféle illeték, várakozás szűnt meg. A múltkor voltam egy ügyben a Kormányhivatalban, ami régen heteket vett igénybe, az most 5 perc volt, nem akartam hinni a szememnek, amikor elém tették a papírt. Az hogy az adóbevallással is nem nekem kell vesződni, csak két klikk, maga a kánaán.

    Az építési engedélyek eltörlésével meg nagyon megnyerték a szívem, mert nem is reméltem hogy ennyire normálisan is tudok majd építeni, mint most!

ÉPÍTÉSI JOG
Kivéreznek a kéményseprő cégek a rezsicsökkentés miatt

„… Tavaly az év második felében a katasztrófavédelem feladata lett a lakossági kémények ellenőrzése az ország 16 megyéjében. Az év végi feladatok egy részét idénre kellett átütemezni. A szakszervezetek szerint azért, mert az OKF létszámhiánnyal küzd, az állami szerv viszont a kataszterek hiányosságaival magyarázza a csúszást. A kéményseprőpiac a harmadára esett vissza a rezsicsökkentés miatt, […]

Kivéreznek a kéményseprő cégek a rezsicsökkentés miatt
2017. február 13. hétfő
ÉPÍTÉSI JOG
21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szabályairól

Tegnapi nap megjelent a belügyminiszter 21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól, amely a 2015-ben hatályba lépett a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény (Kstv) végrehajtási utasítása. A rendelet megjelenésével hatályát veszti a  kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának szakmai szabályairól szóló 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet. A jogszabály részletesen felsorolja az égéstermék elvezetőkkel szemben támasztott követelmények […]

21/2016. (VI. 9.) BM rendelete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szabályairól
2016. június 10. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább