Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. november 22. szerda

Tervkritika 191 | a funkció és a tömeg egysége

észak felfelé

Tisztelt Koós Úr!

Szeretném véleményét kérni tervezett családi házunkról a tervkritika rovatban.A telek kb.: 700 m2, saroktelek, keleti és déli utcafronttal. A beépítés módja szabadon álló, megengedett legnagyobb épületmagasság 7,5 m, maximális beépítettség: 30%, zöldterületi fedettség minimum 50%. A terület sík, jelenleg egy bontásra ítélt 10*10-es ház és egy melléképület található rajta. A déli utcafronton az utcán beállt, régi fasor (magasság: kb. 10-12 m) helyezkedik el.

A terveztetés kezdetekor az alábbi szempontokat összegeztük a párommal. Olyan családi házat szerettünk volna, amely kényelmes használatot tesz lehetővé négy fő (2+2) részére, világos és praktikusan nagyvonalú.

Fontosnak tartottuk, hogy a földszinten legyen elhelyezve egy elkülönülő vendég blokk, mely a hétköznapokon dolgozóként funkcionál. A konyha -étkező-nappali hármas esetében az egyik fő szempont az volt, hogy a konyha kissé elkülönülő, leválasztható legyen. Mind a földszint, mind az emelet esetében a lehető legtöbb helyiséget a „kert” felé terveztük tájolni.

Az emelet esetében szerettük volna, hogy ha a gyerekszobák és a szülői háló egy picit elkülönülnek, ha nem is térben, de legalább érzetileg, ezt most úgy érzem sikerült is (a lépcső kettéválasztja). A mosógépet (vagy mosó helyiséget) mindenképpen az emeletre terveztük, ugyanakkor felmerült bennem a kérdés, hogy a mostani helyén a fürdőben nem áll-e nagyon a „térbe”?

Alacsony energiaigényű ház megterveztetése a cél, a lehető legjobb tájolással, és a telek adottságainak legjobb kihasználásával. Egy korszerű, környezetbarát épület kialakítása volt a cél, mely kedvezően használja a környezet adta lehetőségeket, gondolok ezen én például a téli napenergia nyereségre.

Fűtés – melegvíz előállítás kondenzációs gázkazánnal történne, a hűtés pedig, amennyiben erre szükség van, split klímával. Kíváncsian várom az Ön véleményét!

A telek kicsi és közel vannak a szomszédos házak, ami nem jó, viszont saroktelek, ami viszont több lehetőséget ad. A tájolás, a telek mérete és elhelyezkedése szinte meg is határozta az épület helyét és formáját is, itt valóban az L alak az egyetlen járható út.

A funkciók szétválasztása nem csak alaprajzilag jó, de ez megjelenik az épület tömegében is. A lakófunkció kétszintes, magastetős, a garázsrész egyszintes, lapostetős.

Ebben az elrendezésben a garázsblokk ugyan a telek értékes, déli részére kerül, de a kis telekméret miatt nehezen volna elképzelhető másutt. Az ÉK-sarok lenne elvileg ideális, de elég lehetetlen alaprajzot kapnánk vagy csak sokkal rosszabbul lehetne kihasználni a telket. Ezt a békát sajnos le kell nyelni. Mivel a garázsblokk az előszobát és a lépcső elejét takarja, így igazi nagy hátrányt nem okoz, az emeleten pedig – a lapostető miatt – még ennyit sem.

A fszt-en jó a funkciók szétválasztása, jól elkülönül a vendég blokk. A konyha-étkező talán világosabb lehetne és talán az egész nappali-konyha blokknak jót tenne egy, a mostaninál talán egy kicsivel nagyobb összenyitás. A térbeli lehatárolás továbbra is megmaradna.

Jól van megoldva a teraszra való kijutás, mind az étkezőből, mind a nappaliból. a garázsból való átmenetnél talán érdemes volna ajtóval is lezárni a kis előteret a garázstól, igy jobb lenne a zsilipelés – a szagok miatt – a lakórész felé.

Egykarú lépcsőnél ritka a jó elhelyezés, itt sikerült jó helyet találni neki. Jó helyről indul a földszintről és jó helyre érkezik az emeleten. Nem tudom felmerült-e, de érdemes volna térbe állítani a lépcsőt, így az étkező is nagyobb lehetne és igazán jól mutatna egy szépen megkomponált egyeneskarú lépcső a térben.

Az emelet alaprajza ennél már egyszerűbb nem is lehetne, a különálló WC ejtővezetékének levezetése (a nappalin át) kíván majd nagyobb odafigyelést a kiviteli tervezésnél. Szerencsés, hogy az emeleti fürdő a konyha-étkező fölé került illetve az, hogy minden fontos emeleti helyiség jó tájolású és van egy nagy közös teraszuk.

Bár a tervkritika rovat általában nem foglalkozik az épület külső megjelenésével, itt azonban erre is ki kell térni. A tartalom és a forma egysége itt valóban megvalósult, miközben a lehető legegyszerűbb tömegformálás jelenik meg, mégis változatos, igazodik a funkcióhoz. Szép és modern. Egyetlen megjegyzés ezzel kapcsolatosan: az emeleti terasz elhúzható rácsozatát nem igazán értem, sem a funkcióját, sem az elgondolt működését (oldalra, hajtogatva elhúzását), de ez az egész ház megítését a legkevésbé sem befolyásolja

Összefoglalás | Példaértékű alaprajzi elrendezés, funkció szétválasztás, egyszerű, mégis igényes tömegképzés. Az utóbbi időszak egyik legjobb terve. A tervezőjük igazán nagyszerű munkát végzett, remélhetőleg így is fog megépülni.

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (26): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2017. november 22. szerda 23:35

    #116747

    Gratulálok, remek terv lett! Néhány megjegyzést persze hozzá lehet fűzni, de ezek nem hibák lesznek, inkább csak „ha én terveztem volna” típusok. Engem már ott megvett a terv, hogy végre valaki gondolt a szoba-fürdő közötti falkettőzésre. Ilyen apróságokból lehet tudni, hogy a tervező érzi is a házat.
    Szóval az én megjegyzéseim: szélfogó – szerkezetileg persze így egységesebb, de valójában statikailag teljesen mindegy lenne, ha a bejárati ajtót és a garázsos előteret egy térbe helyeznék. A garázs amúgy sem nyílhat közvetlen lakótérbe. Lépcső: ehhez csak gratulálni lehet, remekül elhelyezett lépcső. Ahogy Miklós is írta, azt a válaszfalat csak a lépcső járósíkjáig kell falazni, utána üvegfalra váltson, azon egy darab cső kapaszkodó. Nappali nekem is egy kicsit szűken kapcsolódik a konyha-étkezőhöz, de ez így annyira nem szokványos, hogy tuti megrendelői igény, amivel semmi gond nincsen. Készült 3d, be kell járni virtuálisan és el lehet dönteni, hogy tényleg így tetszik-e. Én csak annyit tennék hozzá, hogy statikailag csak a födém síkváltásánál az elválasztófal alsó végén kell egy darab pillér. A többi részét véletlen sem falaznám ki, sőt: az egész fal lehet egy gipszkarton/fa könyvespolc térelválasztó. Hely is, felület is. Ha pedig mégiscsak jobban esne a nagyobb megnyitás, hát csak a pillér lesz kötött. Nappali teréhez kapcsolódik még, hogy a tolóajtót kivinném a nappali falig, ne legyen ott 5cm falfül. egy felesleges árnyékcsík csak ott. Nagyon minimális esztétikai kérdés, a lépcsővel szembeni gardrób ajtó. Na azt 90esre venném, mert így wc ajtónak fog tűnni. Esetleg 240 magasra és tapétaajtóként összevonnám egy belső burkolattal a teraszajtókkal – de ez már belsőépítészeti kérdés is. lehet, hogy más az elképzelés. Amúgy a falnak itt sem kell 30asnak lennie, több hely és olcsóbb is, mert nem kell alapozni sem.
    Emelet: itt egy szebb korlátot el tudnék képzelni (na ezért nem téma a külső a tervkritikán), de ez ízlés kérdése, viszont esztétikailag és funkcionálisan is megfontolandó a szülői háló sarkánál a lapostetőre folyatni az ereszt. Zajos lesz és fröcsögni fog. Szintén megfontolám, hogy hogy fog kinézni az a lapostető. Lehet ezt szépen is csinálni ugyanis. Minimális zöldtető, néhány dézsa kis bokorral és szépen megformált, többszínű kavics, kavicsstabilizátorban. A kéményt pedig kicsit feljebb emelném.
    És akkor amik viszont fontosak: Oké, hogy vázlatterv, de az attika tetejére is jár majd a hőszigetelés. A bejárat felé eső előtető-keret így beépítettség és az előkertben nem állhat. A kilógó tetőidommal nincsen gond, arra lehet azt mondani, hogy eresz, de a fal problémás. Szintén jogi kérdés, de az emeleten nem erkély van, hanem terasz, mivel az ott egy épületrész zárófödéme, amin van. Ez azért fontos, mert fedett is, így az összes hasznos alapterületbe is beleszámít majd.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:33

      #117154

      Kedves Szilveszter!

      Köszönöm az észrevételeket.
      – A garázs előterét a garázs oldaláról végül egy gipszkarton fallal választottuk le, így kialakítva ott egy háztartási helyiséget.
      – A lépcsőnél mi ragaszkodtunk ehhez a teljesen leválasztott megoldáshoz, azt szeretnénk, ha a lépcső tényleg leválasztaná a fenti , „privát” szintet.
      – Megfogadva a tanácsot a konyha-étkező – nappali közötti térelválasztó fal gipszkartonból került tervezésre, így a kivitelezés során el tudjuk döntetni, hogy kell-e az oda vagy sem. A szag-hang hatások mitt a konyhát szeretnénk leválaszthatóvá tenni a nappalitól, így ebbe a gipszkarton falba egy tolóajtót is tervezünk beépíteni. Szerintünk az egy térben lévő konyha-étkező és nappali nem használható jól, pl. egy konyhai főzésnél a zajok nagyon zavaróak a nappaliban (turmix, daráló, robotgép).
      – A tolóajtó melletti falfül a homlokzat egysége miatt került oda, így van síkban a tolóajtó és az erkély oldalfala.
      – Az erkélykorlát alsó megtámasztással készül, függőleges osztás nélkül
      – Az előkertben álló előtető a falra kerül rögzítésre, nincs alul megtámasztva: így egy leforduló előtető.
      – A zöldtetőt „síkra” tervezzük kialakítani, nagyobb növények nélkül, hogy az utcáról ne látszódjanak a kilógó részek.

  • Szabóbácsi

    2017. november 23. csütörtök 12:56

    #116748

    Végre egy jó terv! Miért nem tudnak ennyire egyszerűen, tisztán gondolkodni más tervek beküldői?! 🙁
    Mindenhol pont akkora és olyan ahogy a legcélszerűbb, legjobb. Gratulálok. (a barokkos kerti ültetés vicces!)
    Pici praktikumjavaslat. A nappaliban a teraszajtó és a virágablak kicsit túl közel van a falsarokhoz. Pár deciméterrel több helyet adva ott, elősegítené a bútorozhatóság egyéb megoldását is.
    Ha hűtenek, minek külön készülék? Hőszivattyúval egyben megoldható mindhárom igény. Monolit vasbeton födémnél szinte anyagárban, mert csak be kell tekerni a csöveket az alsó vasakhoz kibetonozás előtt.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:39

      #117155

      Köszönjük!
      Hosszas tanakodás után a gázkazánnal kombinált hőszivattyú mellett döntöttünk. A hőszivattyú így ki tudja szolgálni a hűtésigényt is, a gázkazánnal pedig optimálisan üzemeltethető a rendszer nagy hideg esetén is.
      A hűtést falhűtésen keresztül tervezzük. Végül mindenhol (földszint + emelet) gipszkarton álmennyezet került betervezésre, hogy el tudjunk rejteni mindent.

  • Szabóbácsi

    2017. november 23. csütörtök 14:37

    #116750

    Ja, a hűtőnek széltében kicsit több helyet hagynék vízkiállással. Ha egyszer valami szélesebb, netán kétajtós kerülne a házba, oda az már nem férne. Addig a plusz hely meg takarítószernek megteszi.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:41

      #117156

      A feltöltött tervhez képest annyi módosult közben, hogy ez a falfülke megszűnt, a hűtő a konyhaszekrénybe van beépítve, így látványilag azt a falat nem zavarja semmi.

  • Loreley

    2017. november 23. csütörtök 14:48

    #116751

    Apróbb dolgok:
    Talán a felső szinten a fürdőszoba elhelyezése tűnik kevésbé praktikusnak, mivel a gyerek blokkhoz esik közel, WC-re menet pedig a gyerekszobák előtt kell végigvonulni. Természetesen ennek az áthelyezéséhez a lépcsőnek kellene máshová kerülni, ami az alsó szinten lehetne kevésbé kedvező. Saját WC-zuhany blokk kialakítása lenne a legkedvezőbb.
    A hálóból leválasztott gardrób is furcsa, mert így át kell menni a szobán, tehát az a jó funkciója, ami a külön gardróbszobának van, nem érvényesül (értem ez alatt, hogy úgy tudok ki-be járni, pakolni a gardróbszobában, hogy nem zavarom vele a hálóban alvó másik személyt).

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:48

      #117157

      – Az emeleten szándékosan került a fürdőszoba a gyerekszobák mellé. Vagyis még pontosabban a lépcső szánékosan került a háló és a gyerekblokk közé, ehhez mi ragaszkodtunk, ez talán egy kicsit elkülöníti a felnőtt-gyerek részeket.
      – Korábbi terveken saját szülői fürdő is volt tervezve, de arra jutottunk, hogy egy családi házba három fürdőszoba már sok lenne, és három elnagyolt (minőségileg) fürdő helyett inkább kettő minőségi készül.
      – A hálószobai gardrób inkább csak egy zárható szekrény, nem igazán külön helyiség, de szerettük volna ha ez egy kicsit elkülönül, a szekrény nem a hálóba „nyílik”.

  • Roland9

    2017. november 24. péntek 10:06

    #116754

    Az alacsony energiás igény miatt egy dolgot javítanék illetve javasolnák. Én a garázst és a hozzá kapcsolható helységeket leválasztanám a termikus buroktól (nagyon adja magát), és azt csak vékonyabb „temperáló” hőszigeteléssel látnám el. Ha így marad – a garázsajtó miatt a földszint garázs melletti része hűvösebb (hőhidas) lesz, növelve a hőigényt. Egyébként jó terv, gratula.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:52

      #117158

      – A gépész tervező tanácsára a garázs és a gardrób/háztartási helyiség falára kerül hőszigetelés, mely így leválasztja a garázst a lakóegységtől.

  • Laikus

    2017. november 24. péntek 18:58

    #116759

    Szerintem nem szerencsés, hogy a gépészetet a lehető legmesszebb rakták a háztól. Komoly hőveszteséggel kell számolni és a melegvíz is sokára fog odaérni.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:57

      #117159

      – A gépészeti helyiség elhelyezése a mi kérésünk volt. Ez a helyiség a tárolófunkciót is ki fogja tölteni, a garázs másik oldalát azonban értékesebbnek tartottuk, így oda a gardrób, illetve az újonnan tervezett háztartási helyiség került.
      – Gépész tervező tanácsára a melegvíz ellátása keringtetés beépítésével készül. Az itt leadott hő ezáltal a lakóteret „fűti”.

  • Ger82

    2017. november 27. hétfő 22:04

    #116771

    Bravo!

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 15:58

      #117160

      Köszönjük!

  • kritizator

    2017. november 28. kedd 13:27

    #116778

    „Az alacsony energiás igény”

    Mindenki ezt emlegeti: a beküldő és a hozzászólók is.

    Lehet egyáltalán nem alacsony energiás épületet építeni a jogszabályoknak is megfelelve?

    • Szabóbácsi

      2017. november 28. kedd 15:11

      #116781

      Még magánfinanszírozásban igen, lehet építeni, de szerintem nem éri meg. Ha egyszer kikerül az ingatlan piacra, komoly hátrányként jelentkezik, ha gyengébb mutatókkal rendelkezik mint a hasonló korú épületek. Továbbá lakókomfort tekintetében is nagy különbségek vannak. Megéri azt a többletet. Személy szerint mindennap megelégedettséggel tölt el a mai napig, hogy négy évvel ezelőtt a felújításom során már túlhaladtam a 2021-es követelményértékeket.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 16:02

      #117161

      Mi már a terveztetés előtt elhatároztuk, hogy alacsony energiaigényű házat szeretnénk, alacsony havi számlaösszegekkel. 🙂
      Nem a mai előírásoknak való megfelelés volt a cél, henem a jövőben gondolkodás. Reméljük, hogy sikerült!

  • Szabóbácsi

    2017. november 28. kedd 15:19

    #116782

    Ahogy elnézem a keresztmetszetet, úgy vélem hogy kissé túlbonyolított az épület szerkezete. Jól látszik hogy a földszinti háromtraktusos lakóterület túl mély, nem igazán tud mit kezdeni vele. Felesleges területek a nappaliban, konyha-étkezőben. Fönt meg épp emiatt lekeskenyíti és egy hosszú erkélynek kinéző, valójában tetőteraszt nyom a lakóterület napos oldalára.
    Szerintem ha kicsit keskenyítene a földszinten és szélesítene az emeleten, akkor egy sokkal egyszerűbb, tisztább szerkezetet kapnánk, amit olcsóbb kivitelezni, kevesebb hibaforrással rendelkezik, nem árnyékol délről a süllyesztett födémével és hőtechnikailag is előnyösebb, mert a nappali szekció fölött végig fűtött lakótér lenne.

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 16:08

      #117162

      – Az emeleti loggia a mi elképzelésünk volt, az első néhány verzió után ide tértünk vissza, úgy érezzük, hogy ez adja meg a ház karakterét.
      Ez szándékosan került a déli oldalra, a felette kiálló tető nyáron árnyékol, télen besüt a nap. (Erről készült benapozás videó is.) Ráadásul a benapozás „megszűnésétől” nem kell tartanuk, nincs szomszéd aki ráépíthetne. (Ezt sajnos a jelenlegi házban tapasztalom)
      – A nappalinál a déli üvegfelületet zsaluzia fogja védeni a közvetlen napsugárzástól, de gondolkodunk napvitorlán is.

  • kritizator

    2017. december 5. kedd 08:59

    #116804

    „Végre egy jó terv! Miért nem tudnak ennyire egyszerűen, tisztán gondolkodni más tervek beküldői?! ?
    Mindenhol pont akkora és olyan ahogy a legcélszerűbb, legjobb.”

    „Felesleges területek a nappaliban, konyha-étkezőben. ”

    Na, ennyire ne csapongjunk és változtassuk a véleményünket.

    Az étkező szerintem nem tágas, a székek is be vannak húzva az asztal alá ….

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 16:11

      #117163

      – Az étkezőbe jelenleg elég nagy asztal van rajzolva, ez egy kicsit csalóka lehet.
      – A nappali hátsó részébe páromnak tervezünk egy kis dolgozó „sarkot” kialakítani az ablak mellett, illetve itt a hátsó falon egy végigfutó nagy könyvespolc lenne.

  • sajt

    2017. december 18. hétfő 16:26

    #116908

    na végre egy rendes ház.
    Az érdemi dolgok tök rendbe vannak, úgyhogy lehet rendesen az építészeten csámcsogni végre:
    – én bejárati homlokzattal nem vagyok igazán kibékülve, akad itt némi erőltetett modoroskodás. Jelesül: a garázs és az épület két teljesen különálló jószág, de innen mégis úgy próbál csinálni, mintha valami lapos lepényépület lenne, és azon állna az emelt. Aztán a sarokig elérve csúnyán lebukik: az utolsó képen látszik, hogy nini, csupán díszlet az egész. Mint amikor az abalk köré ragasztják a hungarocell keretet, csak méretben nagyobb.
    Már az sokat segítene, ha nem menne végig ez az előtetős téma itt, hanem mondjuk a bejárati ajtó után állna le ez a keret. ráadásul Így a bejárat útvonala kapna egy jelképes kis elválasztást a fürdő és vendégszoba ablakaitól, és az egyéstelműen kétszintes főépület is az maradna, ami.
    – Ha én lennék, ki nem hagynám, hogy a garázsnak legyen egy pajtaajtó méretű kapcsolata a kerthez, én a három kis ablak helyére konkértan egy másik ugyanilyen 6méteres garázskaput raknék…
    – Ezek az ablak melletti burkolások mindig kicsit az építész ötlettelenségét hirdetik szerintem…
    – kicsit sok dolog van a házon, lett vízszintes lamella, fönt függőleges lemallesor, meg egy üvegkorkát mögött (amúgy fogalmam sincs, hogy ki gyárt ilyen harmonika fa lamellát, könnyen lehet, hogy senki… és egy ilyet azért messze nem triviális dolog egyedileg megoldatni… ó nagyon nem)
    Persze visszaköszön ez a kerítésben, meg az ablak mellett kis foltokban, de azért tudna ez sokkal összeszedettebb is lenni…

    (((szerkezetileg egyelőre nincs még megoldva pár dolog, a lépcső és a főfalak némileg ellentbeszélnek egymásnak, illetve az emeleti fürdő (amiből én biztosan nem sprolnék ki egy retyót) előtétfala/strangja egyelőre nincs összhangban a földszinttel.
    Nem látom pontosan mekkora a ház, de én erősen eljátszanék a gondolattal, hogy keresztbe hidaljam át, akár előregyártott födémpallókkal, és akkor a középfőfalak el lehet hagyni, és a lépcső nyílása is adódik…)))

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 16:19

      #117164

      – A bejárati előtetőt egy körbeforduló keretnek képzeltük el, azaz az alsó „oldala” (padló) is hasonló szürke lenne, mint a falak. A vázlattervekben sok variációt megnéztünk erre vonatkozóan, de mindig ide jutottunk.
      – A homlokzaton függőlegesen elhelyezett fa lamellázat (rácsozás) került tervezésre, mely megegyezik a kerítéssel. A nappali tolóajtaján csak zsaluzia van, mely felhúzható, eltüntethető.
      – Az emeleti fürdő és ez egyéb gépészet csöveinek időközben külön „strangot” terveztünk.
      – Itt a falak még valóban elég kuszák, ez időközben letisztult, kialakult.

  • Eva Mihály Amichay

    2018. január 8. hétfő 15:43

    #116988

    Pihenésképpen elolvastam néhány kritikát és elég szomorú vagyok… pont azért, mert hozzám már akkor jönnek az emberek, amikor az építész tervek készek. Holott ebben az alaprajzban is rengeteg térszervezési hibát látok, olyan bútorozást, amit húsz éve idejétmúlta, vagyis tátongó űrt a háztervező építész és a belsőt tervezők szemlélete között!
    Miklós, nagyon tisztelem a munkádat, és legszívesebben most nekiülnék és kiveséznék néhány tervet, de mostanában annyi a munkám, hogy erre már nem jut időm. A saját oldalamra sincs időm írni. Pedig igazán izgalmas akkor lenne ez a tervkritika, ha az építész-tervező kritikája és a belsőt tervező kritikája is megjelenne, párhuzamosan… talán, majd egyszer…

    • Építtető

      2018. február 1. csütörtök 16:21

      #117165

      Építtetőként úgy vélem ez a hosszászólás inkább Miklóshoz, mintsem a tervhez szól…

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább