Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. szeptember 12. kedd

TAK és TVR | a településképi rendeletek hogyan érintik a futó munkákat?

A rövid válaszom az, hogy rosszul. Leginkább azért, mert guruló autón elég nehéz kereket cserélni. Szerződéseink vannak határidőkkel, szakági tervezőkkel egyeztetünk, akik a mi terveink alapján dolgoznak. Az építtetők beleélték már magukat, hogy milyen házuk lesz, elkészültek a látványtervek, de még nincs kész a terv, még nem tölthető fel.

Nem kizárt, hogy valamelyik önkormányzat már holnap elfogadja a saját településkép-védelmi rendeletét, bár most már az is épp elég, ha csak október elsejével. Mivel nem ismerjük ezeket a rendeleteket, így fogalmunk sem lehet arról, hogy milyen előírásokat tartalmaznak. Ha olyan előírások kerülnek bele, amit az éppen tervezés alatt álló tervekben nem vettünk figyelembe – MERT NEM KELLETT figyelembe venni – akkor gond van, hiszen egy félkész vagy majdnem kész tervet lehet újrakezdeni!

Több olyan futó munkám van, aminél rekordsebességgel igyekszünk befejezni a félkész kiviteli terveket – társtervezőket is erre ösztökélve, hogy talán október 1-ig fel tudjuk tölteni őket az e-naplóba. Ha nem sikerül, akkor jó az esély rá, hogy valamelyiket biztosan újra kell tervezni (lapostető helyett magastetőt).

Tudom, hogy ez a határidő kitolódhat az év végéig, de semmi sem garantálja, hogy egy önkormányzat október elején érvénybe léptesse a saját településkép-védelmi rendeletét.

Kedves KOLLÉGÁK, TI FEL VAGYTOK ERRE KÉSZÜLVE? Tájékoztattátok a megrendelőiteket, hogy a változások esetleg érinthetik a tervezés alatt álló házukat is?

Hozzászólások (1): megnézem

  • Cseh Zoltán

    2017. szeptember 12. kedd 09:54

    #116460

    ” Ha olyan előírások kerülnek bele, amit az éppen tervezés alatt álló tervekben nem vettünk figyelembe – MERT NEM KELLETT figyelembe venni – akkor gond van, hiszen egy félkész vagy majdnem kész tervet lehet újrakezdeni!”

    Lesznek majd visszamenőleges hatályú előírások is? Olyanok, amilyenek miatt a már felépült házakat vissza kell bontani?
    Az ilyen helyzetbe került építtetők jogi segítséget fognak kapni az államtól, hogy a keletkezett kárukat a tervezőtől követeljék?
    A pécsi bíróságoknak az állam kiadja utasításba, hogy a tervezők nem nyerhetnek pert?
    :DDD

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról

Számos TAK és TVR áttanulmányozása után arra jutottam, hogy amennyire üdvözlendő, hogy az épülethomlokzatokra és tetőkre kerülő épületgépészeti berendezéseket szabályozni próbálják, annyira elszomorító, hogy közben elfeledkeztek arról, hogy 2021. január 1-től átalakítás és új épület már csak úgy kaphat használatbavételi engedélyt, ha a energia minimum 25%-át megújuló energiával tudja biztosítani (pl. napelem, vagy más…) Az […]

TAK és TVR | megfeledkeztek a 2021-ben életbe lépő energetikai előírásokról
2018. február 27. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?

A témában korábban írt cikkünket, mely a TAK-tól  (Településképi Arculati Kézikönyvről) íródott itt találják. TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)? A most bemutatandó TVR csak akkor készíthető el, ha már létezik elfogadott TAK, mert az önkormányzati rendelet ezen alapul. Míg azonban a TAK elsősorban egy ajánlás, tájékoztató, képeskönyv, épített örökségi […]

TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?
2018. január 31. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább