Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. szeptember 11. hétfő

MÉK választások 2017 | 6. rész – tagsági aktivitás és kommunikáció

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne

A tagság azonban néma, aki megszólal, azok nagy része is álnéven ír. A többség max fórumokat olvas és ha kedvére valót olvas ott, magában csendben megjegyzi, hogy JA, IGAZA VAN!, de nem írja le, max egy privát levélben. A tagság száján ott a virtuális tapasz, rajta az odaképzelt felirattal: TERVEZÉSI JOGOSULTSÁG.

A mezei tag nem jár tisztújító közgyűlésekre, befizeti a tagdíjat és a részéről az ügy le van zárva. Nem pattog, nem agyal megoldásokon, mert tudja, hogy nincs sok esély arra, hogy a kétszintű kamarai rendszeren keresztül a legalulról jövő javaslatok eljussanak a döntéshozókig.

Ezt erősíti, hogy jó egy éve láthatóan megszaporodtak a megbízások, van munka, van ami lefoglalja a szakmagyakorlókat. Mondom ezt annak ellenére is, hogy tudom, hogy ez sajnos nem igaz az ország minden megyéjére…

Persze az is igaz, hogy amikor kevés volt a munka és több az elégedetlenség, akkor sem aktivizálta senki sem magát. Akinek volt munkája, az örült, hogy fenn tudja tartani magát és inkább nem ugrált, akinek pedig nem volt, nem hitt abban, hogy bármi is változna ha verné a tamtamot. Nem beszélünk róla, de láthatóan ez nem egy közösségi szakma, sok helyen hiányzik a szolidaritás és az összetartás. Elég megnézni a tervtanácsi rendszert, számos helyen a tervtanácsi tagokat nem a projekt segítése, hanem egymás kiszorítása, megalázása, kioktatása motivál. Nem csoda ha a mezei tag menekül minden elől, mert nem kap segítséget, ahonnan várna.

A kamarai rendszer működésének az alapja a tagi érdektelenség. Ettől működőképes.

***

 

Sok éven át a tagság az ügyes-bajos dolgait nem tudta a kamara honlapján megbeszélni, talált magának másutt felületeket. A MÉK sok-sok éves lemaradással ugyan létrehozott egy saját fórum felületet a honlapján, de félreértve a funkcióját, elnökségi határozatokat tettek ki, talán úgy gondolva, hogy a tagság majd ráugrik és majd vitatkozni fog róla. Nem így lett. Egy fórum nem erre való.

A mezei tagságnak kifejezett igénye lett volna, hogy az egyre átláthatatlanabb jogi környezetben valódi, használható válaszokat kapjon(és ne hivatalos kommunikéket) a hétköznapi szakmai problémáira,  mert úgy vélte,  egy érdekvédelmi szervezetnek ez egy alapfunkciója. Sokszor már annyi is elég lett volna, hogy „kedves kolléga sajnos nem tudunk segíteni, együttérzünk veled és igyekszünk utánajárni”. 

A létrejött fórum nem mozgatta meg a tagságot, talán mert senki sem tudta, hogy pontosan mi is a MÉK célja vele. Ezért aztán – még 2016-ban – az alábbi kérdést tettem fel:

Akar-e a MÉK a tagságával érdemben kommunikálni?

Ezen kívül még feltettem pár kérdést, amikről úgy véltem, hogy joggal érdekelhetik a tagságot, erre a MÉK vezetőségi tagjának az volt a reakciója, hogy márpedig ezekre nem fog válaszolni. Persze nem csak én jártam így, hanem más is.

Még ennél is nagyobb volt a meglepetésem, amikor a MÉK elnökség 2015-ös beszámolójában, a fórumról szóló fejezetben magamról olvasom az alábbiakat:

A Magyar Építész Kamra honlapján beindított Fórumnak a fogadtatása messze elmaradt a várakozásoktól. A Fórum felélesztésére irányuló többszöri kezdeményezéssel is csak azt sikerült elérni, hogy lett egy nagyon aktív levelező, aki egyébként saját fórummal is rendelkezik, és akinek a stílusa, ill. bejegyzéseiből kiolvasható politikai elkötelezettsége nem volt összeegyeztethető a MÉK által indított Fórum eredeti célkitűzéseivel és politikamentességével. 

Akit érdekel az egész történet itt olvashatott róla:

 

MÉK 2016. évi küldöttgyűlése elé | a kooseptar.hu is szerepel az elnökség beszámolójában

 

A MÉK fóruma több mint 1 éve ismét halott, 2016. augusztus 1. óta nem történt se bejegyzés, se hozzászólás, ami azért egy 8-10 ezres civil szervezet esetén meglehetősen furcsa.

2013-ban az alábbiakat írtam az építészfórumon:

Ahhoz, hogy megtervezzük a jövőt, ismernünk kell a múltat. Miért csak a leköszönő elnökök értékelik a saját 4 éves munkájukat, miért nem a tagság is, egy részletes, pontokba szedett kérdőívvel? Tudom költői volt a kérdés, de valahol itt kellene kezdeni, ha lojalitást, együttműködést, tevékenyebb részvételt szeretnénk a tagság részéről.

Tágra nyílt szemekkel várom a különféle bizottságok beszámolóit az elmúlt 4 évről illetve az esetleges elnök aspiránsok programjait a következő 4 évre.

 

2017-es MÉK választással kapcsolatos írások

 

Hozzászólások (1): megnézem

  • Száva István

    2017. szeptember 13. szerda 07:47

    #116465

    Tisztelt Kolléga!

    Elismerésem az eddigi dolgaiért, főleg annak szerteágazó volta és színvonala miatt.

    Amit leírt a Kamaráról azt a tapasztalatot én is osztom. Az egész konstrukció a rendszerváltás előtti, önfenntartásra szocializálódott bürokráciát idézi. Összességében az az ember benyomása, hogy mindentől félnek és e miatt szándékosan vaknak és gúzsba kötöttnek láttatják magukat és úgy is tesznek. A kamarai titkárságon kívül nem találkoztam olyan részével a Kamarának amivel érdemesnek ítéltem volna találkozni. Hozzá kell tennem, hogy részletesen nem tanulmányoztam a Kamara tevékenységét, működését, ezek a reakcióim csak az általam látható oldal tükröződései.

    Én a Mérnök kamarának is tagja vagyok és ott látható a segítő készség, a lehetőségekhez mérten letesznek az asztalra is a Tagokat támogató kezdeményezéseket, azt érzem, hogy nem csak üres kinyilatkoztatások vannak, BE IS TARTJÁK AZOKAT.

    Az Építészkamara általam tapasztalt egyedüli újdonsága (ami egyébként ténylegesen nagy fejlődés, bár szerintem erre a jogszabályok kötelezték a szervezetet), azok az AKTUÁLIS pályázati kiírásokról szóló és IDŐBEN megjelenő értesítések.

    Be kell valljam, én is a cikkben jól jellemzett passzív táborhoz tartozom, leginkább a miatt mert nem látom milyen eredménnyel járna ha megmozdulnék és mi lenne az az eredmény/cél/valami amiért a napi dolgok kényszereit miért érdemes lenne még fokozni.

    Száva István

SZAKMA
MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Nem kell új javaslatok után keresgélni, nem kell feltalálni a spasnyolviaszt, ha már egyszer készen van szinte a teljes program: „… Meg kell fordítani a kamarák működésének irányát!… A jelenlegi MÉK > területi kamara (küldöttek) > kamarai tag […]

MÉK választások 2017 | 5. rész – Mi lehet az új MÉK vezetés programja?
2017. július 30. vasárnap
SZAKMA
MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?

A MÉK-ben 2017-ben választások lesznek, ennek kapcsán a kamara jelölő bizottsága felkérte a tagságot, hogy mondja el, milyen kamarát szeretne. Újabb javaslatok helyett úgy vélem 4 év elteltével érdekes olvasni arról, hogy 2013-ben a tisztújításon mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei ? ” … Hajnóczi Péter elnökjelölt „belügyekre” és „külügyekre” osztotta a tennivalókat. A belügyek terén szerinte a […]

MÉK választások 2017 | 4. rész – Mit kritizáltak és mit ígértek a MÉK elnökjelöltjei 2013-ban?
2017. július 28. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább