Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. július 25. kedd

Véget ért a Hello Wood Építész Mustra ‘17

A Hello Wood egyetemek mustrájának és kollaborációjának szánt táborai Csopakról települtek át Tokajba. Nem előzmény nélkül való az észak-magyarországi helyszínválasztás sem. 2012-ben a Borsod megyei Dédestapolcsány volt a tábor központja, és a környező települések némelyikén még ma is láthatóak, sőt a lakosság által gondozottak az akkor készült alkotások. A Hello Wood, az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, akik Csóromföldétől Argentínáig tartanak nemzetközi építészeti táborokat.

Oktatás

A Hello Wood programját, az összes magyar építészeti képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe. Így lehetőség nyílt arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. A Hello Wood célja az egyetemek közötti együttműködés, a fiatalok együtt gondolkodásának elősegítése olyan konkrét helyzetekben, környezetben, amely során a diákok egy teljes projektet vihetnek végbe, megtapasztalva a felelősséget, mind a saját csapatuk, mind az adott közösség és környezett iránt is. A csapatok már a tavaszi félév során előkészített tervvel érkeztek, s a helyszínen készítették el, szerelték össze az installációkat. A projekt kiemelt célja, hogy az egyetemek elméleti képzését kiegészítse: a diákok az ötlettől a megvalósulásig végigkövethetik a munkafolyamatokat, és maguk építhetik fel az installációikat, a Hello Wood csapatának szellemi támogatásával és szakembereinek praktikus megoldási javaslataival. A tábor felbecsülhetetlen gyakorlati tapasztalatot jelent a diákoknak, valamint gazdagítja a portfóliójukat, szakmai képességeiket.

Tokaj szőlővesszein / Nektárt csepegtettél

Jelenleg a térség turisztikai látogatása az őszi szüreti időszakra korlátozódik. Ezen gondolkodott el a Hello Wood csapata a résztvevő egyetemek oktatóival, a régió önkormányzataival és a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács csapatával: hogyan lehet kimozdítani és időben kiterjeszteni a vidék gazdag történelmi, kulturális, épített örökségi és kulináris hagyományának látogatását, megkóstolását.

Egykor, politikai súlyát tekintve, Magyarország központi régiójának számított a térség – gondoljunk csak a Rákócziak kiterjedt birtokaira vagy Monokra, Kossuth szülőhelyére. A “magyar nép zivataros századai” miatt egyedülállóak a térség várai, várkastélyai. Borkultúrája miatt gazdasági szempontból is élénk kereskedelmi központ volt ez a vidék, amelyről a gazdag mezővárosi státuszra utaló díszes épületek mesélnek, valamint vallásilag színes közösség élt együtt, erről például a zsinagógák beszélnek. Történelmi, gazdasági súlya mellett számos lokális kultusszal, vallási és népi mítosszal telítődött a vidék, amelynek szelleme továbbra is él, és megismerésre érdemes.

A bor kultúrára és gazdálkodásra már a kortársak is felfigyeltek, amikor korunk építészetének legnépszerűbb épülettípusa,  a borászat a vezető magyar építészek rajzasztalairól került a tájékra (pl. Ekler Dezső). Illetve a térség birtokbavétele és felfedezése is a szőlőn és a pincészeteken keresztül történt és történik az építészetben is (pl. Bán Ferenc háza).

Fókuszban a falu

A Hello Wood csapata már évek óta  – elfordulva a globális trendtől, amely az urbanizáció problémát helyezi előtérbe – a falu jelentőségét hirdeti. Gandhira hivatkozva, aki a jövőt a falvakban látta, gondolják újra a vidék hagyományának szerepét és lehetőségeit a 21. században. Nem kisebbítve a jelentőségét a városiasodás számos fontos, Földünk fennmaradását tekintve meghatározó problémáját, azt állítják, hogy a hagyományosan élelem-termelő vidék életben tartásának rendkívüli jelentősége van közös jövőnk szempontjából. A flóráért és faunáért érzett felelősségünk megköveteli az ökológiai szisztémát kihasználó falu fenntartását, s hosszabb távon gondolkodva a falu, a vidék újra vonzóvá tétele alternatív megoldást jelent az urbanizáció generálta problémákra.

[sajtóközlemény]

Hozzászólások (0): megnézem

HÁZ-TERV
Hello Wood | Megnyílt az első nyitott közösségi faműhely

A Hello Wood csapata a Közgazdasági Politechnikum Inkubátor Házában várja az építészeket, dizájnereket, ácsokat és urbanistákat. A Közgazdasági Politechnikum épületében nyílt meg Magyarország első Do It Yourself co-working irodája. A Technika 1 egyedülállóan jól felszerelt műhelyeibe a profik mellett fiatal szakembereket, egyetemistákat, középiskolásokat, gyerekeket és a dizájn iránt fogékony, barkácsolásra nyitott hobbialkotókat is várnak. Az […]

Hello Wood | Megnyílt az első nyitott közösségi faműhely
2015. október 5. hétfő
HÁZ-TERV
Elkészült a Hello Wood Falu 2015

Harminc ország építészei építették fel a számukra ideális falut A Hello Wood Falu július 24. és augusztus 2. között a Művészetek Völgye egyik központi helyszíne lesz Vigántpetenden Rem Koolhaas világhírű holland építész és urbanista szerint a kortárs építészetben aránytalanul sok figyelem irányul a városra, emellett szükséges lenne sokkal többet foglalkozni a vidékkel. Az Architizer A+ […]

Elkészült a Hello Wood Falu 2015
2015. július 24. péntek

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább