Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. július 12. szerda

Mennyire tartjuk be a HÉSZ előírásait?

A fenti képen egy mindenki által ismert beépítési mód. Ahány telek, annyiféle ház, előkert, tetőkontúr, tetőhajlás, cserépszín. Ebben eddig nincs is semmi meglepő.

A közelbe tervezek, így a kezembe került ennek a területnek a szabályozási tervlapja. Ami az érdekesség benne, hogy mutatja a beépítésen túl a telkenkénti építési helyet is. És itt kezdődnek az érdekességek.

 

A fotón/rajzon kb. 60 db családi ház, ebből legalább 10 esetben elég nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyták az építési hely kontúrjait. 4-5 esetben kifejezetten durván, akár 4-5 m-rel is túlépítve. Láthatóan nem túl nagy telkekről van szó, így az építési helynek igencsak nagy fontossága volna.

A melléklet rajz szerint ez nem volt visszatartó erő. Ez egy kis terület, ahol a házak

16%-a szabálytalanul épült meg.

Minek ide akkor HÉSZ, ha bárki bármit megépíthet? Ha nincs bontás, márpedig az nem igazán elterjedt, akkor más nem marad, mint a bírság, amit sokan már eleve belekalkulálnak az építési költségekbe. A bírság viszont (lassan tervezhető) önkormányzati bevétellé vált. WIN_WIN helyzet.

Mehetünk is tovább.

Hozzászólások (4): megnézem

  • Laikus

    2017. július 13. csütörtök 19:42

    #116027

    A tervlap egyébként mennyire friss? Mert kb. 6 ház nincs is rajta miközben már a medence is áll a kertjeikben.

  • Papp György (ny.közigazgatási igazságügyi szakértő)

    2017. július 20. csütörtök 15:04

    #116060

    Ha a HÉSZ az egyes telkek építési helyét is meghatározza, akkor ezzel jelentősen túllépi a jogszerűségi hatáskörét szerény véleményem szerint. A bemutatott szabályozási terv a korábban épített épületeket is tartalmazza, amely telekbeépítésekre utólag berajzolt építési helyek csak azt jelenthetik, hogy amennyiben a meglevő épületet elbontják és helyébe egy új beépítést terveznének, akkor a jövőben már a ma érvényes telekbeépítési előírásokat kell alkalmazni. Az építési helyre vonatkozó előírást az OTÉK határozza meg, amely kormányrendelet előírását a HÉSZ-től eltérően is kötelező megtartani. Amennyiben a terv szerint a telek beépítése az OTÉK szerint előírt építési helyen túlépítkezve valósul meg, akkor ennek a szomszédos építési telekre vonatkozó, az épületek között előírt legkisebb távolság előírása szerinti beépítési korlátozást eredményez, ami miatt a szomszédos telek tulajdonosa jogszerűen kártérítést követelhet a szomszéd építtetőjétől, aki pedig ezt a tervezőjére háríthat át. Az erre vonatkozó kártérítés a szomszédos károsított telekrész esetileg meghatározott telekára alapján követelhető, amely árnak nem kell igazodnia a területre jellemzően kialakúlt környezeti telekárakhoz, hanem annak többszörösében is követelhető. Vélelmezem, hogy az építési hely előírásának figyelmen kívül hagyása következtében kialakítható kártérítés mértékét a tervezői díj szintén nem tartalmazhatja.

    • Csepregi Miklós

      2017. augusztus 28. hétfő 09:24

      #116383

      Tisztelt Papp György Úr,

      Szeretném Önnel felvenni a kapcsolatot. Egy hasonló témában kérném segítségét. Köszönettel,
      Csepregi Miklós

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?

A témában korábban írt cikkünket, mely a TAK-tól  (Településképi Arculati Kézikönyvről) íródott itt találják. TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)? A most bemutatandó TVR csak akkor készíthető el, ha már létezik elfogadott TAK, mert az önkormányzati rendelet ezen alapul. Míg azonban a TAK elsősorban egy ajánlás, tájékoztató, képeskönyv, épített örökségi […]

TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?
2018. január 31. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)?

A kérdés teljességgel jogos, mi több, számos kolléga megkérdezte már: hogy kötelező-e betartani a TAK-ban leírtakat? A TAK egy nagyon fontos, évtizedes hiányt igyekszik pótolni, miszerint az egyes települések tárják fel és tegyék az ott élők számára ismertté, érdekessé és fontossá az ott található épített és táji értékeket. Ez az elsődleges funkciója. Itt nem a […]

TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)?
2018. január 25. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább