Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 28. szerda

E-közmű | Milyen szolgáltatásokkal és költségekkel számolhatunk?

Mint ismeretes, 2017. július 1-jét követően már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot a kérelmezők. Az új rendszerre való átállást, melyet jogszabály ír elő, tájékoztató workshopokon való részvétellel, előadásokkal igyekszik megkönnyíteni a jogalkotó Miniszterelnökség és az e-közmű rendszert üzemeltető Lechner Tudásközpont, többek között a Magyar Mérnöki Kamara segítségével. A felhasználói érdeklődés központi témáira reagálva a Lechner Tudásközpont szakértői válaszokat fogalmaztak meg.

A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb tudnivalók:

Az állampolgárok, tervezők 2017. július 1-jétől kizárólag a rendszeren keresztül indíthatják el a közműegyeztetés folyamatát, a hiánypótlási kérésekre 30 napjuk van reagálni, a rendszer bizonyos szolgáltatásait pedig rendszerhasználati díj megfizetése ellenében vehetik igénybe.

A közművezeték-üzemeltetőknek regisztrációs, térképi adatszolgáltatási és közműegyeztetésben részvételi kötelezettségük van, a jogszabályban lefektetett határidőknek megfelelően.

2.Hogyan tudnak a tervezők regisztrálni az e-közmű rendszerbe? Hol található az e-közmű regisztrációs és adatfeltöltő felületén lévő elektronikus adatlap?

A tervezők a https://www.e-epites.hu/e-kozmu portál lakossági oldalán keresztül, 2017. július 1-jétől, ügyfélkapus beazonosítást követően léphetnek be a rendszerbe. Kizárólag az e-közmű tervezéstámogató moduljának használatához szükséges a tervezői regisztráció. A közmű-állásfoglalás és a közműnyilatkozat igényléshez elegendő az ügyfélkapus bejelentkezés, azt bármely állampolgár, kérelmező elvégezheti, tervezői jogosultságtól függetlenül.

3.Ki kötelezett elsősorban az e-közmű adatszolgáltatásra: a közműtulajdonos, a szolgáltató vagy a közművezeték-üzemeltető (amennyiben az eltérő)?

Az e-közmű rendszerben nem a közművezeték tulajdonosok, illetve szolgáltatók kötelezettek adatszolgáltatásra, hanem az üzemeltetők. Az út és vasút hálózat nem tartozik az e-közmű rendszer hatálya alá.

A tervezéstámogatásban elérhető közmű-nyilvántartási adatok feltöltése várhatóan folyamatos lesz. Fontos tisztázni, hogy mivel a közműegyeztetés nem közigazgatási hatósági eljárás, ezért nem eljárásrendről, hanem folyamatról beszélünk.

8.Rendelkezésre áll-e már a tervezők számára az Általános Szerződési Feltételek?

Az e-közmű rendszer használatához szükséges az Általános Szerződési Feltételek elfogadása, melynek tartalma hamarosan elérhető lesz a portálon.

9.Milyen költségekkel kell kalkulálni a közműegyeztetések, adatszolgáltatások, rendszerhasználat során?

A jóváhagyás alatt álló ÁSZF tervezete alapján a tervezéstámogató modul esetén a rendszerhasználati díjra vonatkozóan az alábbi költségekkel lehet kalkulálni: 0,5 km2-nél kisebb 1 500 Ft, 0,5-5 km2 3 500 Ft, 5 km2-nél nagyobb, de 10 km2-nél nem nagyobb 6 000 Ft. Egy kérelem esetén a maximális tervezési terület 10 km2.

Közmű-állásfoglalás esetén tervezetten 1 000 Ft, a közműnyilatkozat (általános építményfajták) 3 000 Ft, közműnyilatkozat (sajátos építményfajták) 8 000 Ft.

10.Mennyiben tekinthető aktuálisnak a rendszer?

Július 1-jéig a térképen látható adatok tájékoztató jellegűek. A közművezeték-üzemeltetők adatszolgáltatási határideje 2017. július 1. (az 500000 m-t meg nem haladó hálózathosszal rendelkező hírközlési közművezeték-üzemeltetők esetében ez 2017.12.31.).

11.Mennyire érhető el folyamatosan az e-közmű rendszer?

Az e-közmű rendszer 0-24 órában, folyamatosan elérhető. Az ÁSZF rögzíti a közművezeték-üzemeltetőknek a térképi adatszolgáltatás kritériumait, köztük a rendelkezésre állási előírásokat is.

13.Pontosan milyen tartalmú és formátumú adatszolgáltatás történik az e-közmű részéről, és milyen tartalmú és formájú adatszolgáltatást kell a tervezőnek teljesítenie az e-közmű felé?

Az e-közmű részéről a tervezéstámogatás során a közművezeték-üzemeltetőktől érkező WFS szolgáltatásból kivágott, a tervezési területre vonatkozó téradatok állnak rendelkezésre SHAPE formátumban. A kérelem során a tervező által benyújtandó terv rajzi melléklete lehet térben referenciával rendelkező DWG, illetve kép.

15.A tervre az e-közmű rendszeren belül kap a tervező nyilatkozatot? Ezt milyen formában kapja?

A rendszeren belül kiállított egyesített közműnyilatkozat formájában érhető el a tervező számára a közművek nyilatkozata. Formátuma egy digitálisan hitelesített PDF állomány. Emellett az érintett közművek által további felcsatolt dokumentumok is elérhetők lesznek a rendszerben.

17.Hogyan lehet közműnyilatkozat-, illetve közműállásfoglalás-kérelmet benyújtani?

A közműnyilatkozat-, és a közműállásfoglalás-kérelmet a 2017. július 1-től elérhető https://www.e-epites.hu/e-kozmu rendszeren keresztül – ügyfélkapus bejelentkezést követően – a főbb menüpontokból indulva lehet benyújtani.  

18.Hogyan értesül az üzemeltető a közműnyilatkozat-, illetve közműállásfoglalás-kérelem benyújtásáról? Kap a kapcsolattartó e-mailben értesítést?

Az üzemeltető az e-közmű rendszeren belül azonnali értesítést kap, melyet az ügyintéző saját ügytárán belül lát. A tervező a folyamat minden egyes, a közművek által tett bejegyzésről a rendszeren belül tájékozódhat az „Értesítések menüben” (pl.: megkapta az érintettséget, tervmódosításra visszakerült a kérelem, stb.)

20.A rendszerhasználati díjról kiállított számla kinek a nevére szól?

Az e-közmű rendszerben lehetőség van megrendelők rögzítésére, melyek lehetnek természetes és jogi személyek. A fizetés véglegesítésekor lehetőség van a rögzített megrendelők közül a számlázási név és cím kiválasztására.

21.Az új e-közmű rendszerben ingatlan tulajdonosként van-e lehetőségem kérelmet benyújtani?

Igen, közmű-állásfoglalás és közműnyilatkozat kérelmek benyújtásához nem szükséges kamarai jogosultság, azt ügyfélkapus bejelentkezést követően bármely állampolgár (pl.: az ingatlan tulajdonosa) elvégezheti.

25.Azok az üzemeltetők, amelyek nem tudták nyújtani a téradat szolgáltatásaikat, hogyan fognak nyilatkozni az e-közmű rendszeren keresztül?

Azok az üzemeltetők, amelyek nem rendelkeznek elérhető WFS szolgáltatással, csak az ellátási területüknél megadott településeken szerepelnek a folyamatban, választható közműegyeztető félként. Amennyiben a kérelmezők ily módon megjelölik ezen közműveket, abban az esetben már a rendszeren keresztül nyilatkozattételre is jogosultak, illetve kötelezettek lesznek.

26.Az egyes adatszolgáltatások tartalmazni fogják-e a tervezésekhez szükséges adatokat (cső átmérők, mélységi adatok, vezeték típusok, stb.)

A közművezeték-üzemeltetők számára előírt adatszolgáltatási követelmények az e-közmű rendelet mellékletében találhatók, de az e-epites.hu portálon is elérhetők, az alábbi linken: https://www.e-epites.hu/kozmuvek/adatszolgaltatas

27.A tervezéstámogató modul használata során mennyi időn belül válnak elérhetővé a szükséges adatok?

A tervezéstámogató modul az adatszolgáltatás a kérelem benyújtása és a rendszerhasználati díj megfizetése után azonnal elvégzi az adatcsomag összeállítását a közművezeték-üzemeltetők szolgáltatásai alapján, majd ezt követően elérhetővé teszi a lekérdezett adatokat a felhasználó számára.

 

Erősen javasolt a teljes tájékoztató áttanulmányozása különösen a közműtervezők részére

 

az e-közmű témában írt eddigi cikkeink

 

Hozzászólások (0): megnézem

TECH
Best of 2017 | új online szolgáltatás az e-közmű

az e-közigazgatás fontos állomása volt, az un. e-közmű bevezetése. „… Július 1-től a kérelmezők már csak online indíthatják el a közműegyeztetési folyamatot. A tervezők az e-közmű rendszerből tölthetik le a közművezeték-üzemeltetőktől származó térképi adatokat, valamint az egyesített közműnyilatkozatot. Kizárólag az e-építés portálon elérhető megújult elektronikus közműnyilvántartó rendszeren keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően indítható el a közműegyeztetési folyamat 2017. július […]

Best of 2017 | új online szolgáltatás az e-közmű
2018. január 12. péntek
TECH
E-közmű | újabb hasznos információk a rendszerről

Július 18-án felkerült a Lechner Tudásközpont oldalára egy újabb rövid tájékoztató – KÉRDEZZ-FELELEK, amely többek között a Kamara által létrehozott konzultációs felületen érkezett kérdésekre ad választ a kollégák számára. forrás: MMK A fentiek kiegészítik a korábban általunk is bemutatottakat   E-közmű | Milyen szolgáltatásokkal és költségekkel számolhatunk?   az e-közmű témában írt eddigi cikkeink  

E-közmű | újabb hasznos információk a rendszerről
2017. július 29. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább