Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Jogi Esetek | lehet-e falun lapostetős épületet építeni?

Kedves Miklós!

A blog visszatérő, lelkes olvasójaként és (önálló)pályakezdő építészként szeretném kikérni a véleményedet egy HÉSZ rendelkezés kapcsán, amit nem tudok egyértelműen értelmezni, és álmatlan éjszakákat okoz egy futó 300m2 alatti családiházam kapcsán.

Azt mondja: „A falusias építési övezetekben csak 35 és 45 fok közti dőlésszögű magastető építhető, de a beépítettség 25%-án enyhe lejtésű tető, terasz kialakítható.”

Ezt kétféleképpen tudom értelmezni:

  1. A bruttó beépített terület 25%-a fölött lehet enyhe lejtésű tető.
  2. A tető alapterülete (melynek egy része a beépítés vonalán túl, a terasz fölé nyúló konzolos kvázi előtető) nem lehet nagyobb a beépítés 25%-ánál.

Nyilván azért pörgök a témán, mert az első szerint megfelelek, a második szerint nem. Ha szerinted a második opció a helytálló, akkor ilyen esetben hogyan csökkenthető a „tető területe”? A teljes áttervezés nem igazán opció. A terasz fölötti rész perforálásával esetleg? Ha szükséges küldhetek rajzot is, de hátha anélkül is hasraütve tudsz válaszolni.

Kedves Levélíró,

Az aktuális építési törvényben, Étv-ben   „A helyi építési szabályzatról” szóló 13. § -a szabályozza a HÉSZ-ből kötelezően figyelembe vehető előírásokat. Ezek között nem szerepel a tető hajlásszöge, ergo falusias környezetben lapostetős házat is tervezhetsz, hacsak nem városképi, műemléki…..stb. védettségű a tervezési terület. Ez azonban csak addig lesz így igaz, amíg nem fogadják el a települések az arculati kézikönyveiket.

Másrészt, ha jól értem, az előírás beépítettségre vonatkozik és nem tetőkontúrra, márpedig egy sima ereszkinyúlás, ami nem nagyobb 150 cm-nél, az nem számít bele a beépítettségbe sem. Ebből kell kiindulni.

Végül pedig, ha a HÉSZ megfogalmazás esetleg nem volna egyértelmű (a védelmükben: ezeket nem készítették fel az egyszerű bejelentés okozta következményekre…), akkor még mindig ott van a lehetőség, hogy az ÉTDR felületén kérdést tegyél fel az építési hatóságnak „előzetes hatósági szolgáltatás” címen. Ha nem írod bele, hogy egyszerű bejelentésű lakóépület, akkor a legtöbbször megadják a kérdésedre a választ, van aki direkt „irodaépületet” ír, hogy ne utasítsák el. Kötelező a hatóságnak válaszolnia, az más kérdés, hogy volt már olyan válasz, hogy „tartsuk be a HÉSZ-t”. Ez azért hatóság függő.

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

Hozzászólások (4): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2017. június 23. péntek 09:53

    #115875

    amúgy lehet úgy is értelmezni, hogy csak 35-45 fok közötti magastető építhető, tehát sem családi ház, sem garázs nem, maximum 25%ban egy kis terasz, ha hűsölni akartok miután elfáradtatok a nagy tetőépítésben

    🙂

    ui.: komolyra fordítva a szót, Miklósnak abban igaza van, hogy nagy valószínűséggel a tető által lefedett beépítettség lehet 25% (ez a tervezett állapot beépítettsége). szóval a túlnyúlások szinte tuti, hogy nem számítanak.

  • Enyedimre

    2017. június 23. péntek 14:22

    #115877

    Az Arculati Kézikönyvek -amit nem feltétlen építészek fognak készíteni -azok kezelni fogják a tetőhajlásszögeket ?

    De úgy érzem, mintha az AK- ba kerülne a HÉSZ -ek általános építészeti előírása eme passzusa.

  • Nagy Kornél

    2017. július 10. hétfő 09:55

    #116009

    proba

ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?

A témában korábban írt cikkünket, mely a TAK-tól  (Településképi Arculati Kézikönyvről) íródott itt találják. TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)? A most bemutatandó TVR csak akkor készíthető el, ha már létezik elfogadott TAK, mert az önkormányzati rendelet ezen alapul. Míg azonban a TAK elsősorban egy ajánlás, tájékoztató, képeskönyv, épített örökségi […]

TAK és TVR | Mire való a helyi Településképvédelmi Rendelet (TVR)?
2018. január 31. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)?

A kérdés teljességgel jogos, mi több, számos kolléga megkérdezte már: hogy kötelező-e betartani a TAK-ban leírtakat? A TAK egy nagyon fontos, évtizedes hiányt igyekszik pótolni, miszerint az egyes települések tárják fel és tegyék az ott élők számára ismertté, érdekessé és fontossá az ott található épített és táji értékeket. Ez az elsődleges funkciója. Itt nem a […]

TAK és TVR | Mire való a Településképi Arculati Kézikönyv (TAK)?
2018. január 25. csütörtök

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább