Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Hogyan kerüljük ki az egyszerű bejelentést építési engedélyeztetéssel?

A nemrég lezajlott kérdőíves felmérésnek voltak érdekes „oldalhajtásai” is, mint amikor az egyik kitöltő, a „Ön érintett az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek tervezésében vagy megvalósításában?” kérdés egyéb válaszaként az alábbiakat írta be:

Vállalok egyszerű bejelentéshez köthető háztípust, de – a jogszerűség keretei között – az ilyen épületeket klasszikus engedélyezési eljárás keretében engedélyeztetem. Ennek eddig általam felderített/alkalmazott jogszerű módjai:

  1. engedélyezéskor a funkció nem lakóépületként történő megnevezése, majd engedély után a funkció módosítása.
  2. engedélyezéskor a nettó alapterület 300 m2 fölé való tervezése a padlástér tároló helyiségként való elnevezésével és/vagy egy a valóságban meg nem épülő egyszerű műszaki tartalmú 2. ütem terven való ábrázolásával).

A fentieket természetesen nem ő találta ki elsőnek, de így leírva még nem láttam.

Ebben az egészben persze az a legviccesebb, hogy éveken keresztül mindenki szapulta az építéshatósági rendszert és lám elérkeztünk egy olyan építésjogi környezetbe, ahol egyesek visszasírják a régi rendet, miközben a lobogó zászlón az EGYSZERŰSÍTÉS  felirat olvasható…

Hozzászólások (5): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2017. június 23. péntek 21:52

    #115886

    egy alapvetően elvi hibákkal teli, fércelt rendszerre nem lehet érett a társadalom. ez tipikus áldozathibáztatás, már ne haragudj.

  • Cseh Zoltán

    2017. június 23. péntek 22:39

    #115888

    A hagyományos engedélyezési dokumentációval jobban jár az ügyfél, mert lényegesen kevesebb benne a felesleges rész, ezért sokkal olcsóbb is.
    Főleg egy egyszerű családi ház bővítése esetén van így.
    Sajnos ilyenkor nem lehet a leírt trükköket bevetni .

  • Peczek

    2017. június 24. szombat 00:12

    #115890

    Bocs, rosszul tudom, hogy a bejelentési terv családi háznál már 300 m2 felett is megjelent ? Tehát az alapterülettel már nem lehet trükközni.

  • volt építésügyes

    2017. június 29. csütörtök 10:18

    #115936

    Gyakorlati tapasztalatom az volt, hogy igeni visszasírják a tervezők, illetve az építtetők is a régi engedélyeztetést.

SAJÁT
Az első egyszerű bejelentéses családi házam

2018 közepén mond még valakinek is bármit a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet?  Ez vezette be az un. egyszerű bejelentéses – nem – eljárás módot. Erről szólt egy írásom, mely a megjelenése óta több mint 36.800 olvasásnál tart. 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet | Megerőszakolták az építési törvényt Ezt csak azért írom, mert a most bemutatandó […]

Az első egyszerű bejelentéses családi házam
2018. augusztus 3. péntek
SZAKMA
Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre

Az egyszerű bejelentési eljárás előtti időkben, amikor a helyi építéshatóságok bírálták el az építési engedélyeket és végezték el a szükséges ellenőrzéseket, többnyire minden területnek ’volt gazdája’, azaz egy-egy építéshatósági előadó egy-egy területre ügyelt. Ma, amikor az erősen lecsökkentett létszámú járási építésfelügyeleti hatóságok végzik az építéshez kapcsolódó ellenőrzések többségét csak és kizárólag azt tudják ellenőrizni, ami […]

Egyszerű bejelentési eljárás hatásai az épített környezetünkre
2018. március 25. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább