Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 23. péntek

Fogalommeghatározások | sorház

mi is bemutattuk Szabó-Sinóros Balázs Dunakeszin épült passzív sorházát (katt a képre!)

Elkezdtem írni egy cikket a Miért nem épülnek sorházak és miért a magában álló családi házat preferáljuk?, így adódott, hogy érdemes volna kicsit körüljárni a sorházakat, sőt az átriumházakat is. Ez utóbbiakról íródott is egy rövid kis cikk.

Sorház fogalma:

  1. OTÉK | Csoportház (a sorház, láncház, átriumház gyűjtő meghatározása): építési telkenként egy vagy több önálló rendeltetési egységet (pl. lakást vagy egy üdülőegységet) magába foglaló, egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított önálló épületelemek, egymáshoz kapcsolt beépítéssel csoportosan elhelyezett együttese.
  2. eladomkiadom.hu | A sorházak (vagy más néven: csoportos családi ház, csoportház, láncház) egymáshoz épített egyforma kinézetű házak, általában elől kicsi előkertjük, a ház mögött pedig nagyobb saját udvaruk van, kertkapcsolattal. Házanként tartozhat hozzájuk garázs, vagy fedett kocsibeálló, ilyenkor az választja el a házakat egymástól. Egy vagy kétszintesek, vagy beépített padlástérrel rendelkeznek. Lehet teraszuk is, melyről az udvarra léphetünk.
  3. ingatlankultura.hu | Azonos beépítési szabályokkal rendelkező több önálló telken oldalhatárra épített házsor, melyek egy sorban vannak, és a házsor két végét leszámítva mindegyik ház jobb és bal oldala a telekhatáron hozzáépíthető, vagy hozzá van építve a szomszéd telken építendő háznak.
  4. https://tajvedelem.hu/Tankonyv/Bito/index.html#abra_4_06

Bár a jogszabályi meghatározás első látásra pontos, de nem minden az, aminek látszik. A környékünk kiváló terep  különbözőségek bemutatására:

  1. A Bokor utcában anno az OTP építtetett egy klasszikus sorházat egyforma telekméretekkel, egyforma alaprajzokkal, egyforma külső kinézettel, 8 lakásonként megszakítva egy közzel.
  2. Az Avar utcában vegyes a kép, ott találhatók egyforma épületek, de a többség különböző időben épült, külsőre, tömegben teljesen különböző épület
  3. A Kert utcában 7 db családi ház található, nincs két egyforma, különböző időben épültek és egyedül a telekszélességek egyformák

Formailag talán mindegyik sorház, de ha nagyon akarnám, mondhatnám azt is, hogy ez egy zártsorú beépítés, ahol bizonyos helyeken egyforma szélesek a telkek.

Zártsorú beépítési mód:

  1. OTÉK | mint beépítési mód nem szerepel az OTÉK fogalom magyarázatában, csak az alábbiak szerint
    1. Az építési övezeten belül zártsorú beépítés esetén a saroktelekre vonatkozóan eltérő építési jog is megállapítható.
    2. zártsorú beépítési mód esetén annak a telek előkerti építési határvonalához csatlakozó oldalai a telek két oldalhatára legyen (1. ábra)
    3. Zártsorú beépítési mód esetén a helyi építési szabályzat előírhatja hogy az épületek zárt sora helyenként, legalább 10,0 m-es épületközzel szakadjon meg. Ha az épületköz területe két telekre esik, abból legalább 30%-ának, de minimum 3,0 m széles résznek egy telekre kell esnie.
    4. 9. Csoportház: építési telkenként egy vagy több önálló rendeltetési egységet (pl. lakást vagy üdülőegységet) magába foglaló, zártsorúan csatlakozó – többnyire egy ütemben, jellemzően azonos vagy hasonló építészeti kialakítású, egymástól független épületszerkezetekkel és közműbekötésekkel épített – épületek, együttese. Lehet sorház, láncház, átriumház.

A fentiek alapján látható, hogy keveredik e két fogalom, mert ezen az alapon azokat a zártsorúan megépült házakat is nevezhetnénk csoportháznak, amik csak attól képeznek csoportot, hogy össze vannak épülve.

a sorház javasolt fogalommeghatározása:

6. Sorház (+ láncház, átriumház) építési telkenként egy vagy több önálló rendeltetési egységet (pl. lakást vagy egy üdülőegységet) magába foglaló, egymástól független épületszerkezetekkel és vezetékekkel megvalósított önálló épületelemek, egymáshoz kapcsolt beépítéssel csoportosan elhelyezett együttese, melyek jellemzője, hogy közel azonos szélességűek és közel egy időben épültek meg. A külön telkekre épülő sorházegységek kitöltik a teljes telekszélességet.

Várnám a javaslatokat, észrevételeket!

 

fogalommeghatározással kapcsolatos írásaink

 

Fogalommeghatározások | új sorozatot indítunk

Hozzászólások (11): megnézem

  • Tóth Szilveszter

    2017. június 23. péntek 22:29

    #115887

    szerintem itt a két keveredő fogalom (zártsorú házak csoportja és sorház) egyike a másik részhalmaza. sorház az, amit az otp odapöttyintett, a kert utca pedig a sorházas beépítés, ami nem több, mint egy kellően szigorú illeszkedésű zártsorú beépítés. (bár a sorházak inkább hézagosan zártsorúak)

    a sorház és a sorházas beépítés valószínűleg két dolog. utóbbiban nincsen jelen egységes építtetői szándék.

    szerintem az is fontos, hogy az emberek fejében a sorházak max 3 szintesek. (de inkább a kettő jellemző) Amsterdam ötszintes zártsorú beépítését már nem hívnánk annak akkor sem, ha telkenként egy lakása van. fontos, hogy tipikusan lakóépületről beszélünk, egy raktársort nem hívna senki sorháznak. rettentő fontos, hogy a sorházaknak minimum két szabad homlokzata van.

    amúgy az ikerház is ide tartozik, mert az meg a kételemű sorház

    szerintem a telek azonos szélessége és az egy időben építés nem kritérium, ezek nélkül is el lehet képzelni.

  • Szabóbácsi

    2017. június 26. hétfő 11:41

    #115911

    Talán érdemes megemlíteni, hogy a sorháznál a külön, de összeépített épületszerkezetek közt egylakásos házak vannak sorolva. És csoportban, egy telken. Ha a beépítés szabadonálló, akkor a szélső sorházegységek ikerházjelleggel oldalkertesek. Ha nincs középső egység, csak két szélső = ikerház.
    Ha zártsorú, akkor tűzfalasan csatlakozik a szomszéd ingatlan beépítéséhez. Ezeket nem szokták sorháznak jellemezni. Családiház. Eger – Almagyar domb, Zugló, Kispest….
    Ikres telepítésnél nem 6m közös falszakasz a követelmény?
    Nehéz kategória a pajtaszerű hosszú épület lakásokká felparcellázva, mert használatát tekintve majdnem mint egy sorház, de közös tartószerkezetekkel. Laikusnak sorház, szakembernek társasház.
    Igazából szerintem nem lehet mindenre egy átfogó közös meghatározást ráhúzni. (kategorizálni magyarul 🙂 )

    • egyszeri felújító

      2017. június 28. szerda 13:08

      #115932

      Laikusként elég könnyen megkülönböztethető a sorház és a zárt sorú beépítés. Pl Zugló Dorozsmai utca majdnem végig úgy van beépítve, hogy a házak tűzfalasan csatlakoznak, általában az előkert is azonos nagyságú, de az épületek formája, mérete, színe, stílusa ezerféle.
      Ami nekem sosem világos, hogy igazából a sorház eleme sorházi lakás vagy ház? Mert oké, hogy kívülről egységes, csatlakozó, önálló háznak tűnő épület egy egység, de szerkezetileg, gépészetileg is önálló egység kell legyen? Van neki saját tűzfala, vagy a csatlakozó falak közösek?

      Az utcában ahol lakunk ikres beépítés a jelenlegi előírás. A házak különböző időben épültek ( egy részük 1942 előtt ) a tűzfalaik önállóak de összesimulnak. Ugyanakkor a házak mérete, elosztása, hátsó frontja nem egységes. A tető szerkezete az utcáról egységesnek tűnik, és az utcafront nagyon haso0nló eredetileg, de pl az tök gyakori, hogy a parapetmagasságban, vagy ablakméretben, díszítésben nem igazodtak a szomszédhoz. (és itt természetesen csak azokat a házakat nézem, amik még nem estek át homlokzati felújításon , tetőtérbeépítésen).
      Én ezt laikusként önálló családi háznak, nem pedig ikerháznak tartanám… de nem tudom igazam van-e benne.

  • jUDIT

    2018. december 4. kedd 10:30

    #119067

    Zárt-sorú beépítés esetén, mit lehet tenni, ha a telek vásárlása után kiderül a több mint 10 éve felépült ház, bentebb van 30 cm -rel. Tehát nem tölti ki saját telkét a most végzett földmérés szerint. Kihagyni nem lehet hisz zárt-sorú, tervezhetünk a másik tulajdonába levő telekre?
    Milyen megoldás lehet?

  • atus

    2018. december 4. kedd 16:14

    #119069

    Judit!

    Zártsorú beépítés azt jelenti, hogy az épület telekhatártól telekhatárig tart.
    [253/1997 korm.R 34.§ (1) d)].
    Az épület nem lépheti át a telekhatárt. Bár a Ptk ismeri a túlépítés fogalmát, de az bonyolult jogi eset lesz…
    Esetükben vagy elhagyják azt a 30 cmt (hadd kezdjen a szomszéd vele valamit) vagy a szükséges területet megvásárolják és módosul a telekhatár.

ÉPÍTÉSI JOG
Best of 2017 | új sorozatokat indítottunk – fogalommeghatározások

Új sorozatot kezdünk, aminek a keretében fogalmak közösségi, szakmai tisztázására teszünk kísérletet. Minderre azért van szükség, mert a fogalmaink, amelyeken jogszabályok alapulnak, nem minden esetben egyértelműek, több esetben pontatlanok vagy éppen félrevezetőek. A sorozatot ebben az évben is folytatni fogjuk. Eddig az alábbiak készültek el: illeszkedés szabályai 6. Álmennyezet  19. Csoportház / sorház 19. Csoportház / átriumház […]

Best of 2017 | új sorozatokat indítottunk – fogalommeghatározások
2018. január 10. szerda
ÉPÍTÉSI JOG
A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt

Az „építménymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság” című írásunkban épp azt kellett megállapítani, hogy a homlokzatmagasság számítással a korábbi építménymagasság számítás helyett egy olyan szabályozást vezettek be, aminek a célja nem látható, az oromfalak és a tűzfalak esetében teljességgel érthetetlen a megkülönböztetés, ez pedig számos esetben káoszt eredményezhet majd 2018. december 31. után. Nem nehéz belátni a címbeli állítást, miszerint […]

A homlokzatmagasság számítás BÜNTETI a lapostetőt
2017. július 9. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább