Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 20. kedd

Nem maradt sok idő kihasználni a kedvezményes lakásáfát

 

 

 

 

Ingatlanfejlesztők és sok magán építtető is úgy kalkulál, hogy az adójogszabályok nem változnak, így a lakáseladásnál felszámítható kedvezményes 5 %-os áfa mértéke 2019 végéig marad csak érvényben.

Bár ez még viszonylag messze van, de az építőiparban években kalkulálnak, nagyok lehetnek a csúszások és ami a legfontosabb, legkésőbb 2019 végére használatbavételit kell szerezni az építendő lakásokra. Ha nem sikerül, a lakások ára 21%-kal magasabb lesz mindenkinek, ez pedig pl. az ingatlanfejlesztők esetében erősen korlátozhatja az eladhatóságot.

Ez az építkezések átfutási ideje miatt azt jelenti, hogy aki legkésőbb jövő tavasszal nem tud belekezdeni az már komoly kockázatot vállal. Ismerve az egyre növekvő és krónikussá váló szakemberhiányt, ez korántsem lebecsülendő kockázati tényező.

Ez egyben azt is jelenti, hogy lesznek, akik mindenáron bele akarnak kezdeni, kerül, amibe kerül és ez tovább nehezíti a kivitelező keresést.

A kormányzat még nem nyilatkozott meg, hogy ezt a kedvezményes áfát meg akarják-e hosszabbítani, de az biztos, ahhoz hogy tervezni lehessen egy több évre áthúzódó építkezés kapcsán, ahhoz már idén tudni kellene, hogy mi várható 2019 december 31. után.

Ugyanakkor sokan úgy kalkulálnak, hogy jobban megéri az 5 millió Ft-os adóvisszatérítés, mert azt egészen biztosan az építtető kapja kézhez, míg a kivitelezési költségek folyamatos emelkedése miatt az 5 % kedvezmény egyszerűen elillan.

Emlékezzünk, mi történt, amikor a hús áfáját egyszer csak drasztikusan levitték. Nem történt semmi, a különbséget a forgalmazók nagy része egyszerűen lenyelte, a vásárló hiába olvasta a jó hírt, nem érzékelt semmi javulást. 

Amikor bevezették a CSOK-ot, a kivitelezők jó része azonnal árat emelt, mert úgy vélték, ingyen pénzhez jutottak az építtetők, ideje ezt megcsapolni.

 

12 kérdés a lakás áfájáról – válaszol a NAV

Hozzászólások (0): megnézem

SZAKMA
Miképpen lehet elkerülni csúszás esetén, hogy befejezéskor 5% helyett 27% áfát fizessünk?

Megúszhatják-e az új lakások vásárlói a 2020-as áfaemelkedés miatti lakásdrágulást, ha addig nem készül el a lakásuk? Legálisnak ítéli-e meg az adóhatóság, ha akár már az alapozásnál kifizetik a vevők csaknem a teljes vételárat, hogy még az 5%-os áfakulcs alá essenek? Adnak-e hitelt a bankok jóval a használatba vétel előtt, hogy besegítsenek a 27%-os áfakulcs […]

Miképpen lehet elkerülni csúszás esetén, hogy befejezéskor 5% helyett 27% áfát fizessünk?
2018. július 25. szerda
HÁZ-TERV
Mi lesz veled családi ház?

A 2017-ben tervezett családi házaink nagyobb részét át kellett tervezni. Részben, mert nagyon durván felmentek az árak, másrészt egyre nehezebb kivitelezőt találni. Ez előbbit nem valamiféle drámai építőanyagdrágulás okozta, hanem a lassan monopolhelyzetbe kerülő kivitelezők (vagy un. „ingatlanfejlesztők”) addig emelték, ameddig csak gondolták. Mindez kezdődött a CSOK-kal, amit a kivitelezők elsőként nyeltek be. Emlékezzenek csak, […]

Mi lesz veled családi ház?
2018. július 21. szombat

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább