Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. június 14. szerda

Hány szakági FMV és szakági műszaki ellenőr kell egy építkezéshez?

Elsőre meglepőnek tűnő kérdés jogossága egy olvasói levéllel kezdődött, aztán némi szakmai vitával folytatódott. Ennek végeredményét adom most közre. A téma természetszerűleg érinti az egyszerű bejelentés intézményét is, így sokakat érinthet.

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, fontos tudni, hogy a tervezési jogosultsághoz hasonlóan a Felelős Műszaki Vezetés (FMV) és a műszaki ellenőrzés is jogosultsághoz, az pedig végzettséghez kötött. Ezek pontos szabályozását az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet adja meg.

FMV

Kivitelezés – függetlenül az építés tárgyától és volumenétől – Magyarországon kizárólag felelős műszaki vezető irányítása mellett folytatható.

kivéve (Riba Zsolt kiegészítése): A 191/2009 Kr. 13.§ szól a FMV-ről, ennek (8) bekezdése szerint:
„Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.””

A felelős műszaki vezető jogilag a kivitelezőhöz kötődik, lehet a kivitelező cég sajt munkavállalója, de lehet külsős is. A felelős műszaki vezető végzettsége határozza meg a jogosultságát, a jogosultsága pedig azt, hogy milyen területen működhet közre. A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet melléklete:

 

 

 

Ha eltekintünk attól a különleges helyzettől, hogy egy felelős műszaki vezető az összes szükséges diplomával rendelkezik, a nagy átlag általában csak egyféle jogosultsággal bír.

FMV nem generálkivitelezésben

Ez a legegyszerűbb változat, hiszen minden vállalkozó egyben fővállalkozó is, még akkor is, ha az egyik a pl. a falazást, míg a másik pl. a tetőfedést készíti el. Mivel kivitelezni csak FMV közreműködése mellett lehet, így minden külön szerződő vállalkozónak foglalkoztatnia kell megfelelő jogosultságú FMV-t. Értelemszerűen egy szerkezetépítő munkákat végző cégnek építész FMV-re, míg pl. egy villamossági munkákat végző cégnek villamos jogosultsággal rendelkező FMV-re van szüksége. Vagyis ahány vállalkozó köt szerződést az építtetővel, annyi FMV fog közreműködni, adott esetben különböző jogosultságokkal.

FMV generálkivitelezésben

Generálkivitelezésben ez némiképp bonyolódik, hiszen ebben az esetben az építtető egy kivitelezővel szerződik, aki viszont

  1. vagy a generálkivitelező csak pár munkanemet készít el, a többit kiadja alvállalkozóknak,
  2. vagy mindent munkanemet (földmunkától a festésig…) saját embereivel készít el

Az első eset lényegében megegyezik a „nem generálkivitelezés”-sel, vagyis a fővállalkozó úgy szerződik az alvállalkozókkal, hogy azok hozzák saját FMV-jüket, ha nem hozzák, a generálkivitelezőnek kell gondoskodni szakági FMV-kről.

A második esetben mivel mindent egy kivitelező készít, így ennek a kivitelezőnek kell rendelkeznie szakági FMV-kel, adott esetben többel is (pl. építész, épületgépész, épületvillamosság…)

Műszaki ellenőr

A műszaki ellenőrzés – függetlenül az építés tárgyától és volumenétől – Magyarországon akkor kötelező, ha nem generálkivitelezésre szerződik az építtető. Minden más esetben is lehetséges a közreműködése, de az nem kötelező. A műszaki ellenőr az építtető megbizottja, így jogilag hozzá kötődik. Kivitelező, FMV és műszaki ellenőr nem lehet ugyanaz, mert az ellentmondana az ellenőrizhetőség pártatlanságának. A 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet melléklete:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti táblázat megadja azt is, hogy mely esetekben kell szakági műszaki ellenőrt foglalkoztani.

 

 

 

A hivatkozott Épkiv rendelet a 191/2009-es rendelet, aminek a 22.§-a azt határozza meg, hogy mely esetekben kell kiviteli tervet készíteni.

(3) A kivitelezési dokumentációnak minden esetben része

c) az épületgépészeti kivitelezési dokumentáció,
d) az épületvillamossági kivitelezési dokumentáció.

A fentiek alól kivételt képez az egyszerű bejelentés, amikor is

(1a) Az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez kötött építőipari kivitelezési tevékenység legalább a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben meghatározott munkarészeket tartalmazó kivitelezési dokumentáció alapján végezhető.

A hivatkozott kormány rendelet: a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet , amelynek 1. számú melléklete a MÉK-MMK közös szabályzat hatálya utalja a szakági kiviteli terveket.  Jelesül „rendszerleírás”-t követel meg, szakági kiviteli tervdokumentációt nem.

Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, úgy elég egy (általános) műszaki ellenőr. Ha készülnek szakági tervek, mert ez kötelezettség, akkor szakáganként kötelező a műszaki ellenőr.

***

szakmagyakorlásról szóló cikkeink

ismertetők a legfontosabb építőipari jogszabályokról

 

Svájci bicska az építési joghoz | a legfontosabb jogszabályok egy helyen

 

Hozzászólások (30): megnézem

  • yoshida

    2017. június 14. szerda 14:35

    #115750

    „Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, úgy elég egy (általános) műszaki ellenőr. Ha készülnek szakági tervek, mert ez kötelezettség, akkor szakáganként kötelező a műszaki ellenőr.”

    De mi van ha nálunk pl. egyszerű bejelentés lesz, de elég részletes kiviteli tervvel, lesz elektromos, és gépész szakági terv is ha minden igaz. Akkor ezeket a részeket ne adjuk be, így nem kell FMV majd? Vagy az egészet nem értem? (laikusként)
    (rémlik valami egyszerűsített leírás gépészet és villanyról az egyszerűsített bejelentéshez, erre akkor nem kell FMV?)

    Hogy kell lennie, ha minden szakágat én hívok az építkezésre, én vagyok az építtető, viszont apám regisztrált villanyszerelő, együtt csinálnánk a villanyt (gondolom, én mint segédmunkás szerepelhetek, villanyterv meg lenne arra jogosulttól, mert gondolom egy „egyszerű” villanyszerelő mester nem csinálhat tervet, vagy igen?). Ilyenkor mi van az FMV-vel?

    Bármi választ előre is köszönök 🙂

    • kritizator

      2017. június 15. csütörtök 07:35

      #115767

      „Amennyiben nem szükséges szakági kiviteli tervet készíteni, ”

      Mivel nálad „nem szükséges” kiviteli terv készítése, így elég egy műszaki ellenőr.

  • alisca bogasov

    2017. június 15. csütörtök 12:36

    #115769

    Manapság egyre gyakoribb, hogy utólag napelemes rendszer kerül a családi ház tetőjére.

    Ez ugyebár építési engedély nélkül megtehető.
    A vállalkozó általában fővállalkozásban oldja meg
    – a tervezést
    – a kivitelézést
    – üzembe helyezést

    Kell-e ilyen esetben
    – felelős műszaki vezető
    – műszaki ellenőr

  • atus

    2017. június 15. csütörtök 13:37

    #115771

    Az FMV-re és MÜE vonatkozó rendelet igazán magyaros szabályozás:
    -Kiv. R. 22. § (3) bekezdése 2017. január 1-én módosult. Most csak kiv. dokumentációról van szó benne.
    -Amúgy a szakági paraméterek a 22. § (4) bekezdésben voltak.
    Többi stimmel. 😛

  • Riba Zsolt

    2017. június 15. csütörtök 17:25

    #115772

    Miklós,

    Az FMV bekezdést kiegészíteném, mert nem teljesen igaz, hogy „Kivitelezés…kizárólag felelős műszaki vezető irányítása mellett folytatható”. A 191/2009 Kr. 13.§ szól a FMV-ről, ennek (8) bekezdése szerint:
    „Építőipari kivitelezési tevékenységet az építési szakmunka jellegének megfelelő szakképesítéssel, részszakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet, ha az építési tevékenység építési engedélyhez vagy az Étv. 33/A. §-a szerinti egyszerű bejelentéshez nem kötött.”

    Ez egyben válasz alisca bogasov hozzászólására is…

  • Giza

    2017. június 16. péntek 06:00

    #115775

    Kedves Miklós!

    Ha fővállalkozónak földmunkára vonatkozó szerződése van egy alvállalkozóval, mindkettőnek van FMV-je és a kivitelezés elején mindketten megsértették az építésfelügyeleti bírságról szóló rendelet 1. sz. melléklet 13. pontját, mindketten felelősek? Mindkettőnek van bírságmegfizetési kötelezettsége? A fővállalkozónak, az alvállalkozónak, a főváll. FMV-jének, az alváll. FMV-jének? A rendeletből ez nem egyértelműsíthető. A főváll. FMV-je nem rendelkezik megbízási szerződéssel, amiben az alváll. FMV-jének átadta volna feladatát.
    A válaszokat előre is köszönöm!

  • Kruppa Nándor

    2017. június 17. szombat 12:35

    #115788

    Kedves lamentáló műszakiak!
    Gondolom többen emlékszünk még a „dossziés” építési engedély-kérelmi időszakra, mikor be kellett írni a belső oldalon „A” Felelős műszaki vezetőt is. Azaz az építés folyamatában egyetlen műszaki szerepelt, aki a végén nyilatkozott. Persze ez nem volt szépen kikerekítve, senki nem foglalkozott pl. a szakágakkal.
    Ha már erről szól az írás, akkor azt is hozzá kell tenni, hogy mennyibe kerül ez az Építtetőnek, mert végső soron mind a MŰE-t (közvetlenül), mind a FMV-t (áttételesen) Ő fizeti. És persze mindkét „oldal” a terv- és szakszerű kivitelezésért felel. Úgy gondolom, hogy a számított építményérték bizonyos határa alatt (30-35M), lakossági építkezéseknél érdemes lenne visszahozni ezt az egyszemélyes felelősséget, mert most iszonyú sok bába van már a gyerek körül.
    Vagy szerintetek életszerű ez a sokszereplős játék?

  • Sopár Tamás

    2017. július 10. hétfő 15:46

    #116012

    Kedves Miklós!

    Az utóbbi hetekben némiképp változott a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet. Mi a helyzet most? Az én olvasatomban sehova nem elegendő egy műszaki ellenőr. Vagy (remélem) tévedek?

    Köszönöm válaszát!

  • Takács Éva

    2017. július 27. csütörtök 08:39

    #116156

    Kedves Miklós, kedves kommentelők!

    Laikus építtetőként a (nagyon hasznos) cikk elolvasása után sem világos számomra, hogy az egyszerűsített bejelentési eljárással készülő családi ház bővítésünknél elláthatja-e a teljes körű műszaki ellenőrzési feladatokat egy ME-É-II jogosultsággal rendelkező műszaki ellenőr?

    Az egysz. bejelentéshez minimálisan szükséges tervek, rendszertervek készültek, ezeken túlmenő kiviteli tervek nem. Az én olvasatomban a 266/2013. Korm. r. 2. melléklet II. 1. része szerinti táblázat 2. sora alapján ilyen jogosultsággal csak a teherhordó, térelhatároló és szakipari szerkezeteket ellenőrizheti. Akkor a fűtésszerelő és a villanyszerelő munkáját nem? Vagy félreértem a rendeletet? (a szakipari szerkezetek alatt mit kell érteni egyébként?)

    Előre is köszönöm a választ!

  • Fráter

    2017. október 8. vasárnap 17:03

    #116568

    Kedves Miklós,

    rengeteg hasznos információt olvastam ezen a blogon, ezúton is köszönöm szépen! Valamit nem egészen értettem a bejegyzésben: ha nem generálkivitelezővel építtetek, akkor minden szakihoz kell FMV és műszaki ellenőr is? (Tehát pl. 7 szaki mellé 2-2, azaz 14 ellenőr ellenőrzi majd a munkákat?)

    A választ előre is köszönöm!

  • Kiss Istvan

    2017. október 25. szerda 10:49

    #116630

    Kedves Miklos,
    amennyiben a general kivitelezo mellett egy munkafolyamatot (a villanyszerelest) sajat magunk reszere vegezzuk (a szakmai vegzettseg miatt erre lehetoseg van), akkor kell egy FMV. Mivel uj fonaplot nyitunk, kell egy muszaki ellenor is?
    Koszonom a valaszat!

  • Pap Sándor

    2017. november 14. kedd 18:21

    #116713

    Kedves Miklós!
    FMV feladatot szoktam ellátni szerződéssel egy ács kollégának. Most olyan kéréssel fordult hozzám hogy vállaljam el az FMV feladatot az Ő megrendelőjének is, (aki alvállalkozója a generál kivitelezőnek)
    Én elsőre úgy gondoltam hogy ez összeférhetetlen, hiszen a megrendelőt és a kivitelezőt egyszerre nem lehet képviselni, de erre utaló tiltást nem találtam. A mindent szabad ami nem tilos elvén ezt elvállalhatom?
    Előre is köszönöm a válaszát.
    Üdvözlettel:
    Pap Sándor

  • Szakács Mihály

    2017. december 17. vasárnap 09:20

    #116900

    Kell e ? Tervezőnek papír alapú tervet bíztosítani a kivitelező részére .

    • Tóth Szilveszter

      2017. december 17. vasárnap 13:14

      #116903

      Erre vonatkozóan törvény, rendelet nincsen. A kamara tartalmi és formai (!!) követelményeket tisztázó immár létező előírásai volnának irányadók, de szerintem nincsen benne szó adathordozóról, csak annyi, hogy elektronikusan kell összeállítani. Mindenesetre szerintem egy tervezési szerződésben ezt erősen illik tisztázni, méghozzá a szakembernek, hiszen mi tudjuk, hogy a megrendelőnek szüksége lesz rá (bár szerencsére évről-évre kevesebb papírt használunk és mindenki csak azt nyomtatja ki, ami neki fontos az elektronikusan úgyis gyorsabban mozgó dokumentumok közül).

      • Konszki Péter

        2018. január 11. csütörtök 16:42

        #117003

        191/2009. Korm rendelet 23. § (1) bekezdés szerint „A megkezdett építési -szerelési munkákra vonatkozó kivitelezési tervdokumentációnak az építési munkaterületen rendelkezésre kell állnia papír alapon is”. Az egyszerű bejelentés dokumentációja is kivitelei tervdokumentáció (22. § (1a) pont).

  • kovács sándor

    2018. február 1. csütörtök 16:59

    #117167

    Tisztelt Koós úr!

    Elég viccesnek tartom, hogy egy 290 m2-es családi háznál teljesítménytől függetlenül elég egy rendszerleírás, míg egy garázsnál egy villanykapcsolóval meg egy kézmosóval , komplett villamos és gépész kiviteli tervet kell készíttetni. XD !
    A szakági FMV és ÉME bevonására se lenne minden esetben szükség. Szerintem egy teljesítménykorlát teljesen jól működő lenne, mint ahogy az nem olyan régen volt. ( lassan egy kisebb építkezésen több papíros embert fizet közvetlenül vagy közvetetten az építtető mint olyan embert aki ténylegesen elvégzi a munkát )

  • zoli

    2018. február 12. hétfő 23:06

    #117244

    Ki fog így építkezni vidéken,ha egy családi ház papírmunkája 1.5millió körül van.VIDÉKFEJLESZTÉS?

  • Meiszter Ervin

    2018. március 11. vasárnap 14:26

    #117476

    Tisztelt Koós Úr!, -Kedves hozzászólók!
    Engem az alapkérdés foglalkoztat, bár egy másik megközelítésből. Hány FMV jelenléte szükséges egy kivitelezéshez ugyanabban a szakágban, ha alvállalkozók sora jelenik meg egymás alá sorakozva?
    Egy közintézmény épületének bővítésével, felújításával összefüggésben út- járda és parkolók építése is a beruházás része. Az útépítésre az útügyi hatóság adta ki az engedélyt és határozatában kötelezte az engedélyest, a felelős műszaki vezetőről való gondoskodásról. A közbeszerzési eljárásban nyertes fővállalkozó-kivitelező az útépítésre alvállalkozót vont be, az meg egy másikat és ő is még egy továbbit.
    Ebben az esetben minden résztvevőnek kell e közlekedésépítő szakági FMV -vel rendelkeznie?
    A kérdésem ugyan nem magánlakás építés kategóriája, de a jogszabályi háttér -gondolom- ugyanaz.
    A segítséget előre is köszönöm!

  • Csökő Péter

    2018. március 21. szerda 10:00

    #117565

    Kedves Koós úr!

    Egy piciny nyaralóval rendelkezem, aminek a tetőszerkezetét kell újra rakni, így építési engedélyköteles lett. A falszerkezet részleges takarék téglaszerkezet, így javasolták , hogy egy vasbeton koszorúval kellene a tető és főleg az alatta levő falszerkezetet stabilizálni, így aztán már nem egyszerű bejelentétes , építési engedélyhez kötött projekt lett belőle. Az engedély meg van, nagy nehezen kivitelezőt is találtam a tetőbontás/vasbeton koszorú készítés/ tetőszerkezet építés/cserepezés/bádogozás műveletre, egyetlen kivitelező személyében. Ő adja az FMV-t ezzel nincs is gond, a kérdés hogy Ő ilyenkor generál kivitelező? Magyarul ebben az esetben nekem nem kötelező Műszaki ellenőrt foglalkoztatnom? A kivitelezés időtartamára más vállalkozó nem fog dolgozni a nyaralón, ha majd elkészül, akkor lesz némi burkolás, festés meg ilyesmik… De ezek ugye nem tartoznak az építési engedély hatálya alá.

    Köszönettel: Péter

  • Lányiné Boldizsár Gabriella

    2018. június 3. vasárnap 16:56

    #118026

    Kedves Koós úr!
    Vettünk egy kis házat amire emeletett építtetünk. Azt szeretném megkérdezni, hogy kinek a kötelessége a leázás megelözését elvégezni amíg nem kezdik el a következő müvelet?
    A kivitelezőé aki abbahagyta a munkát, mert másik munkafolyamat jön, az epíttetőé, vagy a felelős müszaki vezetőé?

  • Zsuzsanna

    2018. szeptember 18. kedd 14:30

    #118618

    Üdvözlöm Uram!

    Szíves segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatos an, hogy saját családi hazunk kivitelezését férjem milyen feltételekkel tudja megvalósítani. Szakmai képesítéssel csak festő szakmaban rendelkezik, de mindent meg tud ő maga csinálni. Hogy, hol lehet találni a jogszabály szerint előírt szakmai felügyelet illetve jóváhagyás céljából kivitelezőt szakágankent?

  • kritizátor

    2018. szeptember 21. péntek 13:02

    #118650

    @zsuzsanna
    Szerintem csak a festést végezheti el.

  • Kitior

    2019. január 26. szombat 11:42

    #119415

    Tisztelt Koós Úr!!

    Tudom, hogy ezt már többször leírta, tudom, hogy szerepel a hozzászólásokban is, de még pontosan mindig nem „tiszta” – és ezt bizonyítja a naplók különböző kitöltése is – hogy a general kivitelezésben hogyan történik az FMV szerepe.
    -Pl ha alvállalkozókkal szerződés köt a general akkor az alvállalkozóknak kell szakági FMV.
    A generalnak is kell szakági FMV?, vagy csak akkor ha az alv.-nak nincs???

SZAKMA
Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül

A magánlakásépítés legfontosabb szereplőjének mind a mai napig az építész tervezőt tekintik, hiszen az építtető az ő kezébe teszi le azt a bizalmat, amivel úgy véli a folyamat végén olyan házat, lakást kap, amit eredetileg elképzelt. Általában ő az első, akivel találkozik, akivel szerződik, akinek feltárja családja tervezett életvitelét, az elképzelt környezetet. Az építész – […]

Valaki nagyon hiányzik a magánlakásépítés résztvevői közül
2019. január 15. kedd
ÉPÍTÉSI JOG
Jogi Esetek | milyen kiviteli terv kell egy függőfolyosó cseréhez?

kedves Miklós, már teljesen el vagyok tévedve, kérlek segíts. 60 lakásos társasház, meglevő, függőfolyosójának életveszélyes födém szakaszai vannak, és a korlát is súlyosan hibás. Ezeket cserélnék. A ma hatályos rendelkezések szerint végül is milyen tervet kell készíteni? (Településképi bejelentési eljárás biztosan kell) Előttem amúgy tébolyító, hogy engedély nélkül lehet födémet eldobni. Kedves Levélíró, a 191/2009 […]

Jogi Esetek | milyen kiviteli terv kell egy függőfolyosó cseréhez?
2017. június 21. szerda

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább