Regisztráció/Belépés

további cikkek

Avatar photo
Koós Miklós
2017. március 14. kedd

Tervkritika 180 | túltagolt, lapostetős ház

Kedves Koós Úr,

Csak nemrég találtam rá a tervkritika rovatára. Nálunk már elkezdődött az építkezés és az alap már a helyén van a földszinti falakkal együtt, ezért „félve” küldöm a házunk terveit, de azért kíváncsi lennék az észrevételeire.

A házban 3 gyermek és 2 felnőtt fog lakni. Nekünk a lapostetős, modern stílus tetszik. Tervezéskor úgy kezdtük, hogy 1 szintes legyen és max. 120nm és mint látszik emeletes lett a sok helyiség megfelelő tájolása miatt és 153 nm. Az utcára néző konyha és egy légterű, de mégis kicsit szeparált étkezőnappali fő szempont volt. Szobák méreteinél a 12nmt elégnek érezzük. A két fürdő nem lett túl nagy, de nem is érezzük ezt nagy hátránynak, hiszen van külön tágas háztartási helyiség, ahol a gépészet is lesz. Külön gardróbban sem gondolkodtunk, nem vagyunk azok a gyűjtögetők 🙂 Egy kisebb dolgozóra is szükség volt.

A lépcső alatti WC lett egy kicsit erőltetett, Eredetileg az a 3,26nmes kazánház helyén lett volna, de később a gázfűtés mellé szeretnénk egy fatüzelésű kazánt. A hátsó ajtó lett sajnos egy kicsit szűkös, ezért azt fel tudtuk tornászni 85cm széles ajtóra.  1000 nm a telek és szintén szempont volt, hogy a garázs külön épületként a ház előtt van és természetesen a lakótér hőburkán kívül.

Az emeleti rész lesz a gyerekeké. Árnyékolásra zsalúziák lesznek a nappaliban, a hálószobákban pedig belső sötétítés lesz. Ide ahol szükséges majd szeretnénk fix lamellás árnyékolós megoldást az ablakok fölé, bár ezt még pontosan nem tudjuk, csak azt hogy sima redőnyt nem igazán szeretnénk.

Igazából két észrevétellel el is lehetne intézni a tervkritikát:

  1. feleslegesek a zsilip közlekedők
  2. túlságosan is (szükségtelenül) tagolt az épület

Ennyivel persze nem úszhatom meg. Nos. Az alapvető elrendezés jó, szerencsés a garázs elhelyezése, jó az átközlekedés. A lakáson belül jól vannak szeparálva az egyes funkciók, jól vannak tájolva az egyes helyiségek.

Amit átgondolandónak tartok, az a bejárat szűkössége, a háztartási helyiség rovására lehetne nyerni egy kis helyet. Némi alaprajzi tornázással a konyhából nyíló és az oldalkertből nyíló előtér-közlekedőket nyugodtan el lehetne hagyni, feleslegesen veszik el a területet, miközben semmire sem használhatóak. Tudom a WC. Nos ha másképpen nem menne, inkább megcserélném a kamrával.

A másik hasonlóan felesleges közlekedő a szülői hálónál található. Csak zsilip funkciója van, de még egy gardrob sem fér el benne. Én inkább hozzáadnám a területét a fürdőhöz (értelemszerűen ekkor a hálóból nyílna) és inkább a dolgozóból nyitnám a hálót vagy – ha nagyon fontos – inkább itt alakítanék ki közlekedőt.

A túlságosan erős tagolást csökkentené és jót enne a belső térnek is, ha az étkezőből való kijárás nem egy beugrásban lenne, hanem a konyha falával egy vonalba kerülne.

A sarokablakot bizonyára többen is szóvá fogják tenni. Én inkább azt mondanám, hogy mivel a sarokablak egy elég karakteres építészeti elem, célszerű konzekvensnek lenni és ugyanazt a megoldást alkalmazni a konyhában és a nappali két sarkában is.

Összefoglalás |  a ház építési megkezdődött, ami változást kíván, azt jobbára válaszfalakkal megoldható. Fontosabbnak gondolom a meglehetősen kaotikus tömeg egyszerűsítését, pillérek, épületsarkok, előtetők átgondoltabb megoldását. Talán még nem késő ezeket finomítani 

Ha szívesen mutatná be másoknak is a készülő/elkészült lakását vagy a házát, vagy kíváncsi arra, hogy mások mit mondanak az Önnek tetsző házról, akkor küldje meg nekünk, mi bemutatjuk és persze véleményt is mondunk róla. Ha a ház nem az Öné, de kíváncsi mások mit gondolnak róla, azt is beküldheti. A diszkréció miatt mindezt megteheti természetesen anonim módon, legfeljebb a város (+kerület) megadásával.

… és Önnek mi a véleménye?

[poll id=”18″]

Hozzászólások (17): megnézem

  • Tóth Ákos

    2017. március 14. kedd 09:30

    #114657

    Hi!

    Az alaprajról Miklós már mindent elmondott, amit el kellett. Én is csak megerősíthetem, hogy az étkezőajtó beugrója butaság, azt egyenesen kell vinni a konyhafal síkjában, még akkor is ha az alapja megépült már. (az a darab beton senkit sem fog zavarni a földben…)
    Az hogy a tömeg túltagolt-e, egyéni ízlés kérdése, de nem tudok szó nélkül elmenni a lapostető megoldása mellett…
    1. A garázs és az emelet attikafal nélküli tetőmegoldása nem lesz jó, főleg hogy belső vízelvezetésell van tervezve. Mi tartja a falszélen meg a lejtést adó réteget, hogyan zárják le a rétegrendet oldalról? Egyszerűen attikafal kell…
    2. Egy ilyen modern lapostetős házál, ahol az egész emeleti szintet körbeöleli a lapostető, súlyos hiba azt nem kihasználni. Ott van az elkészült, értékes használati felület, de a kijárási lehetőségek korláttal le vannak zárva??? Ez érthetetlen döntés, hiszen minimális többletköltséget jelentene a tetőterasz burkolása beton járólapokkal (gyakorlatilag a jelzett leterhelő kavicsra kéne csak lerakni), és akkor az emeleti használható felület rögtön több mint kétszeres lesz. Ugyanígy egyből a garázs tetőfelülete is bevonható lenne a tetőterasz felülethez. (Ennél a megoldásnál csak a tető teherbírását kell a statikussal ellenőriztetni, de ez nem egy megoldhatatlan dolog, egy monolit vb. lemez könnyen méretezhető erre a teherre…) Persze ez azt jelenti, hogy vagy az attikafalat kelene megemelni, vagy korlátot kell tervezni. Lehet ez még jót is tenne a homlokzatnak.

    Személy szerint mindenképpen javaslom a tetőterasz kialakítását, de amennyiben pénzbeli akadály van, úgy legalább a szükséges előkészítő munkákat (födém méretezés, és annak megfelelő kialakítás), hogy később a terasz kialakítható legyen.

  • Scholl4

    2017. március 14. kedd 09:45

    #114658

    Furcsának és nehézkesnek érzem azokat az elrendezéseket, ahol az étkezőasztal nincs teljesen a konyhapulthoz tájolva. Akár a nagyobb családi kajálások, akár a gyors „bekapok valamit” étkezések alkalmával folyamatos lehet a szaladgálás az asztal és a konyhapult között. Egy elfelejtett kenőkés, egy hirtelen megkívánt pohár ital, erős paprika stb stb.
    Én nehezen tudnám megszokni, ha egy lépés távolságtól messzebbre kerülne a pulttól az asztal. És még azért is praktikus, mert bevonható munkafelületként az előkészítésbe, pl krumplipucolás.

    • Ramkin

      2017. március 14. kedd 20:38

      #114675

      Bárpult szerepel a terven, bárszékekkel, gyakorlatilag tehát egy lépésre se lesznek a pulttól, azon tudnak enni majd. A bárpultos megoldásoknál az étkező asztal szerepe amúgy is a formális alkalmakra korlátozódik. És hatalmas munkafelület van tervezve alapból. Aki ennyi munkapulthoz még egy nyolc személyes étkezőasztalt is be akar vonni a munkafelületbe, annak üzem építésbe kell fogni, nem családi házba.

  • Fenyvesi Péter

    2017. március 14. kedd 11:20

    #114660

    Ha a konyha tömegét kitolnák az oldalhomlokzat síkjáig, akkor szemből lehetne bemenni a házba, nem 3 kanyarral. A napppaliig eljutni, GPS kell, étkezőt kerülgetve. Ezzel mindennek lenne hely, amit Miklós már leírt, és a tömeg is egyszerűsödne. Talán még nem késő, nem bontani, hanem hozzáépíteni kellene.

  • kritizator

    2017. március 14. kedd 12:26

    #114663

    Az oldalfalon lévő 0,90×0,60-as ablak mennyire tekinthető szabályosnak?
    Az index folyt egy vita erről néhány napja.
    Azt hiszem erősen építészfüggő.
    Egy biztos : mosta csak egyszerű bejelentés van, tehát nagyon meggondolandó.

  • kritizator

    2017. március 14. kedd 12:30

    #114664

    bocs, kifelejtettem:
    arról is folyt a vita, hogy a hálószobán lévő 1,20×1,50-es ablak megfelel-e az OTÉK, 1:8-hoz szabályának
    12 m2-es szoba esetén?

    • Tóth Ákos

      2017. március 15. szerda 09:32

      #114677

      12/8=1,5m2
      1,2*1,5=1,8m2, de ez nem a bevilágító felület, ezt a beépítési szélességgel, kerettel csökkenteni kell, mi ált. egy 0,8-0,75-ös szorzót szoktunk közelítésként alkalmazni, függően az ablak kialakításától, de persze ki is lehet számolni a keretszélességet, de ezt csak akkor tudod, ha tudod milyen profilból fog készülni az ablak.
      1,8×0,8= 1,40 m2
      1,8×0,75=1,35m2

      tehát sztem nem felel meg…

  • Szabóbácsi

    2017. március 14. kedd 13:27

    #114666

    A nappali zavarosan, feleslegesen szétablakozott. Homlokzatilag is segítene pár ablak elhagyása, nemszólva a berendezhetőségről.
    A garázsból simán át lehetne jönni az előtéren át, meg egyszerűbben, szintén felesleges hely vész el a háztartási helyiségből a bonyolult átközlekedés miatt.
    A háztartási helyiség, tároló, közlekedő trió is lehetne egy tágasabb tér.
    Kicsit olyan a terv ami még nem letisztult, nagyon mindent akar, de semmit nem tud jól megfogni.
    Ha már modern, lehetne benne néhány valóban modern elem, gesztus az inkább egyszerű mint modern helyett. (tüzépméretes nyílászárók)
    Gázkazán, kandalló, ha jó vastag a költségvetés, hadd szóljon! Ha véges, inkább rágyúrnék a hőszigetelésre, meg hőszivattyú.

  • Laikus

    2017. március 15. szerda 10:36

    #114679

    Nem értem, miért akarnak a gázkazán mellé még fatüzelésű kazánt is. Én már gázkazánt sem raknék be. Szerintem eléggé esetlenül néz ki a kémény ezen a lapostetőn.

  • Kutasi Jenő

    2017. március 18. szombat 19:59

    #114728

    Alapvetően az egész nem jó.
    És el kell keserítésem a kedves építtetőt, ha olvassa, de ebben semmifle modernség nincs.
    Ez a ház ugyanolyan, mint bármelyik tüzépbarokk vagy gagyiterrán vacak, csak nem gipszoroszlános ablakkerettel és babás korláttal van felcicomázva, hanem a „modern”-re jellemző díszecskékkel.
    Teljesen értelmetelnül szét van tagolva-szabdalva, a tartószerkezet is látványosan össze vissza van, tényleg teljesen öncélúan, csak hogy valami modern villára emlékeztetős lapostetős tagolt tömegszerűség kijöjjön.
    Valami szükséglakáshoz tudnék ilyen kis nyominger előszobát elképzelni, nem egy újonnan épülő „modern házhoz”… Ilyen kisstílű spejzot is igazán felesleges tervezni, kár a válaszfallapért… ott a dolgozóban az a pillérszerűség az mimár… tényleg, csak pár dolgot ötletszerűen kibökve.
    Nemjó, na.
    Újra kellene ezt tervezni, és ha „modern”, akkor tényleg a modern, de leginkább mai gondolatok mentén… esetleg keríteni egy ügyesebb építészt…

  • Nem vagyok építész

    2017. március 20. hétfő 09:10

    #114738

    Még nem olvastam végig, de én is hasonló házon gondolkodtam korábban, pont ilyen tájolással, mert tetszik a nappali hátsó kertkapcsolata. De ha jobban megnézzük a délután semmilyen napfény nem jut el a konyhába és a nappaliba, így szerintem a közös helyiségek sötétek lesznek esténként, amit sajnálni fog az építettő.

TERV KRITIKA
Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés

Tisztelt Koós Miklós! Szeretnénk a véleményét kérni a tervezett családi házunkról. A telek alapterülete 714 m2, sík, beépíthetősége 20%, a maximális épületmagasság pedig 5,5 m. Én és a férjem márciusban fogjuk elkezdeni az építkezést Pilisvörösváron. A ház tervezését a volt építész tanárom kolléganője készítette el nekünk. Egy olyan családi házat képzeltünk el, amely megfelelő egy 5 […]

Tervkritika 195 | nem derékszögű elrendezés
2018. február 14. szerda
TERV KRITIKA
Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell

Tisztelt Koós Úr! Engedje meg, hogy gratuláljak a honlapjához azon belül a tervkritika „intézményéhez”. 6-7 éve fedeztem fel, azóta vissza-vissza járok és nézegetem a különböző tervrajzokat és az arra adott észrevételeket, javaslatokat. Rendkívül hasznosnak tartom ezt a fajta nyilvánosságot, mivel egy tervezési folyamat során az abban résztvevőknél könnyen kialakulhat egyfajta üzemi vakság és fatális hibák […]

Tervkritika 194 | csak ott magastetős, ahol kell
2018. február 11. vasárnap

legfontosabb jogszabályok

minden (2019 márciusáig megjelent) fontos jogszabályt, amire szükség lehet, egy helyre gyűjtöttünk össze: Étv, OTÉK, Épkiv, 312/2012, 266/2013, CPR, OTSz, az energiatanúsításról, a bírságokról, az egyszerű bejelentésről, ... stb tovább